Világ-nyelv 6

csp01•  2018. június 28. 13:56

VILÁG-NYELV, folytatás

...törvénycsomag, egyezmények stb.
28.
VILÁGNYELVI HATÁROZAT

1. Az emberiség többnyelvűsége gazdagítja az egyetemes emberi kultúrát. Ez a soknyelvűség mint érték mindenképpen megőrizendő.
2. A soknyelvűségünkből fakadó megértési nehézségek leküzdésére szükséges semleges kommunikációs eszköz. Különösen az elglobalizálódott és elglobalizálódó világunkban.
3. Nyelvi téren mindentől és mindenkitől független, továbbá mindnyájunk számára egyszerűen és magas szinten elsajátítható nyelv szükséges.
Mesterségesen megalkotott és/vagy kihalt,de felújított és megreformált nyelv(ek).
4. Ez legyen a nemzetközi érintkezés eszköze.
Tanítása-tanulása kötelező.
A határokon átnyúló, internacionális szervezetek első számú hivatalos nyelve.
A nemzetközi rendezvények stb. nyelve.
Stb.
5. Bármilyen és bármelyik természetes és nemzeti nyelv lingva francaként elfogadhatatlan. Szükségszerűen nyelvi gyarmatosítás eszköze.
Bármely természetes, nemzeti nyelvünk, bármely államnyelvünk, bármely anyanyelvünk ilyen szerepbekerülése megakadályozandó, illetve az ilyen szerepből kimozdítandó.

Bármelyikünk nyelve ilyen szerepben nem világnyelv, nem a világnyelv, nem közös nyelvünk, hanem ún. világnyelvpótlék=közös nyelv helyett, annak hiányában használt, használtatni akart, használni kényszerült nyelv.
6. Szükséges megfelelő nyelv(ek), esetleg egyéb kommunikációs formá(k) megalkotása, majd az eltérő nyelvűek érintkezése során alkalmazása
7. Szükséges a túlzottan elterjedt, de eredendő funkciójukat tekintve regionális nyelvek visszaszorítása, esetleges természetes visszaszorulásuk elősegítése+ más nyelvek ilyen helyzetbe kerülésének megakadályozása.
8. A fentiek által az emberiség szükséges nyelvi állapotának, a mindannyiunk számára elfogadható és mindannyiunk részéről elfogadandó nyelvi világrendnek minél tökéletesebb és minél nagyobb területet érintő megteremtése és minél hosszabb távú fenntartása, a különböző nyelvű népek, emberek, kultúrák mellérendeltségének, (esély)egyenlőségének biztosítása.

VILÁGNYELVI HATÁROZAT A XXI. SZÁZAD ELEJÉN

1. A Világnyelvi határozatban foglaltakból következően napjaink első számú világnyelvpótlékának, az angol nyelvnek jelen elterjedtsége, ennek jövőbeli fennmaradása, esetleges fokozódása az emberiség érdekeivel ellentétes.
2. Az angol nyelv sem (a) világnyelv, hanem egy ugyanolyan nemzeti nyelv mint sok másik-ám a világ jelenleg olyan helyzetben van, hogy az angolt kénytelen (a) világnyelv helyett használni.
3. Az angol nyelv-és minden egyéb állam-és anyanyelv is-mint globálisan használt nyelv beteges és torz állapot, amely orvosolandó.
4. A Világnyelvi határozat 6. pontja mellett: a Világnyelvi határozat 7. pontja értelmében az angol mint közvetítő nyelv alkalmazása és alkalmazandósága és alkalmazhatósága a minimálisra mérséklendő.
5. Az angol nyelvnek egy bizonyos minimálisan kényszerű mértéken felüli és bizonyos minimálisan kényszerű eseteken túli használata nemkívánatos és törvényen kívül helyezendő.
Szükséges a min ang: minimális angol elvének következetes érvényesítése. Csakis akkor, csakis úgy, csakis annyira, csakis azok által használni és ismerni az angolt, amikor és ahogy és amennyire és akik által mindenképp kikerülhetetlen.
6. A cél valamely nyelvi szempontból is alkalmas és-lehetőség szerint-semleges nyelv széles körű elterjesztése, ezzel párhuzamosan az angol nyelv elhagyása.

29.
(Egyebek:
-Megszüntetendőek a világnyelvpótlék-nyelvű táborok, iskolai tagozatok, egyetemi tanszékek, megszüntetendőek, illetve Világnyelvjelölt-nyelvűekre cserélendőek.
-A repülőtereken, busz-és vasútállomásokon, vendéglátóhelyeken stb.,stb. a különféle feliratokon, információs táblákon, menetrendi tájékoztatókon, étel-és itallapokon stb.,stb. tiltott a világnyelvpótlék használata. Minden kiírva, közzétéve az ottani nyelven, nyelveken+ a Világnyelvjelölt-nyelven vagy ábrázolva képi formában, pl.:
open helyett egy nyitott ajtó rajza
no smoking helyett egy áthúzott cigaretta rajza.
-Nem angol nyelvterületen az angol nyelvű egyetemi oktatás-az ottaniaknak, nem a külföldről érkezetteknek-messze túlmutat a min angon, így megteremtendőek felszámolásának feltételei. Külföldi hallgatók számára , ha/ amíg más lehetőség nincs, meg kell tartani az angol nyelvű képzést.
Megszüntetendőek az angol nyelvű óvodák, iskolai tagozatok, táborok.

Világnyelvi egyezmény:
államközi-1. A szerződő felek elfogadják a Világnyelvi határozatokat 2. A szerződő felek elutasítják a közvetítő szerepű angol nyelvet , használatáról egymás közti kapcsolataikban lemondanak, kívülálló államokkal való kapcsolataikban a minimálisra mérséklik. 3. A szerződő felek vállalják, hogy életbe léptetik és szigorúan érvényesítik a világnyelvi törvénycsomagot.
magánszemélyek közt- 1. A csatlakozók elfogadják a világnyelvi határozatokat 2. Aláírásunkkal kötelezzük magunkat, hogy:-az esetlegesen létező Világnyelvjelölt-nyelvet elsajátítjuk és a megfelelő esetekben használjuk-a világnyelvpótlék(ok)at -(legfeljebb) csak a minimálisan kényszerű mértékig tanuljuk meg és használatukat a lehető legmaximálisabban kerüljük-nem veszünk részt világnyelvpótlék-nyelvű egyetemi képzésben (A második, értelemszerűen, csak azokat érinti, akik anyanyelve nem valamely világnyelvpótlék, nem valamely nemzetközileg túlterjedt nyelv.) )
30.
" Az összes lehetséges mesterséges nyelv:
1. megalkotva:... vele minden: kimondva: " ..." leírva:...
mindenki beszéli: ...
2. megalkotva:... vele minden: kimondva: "..." leírva:...
mindenki beszéli:...
1., 2., stb. , stb.
A Tökéletes Világnyelv: megalkotva:...
vele minden: kimondva: "... " leírva:... mindenki beszéli: ...
mindenütt hivatalos második nyelv: ...

Megköttetik és működik az államközi Világnyelvi egyezmény:...
a magánszemélyek világnyelvi
egyezménye:...
Érvényesítve a világnyelvi törvények:...

Egyebek: ... , ... , ... , ... , stb. "
31.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!