Én így írok. Na és ti? :-)

Talankolto•  2019. július 7. 11:22

Több okból szoktam írni. Sokszor a saját, megemészteni kívánt érzéseimet, közvetítésre érdemes gondolataimat öntöm szavakba, de legalább olyan gyakori, hogy másoktól kapott szavakra, témákra, közvetített érzésekre reflektálok, segítő szándékkal. Néha megihlet a fűzfa illata és csak írok valamit, ami kikívánkozik, de ha nincs látszólagos haszna, akkor általában ezeket nem osztom meg mással.


A legfontosabb, hogy csak akkor írok, hogyha jön ihlet és van egy koncepció, valamint elég időt tudok szánni rá, hogy egyáltalán érdemes legalább pár szót leírni. Előfordult már, hogy valaki kérte, hogy írjak neki egy témáról és adott hozzá néhány szót,  vagy esetleg kaptam egy blogbejegyzést, amit ő írt az élete egy fontos részletéről. Ami nem fogott meg eléggé, nem voltam képes még számomra elfogadhatót sem írni.


Általában amikor egy érzés kerít a hatalmába már fel is tűnik a fejemben néhány szó, kifejezés. Ezeket leírom külön-külön. Egy sor egy szó, vagy kifejezés. Ahogy írom, rögtön eszembe jutnak ezekre rímelő, vagy asszociáló szavak, általában egy halom. Nem gondolom túl, csak ösztönösen leírom, ami jön.

Amikor a szóhalmot végignézve úgy érzem, hogy ott van benne minden, ami fontos, elkezdem írni a sorokat. Nem törekszem tökéletességre, írom, ami jön. Egyik gondolat követi a másikat és egyszercsak eljön az a pont, amikor érzem, hogy ott van már valami, ami alakot szeretne ölteni.


A sorokat egymás alá helyezem, érzésre. Átolvasom újra, meg újra és addig rendezgetem, írom át a szavakat, sorokat, amíg el nem érem, hogy a ritmus és a rímek érzésre stimmelnek. Számomra a fontos az, hogy nekem megfeleljen érzésre, hiszen ahogy a gondolat, az impresszió az enyém, éppúgy a forma és a stílus is, még akkor is, ha más nem érzi át azt, amit én. Nem írok, nem írhatok mindenkinek, erre senki sem képes. Csak lazán, hiszen mindent szabad, csak csúnyát nem.


Nem sűrűn szoktam segédeszközt használni. Nagyon ritkán valamilyen online rímszótárat, szinoníma szótárat hívok segítségül, de általában erre nincsen szükségem. Arra viszont nagyon jó tud lenni, hogy a szókincsemet bővítsem, így nem tartom ördögtől valónak. Tanulni jó dolog, anélkül nem lesz jobb soha, amit írok.


Amikor megrekedek, rövid időn belül beismerem és félreteszem az addigi szörnyszülöttet szebb időkre. Jónéhány jegyzetem van félkész versekkel, sorokkal, érzéseket, gondolatokat kifejező szavakkal és kifejezésekkel. Időnként végigfutok ezeken és ha valamelyiknél érzem, hogy megmozdulna egy kis noszogatással, akkor megpróbálkozok a folytatásával.
Megtisztelnétek azzal, ha megosztanátok velem, hogy ti hogyan írtok.

Köszönöm szépen!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Talankolto2019. július 15. 23:10

@Talankolto: Persze igazi nyelvész max hírnév hajhászás céljából mondaná, hogy a sumér sémi nyelv, szóval ez ok. Izolált ozzt kész. Ahogy szegény baszk, meg albán. Bánja is mindenki, aki megpróbálta aláásni ezt és mást mondani. :D

Talankolto2019. július 15. 23:07

@Mikijozsa: Bocsánat, van egy sántító hasonlat. Az etruszk feljegyzésekben - bár most nem néztem meg - emlékeim szerint teljes értékű abc-je van, nemcsak "mássalhangzós". De a hangalak azért annyira nem hinném, hogy ismert, mivel a múltból ha csak 300 évre visszamegyünk, nem lehet elviekben rögzített hanganyag. Legalábbis időgép nélkül. Az meg még nincs. Vagy nem is lesz. Vagy ha lesz, akkor lécci, most jöjjön ide valaki a jövőből és adjon egy tockost! :-)

A másik példám viszont valós, a sumér - akkád párhuzam kapcsán, de akár az egyiptomi nyelvre is igaz, habár ott, mivel kopt nyelv alapján sikerült megfejteni, nekem helytállónak tűnik, hogy nem finnugor, altáji, akármi gyökerű, hanem sémi. Ugyanígy az akkádról is elhiszem, sőt, tuti, de azért egy sumér - akkád fordítása mondjuk a gilgamesh eposznak nehogymár aszongya nekem hogy tuti sémi mert simi lesz a buksijára. Illetve, ahogy tetszik, hiszen: Mindent szabad! (csak csúnyát nem) :-)

Talankolto2019. július 15. 22:58

@Mikijozsa: https://www.telegraph.co.uk/news/2018/02/20/language-started-15m-years-earlier-previously-thought-scientists/

1.5 millió éve nyelv? Hmm. Bogozd ki, nyelvészke :D Erre szeretnék rámutatni.

