Romantikus átverés

Marie_Marel•  2013. június 7. 10:09

Romantikus átverés
A romantikus átverés egy internetes csalás, amely lényege egy olyan virtuális kapcsolat kialakítása, melyben a célszemély elhiszi, hogy a csaló szerelmet táplál iránta.
A módszer
Az átverés célja a becsapott személy bankkártyaszámának megszerzése.
A technika lényege valaki érzelmeinek kihasználása. A csaló megpróbálja interneten keresztül elérni, hogy mélyebb érzelmeket váltson ki az áldozatból, később pedig akár házasságot is ígér neki. Ehhez azonban különböző költségekre hivatkozik, például adókra vagy éppen arra, hogy nehéz anyagi helyzete miatt segítségre van szüksége.
A célszemély
A legegyszerűbb olyan személyeket megcélozni, akik eleve párt keresnek a világhálón, így különböző társkereső oldalakon hamis profilokat készítenek. Gyakorlatilag bejelölnek mindenkit érdeklődési körükbe, bármilyen rassz, nemzetiség, szexuális beállítottság, kor stb. megfelelő nekik, hiszen a lényeg a virtuális manipuláció. A bemutatkozó oldalhoz a képeket általában kevésbé ismert modellek portfólióiból lopják el.
A csalás az átverő személy figyelmén és a célszemély naivitásán áll vagy bukik: hosszú ismertség után napi több tucat romantikus, már-már szerelmes üzenettel sokan meggyőzhetők arról, hogy az országhatárokkal messzebb élő (de valójában nem is létező) személy igazán érdeklődik irántuk. Ezután követik annak utasításait.
Egy átlagos átverés nagyjából négy hónapig tart, de léteznek olyanok, akik akár több mint egy évig türelmesen próbálják elhitetni a virtuális partnerrel, hogy valóban szerelmesek lettek belé.
A pénzszerzés módjai
A leggyakoribb módszerek a pénzkérésre az alábbiak:
1. A kitalált személy komoly autóbalesetet szenvedett vagy veszélyes betegsége lett. A csaló a kórházi adminisztrátor nevében jelzi az áldozatnak, hogy az illető kómába esett (az e-mail-címét a hölgy vagy úr laptopjában találták). A gyógyszerekhez pénzre van szükség, nélkülük minden bizonnyal meg fog halni.
2. Néha a pénztárcájuk elveszítése vagy ellopása miatt már a jegyvásárlás vagy az adófizetés is nehézkessé válik, erre kérnek „kölcsönt”.
3. Egy másik történetben a repülőtéren elkeveredett csomagban volt a pénztárca, így viszont a szállodaszámla kifizetésére kell a pénz.
4. Ajándékba kérhet néhány tárgyat, amelyeket akár az interneten keresztül is meg lehet rendelni, és ki lehet küldetni a kért címre.
A történet vége
A csalás mindaddig tart, amíg az áldozat hajlandó fizetni. Ha már nem fizet többet vagy rájön a hazugságra, az esetek többségében az első érzelem a szégyen, így az internetes csalásokra egyébként is jellemző módon itt sem jelentik a hatóságoknak a történteket, sokszor leginkább önmagukat hibáztatják.

Forrás: http://hu.spam.wikia.com/wiki/Romantikus_%C3%A1tver%C3%A9s

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!