Mézeskalács Mikulás és Társai (5. rész)

stapi•  2016. december 27. 17:37

A nagy meglepetés

 

 

Megvirradt, és az óvodások serege csacsogva készült a foglalkozásokra, de valahogy senki sem akart figyelni az óvó nénik magyarázatára. Rita néni észrevette, hogy valami nincs rendjén, hát feltette a kérdést:

 

–   Hol jár ma az eszetek? Mért nem figyeltek rám?

–   Az ünnepi kalácssütésen gondolkodunk – felelték csendesen.

 

Nem volt mit tenni, áttértek a nagy ünnepi készülődésre, bevásárlásra, és megbeszélésre. A Coop üzletbe ismét a kis Kópé vezetésével mentek el, most többen, mint a múltkor, így Ani néni, Jutka néni, sőt Erzsike néni (a három dajka) is elkísérte őket, hiszen ma a vásárolt mennyiség is több lesz, elkél a sok felnőtt segítsége. Hogy mennyi időbe telt megjárni a boltot, nem tudom, de megint csak másnapra kellett halasztani magát a sütést. Lassan eljött a késő délután, és mindenki hazatért, hogy otthon elmesélhessék, mi minden történt az oviban, és hogy mit terveznek holnapra.

 

            Miközben az óvodások otthon pihenni készültek, barátaink felébredtek a fán, és kupaktanácsot tartottak. Aztán felderítették, mi mindent készítettek a pedagógusok és a szülők segítségével a kis lurkók, és gyorsan átszánkóztak a játszószobába, hogy megbeszéljék a részleteket. Sokféle ötlet hangzott el, de csak egy volt, ami mindenkinek egyformán tetszett, hát arra szavaztak. Ez a következő volt: mindenki megalkotja a saját képmását a mézeskalács tésztájából. Akinek nem megy, annak segítenek a többiek. Hajaj, micsoda izgalom lett úrrá a nagyra nőtt csapaton! Azon mód neki akartak látni, de a kapitány egy kis türelmet kért. Átlátta ugyanis a helyzetet, hogy a megvásárolt liszt és egyéb hozzávaló nem lesz elég az ő meglepetésükre és a gyerekek terveinek a megvalósítására is. Igen ám, de mit lehet tenni, ha csak ennyi van? Meg kellene duplázni, de hogyan? Ők nem mehetnek a boltba, hiszen megrémülnének az eladók, ráadásul el se bírnák, meg aztán pénzük sincs rá. Pár percig csendben gondolkodtak, és akkor Csillagocska egy érdekes ötlettel állt elő:

 

–    Ahol én voltam a fán, mellettem volt egy varázspálca. Az még a helyén van, hiszen az nem ehető. Nem tudnánk valahogy azt használni?

–    Remek ötlet! – kiáltotta Mikulás. – Egyszer olvastam egy varázsigét egy mesében, megpróbáljuk. Hátha működik itt is…

 

Mivel Mézeskalács Mikulás volt a leghajlékonyabb, magára vállalta a feladatot, hogy visszamegy Rudival és a szánnal, és valahogy levadássza a fáról. Nyomban útnak is indultak. Az út eseménytelen volt, de a fán akadt egy kis gond. Kicsi? Nagy gond volt! Ahová ugyanis a varázspálca fel volt kötözve, alatta hiányzott egy ág, így nem tudták megközelíteni. Akárhogy gebeszkedett a kapitány, nem tudta megfogni, hogy leakassza. Rudi sietett a segítségére, ágról ágra ugrándozott, végül talált egy megfelelő helyet, ahol megvethette a lábát. A kapitány a hátára állt, de így sem érte el. Végül az agancsára mászott, Rudi pedig megemelte a fejét és egy kicsit ágaskodott, így végül legyőzték a szédítő magasságot. Kezében a pálcával aztán már könnyebb dolga volt, hiszen csak meg kellett ráznia, és azt mondani:

 

–   Abrakadabra, legyünk a földön egykettőre, de vigyázz a kézre, lábra, főre! – és már lenn is voltak.