Mikijozsa2019. július 15. 22:49

@Talankolto: jókat írsz ez tényleg frappáns vélemény

Talankolto2019. július 15. 22:40

Fene vigye el a poet! A stzex csúnya szó? Már mindeb mást is átírtam és meg se mondja mi csúnya.

Talankolto2019. július 15. 22:39

@Mikijozsa: talán 70000 éve Afrikában volt (?) Akkor ha jól tudom párezer főre csökkent a humán populácio, valami katasztrófa miatt. Azért ilyen korcs a genom, sok genetikai biszbigyusz. Csak a gepárd vacakabb talán az ismertebb cukibb életképesek közül, igaz azok miattunk és jóval később... bár elvileg a homo erectusoknak is lehetett nyelve és ki tudja kivel digaszoltuk össze még sikeresen az orrunkat anno. Pl neandervölgyi s rexi kis tömzsi vasmarkú dominákkal tudjuk hogy igen. Már mielőtt bizonyították is mondtam hogy hülyeség hogy nem. Elég az orromra, arcomra, szőrzetemre és a fura testemre nézni. Nem egy echte sapisapi... és nem vagyok asszem se mutáns se ufókorcs... :D

Mikijozsa2019. július 15. 22:20

@Talankolto: jól látod az egész egy nagy káosz, de biztos hogy van valahol egy alapnyelv amely azért nem egyértelmű a mi számunkra, mert töredékeit találtuk meg tiszta nyomokban

Talankolto2019. július 15. 22:13

@Talankolto: Mivel a szerkezet a legstabilabb nyelvi elem, (ragozó, flektáló, etc...) utána a mássalhangzó, magánhangzók, de léteznek ugyebár jövevényszavak is és fals pozitívok is, vagy hasonló, rokon nyelveknél az átvett szavak esetében a beépülés logikája is hasonló, ezekből lehet némileg kiokoskodni valamit, de szerintem nagyon szüvevényes és igazából minden ynevl vett át midnen másiktól, ha elég régmúltról beszélünk. De ha figyelembe vesszük az egyes elemek stabilitását, akkor közelebb jutunk az "igazsághoz", de ott megint bejön az aktuális politikai szájíz. Lást ural-altáji nyelvcsalád, ami a Habsburg időkben valamiért divatos volt, de kinyírták. Pedig olyan egyértelműnek tűnik az is, ha csak hallom, vagy rénézek picit jobban.

Talán valamilyen gépi automatikus statisztikai módszer, ami a nyelvi, történelmi ismereteket is figyelembe veszi, pl. a népek feltételezett vándorlását is megpróbálja "kitalálni", többet mondhatna az eredetről. PL. Neurális hálók, amik szekvenciamodellezést tudnak tanulni, néhány, nagyon nagyon tutinak tűnő támpont rögzítése után már hasznosak lehetnének a célra. De egy ember agykapacitása és ideje erre túl korlátos szerintem.

A proto- nyelvek is baromi érdekesnek tűnnek, mégsem mondanak túl sokat számomra, habár a céljuk gondolom nem is feltétlenül a valós nyelvrekonstrukció. Amatőr szememnek még mindig értéktelenek ... Nade a profiknak tuti jó valamire. :-)

Talankolto2019. július 15. 21:57

@Mikijozsa: Ezekről némelyikéről olvastam, de ezek olyan Sumér-Magyar nyelvazonosság jellegűek, ami számomra azért sántít, mert bár a Sumér sok hasonlóságot mutat a magyarral, kora okán annyira sok hasonlóság van szinte bármely más nyelvvel, vagy nyelvcsaláddal is, hogy nem mondanám "magyarnak". Ugyanígy, ha olyan régi időkre nyúlunk vissza, nem mondanám szintén magyarnak, ha "abból származik" sok másik nyelv, akkor ugyanilyen alapon bármely másik nevével is illethetném. Statisztikai alapon - lévén elkezdett de el nem végzett matematikus képzettségem van valamennyi - megfelelően nagy corpusból található bármilyen szabályrendszer, ami alapján azt mondhatjuk, hogy pl. (kb valós példa) a magyarral 85%-kal megegyeznek a szótövek, vagy apróbb hangtani egységek.

A régi nyelveknek amúgy is volt olyan, írásbeli jellegzetessége, hogy csak a mássalhangzókat tüntették fel és mára azoknak a hangtani megfelelőjéről is csak találgatunk. Így lehet azt mondani, hogy az etruszk "török", avagy "magyar", vagy ugyanígy a sumér nyelv, mivel akkád - sumér páros (sokszor van harmadik nyelv is) nyelvű táblákból fejtették meg, akkor az "héber" nyelvrokon, vagy előd, esetleg mellékág.

Zavaros az egész nyelvészet, abszolút nem nevezhető evidence based-nek, maximum "kvázi" evidence based, merrt van mindig szubjektív, vagy feltételezésen alapuló elem, a szabályos hangmegfeleltetés pedig csak az esetek egy részére kényelmes, főleg közeli nyelvekre, egyértelmű helyzetekben, de én nagyon sokszor azt is éppúgy erőltetettnek találom.

