Tudomány lájt

janow•  2011. november 30. 19:42

Mottó: Beszélgetés a XIX. sz. második felében.
- Képzeld barátom! Feltaláltam a dinamót!
- Tudom, Ányos.

Kb. enyire tudományos az, ami ismeretterjesztés ürügyén a médiában manapság dúl.Ősellenségem a pongyolaság minden területén az életnek.Ez nem azonos a hanyagsággal, messze nem. Tévedni mindenkinek joga van. A pongyolaság az az emberiség egyénen kívül eső maradékának totális semmibe vétele. Tehát nem azért csinálok slendiánul, hanyagul, nem törődöm módon valamit, mert épp fáradt/lusta/nyűgös, stb. vagyok, hanem azért, mert a világon vagyok ÉN, aztán a galaxisok közti vákum, majd megint ÉN és nagy ívben leszarom, hogy te, meg te, meg te mit gondoltok az egészről. Az ilyen ember nem azért viselkedik/fogalmaz/ír verset/fest/mond beszédet stb. pongyolán, mert nem tudna másképp. Nem! Ő azért pongyola, mert neki csak az számít, hogy magára vonja a figyelmedet és innentől kezdve annyi vagy neki, mint monacoi hercegnőnek a verébszar. Maga a pongyolaság, mint jelenség nem akaszt ki különösebben, mert volt már időm megszokni, hogy része az életnek, egyes emberek, akik kreatív alkotásra képtelenek, habratyolnak, írnak, festenek, stb. mindenfélét, ami valaminek igyekszik látszani, valójában csak pótcselekvés, semmi más.Ilyen pl, mikor valaki azzal kezdi a mondanivalóát, hogy "nézze!", vagy "Figyelj," -Nézem wazze, kigúvad a szemem, úgy figyelek, de mir, könyörgöm?! Mondjad már, vagy hagyj békén, de valami kurvagyorsan! - Teszem hozzá gondolatban.

Ami valójában belém verte a bengát, az a tudományos pongyolaság. Két okból:
1. A tudományban nincs helye pongyolaságnak, mert nem mindegy, hogy 1, vagy 10 fényév, nem mindegy, hogy metil-, vagy metilén-, mert az egyik keménydrog, a másik takarmányadalék. Nem vicc, ez igaz történet. Magyarország egyik legnagyobb vegyipari vállalata a 90-es években ipari mennyiségű, havi 300kg/hónap amfetaminnal terítette Európát. Már a Holland rendőrségnek tűnt fel, hogy idevezetnek a szálak. Mit derített ki az Interpol? Hogy mindez teljesen törvényes keretek közt, állami jóváhagyással történt. Ugyanis a Magyar Közlönyben szerepel a jelentés köteles/tiltott vegyianyagok listája, azonban hogy-hogy nem, az amfetamin képlete hibásan szerepelt benne. Nem nagy sajóhiba, mindössze annyi, mint a szárnyalás, meg a szarnyalás közti különbség. De jure (jogilag) tiszta maradt a cég, mint a hó, de a gyártásért felelős igazgatót érdemei elismerése mellett szírosabb állásba helyezték.

2. Az ismeret terjesztőknek fokozott a felelőssége, mert ők képzik, művelik a jövő orvosainak, mérnökeinek, politikusainak elméjét.

