Bevezetendő...

csp01•  2018. június 28. 10:54

Bevezetendő két kategória.
A nagyhatalmiság (mindenféle és mindegyik nagyhatalmiság) kedvezményezettjeit nevezzük "major"-oknak, míg hátrányosan érintettjeit "minor"-oknak, röviden "min"-eknek. Akinek-aminek A és/vagy B ország, országcsoport fölénye, nyelvi, szellemi uralma kedvez és akit-amit hátrányos helyzetbe hoz a nemzetközi életben. Például Hollywood mint a film fővárosa és az USA szuperhatalmi pozíciója közti összefüggés.
Major és min(or), nagy és kicsi, a világ életében való jelenlét, jelenlehetőség, részt vétel, részt vehetőség szempontjából.
S vezessünk be továbbá még egy elnevezést, ez legyen a "grand". Grand, nagy, jelentékeny-a világ, az emberiség szempontjából és számára. A major grandságát majorsága elősegíti. Lásd az USA ilyen értelmű nagysága: két világháborús szereplése, az első Holdra-szállás(ok)... Azonban létezik "min grandság" is.
A "kis" országok, nemzetek világtörténelmiségére jó példa ezen országok, nemzetek kiemelkedő polgárai. Nicola Tesla, Roald Amundsen, Gregorij Mendel, Petőfi... De megemlíthető és megemlítendő itt a prágai tavasz, 1956 is.
A kicsik nagysága. Ők sosem voltak befolyásosak, most sem azok, s vélhetően nem is lesznek-ám nem jelentéktelenek.
Éppúgy részei a történelemnek mint bármely szuperhatalom, bármely egyeduralkodó ország.
Min és grand összevonva: grind. Minden min képes grand lenni, ez a szó ezt fejezi ki.

Nagy és kis országok és pl. nagy és kis nyelvek nincsenek. Erős és gyönge országaink vannak, elterjedtebb és kevésbé elterjedt nyelveink vannak.
Hiba a kicsiket felnagyítani azért, mert jól megtermett ország a hazájuk és mert nyelvüket százmilliók ismerik.
Még nagyobb hiba nagyokat lekicsinyíteni azért, mert kisméretű országból származnak, mert nyelvüket csak kevesen és kis területen beszélik.
A nagyság nem ismeri a nagyhatalmiságot.

A grindség, a minek grandsága mint a nagyhatalmiság ellensúlyozása-ez legyen cél.

1 embert ért el.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!