Mikijozsa2019. július 15. 20:45

@Talankolto: példának okáért a kínaiak is pl panaszkodnak higy mostanában 500 1000 kínai szó is eltűnik az újfajta betűk használata miatt szegényebb lez a nyelv, dtb s milyen nyelvek lettek a magyarból? Szerintem is ragozó nyelv de firdítottan, úgy valahogy hogy nem azt mondja -az ajtóban, hanem azt hogy ban ajtó :) A világon 3- 5 féle alapnyelv lehetett amelyek ledegralálodtak később mai nyelvekre. Ilyen a maja, a kínai, az ógörög, sumér, hun vagy magyar. Varga Géza szerint pl a szlovák a magyarból lett és még sok más is

Talankolto2019. július 15. 19:20

@Mikijozsa: Én csak a Khanty, Manysi Ubi-Ugor nyelvrokonainkat "tanulmányozgattam". Érdekes volt számomra a lókultusz (mós) és medvekultusz (por) rétegzódés, ahol a lókultusz a felsőbbrendű és ez majdnemhogy az így első hallásra nekem, mint a neMES és PÓRnép nálunk.

Milyen nyelvek születtek a magyarból. "Rendes", agglutináló?

Mikijozsa2019. július 15. 15:30

@Talankolto: eleinte én is pont ezt gondoltam magamban a nyelvek kilakulásáról, de egy nap jött egy nyelvész abba a műv csoportba ahova jártam festeni és ő mondta, hogy nem, szerinte a múltban sokkal kiműveltebb, okosabban kimunkált nyelvek léteztek, pl. az ógörög.S ahogy telt az idő úgy koptak el, roncsolódtak s lettek belőlük új szegényes primitív nyelvek. Pl a latinból az a sok új latin, a magyarból is lettek új nyelvek de arról nagyon hallgatnak nem tudni miért, politikai oka lehet... egy biztos a világ a tökéletesből halad a leromlás felé, valahogy így mondta nekem ezt a nyelvész barátom és én hiszem is hogy így van

Talankolto2019. július 15. 15:14

@Mikijozsa: nem a nyelv alakult ki így? 2 ősember verrkedett. Addig volt baj, amíg csak azt tudták mondani "hö" és a másikat meglökték. Óriási vivmány lehetett a keserves hangsúllyal kinyögött "öeee", azaz a "ne". A békepaktum első változata. :)

Mikijozsa2019. július 15. 13:39

@Talankolto: szerintem régen úgy költötték a verset hogy előtte halandzsáztak, valahogy így :
Iii eheeem ahaha ehehem- éhehhhhhemee e aááii na ebből aztán kijött az hogy : kimentem a selymes rétre kaszálni s már írta is le a költő de késöbb elárulta titkát egy másik költőnek aki ugye sosem halandzsázott, mire az gúnyosan azt felelte, kimentem a selymes rétre kakálni... innen kezdve a költők többé nem mondják el műhelyi titkaikat, ahhelyett inkább csak halandzsáznak :)

Talankolto2019. július 15. 13:28

@Mikijozsa: Wow! Frappáns :-)

Talankolto2019. július 15. 13:27

@ezaz: Köszönöm! A bánat csak biokémia ... Elmúlik magától, vagy tudok rá pötyit :D

Mikijozsa2019. július 15. 09:08

Éb szerintem a versírás több mint halandzsa, de nem is kevesebb :)

ezaz2019. július 15. 08:34

'tudod, hogy nincs bocsánat, hiába hát a bánat'...
így csinál a szerelem a férfiből gyereket...
az eldobható papírzsebkendők és az évente cserélt mobiltelók kora rávetül a kapcsolatokra is, mindentől könnyebbszerrel válunk meg, el...
ezekszerint én még nálad is libsibb vagyok kicsit, ha lenne mottóm. mindent szabad. kitétel nincs. /vagy ha mégis, akkor az a régi, hogy ne ölj.../ ...
megsérteni? ugyanmár. hacsaknem hátulról furkósbottal...
jobbulást!
találjon rád az örök szerelem. egyszer.

Talankolto2019. július 14. 11:37

@ezaz: 321...CBA...

Írj máskor is!
"Költőcske" - no para, no harag, ott sincs, remélem :-)

Ui. 2.: Örülök, hogy írtál. Úgy érzem, hogy a te válaszodra rezonáló stílusban reagáltam. A végére került felhívás, hogy "aki normálisan ír" stb... felesleges volt, elismerem. Sajnálom, ha megsértettelek, nem állt szándékomban. A saját bajaimat vetítettem rád, a saját gondjaim miatt voltam feszült, ezt nem lett volna szabad. Emberből vagyok, a munkám, párkapcsolatom egy napon befuccsolt egy amúgy is lelkileg kimerítő, a párom egészségéért folytatott hiábavaló (de nem fatális, inkább brutális hülyeség) küzdelem után. Ez a magánügyem ugyan, de emberségből nézd ezt el nekem kérlek. Nem szokásom így reagálni.

