A történelem (és mi)

csp01•  2018. június 28. 13:09

A TÖRTÉNELEM (ÉS MI)
I. Bevezethetünk egy új tudományágat. Neve lehetne: "hentológia". A latin ens= létező és historia=történelem szavak összevonása.Tárgya a létező az egyes létezők és a történelem kapcsolata, a létező, az egyes létezők történelmisége, annak lehetősége, szükségessége és ténylegessége.
2.
A történelmiség definíciója: A B szempontjából jelentős, meghatározó-ez A-nak B-re vonatkozó történelmisége. Ezen történelmiség alanya, birtokosa és részeshatározója A, tárgya (?) B.
A jelentős B-re nézve, mert történik A-val/A által valami, ami B számára:
-Új (korábban ilyen sosem volt)
-Egy (egyedülálló, egyetlen vagy legalábbis szinte az egyetlen)
-Nagy hatású (döntően meghatározza B későbbi sorsát, jövőjét)
-Kell (valami olyasmi, ami, aminek megtörténése-megtörténtsége B lényegéhez tartozik)
-...
-...
Ezek a történelmiség-módjai? útjai? formái? ...? ...

A-val/A által: eszerint beszélünk passzív és aktív történelmiségről.
3.
Létezők vannak. Kapcsolataik vannak. Szükségszerűen ennek és annak erre és arra vonatkozó, irányuló történelmisége. A történelmiség, az ő lehetősége és kényszere magából a létből fakad.
4.
X történelmi köre mindazon létezők összessége, amelyek szempontjából X jelentős ("kimenő" történelmiség(e)) és/vagy amelyek az ő szempontjából jelentősek ("bemenő" történelmiség(e)). Mindkettő lehet aktív és passzív is.
X aktív kimenő történelmi köre: azok csoportja, amelyek számára X jelentős valamely X által történt dolog miatt.
X passzív kimenő történelmi köre: azok csoportja, amelyek számára X jelentős valamely X-szel történt dolog miatt.
X aktív bemenő történelmi köre: mindazok csoportja, amelyek X számára jelentősek valamely X által történt dolog miatt.
X passzív bemenő történelmi köre: mindazok csoportja, amelyek X számára jelentősek valamely X-szel történt dolog miatt.
5.
-Minden jelentős önmaga szempontjából. Ez az öntörténelmiség.
-Minden jelentős annak szempontjából, amit létrehoz és/vagy megsemmisít. Következően a keletkezés-pusztulás alapvető jelentőségéből.
-...
-... stb.
6.
A lét maga, a világ fogalma, az élet, a világmindenség, a halhatatlanság, a jó -rossz fogalma, a fejlődés, a hatalom..., ... stb. úgynevezhető eredendően történelmi létezők. Olyanok, amelyek természetüknél, milyenségüknél fogva eleve és mindenképpen és eleve adottan nagy és alaplétezők, mindennek szemszögéből.
7.
A történelmiség csúcsa a minden mint minden számára jelentősség-a világtörténelmiség.
8.
X (világ)történelemhetősége: az a képessége, hogy alakítsa a (világ)történelmet.
X (világ)történelemendősége: annak szüksége, hogy alakítsa a (világ)történelmet. Szüksége neki és a (világ)történelemnek.
9.
Valamilyen mértékű és valamilyen formájú minimális, elkerülhetetlen történelmiséggel, világtörténelmiséggel minden, mindenféle és minden és mindegyik és minden egyes létező rendelkezik. Mi és ki ő a világ szempontjából?Ez és és ilyen csak ő, csakis és kizárólag és egyedül ő-vagy van(nak) más ez(ek), más ilyen(ek) is?...
10.

