Szomorú szerelem

Marie_Marel•  2013. június 26. 10:20

Szélhámosság - csalás - Hozza nyilvánosságra!

1: Szélhámosság

Szélhámosnak számít az, aki másik fél rovására érdemtelen előnyre tesz szert arra alapozva, hogy a másik fél nincs eléggé tudatában a helyzet helyes értelmezéséhez elengedhetetlen körülménnyel.

A szélhámosság három fő feltétele:

- a szélhámossal ellentétben a másik fél nem elégségesen tájékozott a valóságos helyzetről, illetve arról eltérő illúziója van;

- a szélhámos aktívan cselekszik azért, hogy ez az eltérő illúzió létrejöjjön (amit nevezhetünk szándékos félrevezetésnek is);

- a félrevezető illúzió következtében a szélhámos érdemtelen előnyre tesz szert.

A szélhámosság megállapításakor alapvetően vizsgálandó, hogy volt-e szándékos félrevezetés, és az azzal szerzett előny érdemtelen-e.

 

2: Csalás

Btk. 318. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el.

A csalás törvényi tényállása védelmet kíván nyújtani az ellen, hogy másnak tévedését haszonszerzési célból kihasználhassák. A sértett – tévedése folytán -, az elkövetői magatartás következményeként úgy rendelkezik, hogy azzal valakinek kárt okoz.

A tévedésbe ejtés az elkövetőnek az a magatartása, amivel a valótlanságot valódiként tünteti fel, valódi tényt elferdít, megmásít. (Ez történhet egyszerű hazugsággal is.)
A tévedésben tartás, ha a tévedés az elkövetőtől függetlenül keletkezett, az elkövető azonban felismerve a másik fél tévedését nem oszlatja el, esetleg erősíti azt.

Az elkövetői magatartás mindkét fajtája szándékos, ezen túlmenően célzatos, az elkövető célja a jogtalan haszonszerzés. A csalás elkövetője bárki lehet. A csalás befejezetté válik, amikor a kár bekövetkezik.

 

A szélhámosok és csalók módszerei

 

 • ·         A szélhámosok és csalók a pozitív kommunikáció és a megtévesztés mesterei. A bizalom megszerzéséhez magukat, vagy szervezetüket a valóságnál fontosabbnak és megbízhatónak állítják be. Ehhez gyakran hivatkoznak fontos személyekhez vagy intézményekhez fűződő kapcsolataikra.
 • ·         A kiszemelt áldozat gyengéit kihasználva annak olyan ajánlatot, vagy ígéretet tesznek, aminek az nem tud ellenállni, s ezáltal erkölcsi és/vagy anyagi veszteséget szenved.
 • ·         Eszköztárukba tartozik a figyelem elterelése, zűrzavar keltése, konfliktusok szítása, felelősség áthárítása,
 • ·         időbeli megtévesztés, jelentőség megmásítása,
 • ·         szégyen- és zavarba hozás,
 • ·         hamis vádaskodás, stb.
 • ·          Sőt, az sem ritka, hogy a leleplezéstől tartva megfenyegetik áldozatukat.
 • ·         Mellébeszélés – sajnáltatja magát
 • ·         Védekezés támadással, és nehezen ellenőrizhető állításokkal

Á 

Mit tegyen szélhámosság, vagy csalás gyanúja esetén?

- Lehetőleg több forrásból informálódjon.

- Az információkat vesse össze, és ha ellentmondást talál, azokra kérdezzen rá, és csak egyértelmű választ fogadjon el.

- A pénzéért cserébe ígért szolgáltatásokról részletes és egyértelmű írásos dokumentációt kérjen.

 

 

- Amint észreveszi, hogy félrevezették, azonnal tegyen feljelentést, és forduljon a nyilvánossághoz.

 

Marie_Marel•  2013. június 24. 21:26

Csalók és szélhámosok-Hölgyeim, vegyétek komolyan!

Csalók és szélhámosok a társkeresőkön Posted by Randi Andi on dec 9, 2010 

 

Sajnos az online társkeresőkön nem csak jó szándékú, komoly kapcsolatot akaró urak és hölgyek ismerkednek, hanem, mint minden más területén az életnek, itt is jelen vannak csalók és szélhámosok. A telefonszámos, sms társkeresőkkel kapcsolatos panaszokról már írtam, most a magukat társkeresőnek álcázott, csak a pénzre utazó csalók következnek.

Vigyázz mit adsz ki magadról a társkeresőkön!