Ui. 1: Nem vagyok sem író, sem költő. Nem is leszek, nem is akarok egyik sem lenni. Programozó vagyok, 6 éves korom óta az a hobbim. Egy éve irogatok valamiket, valahogyan. Ez nemkem bőven elég. Élvezem, mert mindig is utáltam az irodalmat, mivel a tanáraim még év közben is cserélődtek és én, aki végigolvasott kínok között egy számára érdektelen könyvet gyanúsítottak azzal, hogy nem olvastam, míg aki a rövidítettet olvasta, agyon dícsérték, csak mert ő a korábbi tanárnál is "ötös vót". Adok érte nekik egy nagy pacsit. A verselemzésnél is amit az egyiktől megtanultam, azért a másik kb majdnem lehülyészett. Legalábbis az arcán ez volt... Aztán mentek szülni, ami tök jö, gratulálok, csodálatos dolog, tényleg, őszintén. De azért na... Tudom, az én nyomorom. Nade a lényeg: Nem vagyok sem költő, sem író, nemnemnemnem és NEM!!! :-)

Ui. 0: Én nem tiltok le senkit, csak ha nagyon trágár. Ilyen még nem volt, nem hiszem, hogy lesz. A mottóm: "Mindent szabad! (csak csúnyát nem)" Értelmezés kérdése, hogy kinek mi a mi és mi nem ... Csak érzéssel ...

Ui. -1: Én most nem vagyok ilyen jó kondiban, becsülendő, hogy formában tartod magad.

Ui. -2.: A gyerekvállalás, vagy akár a családalapítás bármilyen formája (ebben teljesen liberális vagyok) döntés kérdése. Nem mindenkinek ez a szerepe, célja, küldetése az életben. Ha igen, az jó. Ha nem, akkor meg az. Csak tegye azt, amitől boldog és az is, akivel együtt van, ha együtt van. Nekem egy 10 és egy 7 éves kapcsolatom volt, nem terveztem egyiket sem végesre, de megváltoztunk, így alakult. Próbálok olyan hülgyet találni, akivel nem lesz vége. Teszek is érte, amennyire telik tőlem, de bármi áron nem akarok maradni, ha rossz már és egyikőnkben sincs meg az erő, hogy jobbítsunk rajta. A hölgy, aki szakított velem mindössze 1.5 hónap együttélés után, ilyen volt, ilyen még mindig. Vagyis vele el tudtam volna képzelni. De ha neki nem volt jó, azt is megértem. Mindenki éljen olyan módon, hogy hasznos legyen és élvezze az életét, vagy legalább ha nem hasznos, ne ártson, ne élősködjön. Én ezt vallom.

A múltat nem tekerhetem vissza, de itt lehet fordított sorrendben írni, tehát, olvasd alább, izé, felébb, vagyis, már olvastad, ha olvastad. Ennek örülök. Mármint ha igaz. :-)

Talankolto2019. július 14. 10:16

@ezaz: Közeleg a válasz! :-) Nem kért és előre megbánt intim részletek: fürdővízben lebegek, a földi porzsákom számára feleslegessé vált pápátincsek rendíthetetlen hűséggel követik a rángások netovábbjával felérő hordouzható wi- és wufis házicunamikeltő ficánkolásaim keltette turbulencia által a - majdhogynem egy csoffadt testű görög triplakávéistenséghez hasonlatos - testem által magasztosan kijelölt nedves, ámde renkívül energiatakarékosan is káprázóan fényes csillogutat. Khm... talán tényleg nem kellett volna. Eerre még nem készült fel a világ. Én tuti nem... dehát későn lustánkelő vagyok és meg dél sincs. :D ha kiszálltam és nanotech vízálltató és lepeergető, megpörget, felpörgető, spanoló, blablablablabumm ... belezavarodtam. Majd jövök! Vagy megyek. Mittudomén... :D

Talankolto2019. július 13. 23:01

@ezaz: Szia! Még nem olvastam el, amit írtál, csupán az elejét. Ne haragudj, ha bántó volt, amit írtam. Hasonló stílusban reflektáltam, illetve - ahogy említettem - kb a világom minden részlete aznap egyszerre omlott össze. Senkit nem nézek le, nem tartom a legtöbb dolgot hasznontalannak. Tekintsd ennek fényében kérlek hasonló stílusú - noha lehet, hogy félresikerült - reflektálásnak.

Ui.: Elolvasom később az egészet, amit írtál ;-)

