OMNI 1. rész

csp01•  2020. augusztus 11. 12:03  •  olvasva: 195

1. Omni-

A következőkben felvázolt eszme viselheti, viselje az "omnizmus" nevet. Omni-, azaz minden. Mindenre, minden létezőre vonatkozik,mindenről, minden létezőről szól. A mindennel, a minden létezővel kapcsolatos tennivalókat igyekszik feltárni és megtenni.

  Eszme, ideológia, életfilozófia.

  Vallás? Ha a vallásba beleértjük a hitet, a tudás helyetti hitet, valami nem bizonyítottnak (például a vonzereje miatti) elfogadását, ez esetben a vallás megnevezés elutasítandó. 

  A világ, az élet, a lét a létező vanját és kelljét fejtegetni próbáló kísérletek összessége.

  Nem állítja magáról, hogy tévedhetetlen és megfellebbezhetetetlen, nem kiáltja ki magát annak. A gondolkodás és a cselekvés egy formája, amelynek helyessége-helytelensége vita tárgyát képezheti-és képezze.

2. 

Központi fogalmunk: a "beteljesülés". Nevezzük így. A létező beteljesülése. Három részre osztjuk: a " megvalósulás", a "jóvá" és az "igazságszolgáltatás". A létező megvalósulása, a létezővel kapcsolatos szükséges jóvátételek, és a létezővel kapcsolatos szükséges igazságszolgáltatások. 

  A létező. Mindenféle és minden és mindegyik és minden egyes létező, a teljes világmindenségben és a teljes világtörténelemben. Az élettelen és az élő dolgok, a természetes és mesterséges tárgyak, az elvont fogalmak, a fejletlen és fejlett élőlények, az események is (történések és cselekvések), az ilyen létezők, az olyan létezők, az A szempontból A létezők, az A szempontból B létezők, a B szempontból A létezők, a B szempontból B létezők, konkrétan ez a létező, konkrétan az a létező, az X, az Y, a Z, a Q...

  A továbbiakban : a létező.

3. A megvalósulás

  A létező megvalósulása. A létezőnek, a létező lényegének, léte értelmének, a létező kelljének és lehetjének megtörténése.

  A létezővel, illetve a létező által megtörténik mindaz, ami az ő lényege, amiért ő van, amire ő hivatott. Mádodsorban: ami ugyan nem szerves része neki, ám meg tud történni vele vagy általa. Elővbi a létező kellje, utóbbi a létező szabadja. Szükséges és szavad megtörténése. (Természetesen bizonyos mértékig a szabad is kell, de nevezzük szabadnak, a legszükségesebbekről való megkülönbözettésül.)

  A könyvet (el)olvasák. Ez az ő kellje, az ő szükséges megtörténése. Ennek neg kell történnie vele.

  A könyvet ráteszik egy papírlapora, hogy azt ne fújja el a szél. Nehezéknek használják. Ez nem tartozik a könyv létének értelméhez, de tud vele történni ilyesmi és ha történik, az nem káros és nem hasztalan. Ha történik vele ilyesmi, attól is nagyobb, több, gazdagabb, attól is nagyobb, több és gazdagabb a léte. Ez az ő szabadja, szabad megtörténése.

  A ceruzámmal írok.(Valamit lejegyzek vagy éppen verset írok.Stb.) Kell vele történnie ilyennek, ezért van. Ez az ő szükséges megtörténése, kellje.

  Megvakarom vele a fejem. Nem ez az elsődleges funkciója, ám tud vele történni ilyen is, s ettől is nagyobb és több és gazdagabb. Ez a ceruzám szabad megtörténése. Például ez. 


Az autóddal közlekedsz. Elutazol vele A és B és C helyre. Az autó erre, közledésre hivatott. Szükséges megtörténése neki ez. Ha pl. felülsz a motorháztetőre vagy a csomagtartóra-ülôalkalmatosságként funkcionál. Ez szabad megtörténése. Meg tud történni ez és létét, őt magát ez is növeli, emeli, fokozza, gyarapítja, ám nem ezért van, hogy üljenek rajta.

 X-szel és X által is megtörténik minden Xszerű és megtörténik minden X-esen.

  Y-nal és Y által is megtörténik minden Yszerű és minden Y-osan.

