Zápor György: Járdátlan oldal (rendhagyó elemzés)

Marie_Marel•  2012. november 19. 09:44

Zápor György : Járdátlan oldal

puha szenet hoztak télire.
és a fuvaros, míg a segéd
szívlapáttal szórta a port,
pokrócba bugyolálva
zsebrádiót hallgatott.
kicsit süppedt a hideg,
kicsit szitált a péntek,
kicsit szerelmelt a csütörtök,
és a stráfkocsi előtt
egy szomorúszínű, számozott ló,
a szünetjelre eltáncolta magát.

 


 

Először is azokat az érzések, gondolatokat szeretném megosztani veletek, amit ez a vers felidézett bennem. Vagy inkább egy elfeledett helyszínt az életemből. Kislány voltam, amikor néha elmentünk meglátogatni Lajos bácsiékat a Telepen. Hogy mi volt a Telep? Na ezt idézte fel bennem ez a vers.

A Telep Budapesten volt, nem is a legszegényebb környék, nem a Mária Valéria. Munkáslakások sora. Két utca között épült hosszú házsorokat képzeljetek el, nyeregtetővel. Egy házsor 8-8 munkáslakást tartalmazott, egymásnak háttal. Minden házsor mindkét végén 1-1 WC, 4 lakáshoz egy. Vizet az ötvenes években már „kényelmes közelségből”, a sorok végén elhelyezett ártézi kutakból hordhattak. (Régebben, jóval messzebbről, fúrt kútból lehetett vízhez jutni.) A házsorok között keskeny, járdátlan úton lehetett bejutni a lakásokhoz. A szemben lévő bejárati ajtók alig néhány méterre teljes betekintést engedtek egymás életébe. Hétvégente, a kapuk elé kiülve bendzsóztak, szájharmonikáztak, énekeltek az emberek.

A lakás két helyiségből állt, konyha, üveges bejárati ajtóval, mellette egy kis, kétszárnyas ablakkal. Mögötte egy ablaktalan szobával. Ebben éltek a családok, többnyire minimum három gyerekkel, családonként. 

Előtte – ma úgy hívnánk – előkerttel, melynek felét a sufni foglalta el, a maradékon a jól-rosszul letéglázott út a bejárathoz, és egy falatka terület volt, a poros földben vergődő répákkal. Vagy 10 ilyen házsor alkotta a közeli gyár munkásainak életterét.

Természetesen az egész terület, a két utca is, amik között a házak húzódtak, járdátlan volt. A járdátlan oldal a szegények oldala...

És innen tovább a vershez. A puha szén, amit hoztak télire a szénpor volt. Sok szegény embernek nem telt rendes tüzelőre a háború alatt, illetve az azt követő években. Ők, ha tehették, a tüzelősnél összegyűlt olcsó szénporral fűtöttek, petróleumos ronggyal gyújtva be azt. A vers első részében tehát a szegény ember készülődését látjuk a télre. A puha szén számomra pompás szóalkotás.

A középső részben  én a túloldalon kopott kabátban énekelgető kislányt látok: "Szita-szita péntek, szerelem csütörtök…” Mert a szegénységben is élnek gyerekek, és énekelnek…

A különös, Mándy féle hangulatú vers záróképe számomra szívbemarkolóan szép, a szomorúszínű (ragyogó szíesztézia), stráfkocsi elé fogott ló képe, „a szünetjelre eltáncolta magát”, ismét felidézi azt a fájdalmas, de mégis diadalmas képet, amit az előző sorok már felidéztek: szegénység, nyomor ide, vagy oda, az életben mindig, mindenütt, még a szegénység legmélyebb bugyraiban is van szépség: ha csak egy gyermekdal, vagy egy aprócska tánclépés erejéig is, de van. Kiirthatatlanul.

 

***

 

 Nagyon köszönöm Talpasnak, hogy megismertetett ezzel a verssel.

Utánanéztem a szerzőnek, mert nem ismertem: kortárs szerzőről van szó, ezt a versét a DOKK oldalán találtam meg.

http://dokk.hu/versek/olvas.php?id=21592

 

Zápor György (1970-2010)
40 éves korában, 2010. december 7-én, súlyos betegségben elhunyt Zápor György író, költő, a dokk.hu szerkesztője, az Intro Rádió (www.introradio.hu) irodalmi közreműködője.

***

Örülnék annak, ha véleményeznétek a verset és azt is megírnátok, hogy miért tetszett/ nem tetszett.


 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Marie_Marel2012. november 20. 10:54

Sajnos nem találom. A DOKK-on nehezen igazodok el sajnos...

Talpas2012. november 19. 21:13

Valaki a dokkon (szerintem egyik szerki) nyitott egy naplót, ''gyűjtögető'' néven, és sok olyan versét vagy prózáját teszi fel, ami sehol máshol nincs meg.

Marie_Marel2012. november 19. 21:09

Köszönöm, hogy hoztad. Számomra élmény volt.

Talpas2012. november 19. 21:06

Én köszönöm, mert sokkal teljesebb így a kép. Szabit nem fontos, és nem is jó győzködni. Bár már szinte mindent elmeséltünk, de azért fedezhet fel benne még dolgokat, vagy ha nem ebben, akkor más hasonló versben.
Azért pont ezt hoztam tegnap, mert nekem ez az első olyan nem rímekre épült versem volt, ami lefektetett, és megértettem, hogy így is lehet.
Szabi, nem akarom én ezt tovább ragozni, de a fórumba írt kesergéseidre sincs semmi okod. Még mindig úgy gondolom, hogy a tegnapi válaszodat elhamarkodtad, de legalábbis nagyon elütött az eddigi hozzászólásaidtól, a kéréseidtől. Valamit talán én ronthattam el, de most nem ostorozni akarom magam, mártírt se szoktam játszani, és az a helyzet, hogy egyelőre megfejteni sincs kedvem az okokat. Így alakult.
Beszélni, beszélgetni viszont továbbra is, bármikor és bármiről.

Marie_Marel2012. november 19. 20:29

Maci, ízlésről nem lehet és nem is kell vitázni. :-)
De a vers nem ''hulladék'' azért, mert neked nem tetszik. Csak hozzá akartam tenni azt, amit te nem ismerhetsz, mert fiatal vagy. (De nézd meg a szerző születési évét, ő sem élt akkor...)
Nincs harag, ugye?

Törölt tag2012. november 19. 20:24

Törölt hozzászólás.

Black2012. november 19. 19:11

nos jó hogy tévedésből a sors úgy hozta hogy elolvastam a verset és jó hogy hozzá írtad a story mind a vers mind a történet élvezetes olvasmány volt üdv black

Marie_Marel2012. november 19. 18:21

Nekem Mándy írásai ugrottak be róla, meg a film, a Régi idők focija, az ott ábrázolt hangulatok...

Törölt tag2012. november 19. 16:32

Törölt hozzászólás.

Marie_Marel2012. november 19. 16:13

Köszönöm szépen, kedves Sea, az olvasást.
Örülnék, ha te is leírnád ide, hogy ha tetszett, miért.

Törölt tag2012. november 19. 15:53

Törölt hozzászólás.