ezaz2019. július 13. 22:36

JÓEMBER!
nézz Le rám és döntsd el, hogy a rosszakból lehetnek-e jók. előre megsúgom: nem. einsteinkém, a jóság meg a rosszaság megítélése olyan relatív dolog, mondhatnám ez itt csak írói munkásságom része, némileg kiforgatva csurka piju bá veretesét.
namost mit is várhatsz az efféléktől? nem teng túl bennem az intellektus.
minden reggel lekopogtatom a magam 5x50 kentóját, 5x50 gépi hasizomprését, 5x20 váltókaros bicót, némi lábnyújtással megspékelve, hogy a test ne feledjen mindent teljesen. de attól még egy öregember kis pocakkal. hazudtam a minap zergének a 95 kiló színhússal, van mócsing is, bár mikor sokk a munka benéz 90 alá.
ehhez képest kedden, az én fekete napomon, elmentem huszonévesekkel focizni és kifordult a bokám. most olyan dagadt, mintha lenyelt volna egy másik bokát, plusz kék meg fekete.
de dolgozni kell, mert bicegve ugyan, de járni még tudok. autodidiakta szóbafestő /by kamikaze/ és gányolóként, jelpillanatban napi tizenkét órában, ezért a kései reakció, meg a bl és el selejtezők miatt. nem akarom fényezni, de láthatod, ez egy olyan intellektuális szint, amin már a mesterséges sem segítene.
de ha a fej üres is, mondhatnám, kisujjamban a magyar irodalom. Tiszatájon nőttem fel az Agorán, a Jelenkorban, de ez tényszerűen nem lenne igaz, szekszárdon születtem, szőkéket szerettem. volna, de nem jutott. úgyhogy gőzöm nincs ki az a márkus lászló, de biztos valami mai irodalmi félisten, ebből magamat és téged is beleszámítva, van magyarországon köbö egymillió. persze téged csak azért említettelek, hogy meg ne sértselek mégegyszer költőcske mivoltodbn.
az én fantazmagóriám, amit folyton hajtogatok, hogy az Irodalom egy százemeletes ház, adyval, javal, arannyal a valahányadik emeletén, de aminek mi, sajnos az előszobájában sem. persze ez az én véleményem és nem zárja ki, hogy azt gondold magadról /vagy ml-ról/, hogy te igen, pláne, ha a mesterséges intelligenciát odáig fejleszted, hogy helyetted ady-szintű verseket fog tudni írni, így magyarosan.
én szívesen írogatom ide a poétra a magam kis egyszerű baromságait, de azért nem gondolom túl ezt a költőcskésdit. valószínűsíthető, hogy az itt publikáló párezerből egyse lesz benne 50 év múlva az irodalmi szöveggyűjteményekben. még s.i. se, pedig nagyra tartom a mi szintünkön.
világviszonylatban is ritka a 40 évesen berobbanó irodalmi géniusz, de biztos nem példátlan, csak most hirtelen nem jut eszembe egy se, hiányos műveltségem okán.
mindenesetre sajnálom, hogy pont a szakításod fekete keddjén költőcskéztelek le (?-!!!)
mondjuk nem értem ezeket a mai középkorúakat, meddig akarnak várni a családalapítással? 60 éves tata leszel, mire elhív a fiad focizni a haverjaival, hogy kapusnak még jó leszel...aztán kifordul a bokád...haha. ha lányod lesz az más, lojálisan végignézheted, ahogy a 20 éves lányodat a hozzád hasonló korú taták mustrálják, mert a saját korosztálya még nem akar családalapítani, mondjuk úgy 40 éves koráig. he?
én a magam részéről szintén csak a 20-30-as csajokat szeretem megbámulni, persze csak esztétikilag és diszkréten, nehogy elhányják magukat, ha visszanéznek, a 40-esek már túl használtak, az 50-eseket pedig már bottal se mozgatnám meg, gondolom rájuk a 80-as papik gerjednének leginkább, meghát egy 50-esem van már és csodák csodája kibírta velem harmincvalahány évig. és van olyan képem a nálad egy tizessel fiatalabb fiammal, aminek az van az aljára nyomtatva, hogy az örök példaképnek, dehát a gyerekünk olyan elfogult tud lenni. mondjuk a kisebbik lányom nem, ő megmondta, hogy nem szereti bennem, hogy állandóan kötekszek, lenézően beszélek mindenkivel, mireföl?, és kevés a pozitív gondolatom, dehát ő a család főokosa, molekuláris-bionika szakon végzett phd kutatócska. közben a nagyobbik lányom négy év óta vár, egy hasonló baromarcúra, hogy el tudja dönteni 34 évesen nem túl korai-e a házasodás. én mondom neki, olvastam, hogy van élet a földön kívül is, de ő azt mondja apa te ehhez nem értesz. nem is tudom, létezik-e valami, amihez igen?
szóval azt kérdezed miért írtam ide? mert ez egy nyílt blog és még nem zártál ki. de megteheted. én bíztatnálak. másrészt, ha arra ingerelsz embereket, hogy válaszoljanak, ne csodálkozz, ha megteszik és akár úgy hogy neked nem tetszik, na bumm és akkor mi van, mert nem csak filozófia tanárok, mérnökök, volt vásározók szerénytelenkednek itt, néha beböffen az aljanép is. aki attól még lehetne normális, de nem az, láthatod. de Én Így Írok. most kérjek érte bocsánatot? hát, bocs. de nem őszintén.
üdvözlöm az alanyi költőket, költőcskéket! mert ezen a honlapon egyet se tudok aki nem az lenne. persze nem olvasom agyon magam.
csácsumi.
ui. (mert az mindig kell): azért köszi, hogy nagy haragodban is anyáddal állítottál párhuzamba. bár nem tudtam eldönteni, hogy ez nekem pozitív, vagy neki negatív.
ui.2 (bár ez már nem kellene. az ember szedje össze a gondolatait, ha levelet ír)

Talankolto2019. július 9. 23:39

@Törölt tag: Köszönöm szépen, nagyon tetszik! Igazán kedves tőled. :-) Megpróbáltam válaszverset írni rá, de sajnos most nem vagyok képes :-(

Sajnos szakítás után nem megy. Csak ami arról szól, írtam istegnap, de ma már az sem. Viszont tanulságos volt egy vers, amit nem voltam képes megírni, de a napjainkról szólt volna. És rájöttem tanulságokra, amit elrontottam és legközelebb talán nem követem el azokat a hibákat. Ezért nem baj, hogy vers, mert az önismereti rész ennél még fontosabb. Most. Kár, hogy csak most. Miért nem egy hónapja? Rövid kapcsolat volt, akkor még jó volt és az eddigi legcsodálatosabban induló, de a legszörnyebben és leggyorsabban végződő rémálommá vált tegnap számomra. Na nem öntök ki több szemetet, mert az enyém, nem adom. Ne más érezze a szagát. Csak egy kicsit. Távolról... :-)

Köszönöm szépen a verset! :-)

Törölt tag2019. július 9. 20:37

Törölt hozzászólás.

