Ifjú Gróf élete

verselo•  2017. február 16. 16:11

 

23. fejezet.

 

 Ígéret.

 

Reggel, mikor felkelt, Emese segítette felöltözni. Azonnal a székbe ült, és avval ment a Kúriában minden hova. Tetszett, hogy már nem kell mankóznia. Azért fél szemmel figyelte Emesét. Lépcsőnél el kellett a segítség. Lement, János műhelyébe, és megköszönte a remek munkát.

 

     -    Maga, János tényleg ügyes kezű ember, ahogy a fiam mondta.

     -   Köszönöm Gróf úr, igyekszem jó munkát csinálni, ahogy a Fiatal úr elvárja tőlem. – felelte János.

    -    Maguk, magyarok leleményesek, és ügyesek. – tette hozzá Eugén.

 

János fejbólintással fogadta a dicsérő szavakat.

Gróf kerekesszékkel távozott a műhelyből. Tette a köröket az udvaron, éppen arra sétáltak Hölgyek is.

 

    -    Mi szólnak hozzá Hölgyek? – tette fel a kérdést, leányának, és Emesének.

    -    Nagyon ügyes ez, az ember, hogy rajz után ilyen csodát alkotott, amivel Ön kedves Eugén egyedül is tud már úgymond menni. – tette hozzá a magyar lány.

    -    Igen, így igaz, ahogy Emese mondja. 

   -    Felhívom Édesapa figyelmét arra, hogy a szék gyorsabb, mint jelenlegi mankói. Csak vigyázzon, hogy baleset ne érje! Kérem, Édesapánk ezt itt ígérje meg nekünk.

 

Másnap reggel a szokottnál is korábban kelt Eugén, már nagyon izgatott volt. János reggel nyolc órára ott volt az ajtónál, és a kerekesszéken azokat a változásokat csinálta, amit a Gróf kért. A megállást egy karral lehetett megoldani, evvel a karral fékezte a széket. Most már jobb volt. Miután tett egy tiszteletkört a Kúria udvarán. Eugén utasította a lovászfiút, hogy nyissa ki a Kúria kapuját, mert kint is kipróbálná, hogy hogyan működik.

Fiú kinyitja a kaput, és Eugén szép csendesen kigurul a Kúria elé. Már a fasornál jár, közben elered az eső. Az udvaron lévő társaság észrevette, hogy nyitva a kapu, és a Gróf kint van. Emese elment esernyőkért, a gyermekek beszaladtak a boltív alá, és onnét kiabáltak a Gróf után.

Édesapánk, esik az eső, azonnal forduljon vissza! Érti!

Látták, hogy nem használ a szép szó, kifogták a lovakat, és Eugén után galoppoztak. Messziről látták, hogy a kerekesszék az ázott földes talajon felborult, a Gróf kiesik a kerekesszékből, és mellette fekszik. Eugén abba a kőbe vágta be a fejét, amibe Erzsébet.

Kisvártatva, futva megérkezett a lovászfiú, Emese, Bódog, és János. Emese sírt, lovászfiú, és János lehajtott fejjel nézte a halottat. Testvérek egymást átölelve hullatták a könnyeiket.

 

    -    Pedig, Édesapa megígérte, hogy vigyázz magára. – mondta sírás közbe Karola.

    -    Igen, húgom ezt mondta, de Édesanyánk után ment. – válaszolta, szintén sírva Joachim.

Joachim felemeli Édesapja testét, és visszaviszi a Kúriába. Orvos megnézte, megállapította, hogy már nem lehet vissza hozni az életbe.

Testvérek az idős Grófot Erzsébet mellé helyezték örök nyugalomra.

Temetés után Emese még maradt a Kúriában. De a két nő között a viszály ki élesedet. Ennek Jochaim vetett véget a bejelentésével.

 

-      Drága húgom, úgy gondolom, hogy már e csinos leányt megismertem, és ezennel arra az elhatározásra jutottam, hogy elveszem feleségül Emesét. Jóváhagyásodat kérem erre.

-      Drága, bátyám tőlem ezt NE várd! Nem hagyom jóvá a házasságodat.

-      Nem, baj, akkor is elveszem.

-      Ahogy jónak látod, én visszamegyek Szegedre tanítani, osztályomat végig viszem, és átadom az ottani barátnőmnek, majd jelenkezet a zárdába, apáca leszek ezek után.

-      Emese, ezek után hozzám jön feleségül? Nem megyek vissza Olaszországba, itt maradok, és itt nyitok, Jánossal, és Bódoggal egy műhelyt, ahol folytatom a hajók tervezését, és gyártását, majd a kerekesszék gyártását is.

-      Fiatalúr! Bocsánat, Grófom, igent mondok a kérésére.

 

Karola, másnap már elutazott Szegedre. Joachim, elkezdte a készülődést az esküvőre. Ő, sem tartotta be a gyászévet. Apja vére folyt benne.

 

 

                                                     

                                                      - v é g e -

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

verselo2017. február 19. 12:50

Köszönöm szépen az értékelést.

Mikijozsa2017. február 18. 08:32

Na, egész jó ez, de tényleg