A világközpontúságról

csp01•  2020. szeptember 1. 19:31  •  olvasva: 104

A világközpontúságról

1. A világrendszer, a mindenkori világrendszer állandó és kikerülhetetlen jellemzője a nagyhatalmiság. Bizonyos országok, országcsoportok nagy katonai, politikai, gazdasági ereje,-befolyása, mások háttérszerepe. A nagyhatalmak száma változik, ez bekerül közéjük, az lehanyatlik, ám maga a helyzet, domináns és kevésbé domináns országok vannak, nem módosul.

2. A nagyhatalmiság pozitív és negatív hatásait összevetve-melyik húzta le a mérleget?

  Lehetséges-e, volt-e, van-e, modjuk így: igazságosan világuralkodó nagyhatalom?

3. A nagyhatalmiság alternatívája legyen az ún. világközpontúság. X és/vagy Y ország helyett a világ, maga a világ a központ, annak minden térsége, minden egyes része kiveheti és kiveszi a maga részét az irányításból. Jelszava lehet: a vilápg a világé. (Nem az USÁ-é, nem Oroszországé, nem is Grúziáé vagy Angoláé.)

4. Képzeljünk el egy világszervezetet, amely átfogja az emberiség egészét. Neve lehet például-az Emberi Faj Közössége. Röviden : a Közösség. 

  Tagjai lehetnek magánszemélyek is. 

  Állami része-ennek oszágok a tagjai.

Egyéni része-ennek egyes emberek a tagjai. X, Y, Z, én, te, ő... nemzetiségtől-állampolgárságtól, lakóhelytől függetlenül.

  Az egyéni tagok is beleszólhatnak a Közösség döntéseibe, működésébe. 

  A Közösség vezetése pl. :

  Létezik egy nagy méretű, sok tagot számláló szerv, amely a legfontosabb döntéseket hozza, fontosságtól függően egyszetű, kétharmados vagy négyötödös többséggel. A tagországok meghatározott számú küldöttel képviseltetik magukat, mindegyikük ugyanannyival (pl. öttel, közülük valaki a delegáció elnöke) terüeti kiterjedéstől, lakosságszámtól, és politikai, gazdasági, katonai erőtől függetlenül. Az egyéni tagoknak is vannak benne választott képviselőik.

  Mellette léteznek különféle, speciális feladatokra megalakult testületek. Oktatásügy, egészségügy, élelmezésügy... Ezekbe is minden tagállam azonos számú embert delegál-és itt is jelen vannak az egyéni tagok küldöttei is. 

  Ami a Közösség nyelvi viszonyait illeti: a hivatalos nyelv-temészetesen-nem ezen és/vagy azon befolyásos ország nyelve, hanem egy mindenkitől független, semleges nemzetközi nyelv. Ez a tanácskozások nyelve, a kiállított dokumentumok nyelve. A Közösségrben minden hivatal betöltésének és az egyéni tagságnak is feltétele ezen nyelv ismerete. A Közösség igyekszik ezt a nyelvet világszerte használhatóvá és használandóvá tenni. Pl. tanításának bevezetése kötelező a tagországok számára.

5. Lehetne-e az Egyesült Nemzetek Szervezete ez a Közösség?

Jelen formájában semmiképp. Meg kellene változtatni a Biztonsági Tanács állandó és változó tagojka épülő rendszetét, munkanyelvvé kellene tenni a kiválasztott nemzetközi nyelvet, be kellene vezetni az egyéni tagságot. Az azonban tény, hogy az Emberi Faj Közösségéhez az ENSZ áll a legközelebb.

6. A világközpontúság jegyében:

-terjesztjük, megismertertetjük a kevésbé ismert ("kis") népek kultúrájának, művészetének-irodalmának kiemelkedő alkotásait és alkotóit.

-létezik pl. a Kishatalmak Szervezete (a Közösségen belül) a kevésbé befolyásos, a nagyhatalmilag háttérbe szorult országok tárdsasága, összefogja és képviseli őket, hogy ők is hallatthassák hangjukat a világpolitikában.

A világközpontúság ideológiája a világközpontiság. Ennek része a világnyelviség, amelynek célja a világnyelvűség. 

  Az emberek nyelvi egyenlőségének megvalósítása. Egy független, nem elkötelezett nyelv bevezetése-elterjesztése-elfogadtatása a nemzetközi életben. A túl elterjedt nemzeti nyelvek visszaszorítása, esetleges természetes visszaszorulásuk elősegítése. Minderről részletesen szól a Viilág-nyelv. 

  A Közösség nyelvpolitikája a világnyelvűséget célozza meg, ahogy fentebb írtuk.

8. Része a világközpontúságnak és a világközpontiságnak a "világpénzűség" is. Ezen és /vagy azon ország nemzeti valutája helyett létrehozni és bevezetni egy világvalutát, a nemzetközi pénzforgalom céljaira. Ez, valami ilyesmi legyen a nemzetközi értékmérő, ne a dollár, ne a rubel, ne a frank.

9. A világközponti ideológia jelmondata pl. :

  Hisszük, hogy a lett, a kongói parlamentben is készülhet a történelem, nemcsak Washingtonban, a Pennsylvania Avenue 1600-ban és Londonban, a Downing Strett 10-ben.

  Hisszük, hogy bolgárul, szuahéliül is lehet világirodalmat írni, nemcsak framciául, oroszul, angolul.

  10. A világközpontúság igyekszik és igyekezzék megszüntetni az emberii faj országokra osztottságát. Nem rájuk, hanem az egyes emberekre épít. Fajunk alapegységének az egyént tekinti, nem az országot, nem az országát.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!