 

Mivel így elég soká elidőztek, a társaság a játszószobában már kezdett aggódni, de mindjárt megnyugodtak, amikor becsusszantak az ajtón, és leszálltak a nagy, puha szőnyegen. A kapitány ekkor átvezette őket az ebédlőbe, de gyalog, hiszen a szánba nem fértek volna be annyian. Így elég soká tartott az út, de végül ott tolongtak az asztalok körül.

 

            Hozzáláttak hát a tésztának való megduplázásához. Mézeskalács Mikulás mormogott valami varázsige félét, de nem működött. – Mi lesz, ha nem sikerül? – kérdezte csak úgy magában, és mást próbált. Az sem volt jó, hát harmadjára már kissé indulatosabban mondta:

 

–    Abrakadabra, nézz a Napra, kétszereződj meg néhanapra! – és nagyot csapott a varázspálcával az asztalra.

 

Nagy csattanás volt a válasz, és hirtelen kétszer akkorára nőttek a csomagok. Hej, nagy volt az öröm! Tüstént neki is láttak, hogy meggyúrják a tésztát, kiszaggassák, és elkezdjék megformázni önmagukat. Nem mindenkinek sikerült, de olyan jól együttműködtek, hogy kisegítve egymást, hamarosan az asztalon sorakoztak a matchbox-ok, versenyautók, kamionok, különböző babák meg katonák, és még ki tudja, mennyiféle egyéb játék másolatai. Persze a nagyméretű játékok, babák csak kicsinyített változatban készültek el, hiszen különben talán a világ összes lisztje sem lett volna elég. Ráadásul ítéletnapig sem készültek volna el, nemhogy reggelig!

 

Amikor végeztek, Mikulás bekapcsolta a sütőt, és egymás után tette be a tepsiket, amelyeken szép glédában sorakoztak az alkotások. Gyönyörű barnára sütötte mindegyiket, majd rendszerezve, hogy tetszetős legyen, az asztalra rakosgatták. Azok meg olyan illatozást csaptak, hogy barátainknak csakúgy csorgott a nyáluk – de nem kóstolták meg, hiszen csak nem eszik meg saját képmásukat?!

 

Elégedetten dörzsölgették a kezüket, büszkék voltak, hogy ilyen jól sikerült minden. Kíváncsian várták a másnapot, vajon a gyerkőcök hogy reagálnak a meglepetésükre? De nem sok idejük maradt ezen morfondírozni, hiszen már derengett, mindjárt megvirrad. Szépen visszameneteltek a játszószobába, és elköszöntek. Búcsúzás közben a mérges baba, aki már nem is mérges, mindenki előtt kijelentette:

 

–  Büszke vagyok, hogy ilyen barátokra tehettem szert, köszönöm szépen a múltkori leckét! Köszönöm a katonáim nevében is!

 

Kis barátaink pedig beugrottak a szánba, és visszautaztak a karácsonyfára, nehogy lebukjanak az óvodások előtt. Nemsokára édesen aludtak, elégedetten a sikeres akció után.

 

            Ez a reggel is ragyogó napsütéssel indult, így a gyerekek vidáman érkeztek az óvodába. Már az előszobában nagy volt a hangzavar, úgy kellett lecsillapítani őket, hogy tegyenek hangfogót a szájukra, mert nem érteni, miről beszélnek, az óvó néni meg a saját hangját sem hallja. Szóval nagy volt az izgalom. Gyorsan átöltözködtek és várták, hogy elkezdhessék megvalósítani tervüket. Már megbeszélték, ki miben a legügyesebb, azt fogja tenni. A türelmük igen-igen elfogyóban volt, mire Angyalka néni – összefogva kicsiket és nagyokat – átvezette őket az ebédlőbe, hogy nekiláthassanak a munkának. Hej, de bizony szemük, szájuk eltátották, amikor az asztalokat meglátták! Egy ideig nagy-nagy csend volt, de aztán olyan hangzavar lett, hogy óvó nénik, dajkák, de talán még a szomszéd házakban lakók is befogták a fülüket.

 

–   Nézzétek, milyen szépek!

–   De rengeteg van!

–   Ki csinálta?

–   Hogy kerültek ide?

