A szoborban

Talankolto•  2019. április 27. 17:55

A szoborban

csordultig a lelkem

nem bírom

a felesleget inkább

kidobom

visszanéz a baj az

asztalon

annyi van hogy meg sem

számolom

végre játszhatnának

szabadon

de félnek egymástól

mi a gond

kapkodják a szétszórt

agyagot

elbújnak az érő

anyagon

testet ölt az érzés

bevonom

kelepcébe csaltam

haragom

beköszönt végre a

nyugalom

boldogság még férne

egy halom

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Talankolto2019. május 2. 00:00

@Törölt tag: Ó, van még olyan, amire nem reagáltam.

Nem akartam mindenáron írni. Ez pont egy "flow" élmény volt. :-)

Természetesen továbbra is szeretném, hogy hozzászólj.

Soha senkinél nem éreztem, hogy bántani akar és meg akkor is írhat nyugodtan. Aki pedig nem akar megbántani, különösképpen soha nem fogja vissza magát akkor sem, ha mindent cáfolok és "kimagyarázok" (persze én tényleg őszintén úgy gondolom, ahogy leírom). És nem is fontos tapintatosan.

Amikor IT-ban vezető voltam, éppen az volt a bajom, hogy szinte senki nem mert "beszólni", pedig lett volna időnként rá ok. Amikor valaki megtette, még akkor is örültem neki, ha a stílus nem volt szalonképes és az észrevételen nem sértődtem meg, csak a konstruktív kritikát vettem figyelembe. És még meg is köszöntem neki, hogy végre valaki kimondja azt, amit gondol, úgy, ahogy gondolja. :-)

Talankolto2019. április 29. 14:17

@Törölt tag: ez egy olyan gondolat amit én is magaménak érzek. Köszönom!

Törölt tag2019. április 29. 06:21

Törölt hozzászólás.

Talankolto2019. április 28. 19:36

@Törölt tag: Annak persze örülök, ha elolvasod a verseimet, de azért írtam utána hogy talán gúnyos volt, mert néha elkap a hév. :) Természetesen nem volt komoly szándék mögötte, csak azt akartam mondani, hogy talán én úgy gondolom, hogy nem giccses a legtöbb és mégis.

Teljesen jól látod, ezt csak úgy rögtönöztem, mert jött. A témát is leírtam lejjebb, hogy milyen problémát oldott fel bennem.

Most néztem meg, hogy a facebook oldalamon nagyon hamar kapott sok like-ot. Igen, meghirdetve, a többi meghirdetetthez képest viszonyítva értékelem most. Nem gondoltam volna, de ez kapcsolódik ahhoz, amit lejjebb írtam. Ha sok embernek szeretne szélesebb körnek adni egy érzést, gondolatot, nem jó szerintem a valódi "költői" megfogalmazás, hacsak nem akarja diszkriminálni a kevésbé műértőket. Persze ez magánvélemény, részletesebben több oldalról kifejtettem odalent és biztosan cska magamat szeretném igazolni. Szerintem nem, csak IT-sként elég objektív módon fogom meg a dolgokat, amennyire a téma engedi.

A vers fogalma elég tág már definíció szerint is, ahogy azé is, hogy ki költő. Éppen ezért én nem is fogom soha sem költőnek tartani magam, (sem időm, sem szándékom nincs ennek elérésére) és nem foglalkoztat, hogy amit írok, vers-e, illetve kinek vers és kinek nem. Annak jobban örülök, ha több emberben jó érzést kelt, vagy a bánatán könnyít. Eddig ez sem érdekelt, most írom le először. Talán kezd kialakulni egy kacskaringós ut, amin még mindig lehet, hogy visszafordulok, ha megunom.

Törölt tag2019. április 28. 19:21

Törölt hozzászólás.

Talankolto2019. április 28. 19:14

@Törölt tag: Még egy kérés, amit igazán értékelnék. Nem fogom átírni, hiszen akkor az első sor nem az anyém volna, de te magad mit írnál oda, vagy máshova, hogy a szerkezet, a téma és érzés ugyanaz maradjon? Köszönöm szépen, ha megosztod velem!