***

A biztonságos párkeresés alapvető szabályai:
 1. Személyes adatokat (lakcím, munkahely, kereset) az online ismerkedés során egyáltalán ne, a randizásnál is lehetőleg inkább csak a többedik alkalommal adj ki magadról.
 2. Mielőtt randiznál, nézz utána a másiknak, esetleg az Iwiwen és a Facebookon, ellenőrizd le hogy igaz-e amit állít magáról.
 3. Ha randira mész, mindig szólj valakinek, hogy hova mentél és értesítsd, hogy mikor érsz haza.
 4. Randit csak nyilvános helyre szervezz és ne ülj be a kocsijába az első randi alkalmával.
 5. Semmiféle okból ne adj neki pénzt!
 6. Online társkeresésnél ne dőlj be a telefonkártya feltöltős trükknek (tehát hogy legyél kedves és töltsd fel az illető telefonkártyáját hogy tudjatok beszélni.)
 7. A lakásodra jól gondold meg, kit engedsz fel.

Tudom, néha nehéz betartani a biztonsági tanácsokat, hiszen olyan szimpatikus és kedves, rendes az illető, de mindig jusson eszedbe: igazából még nem is ismered a másikat!

 

Ha komolyan veszed a társkeresést, továbbá a lehető legkörültekintőbben szeretnél eljárni, akkor jó ötletnek tűnhet, ha beszerzel egy randi lebonyolító telefont. Veszel egy használt mobilt és egy SIM-kártyát pár ezer forintért, és ezt a számot adod meg a társkeresőknek az “igazi” számod helyett. Ha valaki elkezdene zaklatni (ennek azért nincs olyan nagy valószínűsége, de nem árt felkészülni rá), akkor egyszerűen eldobod a számot, veszel egy új SIM-kártyát, és kész. Nem kell az összes ismerősödet és családtagjaidat értesíteni a megváltozott telefonszámodról, mert ők továbbra is a régi számodon érnek el.

Társkeresés telefonszámmal – vigyázat, átverés! Óvakodj az SMS-es társkereséstől! Nem tudhatod, hogy ki áll a hangzatos hirdetések mögött. A legtöbb esetben az emelt díjas SMS-ek csupán operátorokhoz jutnak el, akiknek az a dolguk, hogy kedves hangvételű üzeneteket írjanak Neked vissza.

Marie_Marel•  2013. június 24. 20:21

Van, aki nem úgy hal, mint ahogyan élt.


Magányosan halt meg minden idők legnagyobb nőcsábásza

 

Izgalmas életek átlagos befejezése

 

Van, aki nem úgy hal, mint ahogyan élt.

Szerző: Marton Adrienn
 Forrás: Femina.hu
2013.04.27.

 

Számos olyan alakja van a történelemnek, aki sokszor szembenézett a halállal kalandos élete során, ám a végzet mégis csendesen, átlagos módon érte aztán utol.

 Giacomo Casanova

A híres-hírhedt nőcsábász, Casanova neve mára fogalommá vált - a nagy szoknyapecéreket hívja így a köznyelv. A név eredeti viselője 1725-ben született Velencében, és már nagyon hamar, 11 évesen túlesett első szexuális kalandján egy helyi pap nővérével. Később belépett a papneveldébe, de kicsapongó életvitele miatt elküldték.

Ekkor katonának állt, majd miután az összes pénzét elkártyázta, hegedűsként próbált szerencsét, de rossz társaságba keveredett. Kiásott egy holttestet, amit elküldött egy ellenségének, aki paralízist kapott. Casanova menekülni kényszerült, és Európa-szerte folytatta a tivornyázást. Később, amikor megpróbált visszamenni, az inkvizítorok útját állták. Börtönbe zárták, ahonnan nem sokkal később megszökött, és Franciaországba menekült.

Itt nagy vagyonra tett szert, amiből selyemgyárat nyitott, de hamar csődbe is vitte azt, mert az összes pénzt a női dolgozókkal való afférjaira költötte. Végül Csehországban kötött ki, ahol felismerte, hogy számára unalmas munkát kell végeznie ahhoz, hogy tisztességes fizetést kapjon. Így a kalandorból egyszerű ember lett, és élete hátralévő részében könyvtárosként dolgozott. 1798-ban, 73 éves korában hunyt el magányosan, egy csehországi kastélyban.

