Nyuszifalvi történetek- Tavaszi munka

Olga23•  2017. május 17. 23:18

Nyuszifalván reggel mintha a Nap is tudta volna,hogy sok a tenni való,sugaraival jó hosszúra nyújtózott,hogy bekukkantson minden kis nyuszihoz jó reggelt kívánni.Volt akinek a talpát,volt akinek a bajszát,volt olyan,akinek a picinyke pocakját csiklandozta,hogy így jelezze,eljött egy újabb szép nap.Persze volt pár kis lusta,aki a takarót a füléig húzta,és durmolt volna még délig.Ezért a Napocska a kakast is riasztotta,ki azonnal felröppenve hangosan rikkantotta:
-Kukuríkú kis nyulak!
Hasatokra süt a Nap!
Félre álom,félre bú!
Jó reggelt!Kukuríkú!
Felébredve falu népe elindult a Nagy Nyúl térre,hogy elosszák egymás közt a teendőket.A legidősebbek a téren maradtak,hogy egy nagy kondérban főzzék meg az ebédet.Mert hát a munkában megjön ám az étvágy! A nyuszigyerekek a magokat kapták,és vitték piros-pöttyös kis vödrökben,míg a nagyok a szerszámokat fogták a kezükben.
Elindult hát a csapat,hogy a kertet a téli álom után életre keltsék,s közben énekelték:
- Pam-pam param,végre tavasz van...
Ásót.kapát végy a kézbe,
mert szorgos ám a nyuszi népe!
Pam-pam param,végre tavasz van!
Mire felszáradt az utolsó harmatcsepp is, a kertet gyönyörűen rendbe rakták.Nem maradt egy árva gaz sem benne,és csak arra várt,hogy bevessék mindenféle földi jóval. El is indult a gyerekcsapat ,mivel náluk volt a sok vetőmag. Beálltak egymás mellé a sorba,s a földbe került répa,zöldség,na meg uborka.Vetettek még salátát,zöld és lila káposztát,s a legkisebb nyuszilányka a karalábot palántálta.
Magasan járt a nap korongja,delet ütött az óra gongja.Kis rigó szállt egy közeli ágra,és vidáman ezt trillázta:
- Elkészült a finom ebéd,nyuszicsapat jöjjön egyék!
Zöldség leves,répatorta, munkásoknak ez való ma!
-Induljunk vissza a térre!-mondotta nyuszi néne.
Egymás után ugrándozva,elfáradva,és volt ki osonva nemsokára odaértek,s korgó hassal enni kértek. Jól is esett mindnek az étek,bajszukat nyalták a nyuszilegények.Pihentek egy szusszanatnyit,majd új erőre kapva mentek a folyóhoz kezükbe kannákat fogva. Kis nyuszik pici vödrökben merték a vizet,és hordták a kerthez,mert ők így öntöztek.Volt sürgés-forgás! Itatták a földet,hisz tudták,a zöldségek ettől nőnek majd meg.
Késő délután volt,mire végeztek.Fáradtan,piszkosan a patakhoz mentek. Fejest ugrott a sok ugri-bugri,fröcskölve,prüszkölve kezdtek el fürödni. S míg játszadoztak a hűvös vízben,az idősebb nyuszik a Nagy Nyuszi téren tábortüzet raktak. Napsütést váltotta az alkonyat,a Hold is felkísérte a csillagokat.Tábortűz lángját a pancsolók meglátva a vízből sietve mentek a tisztásra.Körül ülték a nagy tüzet,nyárson répát,almát sütöttek. Vacsoráztak,énekeltek,páran táncra is perdültek.S mikor a tűz helyett már csak parázs pislákolt,mindenki lassan hazabandukolt.
Csend borította tájat,csak a bagoly huhogott párat.Nyugovóra tértek a fáradt nyulak,nyújtózva, ásítva várták az álmukat.Lecsukódott a sok apó szemecske,bekacsint rájuk a Hold halkan nevetve.Szellő barátjával közösen suttogja:
- Vigyázunk rátok! Jó éjt Nyuszi falva!
( Polgár Olga 2017.05.17.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Olga232017. május 27. 22:50

@feri57: Köszönöm,hogy benéztél ,és örülök,hogy tetszett ez a kis történet.
Olga

feri572017. május 26. 20:30

Nagyon szép mese tetszett.
Feri