" A történelmi
A -ra nézve B-re nézve
aktívan:Új MEGTÖRTÉNT Új MEGTÖRTÉNT
Egy MEGTÖRTÉNT Egy MEGTÖRTÉNT
Nagy hatású MEGTÖRTÉNT Nagy hatású MEGTÖRTÉNT
Kell MEGTÖRTÉNT Kell mEGTÖRTÉNT
+... MEGTÖRTÉNT, ... MEGTÖRTÉNT +... MEGTÖRTÉNT
.... MEGTÖRTÉNT

passzívan Új MEGTÖRTÉNT Új MEGTÖRTÉNT
Egy MEGTÖRTÉNT Egy MEGTÖRTÉNT
Nagy hatású MEGTÖRTÉNT Nagy hatású MEGTÖRTÉNT
Kell MEGTÖRTÉNT Kell MEGTÖRTÉNT
+... MEGTÖRTÉNT +... MEGTÖRTÉNT
... MEGTÖRTÉNT ... MEGTÖRTÉNT
B történelmi
A-ra nézve B-re nézve
aktívan: Új MEGTÖRTÉNT Új MEGTÖRTÉNT
Egy MEGTÖRTÉNT Egy MEGTÖRTÉNT
Nagy hatású MEGTÖRTÉNT Nagy hatású MEGTÖRTÉNT
Kell MEGTÖRTÉNT Kell MEGTÖRTÉNT
+ ... MEGTÖRTÉNT + ... MEGTÖRTÉNT
... MEGTÖRTÉNT ... MEGTÖRTÉNT
passzívan: Új MEGTÖRTÉNT Új MEGTÖRTÉNT
Egy MEGTÖRTÉNT Egy MEGTÖRTÉNT
Nagy hatású MEGTÖRTÉNT Nagy hatású MEGTÖRTÉNT
Kell MEGTÖRTÉNT Kell MEGTÖRTÉNT
+ ... MEGTÖRTÉNT + ... MEGTÖRTÉNT
... MEGTÖRTÉNT ... MEGTÖRTÉNT

Minden önmagára és minden másra nézve is.
(Új, Egy, Nagy hatású, Kell, + ..., ... (az esetleges egyebek)-lásd a 2. pontban, a történelmiség formái.)"
II. A történelem definíciója talán némiképp eltér a köznapi felfogástól. A történelem az összes eseményt tartalmazza. Nemcsak az a történelem, hogy Napóleon 1812. június 22-én megindult Oroszország ellen. Az is, hogy az ükükükanyád egyszer hasra esett és kibicsaklott a bokája. Nemcsak az a történelem, hogy Neil Armstrong kilépett a Nyugalom tengerére, de az is, nem kevésbé, hogy Kovács Mari erről hallva azt mondta: "No, szép."
A nagy (=valamiben első vagy egyedülálló vagy nagy hatású) események a történelem csomópontjai. Hétköznapi értelemben ez és csak ez neveztetik történelemnek. Ezekben a történésekben felgyülemlik és koncentrálódik a történelem.
A továbbiakban az összes eseményt tartalmazó történelem legyen az alaptörténelem, míg az eme csomópontok képezzék a főtörténelmet.

Esemény:-tényleges=valamikor megtörténő, -lehetséges esemény=sosem történik meg (ennek oka szempontunkból közömbös), de tudna, -lehetetlen esemény=sosem történik meg és nem is tudna (ennek oka szempontunkból közömbös). Felfogásom szerint a soha meg nem történő események is részesei a történelemnek.

A történelem nem pusztán az összes esemény együttese. Hanem ezek kapcsolatrendszere. Talán hasonlítható a nyelvhez: nyelvi jelek, amelyeket szabályok összefűznek, történések, amelyek között kapcsolatok vannak. Okok és okozatok.
A történelem mindenképpen feltételez és tartalmaz valami időrendet, egymás előtti- és mögöttiséget.


III. Az átlagember történelmileg passzív. Saját szűkebb környezetén nemigen lép túl, nem is igen lát túl.
Pedig az ember történelemformáló ereje nagyobb mintsem hinnétek. S ez a képessége kibontakoztatandó.
Az embert történelmileg mozgósítani kell.
Az embert történelmileg fel kell ébreszteni. Sőt, világra kell hozni, sőt, meg kell nemzeni. Lehetőleg nem egyéni, nem is nemzeti célok érdekében történelmiesüljön. Ezeknél még a történelmi semmittevés is kívánatosabb.

