Idők

Attila_the_hun•  2020. január 15. 21:10

Sötétben a rózsa is fekete

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Törölt tag2020. január 17. 15:29

Törölt hozzászólás.

Attila_the_hun2020. január 17. 11:10

@Törölt tag: A háború valóban az egyik legszélsőségesebb helyzet. Ott az ember, te vagy én, a családja érdekében ha kell, embert is öl. De ezer és ezer hasonló helyzet alakulhat ki békeidőben is. Kiváló példa erre Michael Douglas egyik legjobb filmje az Összeomlás.
Egy jó barátom Osztályvezető főnyomozó a helyi rendőrségen. Sokat volt már továbbképzésen, kurzuson. Érdekes dolgokról szoktunk beszélgetni sör-bor-whisky mellett. Egy társadalomban, nem az miatt békés a legtöbb ember mert az akar lenni, hanem az miatt mert igenis fél a törvény általi büntetéstől. Ha egy társadalomban nem lenne a törvény, a béke is lehetetlen lenne. Fosztogatna-rabolna a legtöbb ember. Ez ijesztő dolog, és a téma valóban foglalkoztat engem. A fejlett, fogyasztói társadalmakban, illetve közöttük vajon miért van általános béke? Ha valaki útnak indul moziba, színházba, bevásárlóközpontba, egy Poet találkozóra, útközben vagy a célállomáson miért nem rabolják ki senki, miért nem akarja megerőszakolni senki? Statisztikai adat, hogy egy település minél gazdagabb, annál kevesebb ott a helyi bűncselekmény, illetve a szabálysértés. Még a közlekedési szabálysértés is kevesebb. Hihetetlen, de még az emberek közlekedési morálján is látszik az általános jólét.
Ha 1000 év múlva teljes világbéke lesz, és senki nem bánt senkit az utcán, akkor az minek lesz betudható? Az ember változik, vagy, csak a körülmények lesznek lényegesen komfortosabbak? Abban biztos vagyok, hogy precíz, logikusan felépített mindenki számára előnyös társadalmi rendszer, jótékony hatással bír a civilizáltság gyakorlására. Könnyen meglehet, hogy az egyéni szellemi fejlődés, lényegesen lassabb folyamat és jóval lemarad a globális társadalmi rendszerfejlődés mögött. Meglehet, hogy, csak az utóbbi katalizátor hatásának köszönhető az ember egyéni civilizálódása.

Törölt tag2020. január 16. 22:44

Törölt hozzászólás.

Attila_the_hun2020. január 16. 20:48

@Törölt tag: Könyvtárakat töltöttek olyan irodalmi könyvekkel, melyek a háborúkban viselkedő katonák és közemberek elállatosodását mutatja be. Szélsőséges helyzetben majdnem mindenki lemegy kutyába.

Törölt tag2020. január 16. 00:36

Törölt hozzászólás.

Attila_the_hun2020. január 15. 23:23

@Törölt tag: Nem a rózsa a lényeg.

Sötét időkben mutatja meg a valódi arcát az ember.

Mersinho2020. január 15. 22:04

Tényleg.......

Törölt tag2020. január 15. 22:00

Törölt hozzászólás.