 

Marie_Marel•  2013. június 7. 10:09

Romantikus átverés

Romantikus átverés
A romantikus átverés egy internetes csalás, amely lényege egy olyan virtuális kapcsolat kialakítása, melyben a célszemély elhiszi, hogy a csaló szerelmet táplál iránta.
A módszer
Az átverés célja a becsapott személy bankkártyaszámának megszerzése.
A technika lényege valaki érzelmeinek kihasználása. A csaló megpróbálja interneten keresztül elérni, hogy mélyebb érzelmeket váltson ki az áldozatból, később pedig akár házasságot is ígér neki. Ehhez azonban különböző költségekre hivatkozik, például adókra vagy éppen arra, hogy nehéz anyagi helyzete miatt segítségre van szüksége.
A célszemély
A legegyszerűbb olyan személyeket megcélozni, akik eleve párt keresnek a világhálón, így különböző társkereső oldalakon hamis profilokat készítenek. Gyakorlatilag bejelölnek mindenkit érdeklődési körükbe, bármilyen rassz, nemzetiség, szexuális beállítottság, kor stb. megfelelő nekik, hiszen a lényeg a virtuális manipuláció. A bemutatkozó oldalhoz a képeket általában kevésbé ismert modellek portfólióiból lopják el.
A csalás az átverő személy figyelmén és a célszemély naivitásán áll vagy bukik: hosszú ismertség után napi több tucat romantikus, már-már szerelmes üzenettel sokan meggyőzhetők arról, hogy az országhatárokkal messzebb élő (de valójában nem is létező) személy igazán érdeklődik irántuk. Ezután követik annak utasításait.
Egy átlagos átverés nagyjából négy hónapig tart, de léteznek olyanok, akik akár több mint egy évig türelmesen próbálják elhitetni a virtuális partnerrel, hogy valóban szerelmesek lettek belé.
A pénzszerzés módjai
A leggyakoribb módszerek a pénzkérésre az alábbiak:
1. A kitalált személy komoly autóbalesetet szenvedett vagy veszélyes betegsége lett. A csaló a kórházi adminisztrátor nevében jelzi az áldozatnak, hogy az illető kómába esett (az e-mail-címét a hölgy vagy úr laptopjában találták). A gyógyszerekhez pénzre van szükség, nélkülük minden bizonnyal meg fog halni.
2. Néha a pénztárcájuk elveszítése vagy ellopása miatt már a jegyvásárlás vagy az adófizetés is nehézkessé válik, erre kérnek „kölcsönt”.
3. Egy másik történetben a repülőtéren elkeveredett csomagban volt a pénztárca, így viszont a szállodaszámla kifizetésére kell a pénz.
4. Ajándékba kérhet néhány tárgyat, amelyeket akár az interneten keresztül is meg lehet rendelni, és ki lehet küldetni a kért címre.
A történet vége
A csalás mindaddig tart, amíg az áldozat hajlandó fizetni. Ha már nem fizet többet vagy rájön a hazugságra, az esetek többségében az első érzelem a szégyen, így az internetes csalásokra egyébként is jellemző módon itt sem jelentik a hatóságoknak a történteket, sokszor leginkább önmagukat hibáztatják.

Forrás: http://hu.spam.wikia.com/wiki/Romantikus_%C3%A1tver%C3%A9s

Marie_Marel•  2013. június 6. 22:53

Puskin: Anyegin Részlet - 2

              43

Ifjabb voltam s tán jobb lehettem
Találkozásunk idején.
Anyegin, szívemből szerettem,
S szívében mit találtam én?
S válasz mi volt? Szigorusága.
Egy halk leány szerelme, vágya
Nem is volt újság, ugye, nem?
Ma is meghül még - istenem! -
Vérem hideg, feddő szavától
S szemétől... Nem hibáztatom:
Nemes szándékú volt nagyon
A szörnyű órában, s magától,
Amit tett, nem volt helytelen:
Köszönöm, hogy úgy bánt velem...

              44

Akkor, mélyén a nagy magánynak,
Hová hiú hír el sem ért,
Ugye, nem tetszettem magának?...
Miért üldöz most itt? Miért?
Miért fordult felém figyelme?
Azért, mert nagyvilági helyre
Emelt a sors, estélyt adok,
Gazdag s előkelő vagyok?
Mert férjem megrokkant csatákban,
S az udvar bennünket szeret?
S ha szégyen érne engemet,
Megtudnák mind a társaságban,
S rosszhírem vinné szerteszét,
A győztes csábító nevét?

              45

Sírok... Ha azt a régi Tanját
El nem feledte, tudja meg:
Inkább tűrném érzéshiányát,
Szavát, mely érdes volt s rideg,
Kioktató hangjának élét,
Mint ezt a sértő szenvedélyét,
A leveleket s könnyeket.
Akkor másként viselkedett,
Fiatal álmom szánva nézte.
Tisztelt egy lányt. Ez volt a mult...
De most! - lábamhoz mért borult?
Milyen gyarló érzés igézte?
Ily hűvös észt s ilyen szivet
Gyarlóság rabbá hogy tehet?

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom