A történelem definíciója

csp01•  2018. június 28. 11:24

A történelem definíciója talán némiképp eltér a köznapi felfogástól. A történelem az összes eseményt tartalmazza. Nemcsak az a történelem, hogy Napóleon 1812. június 22-én megindult Oroszország ellen. Az is, hogy az ükükükanyád egyszer hasra esett és kibicsaklott a bokája. Nemcsak az a történelem, hogy Neil Armstrong kilépett a Nyugalom tengerére, de az is, nem kevésbé, hogy Kovács Mari erről hallva azt mondta: "No, szép."
A nagy (=valamiben első vagy egyedülálló vagy nagy hatású) események a történelem csomópontjai. Hétköznapi értelemben ez és csak ez neveztetik történelemnek. Ezekben a történésekben felgyülemlik és koncentrálódik a történelem.
A továbbiakban az összes eseményt tartalmazó történelem legyen az alaptörténelem, míg az eme csomópontok képezzék a főtörténelmet.

Esemény:-tényleges esemény=valamikor megtörténő, -lehetséges esemény=sosem történik meg (ennek oka szempontunkból közömbös), de tudna, -lehetetlen esemény=sosem történik meg és nem is tudna (ennek oka szempontunkból közömbös). Felfogásom szerint a soha meg nem történő események is részesei a történelemnek.

A történelem nem pusztán az összes esemény együttese. Hanem ezek kapcsolatrendszere. Talán hasonlítható a nyelvhez: nyelvi jelek, amelyeket szabályok összefűznek, történések, amelyek között kapcsolatok vannak. Okok és okozatok.
A történelem mindenképpen feltételez és tartalmaz valami időrendet, egymás előtti- és mögöttiséget.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!