  (+ X-szel, X által megtörténik minden yszerű és megtörténik minden Y-osan. Y-nal, Y által megtörténik minden Xszerű és megtörténik minden X-esen. Stb. Minden Z-szerű és minden Z-sen is. Stb.)

  A létező megvalósult, ha megtörtént vele/általa minden, ami lényege, értelme, szüksége és minden, ami nem lényege, nem funkciója ugyan, ám lehetségessége, képessége. Megtörténendősége és megtörténhetősége is megtörténtséggé vált.

  A totális megvalósulás, a teljes mértékű megvalósulás nyilvánvalóan lehetetlen-hisz az elméletileg megtörténhető események száma végtelen. Az abszolút megvalósultság csak megközelíthető.

  A könyvet elolvassák ketten, hárman, tízen, százötvenen. (Eléggé) megvalósult? Vagy olvassák el még kétszázötvenen? ötszázötvenen? Hány elolvasás után (kellőképpen) megvalósult? Elolvasta X és Y, Einstein és Churchill... Olvassa még el Z és a pápa is?...

  A ceruzámmal leírtam ezt és azt is. (Eléggé) megvalósult? Vagy írjam le vele még emezt? Sőt, amazt is? Mikor lesz (kellőképpen) megvalósult? Írtam vele én, ő... Ki írjon még vele? Írtunk itt, ott-írjunk amott is?

  Az autóddal elmentél A, B és C helyre. (Kellőképpen megvalósult?) 

  Vagy el kell menned vele D, E, S V helyre is? Mikor, mennyyi út után (eléggé) megvalósult?... S rajtad kívül ki menjen még vele?


  Elégedjünk meg azzal, meg kell elégednünk azzal, megelégedhetünk azzal: a kell megtörtént, a szabad közöl is megtörtént minél több, a lehető legtöbb, a többi csak jelképesen, csak szimbolikusan. Lásd lejjebb.

  Az egyes létezőket sorra veszi és legfontosabb megtörténeseiket tartalmazza a Megtörténések könyve, itt és most csupán a megvalósulás tömör összefoglalása következik.

  A megtörténésre a megvan szót használom. A létige, ellátva a befejezettséget jelző igekötővel. Megvan=van, megtörténik-megtörtént, végbemegy-végbement, bekövetkezik.-bekövetkezett, lejátszódik-lejátszódott, készen van, megcsinálódik-megcsinálódott, megcsináltatik-megcsináltatott, stb. 

 "Minden nevében:

A létező:

-vele ami kell: minden-megvan, az ilyenek is-megvannak, az olyanok is-megvannak, ez ios-megvan, az is-megvan

-általa ami kell: minden-megvan, az ilyenek is-megvannak, az olyanok is-megvannak, ez is-megvan, az is-megvan

-vele ami szabad: minden-megvan, az ilyenek is-megvannak, az olyanok is-megvannak, ez is-megvan, az is-megvan

-általa ami szabad: minden-megvan, az ilyenek is-megvannak, az olyanok is-megvannak, ez is-megvan, az is-megvan

-vele ami tilos (így, ilyen formában, jelképesen a tilos is szabad, sőt a tilos is kell, így, ilyen formában nem ártalmas senkire és semmire nézve)

minden: megvan, az ilyenek is-megvannak, az olyanok is-megvannak, ez is-megvan, az is-megvan

-általa ami tilos: minden-megvan, az ilyenek is-megvannak, az olyanok is-megvannak, ez is-megvan, az is-megvan

Továbbá:

-vele ami biztos: minden-megvan, az ilyenek is: megvannak, az olyanok is-megvannak, ez is-megvan, az is-megvan

-általa ami biztos: minden-megvan, az ilyenek is-megvannak, az olyanok is-megvannak, ez is-megvan, az is-megvan

-vele ami lehetséges: minden-megvan, az ilyenek is-megvannak, az olyanok is megvannak, ez is-megvan, az is-megvan

-általa ami lehetséges: minden-megvan, az ilyenek is-megvannak, az olyanok is megvannak, ez is-megvan, az is-megvan

-vele ami lehetetlen: minden-megvan, az ilyenek is-megvannak, az olyanok is-megvannak, ez is-megvan, az is-megvan

-általa ami lehetetlen: minden-megvan, az ilenek is-megvannak, az olyanok is-megvannak, ez is-megvan. az is-megvan

  A létező megvalósult.

