Speciális létezők 1

csp01•  2018. június 27. 16:54

Speciális létezők


A lét megtörténés, a megtörténés biztosság, lehetségesség, lehetetlenség.

 Ezek fogalmából kiindulva felvázolhatunk több különleges létmódot, létformát. A teljesség igénye nélkül :

1. az úgynevezett és úgynevezhető "tetszőleges létező": valami, ami/az, ami lehet, tud, képes lenni akármi, minden. Önmagában, eredendően semmi és semmilyen. 

  Tud lenni minden, bármi, mindenféle, bármilyen-és hol ez, ilyen, hol az, olyan.

  "A tetszőleges létező=...

ő minden: ...  ez: ... az: ... mindenféle: ... ilyen: .. olyan: ...

minden, ami kell: .. ami szabad: .. ami tilos: ... 

minden, ami biztos: ... ami lehetséges: ... ami lehetetlen: ... 

Mitől függ, hogy mi, milyen? függ ettől: ... függ attól: ...  "

2. az ún. "önellenlétező": valami, ami, az, ami egyszerre ez is, az is, egyidejűleg ilyen is és olyan is, valami(lyen) és annak ellenkezője is. Egyesül benne a két véglet. Minden szemszögből önmaga ellentéte (is).

 "Egyszerre ez: ... és az: ..., ilyen: ... és olyan: ..., sok: ... és kevés: ...,  nagy: ... és kicsi: ..., jó: ... és rossz: ... egyebek: ... és nem egyebek: ...

 3. Első, egyetlen, utolsó...

Pl.: (az) első létező. Mi ez? Minden, amit ez az elsőség jelenthet-és kell, hogy jelentsen. Első- a szó valamely, bármely, minden értelmében. S ugyanígy: utolsó, egyetlen, ideális, legnagyobb, leg...bb létező is. Természetesen létező helyett állhat más is: első (utolsó stb.) fogalom, tárgy, élőlény, esemény, ember, csillag, stb.

  Írhatóak mindezek így is: Első Létező, első létező, első Létező... egyetlen-létező, utolsólétező, stb.

  " Mindenféle és minden és mindegyik és minden egyes ilyesfajta létező: ..., ..., ..., ..., stb."

 4. az ún. "nemlétezendő" létező: valami, aminek, az, aminek nem kell léteznie, létrejönnie, megtörténnie így és/vagy úgy-nem kell ahhoz, hogy minden szükséges (meg)legyen, (meg)történjék nála, vele kapcsolatban. Nem kell, mert: ...

 "a nemlétezendő létező: ... "

 5. Az ún. "tiloslétező": Az előző folytatása, kiterjesztése, radikalizálása. Valami, aminek, az, aminek nemcsak nem kell, nem is szabad léteznie. Létrejönnie, megtörténnie így és/vagy úgy-nem kell ahhoz, hogy minden szükséges (meg)legyen, (meg)történjék nála, vele kapcsolatban. Nem  szabad, mert: ... 

  "A tiloslétező": ..."

 6. A "lét nélküli létező":Valami, ami, az, ami nincs, nem létezik, ám mégis olyan, ám mégis olyan minden, mintha létezne. Ez is sajátos, különleges fogalom, lehetségességétől-lehetetlenségétől függetlenül.

  Fajtái: 

1. nincs, de mintha lenne  2. nincs, így is olyan mintha lenne  3. nincs, így jobban olyan, mintha volna  4. nincs és csakis emiatt olyan mintha lenne

 "Leírásuk: az 1: ... a 2: ... 3: ... 4: ...

minden: az 1: ... a 2: ... 3: ... 4: ...

ez is: az 1: ... a 2: ... 3: ... 4: ...

az is: az 1: ... a 2: ... 3: ... 4: ..."

 7. A lét nélküli létező része lehet az ún. "megtörténés nélküli megtörténtség":valami, akármi, minden nem történik meg, de mégis olyan és olyan minden, mintha megtörténne. Ennek is fajtái:

  1. nem történik meg, de mintha megtörténne  2. nem történik meg, így is olyan mintha megtörténne  3. nem történik meg, így inkább olyan mintha megtörténne  4. nem történik meg és pusztán emiatt olyan mintha megtörténne 

  Más neveken: 1. a megtörténés nélküli megtörténtség 2. a megtörténés nélkül is megtörténtség 3. a megtörténés nélkül inkább megtörténtség 4. a csak megtörténés nélkül megtörténtség 

  "Az 1: ... a 2. ... a 3: ... a 4: ...

Minden esemény szükség szerint: az 1. ...  a 2. ... a 3. ... a 4. ... 

Ez az esemény is: 1. ...  a 2. ... a 3. ... a 4. ... 

