Iktelen ikeken szalad a magyar nyelv

Marie_Marel•  2014. február 24. 13:29

Ebben a blogban már több cikket is idéztem az ikes igékkel kapcsolatban.
Íme egy egészen friss cikk, mely érinti a témát:

A magyar nyelvtudomány legnagyobb vállalkozása
A tudomány meghajolt a deviszont előtt

Megjelent a magyar nyelv nagyszótárának új kötete

 

Vasárnap, 2014. február 23. 14:20

 

168 Óra Online írása
http://m.168ora.hu/tudas/tudomany-meghajolt-deviszont-elott-123972.html

"Iktelen ikeken szalad a magyar nyelv

 

Sokáig szentírásként kezeltük az ikes ragozást is, de ez mára elvesztette eredeti funkcióját, „mesterségesen nem tudjuk fenntartani, s bizony tudomásul kell vennünk, hogy felbomlóban, sőt kihalóban van ez az igeragozás”. Az ikes igék eredetileg valamilyen történést jelöltek, és az –ik funkciója az volt, hogy jelölje, hogy az igét nem követi tárgy, mert az az alanyra vonatkozik. De később ikesedtek eredetileg nem ikes igék, és iktelenedtek olyanok, amiket eredetileg ikkel ragoztak, a keveredés miatt pedig az ikes ragozás elvesztette eredeti funkcióját.

Ittzés szerint be kell látni, hogy a nyelvészek szélmalomharcot folytatnának, ha a nyelvet erőszakkal meg akarnák változtatni vagy megvédeni valamilyen külső hatástól. „A magyar nyelvet nem támadja senki, nincs mitől megvédeni” – mondta az Origónak.

Erre most iskolások százezrei kaphatják fel a fejüket, de azért nem teheti meg mindenki, hogy holnaptól fittyet hány az ikes ragozás szabályaira. Ezek a hagyományok ugyanis nagyon lassan kopnak ki maguktól a nyelvből. "Az iskolákban nem kellene egyetlen nyelvhasználatot sem a többi fölé helyezni. A családi nyelvhasználat persze hatással van a beszélni tanuló gyermekre, a gyermek anyanyelve az lesz, amelyet ebben a legszűkebb közösségben megtanult. Az iskola, a tanárok feladata inkább az lenne, hogy elmondják a gyerekeknek, hogy létezik ilyen és létezik olyan forma, ezt ilyenkor, azt olyankor érdemes használni. Az ikes igékről is tanítani kellene, hogy miért alakultak ki, és miért vesztették el mára az eredeti funkciójukat” – emelték ki az Origo.hu írásában."

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Törölt tag2014. február 24. 16:37

Törölt hozzászólás.

Törölt tag2014. február 24. 16:19

Törölt hozzászólás.

Molnar-Jolan2014. február 24. 15:36

Hull a hó és hóz,
Micimackó fáz :)
.

Ernest2014. február 24. 15:09

Elolvastam :)