Talankolto2019. április 28. 19:11

@Törölt tag: Elgondolkodtam az "igényes" szó jelentésén, amit itt sokan emlegetnek. A magyar nyelv nagyon kifejező ebben is, máshol persze kutatni kell, hogy a szótő tovább bontva mire asszociál. Itt viszont olyan mintha valakinek az egényét jelentseni. Kinek az igényét? Nem akarom ismételni magam, inkább leírok erről egy újabb megkérdőjelezhető eszmefuttatást.

A verseknek mi vajon a célja? Írhatjuk magunknak, másoknak. Írhatjuk azért, hogy segítsünk vele, fájdalmat enyhítsünk, nyerjünk egy versenyen, kiadjuk, stb...

Tegyük fel, hogy nyerni akarok, vagy egy kiadót kérek, hogy adja ki. Egészen más írásmód a megfelelő, mintha egy fontos etikai, politikai kérdésben szeretnék befolyásolni embereket. Ugyanis ha túl bonyolult, nagyon "költői" a hagyományos értelemben, én úgy látom, hogy csak egy szűk közönséget fog meg. Az emberek többsége vagy nem érti, vagy túl nagy energia volna elgondolkodni rajta. Így ebben az esetben jobb a közhelyes megfogalmazás.

Ez az én véleményem, tapasztalatom ezalatt a pici idő alatt, amióta írok.

Egy saját példa: A "legsikeresebb" versem a Tinderről szól. Nem ezért készült, egyetlen embernek írtam, a publikus verzió már anonimizált. És mégis az tetszik a legtöbbeknek a témája miatt, nem pedig azért, mert költői. Közhelyes, talán néhol giccses és mégis. Szélesebb kört nevettet meg, ezért én jónak tartom. Még az olyan verseimnél is jobb, amelyek felett hosszan bábáskodtam és vissza-visszatérve alakítottam. Mert több embernek adott valamit.

Egy másik példa: Említette egy igazi költő nekem, hogy zavarja, vagy elszomorítja, amikor fiatalok trágárul, igénytelenül beszélnek a BKV járművön. Említette, hogy aki ír, felelőssége a nyelv ápolása. Én azt válaszoltam, hogy ne szomoroítsa ez el, mert aki nem olvassa, amit ír, azért nem tud felelősséget vállalni. Szerintem őket nagyon nehéz jó útra téríteni, tanítani, talán soha nem olvassák el majd egyetlen költő egyetlen versét sem. De azok, akik mégis, eleinte biztosan csak egyszerűbbeket fognak befogadni. Ha rájuk zúdul a asszociációs pokol - ami az értők számára lehet, hogy csak egy meleg otthon - nem fogják folytatni. Jó kézdeményezés a városban kiragasztani verseket, de a legjobb, ha egyszerűbb, populárisabb témát megragadó, érthető versekkel teszik, akik teszik. Ha valaki elindul ezáltal az úton, már van esély hogy előre jusson.

Szerintem mindenre szintre szükség van a társadalmi fejlődéshez, ahogy egy küzdősport esetében is sokszor az ember alacsonyabb rangú mestertől tanul, majd ahogy túlnövi a lehetőségeket, továbbmehet egy még tapasztaltabbhoz. Egy létra sem lehet jó, ha csak a legtetején van léc.

Talankolto2019. április 28. 18:21

@Törölt tag: Egyébként valóban, én is azt hiányolom, hogy nem kapok megfogható kritikát. Az, hogy 1-1 sor giccses, az megforgható, tök jó, hasznos. Bár áltlában akkor is nehezen épül be nálam, néha pedig soha. :-)

Nem fizetek a kritikáért, elbírálásért általában, szóval nem is várhatom el ezt. Viszont így nem éri meg beküldeni mindenhova verseket, mert nincs haszna és néhol még a felület is olyan macerás, hogy a hajamat tépem, pedig IT-s vagyok és még automatizmussal is könnyítettem rajta.