Talankolto2019. július 9. 18:01

@ezaz: "költőcske? - Ezt ne. Olyan, mint amikor Anyám Árpikázott a haverok előtt. Dühítő. A megnevezés amúgy cinikus akart lenni, nem reményteli, avagy vicces, mert magasról teszek rá. Én csak írok. Ha úgy akarom, akkor randomizált ABC-t fogok idegórni. Kit érdekel, hogy költő vagyok-e? Nem akarok az lenni. Erre nem rímel a költőcske. Vagy ahogy tetszik, mindegy igazából, kedves Naccságos Zaza.

Mesterséges Intelligencia - Miért ne? Csak mert mi? Hogy? Ha igaz volna, hogy van már elég igazi, akkor ne írjunk több igazit se, mert nem fér már? A végén még szétesik a Jenga és rádborul az összes felesleg. Mondjuk rám nem fog. Asszem. Pff. Túlélem.

Ma ilyen napom van, ami kivételes módon fekete betűs ünnepnapra változozz. Sok-sok-sok-sok okból a "mindent szabad" mellé bekerült a "mindent letojok" csúnyább megfogalmazásának tetszőlegesen, az olvasónak önzetlen és lusta módon átadva a kiválasztás, avagy meghagyás lehetőségét, választott, kitalált, elképzelt bármilyen verziója. Akár krikszkraksz is lehet... Letojom. De csak ha úgy jobban tetszik nekem.

UI. 3: Ha helyesírási hibát vétettem, azt is letojom. A tyúkoknak szabad. Akkor nekem is szabad, nem? Nem? Neeem? :D A lényeg, hogy aktív agresszív legyek. De idegesítőek is a legyek... Legyen végük inkább... De csak a szobában, mert a tápláléklánc nagyon fontos elemei. Szegény légyevők éheznének, kihalnának. Nem vagyok gonosz. Annyira.

UI. 2: Amúgy minek írtál? Azért kösz szépen! (Néha már automatikusan megy az udvariasság. Ilyen vagyok. Csak mögötte semmi. Úgysem férne. Át sem gondoltam. Ott van és kész. Baj? Na ugye. Ahogy mondod, úgyis letojom.)

UI. 1: Aki értelmes, másokat feleslegesen és érdektelen módon nem bíráló bejegyzést szeretne ide írni, természetesen a vendégem egy "normális" válaszra, akár a mai, rendkívül szomorú napon is. Remélem mindenki másnak jó. Őszintén kívánom. Nem tojom le. De tényleg. Szép napokat a jó embereknek! A rosszaknak is, mert lehet hogy megjavulnak egyszer. Mondjuk addig virgács. :D

Köszönöm, hogy írtál! (Ja, már mondtam. Nade miért is?? Biztos vicc volt...)

Talankolto2019. július 9. 09:47

@ezaz: :D Köszönöm, hogy írtál! Reflektálok majd munka után mindenképpen.

ezaz2019. július 9. 06:48

noshát, ilyen az, mikor egy költő, egy talánköltő (költőcske?) és egy fiziológus, úbocs filozófus (belkeveredek ebbe a sok idegen szoba) polemizál az esztétikáról?
Épületes.
és tanulságos (má hogy a ge.. manóba ne!)
ez a mesterséges-intelige.cia, ez ilyen önképzős izé? merthogy igazi nincs elég?
okeánusz mongyon le, mongyon le, mongyon le! hánormális? limi néni ponmost belebegteti skarynál, hogy majd lehet ő is ír pár ilyen izét. verset. és most miattad lemaradunk róla, mert megsértegeted az ön érzetét. hát normális?
ironaniából jöttem, mesterségem címere: io (írót olvasó), janem iá, iá, iá, iá...lehet megtaláltam valami közös nyelvet.
ne fürgyé! tejben, vajban,
köszönöm szépen,
én szeretem a szépet,
de csak csajban.
ja, a lényeget nem osztottam meg...namámindegy

Talankolto2019. július 8. 12:21

@okeanus: Előfordul az off, meg az uff is néha. Legközelebb légyszíves te is és bárki, aki egymásra uffol véletlenül, legalább versben tegye. :-)

Köszönöm, hogy megosztottad a gondolataidat a versírási módszereidről!

okeanus2019. július 8. 11:39

@Talankolto:
bocs az off-ért
Ez nagyon változó, módszerében és folyamatában is.Néha egy gondolat, vagy egy élmény fog meg, van, hogy azonnal, szinte kontroll nélkül, néha napokig rágódva, javítgatva....
Általában, ha úgy érzem kész, még tömörítek, néha drasztikusan, minden második sort kihagyva,...stb.

okeanus2019. július 8. 11:35

valóban tanárságom vett rá, látván e hatalmas önbizalmat, hogy tárgyi tévedésektől hemzsegő észosztásodra reagáljak, de már látom "szó, mely kiált a pusztaságba.."