  Mindezek az egyes létezőknél: mindegyiknél-megvannak, az ilyeneknél is-megvannak, az olyanoknál is-megvannak, ennél is-megvannak, annál is-megvannak"

4. Az ún. "jóvá"

A létezőt érő helytelen (rossz, nem megfelelő, negatív, káros, tilos, stb.) megtörténésekkel kapcsolatban azok jóvátétele. A létező kárpótlása az őt érő rosszakért. 

 A létezőt érő helyes (jó, megfelelő, pozitív, kel, hasznos stb.) megtörténésekkel kapcsolatban pedig az ún. "jobbá", azaz ezen megtörténések fokozása.

  Mindez leírva az Egyetemes Jóvában, itt és most csupán rövid kivonata:

  "Minden nevében: Az történik, hogy:     Ez nem megfelelő, mert:   Az lenne a megfelelő, hogy:   . Azért ez, mert: 

    A helytelen megtörténés:

-nincs, nem létezik, nem történik meg-megvan, -jóváválva-megvan, -jóvátéve 1. minden által-megvan 2. ez által-megvan 3. az által-megvan, -minden, ami jóvátétele, jóváválása-megvan ez is-megvan, az is-megvan, -minden mint jóvátétele, jóváválása-megvan ez is-megvan, az is-megvan, -visszacsinálódik, visszacsináltatik-megvan,, -ezen rossz helyrehozása, helyrehozódása lehetetlen, mégis megtörténik-megvan, -ezen rosz fokozódása biztos, de mégsincs, mégsem történik meg-megvan, -ezen rosz ellentéte megtörténik-megvan, -ezen rossz ellentéte lehetetlen, de mégis megtörténik-megvan, -ezen rosz biztos, mégsem történik meg, mégsincs-megvan, -minden megtörténik ezen rossz fokoz(ód)ásának lehetőségével és/vagy céljával, de végül minden a jóvátételét, jóváválását eredményezi  minden-megvan, ez is-megvan, az is-megvan, -egyebek=1. ...-megvan, 2. ... -megvan, 3. ... -megvan, 4. .. -megvan stb.

  Jóvátéve, jóváválva.

  Mindezek az egyes helytelen megtörténéseknél: mindegyiknél-megvannak, az ilyeneknél is-megvanak, az olyanoknál is-megvannak, ennél is-megvannak, annál is-megvannak"

  "Minden nevében: Az történik, hogy  . Ez megfelelő, mert:    . Az lenne a nem megfelelő, hogy:  . mAzért ez, mert:    .

   A helyes megtörténés: 

-van, létezik, megtörténik-megvan, -fokozódik-megvan, -fokozza minden-megvan, ez is-megvan, az is-megvan, -minden, ami fokoz(ód)ása-megvan, ez is-megvab, az is-megvan, -minden, mint fokoz(ód)ása-megvan, ez is-megvan, az is-megvan, -kiterjed mindenre-megvan erre is-megvan, arra is-megvan, kiterjeszti minden-megvan, ez is-megvan, az is-megvan, -ismétlődik-megvan, ezen jó fokoz(ód)ása lehetertlen, mégis megtörténik-megvan, ezen jó elront(ód)ása biztos, de mégsem történik meg, mégsincs-megvan, -ezen jó ellentéte biztos, de mégsincs, de mégsem történik meg-megvan, ezen jó lehetetlen, de mégis van, mégis megtörténik-megvan, -minden megtörténik ezen jó elrontásának, elrontódásának céljával és/vagy lehetőségével, de végül mégis mindent a fokozását, a fokozódását eredményezi  minden-megvan, ez is-megvan, az is-megvan, egyebek: 1. ... -megvan, 2. ... -megvan, 3. ...-megvan, 4. .. -megvan stb.

 Jobbátéve, jobbáválva.

Mindezek az egyes helyes megtörténéseknél: mindegyiknél-megvannak, az ilyeneknél is-megvannak, az olyanoknál is-megvannak, ennél is-megvan, annál is-megvan"

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

csp012020. augusztus 13. 10:27

@Mikijozsa: Köszönöm, hogy ezt is olvasta. De még nincs ideírva az egész, ez csak töredéke.

Mikijozsa2020. augusztus 11. 15:44

igen. szép központi minden . elgondolkodtató