Az arany fikász

Talankolto•  2020. szeptember 8. 00:57  •  olvasva: 122

Az arany fikász

1.) Mélyen kutatsz,

ne tovább!

Ismeretlen e vidék!

A hozzád hasonló

bárhány orrba-torba túrja

fúrja ujja ugra-bugra hegyét ...

>-( Mit keresel, rühes?

Látod, minden bánya üres!

Nesze!

Magyar fikát már nem eszel!

Vidd a kezed!

Arany erre úgyse terem.

2.) Tarlón tapló csak a tüzet ...

… azt foghat itt.

De a legjobb esetben is

hamuvá,

csak

sok

hamuvá ...

Na végre!

Nem hallgattál a népre?

Pedig milyen szépen égsz!


UI.: Első felháborodás és nagy levegő után kérlek, hogy olvasd el az első néhány commentet.
( Vagy utolsót, azaz az első - utolsó, legkorábbi néhányat, hogy kinek szól és kinek nem a fenti fikászás.
Köszönöm szépen! :-) )

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Talankolto2020. szeptember 8. 22:18

@liketorn: A profilodról:
"2005 óta írkálok, ha kedvem jó, akkor jó versek is születnek."

Nagyon érdekes. Én pont akkor tudok relatíve "jót" írni, ha nagyon magam alatt vagyok. Néha félek is, hogy megint nem lesz semmi nyűgöm, vagy másé, amin segíteni próbálok és akkor oda a kreativitás ezen ágazata. Persze nagyon furcsa, hogy ha rossz, akkor jó. Nem egyedi, sőt. Ez van, ez jutott. Igazából a szarul vagyok lehet okkal, de lehet látszólag ok nélkül is. Sajnos társadalmi, egészségügyi és más, sokkal egzotikusabb dolgok miatt is összefutottam már mindenfele, nagyon depressziós emberrel, akinek az én mércém szerint (és valószínűleg a te mércéd szerint sem) lett volna rá semmi ok. Eléggé szomorúsággal tud eltölteni időnként. Néha elgondolkodok azon, hogy vajon miért kell az ún. "fejlődés"? Hová fejlődünk? Jó ez? Sokszor úgy érzem, hogy - ahogy írtad az egyik versedben - az egész csak délibáb, madzagon rángatott kis törékeny bábuk vagyunk, akik azt hiszik, hogy van szabad akaratuk. Van. Minimális. A többi... Azt valaki más hazudja nekünk :|

Talankolto2020. szeptember 8. 22:05

@Talankolto: Na jó, vegyük úgy, hogy a 7 éves, elsős unokaöcsémtől kértem segítséget hozzá, tőle ez tök jó :-)

Talankolto2020. szeptember 8. 22:00

@Talankolto: És akkor most már tényleg:

Szép estét és holnapokat! Szebbeket de abból sokat! ;-)
(ócska rím, de őszinte :-))

Talankolto2020. szeptember 8. 21:59

@liketorn: Erre még reagálok:

"... Aki 'fikász' vagyis elégedetlen lásd a versben pl. neki lehet rálátása, mert valami felsőbb hatalom űzi, nem hagyja nyugodni,
csak bele őszülni. Ő elégedetlen, tőle már elvettek, tőled meg nem. Erre asszociáltam mert nem konkretizálsz!"

Nem szeretek túlságosan konkretizálni, mert így sokkal inkább megtudom, hogy mi az emberek véleménye, mi van legbelül. Akkor is, ha sokszor félreérthető, nem szeretem megkötni más ember elméjét, inkább stimulálni szeretném, gondolkozásra ösztönözni. Valóban, most ez egy nagyon kegyetlen időszak sokak számára és talán lehetnék óvatosabb is, hiszen nem célom egyáltalán a rossz érzés keltése a legkisebb mértékben sem. Remélem, hogy a végére biggyesztett megjegyzésem és amit mi itt diskuráltunk kielégítő magyarázattal szolgál majd mások számára is. :-)

Talankolto2020. szeptember 8. 21:55

@liketorn: Én is köszönöm! :-)

A kávéipar amúgy veelem mindig jól jár mindentől függetlenül is sajnos :-)

Szép estét!

liketorn2020. szeptember 8. 06:25

@Talankolto: Nem az én dolgom ez se de a kávéipar most jól járt :) Örültem a véleménycserének, további szépeket.