Én talán még fizetnék is a részletes kritikáért akkor, ha úgy érzem hogy egy írásom "húdenagyjó". 1-2-ről gondolom csak úgy, a többi annyira jó csak, hogy kirakni már szerintem érdemes miért is ne alapon. Néha olyan versemre írja hozzáértőbb személy, ami számomra amolyan ad-hoc vers volt és nem szeretem. Ez is nagyon érdekes.

Azt is szeretem, ha vita alakul ki, csak sajnos néha túl sok indulatot szül, pedig ez nem élet-halál kérdés egyik sem.

Talankolto2019. április 28. 18:11

@Törölt tag: Visszaolvasva kicsit gúnyosnak tűnik, amit írtam, nem volt szándékos. Ne vedd magadra, csak már annyiszor leírtam és nem találok találóbb hasonlatokat, önmagamat pedig nem szeretem ismételni pontosan ugyanúgy. :)

Talankolto2019. április 28. 17:39

@Törölt tag: Nem állítottam, hogy ebben nem szerepel giccs. Azt írtam, hogy ritkán írok giccseset. Ha szeretnék, olvasd el minden versemet, amit itt találsz, örülök neki. Még annak is, ha leírod, hol van giccs és hány százalékot látod annak. Lehet, hogy nincs igazam és mindegyikben van. Ettől még engem nem zavar és talán színtévesztő vagyok és ami másnak lila, nekem néha barna. Ez még a volánnál sem gond.

A kérdéses sor számomra legfeljebb közhelyes. Ebben az esetben kizárólag az érdekelt, hogy amit lejjebb egy postban Istennel kapcsolatban megfogalmaztam, az az érzés elmúljon.

Nem szeretnék változtatni a megközelítésemen, a dolgok természetes folyamatát szeretem, de örülök a véleményednek és köszönöm, hogy írtál. Ezekre a dolgokra viszont miattam ne pazarold az idődet,mert nem vagyok egy könnyen meggyőzhető fajta, inkább a dolgok eredete, határai, hatása érdekel, épp ezért számomra szinte bármi belefér.

Ha a vitát élvezed, akkor viszont jó helyen vagy. Gyere... :D

Én egyébként ezt a verset inkább egyszerűnek mondanám, a giccs inkább a szív, fecske, stb... szavak a másik versben, ami tudatosan giccses vers volt, ahogy ezt közöltem is.

Fogok még ilyet írni, akkor is, ha még sokáig írok. Ha megértesz majd egyszer, látni fogod, hogy a jellemem olyan, hogy nem sírok, nem szégyenkedek szinte semmin (nem is teszek olyat, amin kellene) és ha épp jónak látom és tudom, hogy másnak ezért vagy azért nem lesz elég jó, az nem zavar.

Nem célom egyetlen csoport világához sem konvergálni, maradok olyan, amilyen számomra épp megfelel. Ez nemcsak itt igaz, a munkámban is hasonlóan szoktam működni, persze megértőbben és a csapatmunkát figyelembevéve elfogadóbban.

A szöveg az író saját birodalma, mást vendégül láthat benne, ha valaki kíváncsi rá. Ha szeretne csomagot küldeni, szépen feldíszítheti, hogy a másiknak is tetsző legyen, de amit a saját földjébe ültet, azt ő gondozza, olyan magot vet amilyet szeretne, mégha egy távcsővel egy másik világból rá is tekinthetnek, akár megvetve.

Törölt tag2019. április 28. 17:15

Törölt hozzászólás.