Ezért tartom fookozottan tűrhetetlennek az ismeret terjesztésben tapasztalt vétkes pongyolaságot. Magára valamit is adó művelt ember nem a Színes Blikkből fogja beszerezni tudományos igényű információit, de a bulvárlap legalább níltan vallja, hogy ő igenis egy bulvárlap. A csörgősipka intézménye, annak megfelelően kezelendő, passz. De mikor SCIENCE FOCUS néven megjelenik egy látványos magazin, igényes külsőségekben, fejlécen BBC * TUDOMÁNY * TECHNOLÓGIA felirattal és osztja az eszet bulvár színvonalon, aszondom, hohó! Keresem az impresszumot. Annak idején, pl. Ludas Matyi -szatirikus hetilap. NÉPSZABADSÁG - az MSZMP Központi Bizottságának lapja, stb. Ez a púder nem nevezi meg tevékenységét, célját működtetőjét. A BBC utal valamire, de semmi konkrét. Tehát nem lehet tudományos folyóiratnak nevezni. Nem merik magukat annak nevezni, jobban is teszik.Ha valakit érdekelne, tételesen is indoklok, de itt csak időt, helyet rabolna, hogy pl az antiprotont miért helytelen idézőjelbe tenni.

A legtöbb tudományos pongyolaság már az áltudomány csúcsait verdesi. Különös ismertetőjele a "szakhanta". Legyen benne jó sok szakkifejezés, lehetőleg még azt is latinul, görögül, angolul írva, aminek van ékes magyar megfelelője. Csak azért, hogy "elkápráztassuk" a  tudást szomjúhozó közönséget, rakjuk tele minél több oda nem illő színes számítógépesen szimulált grafikával, grafikonnal, hogy csecsa is legyen. Egy a lényeg, ne magyarázzunk meg semmit! Mert akkor Átlagember elkezdene gondolkodni, kinyílna az értelme és rájönne, hogy ez a társadalmi berendezkedés nem az ő érdekét szolgálja. De minek is magyarázzuk, mikor valóságsókon lebutítottt droid agya úgy sem értené. Hajoljon meg inkább mágiát súroló tudásunk előtt és kérjen engedélyt ijedtében ponttá zsugorodni.

 Ezt elérni évtizedes, szívós munka eredménye, mert azért Öveges professzor, Lőrince Lajos és hasonszőrű "kártékony" társainak "aknamunkája" még évszázadokon keresztül hatni fog. Ezt le kell amortizálni. Kezdjük azzal, hogy először elnyúvasztjuk az anyanyelvüket. "Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós." Milyen igaz! No, akkor először fordítsuk angolból pl. a natural gas-t természetes gáznak. Aminek a magyar megfelelője a földgáz lenne teszem azt. Vagyis föld alól bányászott metán némi szennyeződéssel. Mert természetes gáz a szellentés is (ráadásul metán javarészt az is), így kapásból összezavarjuk a befogadót. Aztán itt van még a "szilikon". Átlagmagyar erről a szóról műanyagra gondol (helyesen), 99%-ban kebel implantátumra, élethez közelibbeknek eszébe jut még a klóros vizet álló úszósapka, hőálló kávégumi is, műveltebbeknek meg a Challenger katasztrófája. De mi van, mikor azt olvassuk, hogy "szilikoncsip"? Műanyagmorzsa? Műanyagcsibe? Valójában az történik, hogy az angolban a szilikon műanyag az silicone, a szilícium félvezető elem pedig silicon. A szilikonvölgy tehát nem műcicikkel borított völgy, hanem olyan tájegysége az USA-nak, ahol megtelepedett a félvezetőgyártás.

Szó nincsen itt arról hogy arra vágynék, hogy az oxigényt nevezzük élenynek, az elektromotort pedig villanydelejes forgonynak, mint tette azt fennebb említett jó Ányosunk anno. Áldassék az ő neve! Minden irónia nélkül. Mert azért vannak olyanok is, akik örömest zúdítanák a fürdővízzel a gyereket. Ez az a kategória, amikor az elmebaj küldetéstudattal párosul. Hártafelé nyilazva, rovásírással regisztrálva a találait pontosság rátáját.

--- folytatom---

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Keila2012. október 25. 08:26

Folytasd!

janow2011. december 9. 02:05

Köszike.

designo2011. december 2. 19:23

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

Mamamaci402011. november 30. 20:02

várom a folytatást!

Törölt tag2011. november 30. 19:58

Törölt hozzászólás.