Az az esemény is: 1. ...  a 2. ... a 3. ... a 4. ... "

8. (A )"lét(e) ellenére nemlétező":valami, ami, az, ami van, létezik, ám mégis olyan, olyan minden, mintha nem létezne. Itt is: 1. van, de mintha nem lenne  2. van, így is olyan mintha nem lenne  3. van, így jobban olyan, mintha nem volna  4. van és csakis emiatt olyan mintha nem lenne

  "Leírásuk: az 1: ... a 2: ... 3: ... 4: ...

minden: az 1: ... a 2: ... 3: ... 4: ...

ez is: az 1: ... a 2: ... 3: ... 4: ...

az is: az 1: ... a 2: ... 3: ... 4: ..."

 9. (A) léte ellenére nemlétező része lehet az ún. "megtörténés ellenére megtörténetlenség". Vagyis megtörténik, ám mintha nem tette volna. 

  1. megtörténik meg, de mintha nem történne meg 2.  megtörténik meg, így is olyan mintha nem történne  meg 3. megtörténik, így inkább olyan mintha nem történne meg  4. megtörténik és pusztán emiatt olyan mintha nem történne 

meg.  Más neveken: 1. a megtörténés ellenére megtörténetlenség 2. a megtörténés ellenére is megtörténetlenség 3. a megtörténéssel inkább megtörténetlenség 4. a csak megtörténés miatt megtörténetlenség

 "Az 1: ... a 2. ... a 3: ... a 4: ...

Minden esemény szükség szerint: az 1. ...  a 2. ... a 3. ... a 4. ... 

Ez az esemény is: 1. ...  a 2. ... a 3. ... a 4. ... 

Az az esemény is: 1. ...  a 2. ... a 3. ... a 4. ... "

 10. öröklétező: örökké van, örökké volt, örökké van, örökké lesz, nincs kezdet vég. 

  Alfajai: 

1.. létrejön és utána örökké van, kezdet van, vég nincsen

2. öröktől van, de egyszer véget ér, megsemmisül, kezdet nincs, vég van

3. időtől függetlenül létezik

 "Az 1: ... a 2. ... a 3: .. .

Minden,  szükség szerint: az 1. ...  a 2. ... a 3. ... a 

Ez  is: 1. ...  a 2. ... a 3. ... a  

Az  is: 1. ...  a 2. ... a 3. ... a"

 -Leg-...:

a leginkább létező/a legkevésbé létező=aminél a legtöbb/a legkevesebb történik, a legtöbb/a legkevesebb módon, okból, célból, helyen, időben, előzménnyel, eredménnyel, mértékben, eszközzel, mennyiségben, stb., stb. 

a leginkább/a legkevésbé létezendő létező=

aminél a legtöbb/a legkevesebb kell, hogy történjék, a legtöbb/a legkevesebb módon, okból, célból, helyen, időben, előzménnyel, eredménnyel, mértékben, eszközzel, mennyiségben, stb., stb. 

a leginkább/a legkevésbé létezhető létező=aminél a legtöbb/a legkevesebb szabad, hogy történjék, a legtöbb/a legkevesebb módon, okból, célból, helyen, időben, előzménnyel, eredménnyel, mértékben, eszközzel, mennyiségben, stb., stb. 

a leginkább/a legkevésbé tilos létező=aminél a legtöbbnek/a legkevesebbnek tilos történnie, a legtöbb/a legkevesebb módon, okból, célból, helyen, időben, előzménnyel, eredménnyel, mértékben, eszközzel, mennyiségben, stb., stb. 

a leginkább/a legkevésbé biztos létező=aminél a legtöbb/a legkevesebb történik biztosan, elkerülhetetlenül, a legtöbb/a legkevesebb módon, okból, célból, helyen, időben, előzménnyel, eredménnyel, mértékben, eszközzel, mennyiségben, stb., stb. 

a leginkább/a legkevésbé lehetséges létező=aminél a legtöbb/a legkevesebb tud történni, a legtöbb/a legkevesebb módon, okból, célból, helyen, időben, előzménnyel, eredménnyel, mértékben, eszközzel, mennyiségben, stb., stb. 

a leginkább/a legkevésbé lehetetlen létező=aminél a legtöbb/a legkevesebb tud nem történni, a legtöbb/a legkevesebb módon, okból, célból, helyen, időben, előzménnyel, eredménnyel, mértékben, eszközzel, mennyiségben, stb., stb. 


  Mindegyikük két változata: aktív és passzív. Így írtuk: amiNÉL. Nála=vele és általa. Vele=vele történik, más által. Ez a passzív változat. Általa=általa történik, mással. Ez az aktív verzió. Pl. aktíva leginkább létező=ami által a legtöbb/a legkevesebb történik, a legtöbb/a legkevesebb módon, okból, célból, helyen, időben, előzménnyel, eredménnyel, mértékben, eszközzel, mennyiségben, stb., stb.,  passzívan legkevésbé létező=amivel a legtöbb/a legkevesebb történik, a legtöbb/a legkevesebb módon, okból, célból, helyen, időben, előzménnyel, eredménnyel, mértékben, eszközzel, mennyiségben, stb., stb. 

  Továbbá: vegyük az egyes létezőtípusokat:

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!