OMNI 3. rész

csp01•  2020. augusztus 28. 11:09  •  olvasva: 112

8. Az ember és a kell

 Itt meg kell határoznunk az ember, az ember nevű létező kelljét, szükséges megtörténését, megtörténendőségét..

  Mit, miket kell tennünk, megtennünk hogy megvalósuljunk?

  Ezt én "világolás"-nak nevezem. Más neveken: világiság, viélágtevékenység, világra-irányulás.

  Az ember úgynevezhető világképes létező.

  Tudatában vagyunk a világnak. A létezők sokaságának.

  Képesek vagyunk a világgal, a teljes világgal kapcsolatban cselekedni. Akarni és cselekedni.

  Világképesek, így világkötelesek is vagyunk.


  A világolásnak három ágát különítem el. Ezek: az alakítás, az alkotás és a megismerés.


  Az alakítás: van, lehet és legyen elképzelésünk arról, hogy a világ, illetve a konkrétan ilyenek, a konkrétan olyanok, konkrétan ez és konkrétan az mi és miyen legyen. Mi, milyen, hogyan, hol, mikor, miért, mi okból, mi célból, mivel, mi által, mennyire, mennyi, mevel, mile eszközzel, mile előzménnyel, milyen eredménnyel, stb. A teljes élettelen és a teljes élő valóság. A társadalom stb. Tudjuk a világot, az ilyeneket, az olyanokat, ezt, azt azzá és olyanná stb. alakítani, formálni, tenni, azzá és olyanná stb. akarni és próbálni tenni, formálni és alakítani, aminek és amilyennek szerintünk lennie kell. Amilyennek, aminek, ami miatt, ami végett... stb. 

  Az alkotás: képesek vagyunk alkotni, teremteni, létrehozni, elkészíteni, meggyártani, megépíteni, felépíteni, megcsinálni, előállítani, megkreálni, megkonstruálni, stb., stb. ilen és olyan létezőket. S velük a világot gazdagítani. Ilen pl. művészeti tevékenységünk. De az autó- vagy szerszámgyártás vagy akár ételkészítésünk is.

  A megismerés: képesek vagyunk a világot, ezt-azt, az ilyeneket, az olyanokat megismerni, felfedezni, megtudni, feltárni, feltérképezni, leírni, kikutatni, kideríteni, felderíteni, tanulmányozni, (ki)vizsgálni, (meg)vizsgálni... Ezt a tudományos tevékenységünk, de ilyen a puszta iskolai tanulás is.

  Az alakító, alkotó és megismerő tevékenységünk irányuljon a világra. A teljes világot formáljuk, igyekezünk formálni, a teljes világot alkossuk, építsük, a teljes világot igyekezzünk mgismerni.

  Alkotni képesek az alacsonyabb rendű élőlények is, pl. a madár fészket épít. Ám a legfejlettebb formában ezen a bolygón az ember által lehetséges.

   Legyen "világelképzelésünk". A világnak ennek és/vagy olyannak kell lennie! Ennek ilyennek, annak olyannak. Gondolkodjunk el azon: minek, milyennek. S igyekezzünk ezt ilyenné, azt olyanná tenni. 

  S teremtsünk meg, alkossunk meg, hozzunk létre, csináljunk meg, készítsünk, gyártsunk, állítsunk elő, építsünk meg stb., stb. különféle létezőket.

 S ismerjük meg a világot, a teljes élettelen és élő, a teljes anyagi és szellemi valóságot. Kutassuk vagy legalábbis ismerjük meg, tanuljuk meg a mások által kikutatottat. 

  Alakítás, alkotás, megismerés. A teljes mindenre irányítva.

  Ennek általános formája, sémája például a következő:

"Minden nevében:

Alakítás: minden-legyen: ezek, azok, ilyenek, olyanok, így, úgy, ezekért, azokért, ezek miatt, azok miatt, ezek véget, azok végett, ennyi, annyi, ennyire, annyira, itt, ott, ide, oda, innen, onnan, ekkor, akkor, ettől, attól, eddig, addig, ezekkel, azokkal, ezek által, azok által, ezen eszközökkel, azon eszközökkel, ezen előzményekkel, azon előzményekel, ezen eredményekkel, azon eredményekkel, ilyen körülmények között, olyan körülmények között, egyebek: ..., ..., ..., ..., stb.-és megvan

Ez ugyanígy az ilyeneknél, az olyanoknál, ennél, annál is.

Alkotás: mindenféle létező(ke)t-megvan, ilyen létező(ke)t is-megvan, olyan létező(ke)t is-megvan

minden létezőt-megvan, ezt a létezőt is-megvan, azt a létezőt is-megvan

Megismerés:  minden=ezek, azok, ilyenek, olyanok, így, úgy, ezekért, azokért, ezek miatt, azok miatt, ezek végett, azok végett, ennyi, annyi, ennyire, annyira, itt, ott, ide, oda, innen, onnan, ekkor, akkor, ettől, attól, eddig, addig, ezekkel, azokkal, ezek által, azok által, ezen eszközökkel, azon eszközökkel, ezen előzményekkel, azon előzményekel, ezen eredményekkel, azon eredményekkel. ilyen körülmények között, olyan körülmnények között, egyebek: ..., ..., ..., ..., stb.

  Ez ugyanígy az ilyeneknél, az olyanoknál, ennél, annál is.

  Más formákban, pl.:  

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!