Talankolto2019. július 8. 11:26

@okeanus: Te hogyan írsz? Mármint nem itt, Limmikének, hanem verset, de azt bárhol ;-)

Törölt tag2019. július 8. 08:19

Törölt hozzászólás.

okeanus2019. július 8. 07:50

@Törölt tag:
Lehet meglepő; de az én nevem is ott szerepel nyíltan, csak nem tekinted névnek,
/pedig erről anyakönyvem is van/ Okeanus pedig a görög mitológia egyik alakja
Lehet meglepő; de én elvégeztem az egyetem filozófia szakát, így nem kell fellapoznom minden esetben a kislexikont....
Lehet meglepő; a kanti, hégeli esztétika mást -mást mond, sőt a Kant-ot követők sem hűek egészen tanítójukhoz. A XX.sz. pedig egészen új gondolatokat is hozott az esztétikába....
Nagylelkű vagy, hogy nem haragszol, én viszont több alázatot várnék a költészet iránt.

Törölt tag2019. július 8. 06:40

Törölt hozzászólás.

okeanus2019. július 7. 23:19

@Törölt tag:
Az esztétika nem azonos a szép fogalmával, de még csak a szépről alkotott elképzelések gyűjteményével sem. Aki szerényen költőnek nevezi magát, annak illene ezt tudnia.
Az „esztétikai eszme” meghatározására épülő esztétika alapkérdése:mi a művészet, mi az esztétikai érték kritériuma, létezik-e egyetemes esztétikai ízlés stb.

Talankolto2019. július 7. 22:05

@Angyalka73: Amíg a mondanivaló érthető, nincs okod bocsánatot kérni. Ebbe a blogba tökéletes. Főleg, hogy nincs szerkesztés opció, csak törlés és azt hiszem az is csak nekem, a tulajdonosnak. De nem törlök soha semmit. Ütközne az elveimmel. :D

Talankolto2019. július 7. 22:03

@Törölt tag: Hobbim a mesterséges intelligencia és a neurális hálók alkalmazása is, úgyhogy szívesen terminálok bármilyen terminátort mindössze 20 másodperc alatt egy személyreszabott számítógépvírussal. Mint a filmekben, csak ez nem kamu. :-)

Talankolto2019. július 7. 22:01

@Angyalka73: Köszönöm, hogy írtál. Máris kevésbé érzem magam egyedül. :-)

Persze azért szívesen olvasnék olyat is, hogy valaki gyökeresen eltérő módon csinálja.

Én nem merném azt mondani, hogy van írói, vagy költői vénám, csak a szám nagy időnként. De vénám azért van. Na meg már sajnos némi visszér is. :-)

Törölt tag2019. július 7. 22:00

Törölt hozzászólás.

Angyalka732019. július 7. 21:57

Talankolto
Bocsánat az n betű kihagyásáért.
Melinda

Angyalka732019. július 7. 21:56

Kedves Talakolto!
Én röviden annyit szólnék hozzá a fent leírtakhoz, hogy ezzel az írói vénával, mint ami neked van, én is rendelkezem.
Pontosan ugyanígy írok, költök, hosszabb-rövidebb verseimet, és bizony vannak félbehagyott verseim, gondolataim, rímben megírt kifejezések, pársoros félbemaradt versszakok stb. , minden ugyanúgy van nálam is, mint a te íróasztalodon, mappádban, stb.
Köszönöm hogy olvashattalak.
Szeretettel Melinda

Talankolto2019. július 7. 21:54

@Törölt tag: "A központozás, vagy annak hiánya felolvasáskor is számít." - Ebben teljesen igazad van. Úgy érettem, hogy a központozás nélküli verseknél nem lehet zavaró az írásjelek hiánya, ha csak hallgatja valaki, mert nincs "vizuális élmény".

Természetesen érdekel a véleményed, bár szerintem a "Más" egyik változata sem vers, legfeljebb egy szöveg, ami több értelmezéssel bír. A mondanivalója is ezzel kapcsolatos. Előbb az átdolgozott, azt követi az eredeti. Íme (köszönöm, ha elolvasod!):

Más

szépség
pusztán látomás
de ne nézd
az más ott

várj
barátom
nem találom
de ne bánd
ő más volt

írd le
úgy ahogy
gondolod
de ne azt
az másolt

tanácsod
már érted
semmi
mégis látom
ugyanaz
csak máshogy

----------------

Más

szépség
pusztán látomás
látom
elérem
de ne nézd
az más ott
kutass
tovább
hol van
barátom
várj
nem találom
csináld
ne mondd
próbálom
hogyan
olvasd
úgy kell
értem
tanácsod
ird le
csak azt
ne
az másolt
semmi
érted
már nem
baj
semmi
belátom
mégis látom
ugyanaz
csak máshogy

Törölt tag2019. július 7. 21:37

Törölt hozzászólás.

Talankolto2019. július 7. 21:21

@Törölt tag: :O Itt, a poet.hu-n? Pedig itt szinte mindent szabad! (időnként sajnos)

Engem régebben zavart a központozás bárminemű elhagyása és igazából most is úgy érzem, hogy a magyar nyelv babusgatása és ez a koncepció ellentmond egymásnak. Persze ez csak írásban igaz, hiszen felolvasva úgysem látja, csak a szavaló maga. Mostanra viszont már nem zavar. Mióta
- ha jól emlékszem - Márkus László költő (köszönöm neki a rengeteg törődést) javasolta, mivel néhol hibádzott az írásomban egy-egy vesszőcske, így írok. Megszoktam, most már tetszik, de ha már nincs központozás, akkor a legjobb, ha ezzel tényleg többféle értelmezést nyer az írás. Az enyém legtöbbször nem ilyen. :-) (Bár van ilyen is, de azt nem nevezném versnek. Ha valaki azt mondja egyszer rá, örülni fogok. :D A címe: "Más" Fent van itt is.)