Edeke2019. április 28. 17:04

@Törölt tag: Igazad van, de
nem mindenki azért van itt- többek között én sem- mert jó verseket akarok-unk írni. Én terápiának (theraphia) érzem, hogy írok. Sírok-rívok-örülök-őrülök. Viszont, lehet, hogy még így is eljutok valahova, de akkor is vállalni kell azokat a szégyellni való dolgokat amelyek elvezettek odáig ameddig...
Példabeszéd:
Ez olyan, mintha írnék (vagy nák?) egy kitalált sztorit egy férfiról aki a harmincas elején feltűnik, és ő lesz a szupersztár, gyógyít, csaodákat tesz, stb...mártírhalált hal a kereszten, de semmit nem írnék (vagy nák... jó lenne, már eldönteni) a huszas éveiről. Mit csinált, hogy jutott el odáig. Szerintem ezt a fikciót senki sem tartaná hitelesnek, pont amiatt, mert nem kerek egész.

Törölt tag2019. április 28. 16:54

Törölt hozzászólás.

Edeke2019. április 28. 16:24

@Törölt tag: Ha eljut valahova, akkor valószínű valahonnan jut el oda....a valahonnant viszont szégyellni, szerintem önmagunk megtagadása, ami a legjobb szóval is hazugság......

Törölt tag2019. április 28. 16:13

Törölt hozzászólás.

Talankolto2019. április 28. 16:04

@Edeke: Köszi, ilyesmit gondolok én is, de szerintem létezik giccs, csak nem baj. Legalábbis jó helyen, megfellő módon és céllal. De szerintem mindent szabad, mindenkinek úgysem fog tetszeni. Minde fogalom elképzelt és képlékeny. ebből adódik a sok vita, ami szintén egy jó dolog, kulturált keretek között. :-)

Edeke2019. április 28. 15:31

@Talankolto: oda direkt nem írtam véleményt, de ide megírom azért: szerintem olyan, hogy giccs nem létezik. Ez egy kitalált....elképzelt fogalom. Minden írásnak megvan a maga tábora (zenének, filmnek stb) aki úgy érzi, hogy igen, ez az ami az övé, azaz olyan, hogy egyetemes giccs nem létezik. (bocs Fásy Zsülike, tudom, hogy ez téged döbbent meg a legjobban) szóval .ennyi.

Talankolto2019. április 28. 15:21

@Edeke: :D köszi. Ritkán írok giccseset. Annak a posztnak maga a kérdés volt a lényege, nem a vers. Szerettem volna mások perspektíváját megismerni és ez elég jó vitaindítónak tűnt. :-)

Edeke2019. április 28. 14:51

ez nem giccses

Talankolto2019. április 28. 14:24

@Mikijozsa: köszi :)

Mikijozsa2019. április 28. 13:22

jó lett korhű meglátás

Talankolto2019. április 28. 13:17

@BakosErika: Köszönöm!

Nem, nem. Nem vonzom be. Eleve haragos voltam épp azért mert megláttam egy videón egy rett szindrómás és halmozott rendellenességektől szenvedő kislányt. Szörnyű. És ilyenkor eszembe jut "Isten", akit én nem tagadok, de nem is hiszek benne, mondjuk úgy hogy talánisten, ahogy én talánköltő és hogy miért van a sok szenvedés ha állítólag mindenható és jó.

Rögtön magától összeállt a fejemben egy ellene szóló vers, de azok miatt az emberek miatt, akikről tudom, hogy jó emberek és rosszul esne nekik, nem írtam le (hívő kollégáim ugrottak be, miattuk nem teszem, de nyilván van sok jó ember).

Ellenben részben egy másik, szobrászattal kapcsolatos téma kapcsán jött a fenti vers, amiben enyhén benne van a folyamat, ahogy Isten létrehozta az embert. És elgonddolkodtatott, hogy miként minden művész beleviszi a saját érzéseit az alkotásaiba, vajon lehetséges-e, hogy Isten is a teremtés folyamán kidobott magából egy jó adag rosszat is és mi megkaptuk "ajándékba"?

Neked is sok boldog percet kívánok! :-)

BakosErika2019. április 28. 06:50

kelepcébe csaltam
haragom
végre beköszönt a
nyugalom
boldogság még férne
egy halom...

Helyes, ha bevontad a haragot, csak ne vonzd be.
Sok boldog percet kívánok. :)