Világ-nyelv 4

csp01•  2018. június 28. 14:02

2017. október 10. ·

VILÁG-NYELV, folytatás

16.
Minden nyelvi rendszer, amely valamely nemzeti nyelv elsődleges használatára épül, torz és rendellenes állapot. Egyfajta betegség.

Úgy gondolom, a világ elangolosodásában is kulcsszerepe volt a nyelvi világközönynek.
Az angol nem vált volna világnyelvpótlékká, mert nem tudott volna világnyelvpótlékká válni és nem tudna az lenni, ha az emberek határozattan szemben álltak volna vele, szemben állnának vele.
Ha nem hinnék a Világnyelvnek.
De te gépiesen alkalmazkodsz hozzá. Megtanulsz angolul és angolozol, ha kell ha nem.
Vajon tisztában vagy azzal: az angol nem a Második Nyelvünk szerepre termett, nem is igazán alkalmas rá? Hogy uralma ilyen és olyan nyelvi előnyöket és hátrányokat eredményezett és eredményez?

"Ugyan mit tehetnék én-ez ellen? "Nem szerencsés ez, persze, de ki lehet bírni." Esetleg: "Engem nem érint."

(Nyelvileg) világközönös vagy, teljes érdektelenséget tanúsítasz a (nyelvi) világrend, annak milyensége, annak esetleges hibái iránt. Ha ugyan nem vagy kifejezetten nyelvi imperialista, angol nyelvi quisling.

Eszményünk a világérdekelt és világaktív ember. Aki nem közömbös a világ, annak történései iránt. Nyelvileg a Világnyelvűség híve, tettekben is.

Ha az átlagember nem volna, ha nem volnál (nyelvileg) világközönyös, nem kizárt, hogy minden történelmi, politikai folyamat ellenére nem tudott volna az angol nyelv eluralkodni.
Megfelelő szám és megfelelően világérdekelt és világaktív emberrel az emberiség angol nyelvűsége talán gyógyítható.
A Világnyelvűség jegyében tudatosítani kell benned is: minden világnyelvpótlék-rendszer abnormális, rendellenes állapot, amely téged is hátrányosan érint és amely orvosolható és orvosolandó a te részedről is.

Korunk első számú világnyelvpótlékának, az angol nyelvnek quislingjei mindazok, akik az angol nyelvet egy bizonyos minimálisan kényszerű mértéken felül terjesztik, népszerűsítik, oktatják.
Elősegítik az angol világnyelvpótlék-szerepének konszolidálódását, kiteljesedését, az angol nyelvű világ hegemóniáját, a más nyelvű világ háttérhelyzetét.
Tipikus példa az ilyen-olyan egyetemi angol tanszékek oktatói.
17.
Az angol nyelvről szólva meg kell különböztetnünk a nemzeti angolt és a világnyelvpótlék-angolt. Az angol mint anya-és államnyelv és az angol mint nemzetközileg, a Világnyelv helyett használt nyelv. Ugyanaz, mégis más, ugyanaz a nyelv két teljesen eltérő szerepben, két egymásra nem is hasonlító arccal. Ezen és azon emberek nyelvét, ezen és azon államok nyelvét tiszteljük, elismerjük éppúgy mint bármely másikat, az észtet, a malájt, a szuahélit... A szükséges Emberiségnyelv helyetti nyelvet azonban el kell utasítanunk, ugyanígy elutasítanánk ilyen szerepben bármely más nyelvet, a lettet, a zürjént, a baszkot...
Hangsúlyozzuk, hogy a Világnyelvűségben, ha szóba kerül az angol nyelv, a világnyelvpótlék-angolra kell gondolni, amennyiben a nemzeti angolról beszélünk, azt jelezzük:
a nemzeti angol. Tehát minden angol nyelvű tudhatja, hogy ez az ideológia NEM az ő nyelve ellen irányul.
18.
A világnyelvpótlékságról elmondottak természetesen igazak az összes esetleges jövőbeli világnyelvpótlékra, napjainkban pedig az az angol után a franciára vagy épp az oroszra stb. is.
19.
A mindenkori világnyelvpótlékot (jelenleg az angolt) anyanyelvükként beszélőktől el lehet várni, el kell várni, el van várva:
-ismerjék el ennek a nyelvi helyzetnek a helytelenségét
-ne éljenek saját nyelvük mindig és mindenhol és mindenben használhatóságának lehetőségével
-tanuljanak nyelv(ek)et, mint bárki más Pl. ha létezik bármiféle Emberiségnyelvjelölt, igyekezzenek azt ők is megismerni.
20.
Meg kell tanulnunk nemangolul.
Fel kell fedezni, hogy nemcsak angolul beszélünk.
Hogy Mina és Én és Jeg... bizony semmivel sem alacsonyabb rendű mint I. És mint Je és mint Ich és mint...
Észre kell vennünk, hogy a nyelvtanulás nemcsak angoltanulás, a nyelvtudás nemcsak angoltudás, az idegen nyelv, sőt a NYELV, A NYELV nemcsak az angol nyelv tud lenni.Tud lenni és kell, hogy legyen.

Igen, meg kell tanulnunk nemangolul érteni, beszélni, gondolkodni, akarni.
Főleg neked. Képes vagy rá?

Folytatva ezt: meg kell látnunk nemAmerikát. Sőt: NemAmerikát.
Igen, a teljes nemamerikai világot. Meg kell látnunk, de akár szó szerint, fizikailag érzékelnünk kell. Például a skandináv fjordokat, a Hradzsint, a Nyevszkij- székesegyházat, de igen, a Tadzs Mahalt és az Akropoliszt is. Meg kell másznunk a Fujit és meg kell mártóznunk az Iszik-kölben, végig kell sétálnunk a Kínai Nagy Falon... Igen, főleg neked. Képes vagy rá? Sajnos nem kizárt, hogy bár képes volnál rá, nem áll szándékodban.

Fel kell ismernünk, hogy a tudatlanság, az alsóbbrendűség, az erkölcstelenség angolul és Amerikában is tudatlanság, alsóbbrendűség, erkölcstelenség.
Hogy Dante nemangolul is olvasható.
Hogy a napfény a szejm vagy a knesszet épületét is ugyanúgy megvilágítja, mint a White House-t. Hogy Hirosimában, Nagaszakiban is haltak meg emberek, nemcsak Pearl Harbornál és nemcsak a World Trade Centerben.
21.

ITT, INNEN FOLYTATJUK

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!