A teljes világ sorsát nyomon követni, történelmi célokat kitűzni, értük küzdeni, bármilyen gyöngén és bármilyen eredménytelenül is. Alkalmasak vagyunk erre.

Az ember eredendően és kiirthatatlanul-milyen? Önmaga és kisebb-nagyobb környezete jelenti számára a világot. Ez a jellemvonás, igen, kiirthatatlan, a történelemre irányítás csak korlátozott mértékben képzelhető el.

Emberfajunk nem egy problémájának forrása nem az emberi erkölcstelenségünk, nem is az emberi butaságunk, hanem az átlagember történelmi világközönye. Erkölcsileg és értelmileg eléri a középszintet, ám ezt az erkölcsiséget és az ezen értelemből származó elveket csupán önmaga kis világában működteti.

A globalizáció folyamata elősegítheti a történelmi aktiválódást. Annak idején az USÁ-ban sokan és sokszor tüntettek a vietnami háború ellen. Látták és hallották a televízióban, a rádióban a háborús eseményeket.
Kézzelfogható közelségbe került. Hallották a bombák zuhanását, látták a fegyverropogást, megcsapta orrukat a vérző test íze.
Lehetőség nyílt arra, hogy az embernek véleménye legyen a történelemről, annak valamely eseményéről és cselekedjék valahogy vele kapcsolatban.
A rádió, a televízió stb.-a világ földrajzilag távol eső részeiről, az ottani történésekről látni, hallani, sokat, sokszor, azonnal. Mintha a közvetlen közelben volnának. Ahogy mondják, a világ összezsugorodik. És a technológiai fejlődés nem állt és nem áll meg. Tudomást szerezhetünk, könnyen és gyorsan (a) távoli eseményekről, emberekről, problémákról, szenvedésekről, fejlődésről. Lehet véleményem és véleményed róluk, hozzájuk szólhatok, tüntethetsz mellettük és/vagy ellenük.

Az 1700-as évek végén Japánban nem voltak megmozdulások XVI. Lajos lefejezéséért, sem ellene, nem szervezkedtek Napóleon államcsínyének sem támogatására, sem megakadályozására, lévén, hogy a francia forradalmi események híre csak 1808-ban ért el a felkelő nap országába.

Az ember történelemalakíthatóságának talán legegyszerűbb módja a másutt leírt ún. "mindenmegtörténtetés", azon képességünk, hogy ezt meg tudjuk tenni. "Minden megtörténik... minden megtörtént". És számtalan egyéb formában, az összes esemény, mindenféle és minden és mindegyik és minden egyes esemény (legalább) jelképes "megtörtén(tet)ése". Bárhol, bármikor, bárki által.
Része a történelemnek.
Hasonló történelemalakításunk lehet :
"Minden jó megtörténik MEGTÖRTÉNT
ez is MEGTÖRTÉNT az is MEGTÖRTÉNT
Semmi rossz NINCS ez SINCS az SINCS"
Például így. Bárhol, bármikor, bárki által.
Különleges és jelentős mozzanata a történelemnek.
Ugyanígy pl.:
"Van: volt és van és lesz, ami kell. Történik: történt, történik, fog történni, ami kell. Teszi: tette, teszi, fogja tenni, amit kell."( Általánosságban van, történik, teszi.)
Valóságtartalmától függetlenül különleges és lényeges dolog. Kimondható, leírható stb., kimondandó, leírandó stb., kimondottsága, leírtsága sajátos, különleges része a történelemnek.


Hasonlíthatóak az ősrobbanáshoz, az "én vagyok" megállapításához, a Holdra szálláshoz, az élet mesterséges létrehozásához. A teljes minden számára és szempontjából jelentős és szükséges események stb. tömören, összefoglaló formában kimondva, megtéve.


  Ideál a történelmi ember.  Aki tudatában van (világ)történelmi képességének, lehetőségének és szükségességének. Mindezt akarja, sőt, élvezi. Nem fél az ezzel járó-történelmi-felelősségtől. Figyeli a világot, történéseit, van koncepciója a mi kell-ről és tesz érte.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!