Törölt tag2019. július 7. 20:40

Törölt hozzászólás.

Talankolto2019. július 7. 20:35

@Törölt tag: Egy kérdésedre még nem válaszoltam: "A csúnya alatt te az ártó szándékot és rosszindulatot érted? Nem hiszem. Milyen az a vers, ami ártó szándékot, vagy rosszindulatot takar?"

A személyek, csoportok ellen uszító versek ártó jellegűek, így értettem. Aki ilyet ír, az "csúnyán viselkedik". Aki indokolatlanul rendkívül trágár módon beszél, vagy ír, az "csúnyán beszél", ha leírja, akkor pedig"csúnyát ír".

Talankolto2019. július 7. 20:03

@Törölt tag: Köszönöm, hogy leírtad részletesen a véleményedet! Időközben már én is válaszoltam a kérdésedre, amit most reflektálnék, benne van. :-)

Talankolto2019. július 7. 20:00

@Törölt tag: Azért válaszolok is, mert úgy illendő. Remélem, hogy egy nap újra megtisztelsz te is a válaszoddal, mert úgy éreztem, hogy a mondataid rossz hangulatot sugároznak. Persze lehet, hogy csak vetítek, mert ettől függetlenül is rossz kedvem van nekem (is).

Az esztétika számomra más-más helyzetben különböző módon és mértékben fontos.

Vizuális értelemben: Időnként (talán a hangulatom függvényében) zavar, ha egy versnek változó sorhossza és nem egyforma, vagy kerek, vagy háromszög, vagy egyszerűen csak szép, "formás". Az viszont érdekes, ha célja van a kirajzolódó látványnak. Vagyis például ha a szöveg "kirajzol" egy, a vers mondanivalója szempontjából fontos, könnyen asszociálható szimbólumot.

Hangzás: Felolvasva (akár csak gondolatban) "jól hangzik". Ritmus, rím, alliterációk, stb. megfelelő helyen és módon alkalmazva, de nem szükségszerűen, mert időnként egyszerűen csak jól cseng. Ez lehetséges, hogy csak az én képzetlenségem miatt van, nem ismerek fel túl sok költői eszközt, de nem is igazán célom. Ha érzésre jól hangzik, az nekem éppúgy megfelel.

A többi elem számomra inkább tartalmi, vagy hangulati, de kérlek egészítsd ki, ha van még más id, ami eszedbe jutott. (Ha van kedved)

Törölt tag2019. július 7. 19:50

Törölt hozzászólás.

Talankolto2019. július 7. 19:24

@Törölt tag: Sajnálom. Ebben az esetben majd egyszer talán megértem és akkor azonnal megválaszolom.

Békés estét!

Törölt tag2019. július 7. 18:57

Törölt hozzászólás.

Talankolto2019. július 7. 18:52

@Törölt tag: A csúnya sokféle jelentéssel bírhat, én leírtam, hogy mit értek alatta. Hogy jobban megértsem a kérdést, kérlek fejtsd ki, hogy mit jelent számodra az esztétika ebben a kontextusban?

Törölt tag2019. július 7. 18:35

Törölt hozzászólás.

Talankolto2019. július 7. 18:31

@Soultribe: Teljesen igaz, terápiás céllal is elég jól működik, ha leírjuk és akár át is formáljuk, ami nyomaszt. Köszönöm, hogy írtál!

Soultribe2019. július 7. 18:21

Amikor írok, csak írok, nincs semmi más, én sem. És ez a legjobb, szerintem. És persze a katarzis a végén, az is nagyon jó, csak az jöjjön és akkor mindegy, hogy szabad, vagy kötött, rímmel, vagy sem, mennyi szenvedés sűrűsödött bele, sőt minél több, annál nagyobb a kiszakadó súly is, és akkor minden könnyebb lesz egy darabig. Ez az igazi nekem, de agyalni is szoktam, szavakat keresni, ilyesmi, az is jó, csak kisebb az utólagos örömünnep, ha a tudat nagyon belerondít a flowba.

Üdv és jó alkotást!

Talankolto2019. július 7. 18:04

@Törölt tag: "Mindent szabad, csak csúnyát nem!" - Úgy értettem, hogy csak az írás nyelvének és választott formájának megfelelő, de az alkotói szabadságot figyelembe véve azért némileg megengedőbb, legalább az alkotó számára esztétikusnak tűnő, ártó szándékot, vagy rosszindulatot mellőző írásokat közöljünk.

Talankolto2019. július 7. 16:45

@Törölt tag: Először írd le kérlek, hogy te hogyan értetted és elárulom, hogy én mire gondoltam, amikor megfogalmaztam. Ha leírnám rögtön, befolyásolnálak és ritkább levegőben nehezebben szárnyal a fantázia. ;-) (Egyébként ez az egyik szlogenem, ez fontos lehet a kontextushoz)

Törölt tag2019. július 7. 15:11

Törölt hozzászólás.