liketorn2020. szeptember 8. 06:22

@Talankolto: Azt lehet lesni és várni hogy mi az eljövendő, és írni róla, sőt egyénileg teljesíteni, de hogy egymást kézen fogva elvezessük a kánaánba, már rég esélytelen, ugyanis rég elintézték már hogy ne bízzunk senkiben. Én se benned, te se bennem, hiába a nemes indulat. Ha meg jót akarunk az életben is, hülyének néznek és kihasználnak -
Az ok: mert minket úgy nevelnek, úgy kondícionálnak, minket úgy vágnak el a fejlődéstől, mint egy bonsai-fát a növéstől! Kezdve bábel tornyától, a gazdasági egyenlőtlenség fokozódásán át, az erkölcsi züllesztésig, ami mind szándékos, és ez az igazi VOLDEMORT mit le kell néha írni. El vagyunk nyomva, talán hogy eljöjjön a hamis Messiás, de ez titok. Mindenkinek megvan a saját szelete, az őszinte szó jó csak rá hogy értsük egymást. Ha van Isten, már csak ő menthet meg, a világot mind a négy velejéig romlott sarkából kifordítva. Ez nem embermunka.
Aki szerencsés az jól érzi magát így is. Aki nem kételkedik és küszködik az viszont egy SZŐRNY :) szépséges, csillogó, de fenevad...

Talankolto2020. szeptember 8. 06:20

@liketorn: Kívánom, hogy mielőbb a szerencsésekhez tartozz. Újra, vagy végre. Ez jár mindenkinek, aki becsületes ember. (úgy hiszem, hogy te is az vagy)

Talankolto2020. szeptember 8. 06:17

@liketorn: Ha jól értelek, egyetértünk. Elveszik. Ez a bajom. Nem te, nem a közel 10 millió magyar állampolgár. Mindenki "kisfikász". Én is "fikászok", de nem a kicsiket. A baj az enyves kezű, lepcses szájú "nagyfikászokkal" van. :-(

Talankolto2020. szeptember 8. 06:08

@liketorn: Nem történt semmi. :-)

Egy hajóban evezünk, elsősorban mi, magyarok. És persze egy még nagyobb hajóban együtt, másokkal, mindnki mással. Politikai nézettől, nemzetiségtől, vallási meggyőződéstől, vagy akár $ze-xuális érzülettől függetlenül is. (sajnos automata moderációnak csúnya szó, már másodszor pötyögöm be, mert törölt mindent... :-( Sebaj, másodszorra mindig jobb :-) )

Legalább mi, a többség, a kevésbé szerencsések (jól írtad, ki-ki mennyire az), kevésbé "hatalmasok" tartsunk össze akár ellenszélben, akár viharban. És akármilyen hangos is legyen a hurrikán, hallgassuk meg egymást indulatok nélkül. Én az őszinteséget nagyon nagyra tartom, attól függetlenül, hogy mi a tényleges vélemény, mert az őszinteség sajnos ritka manapság, különböző okok - félelem, rossz beidegződés, rossz tapasztalat, vagy akárt ignorancia miatt. Biztassuk inkább egymást arra, hogy mondjuk ki, bármi is nyomja a lelkülket.

Én mindenkinek nagyon drukkolok, hogy ezekben a nehéz időkben - és márkor is - testi-lelki-anyagi biztonságban, boldogságban élhessen.

liketorn2020. szeptember 8. 05:41

@Talankolto: Amennyiben félrebeszélek :) és nem erről szól a vers úgy elnézést az egymás mellett elbeszélésért.-

liketorn2020. szeptember 8. 05:32

@Talankolto: Én se vagyok jobb, te se vagy jobb, minden ember ugyanannyit ér kb.

Csak akik szenvednek, és ettől leharcoltabbak, szerintem kifizették a létezés zsoldját már... Aki 'fikász' vagyis elégedetlen lásd a versben pl. neki lehet rálátása, mert valami felsőbb hatalom űzi, nem hagyja nyugodni,
csak bele őszülni. Ő elégedetlen, tőle már elvettek, tőled meg nem. Erre asszociáltam mert nem konkretizálsz!

Akik meg elveszik, ami nem jár, vagyis az élet nagy szeletét, ők ne akarjanak többet, és erre a kipróbálatlanságra ne építsenek mert alaptalan. Valahol.

Mondja ezt egy szerencsétlen.

Talankolto2020. szeptember 8. 05:01

@liketorn:

PS.:Félreértés ne essék. Nem a cetlireikszelős kispolgárból van elegem. Hanem a cetlisekből. Minden becsületes, dolgozó, avagy dolgozni vágyó magyar ember mély tiszteletet érdemel. attól függetlenül, hogy ki merre dől.

Talankolto2020. szeptember 8. 04:59

@liketorn: @liketorn: Az tuti, hogy nem vagyok jobb. ;-) Se bal. Sebaj. Igazándiból még közép sem vagyok. Csak unom a hülyének nézést, uszítást és azt, hogy úton-útfélen az ismerőseimet meglopják, ahol tudják, alattomos módon. A tudjukki. (Voldemort, mert én le merem írni!)

liketorn2020. szeptember 8. 04:54

Nem vagy te se jobb senkinél, maximum csak szerencsésebb. +hálátlan