Szép halál

veit•  2014. július 21. 14:32

Még egyszer utoljára
öltözz fel szép ruhába!
Táncolj, mintha élnél,
ne úgy, mint mikor féltél,
hogy aláhullsz,
s már csak az őszi szél
metsző leheletére mozdulsz.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Mamamaci402014. július 22. 04:52

én elsőre értettem, ebből is látszik, mennyire különbözik a nyelvünk tájegységenként:) mi mondjuk errefelé, hogy "na ez szép halál", itt tanultam én is, és persze semmi köze az elmúláshoz, ám soraidhoz nagyon jó cím, BRUMM-díjas az egész:))

petruchio2014. július 21. 17:10

@veit: értem Judit....jó szokásom szerint felületes voltam...hiszen a versből érződik az ősz hangulata....de én emberre értettem.....szép vers....tiszta és hangulata van....

veit2014. július 21. 16:37

@petruchio: Részben egyetértek. Biztos valami rossz, fájdalmas emlék miatt mondod ezt. Nekem is volt benne részem, nem is egy, hozzám nagyon közel álló emberekkel. De szerintem mégis csak van szép halál is. Nagyon magas kort megélt emberek sokan mondják, hogy elfáradtak, elég volt már... Csendben elaludni szerintem szép halál. Ilyet is láttam már.
Lehet ez a véleményed, de ez nem a versről szól. A versekben gyakran előfordulnak olyan képek, vagy szavak, szófordulatok, amit a költő fantáziája alkotott. Ez pedig bármi lehet. (pl. Ady: Örömtelen öröm)
Ha konkrétan erről a versről beszélünk, Színes őszi levelekről van szó. Az "aláhullsz", az "őszi szél" ez mind arra utal.
Sajnálom, ha ez a vers Téged megbántott. Legalábbis a címe.
Üdv!

petruchio2014. július 21. 16:10

nincs szép halál.....