–   Nézzétek, ezek a mi játékaink!

–   Olyanok, mit az igaziak!

 

És talán még most is zúgna tőlük az óvoda, ha Angyalka- és Rita néni – akik maguk sem értették a dolgot – le nem csendesítik őket.

 

–   Úgy látszik, az idén korábban érkezett a Jézuska – sietett a segítségükre Erzsike néni, aki a legidősebb dajka. Így a nyugdíj közelében már sok mindent megért, hát valamit sejthetett, mert titokzatos mosoly bujkált az arcán, és időnként eltűnt, hogy a fenyőfa közelében bukkanjon fel újra, és ügyes mozdulatokkal eltüntesse a meggyötört fenyőfán esett sérüléseket, megigazítsa a még használható díszeket, hogy a gyerekeknek könnyebb dolguk legyen. És talán azért is, hogy így még titokzatosabb és emlékezetesebb legyen számukra ez a gyönyörű ünnep.

 

Nos, ez a váratlan fordulat bizony átszerkesztette az előre megírt forgatókönyvet, hiszen így nem kezdhettek hozzá a sütéshez. Először valamit tenni kellett a váratlan ajándékokkal. Elővették hát a szebbnél szebb csomagolópapírokat, és gyönyörű borítást kapott minden játék másolata, rögtön cérnaszálra erősítve, hogy majd a karácsonyfára helyezhetők legyenek. A sütésnek csak azután láthattak neki.

 

            Nagyon szépre sikerültek a Jézuska, karácsonyfa, szív, meg ki tudja, miféle formák. A sütéskor nagyon figyeltek, hogy épp a megfelelő hőfok legyen beállítva, nehogy nyersek maradjanak, vagy éppenséggel kiszáradjanak. Így hetekkel az ünnep után is fogyaszthatók lesznek a gyönyörűen és légmentesen becsomagolt mézeskalácsok. Közben a valódi hősök huncut mosollyal az arcukon úgy tettek, mintha aludnának. Nem mozdultak.

 

A fenyő díszítése már rutinszerűen ment. Mindenki tudta a dolgát, tette, ami a feladata volt. Felkerültek a díszek, az ezüst- és aranyszalagok, az édességek, szaloncukrok, végül pedig a mézeskalácsok, vegyesen a gyerekek és a kis csapat által készítettek, így, együtt. És… és lekerültek az elöregedett, megharapdált, vagy törött mézeskalácsok. És lekerült az egyetlen mikulásforma is, amely valahogy kimaradt a sütőből. Ők egy sarokba kerültek, egy kis gyűjtő dobozba. Innen viszont nagyon jó kilátás nyílt a karácsonyfára. – De gyönyörű! – sóhajtották.

 

            Az ünnepi műsor telt ház előtt zajlott. Angyalka néni bevezetője és köszöntője után a hangszórókból és a gyermekek ajkáról felhangzott az örökzöld dallam:

 

Csendes éj! Szentséges éj!

Mindenek álma mély.

Nincs fent más, csak a szent szüle pár

Drága kisdedük álmainál.

Szent Fiú, aludjál,

Szent Fiú, aludjál!

 

Csendes éj! Szentséges éj!

Angyalok hangja kél;

Halld a mennyei halleluját,

Szerte zengi e drága szavát,

Krisztus megszabadít,

Krisztus megszabadít!

 

Csendes éj! Szentséges éj!

Szív örülj, higgy, remélj!

Isten Szent Fia hinti reád,

Ajka vigaszt adó mosolyát,

Krisztus megszületett,

Krisztus megszületett!

 

Az ének után a meghatottságtól el-elcsukló hangon, de különösebb bakik nélkül adták elő a gyerekek a betanult műsort, melyre óriási tapsvihar volt a válasz.

 

Ahogy beállt a csend, Angyalka néni szólította a kis Kópét, és – miután bemutatta a közönségnek – átadott neki egy borítékot. Megilletődve bontotta fel, az óvó néni pedig felolvasta. Mit gondoltok, mi volt benne? Ne találgassatok, megmondom: Egy értesítés arról, hogy a meséje első díjat nyert a Tisza Coop Zrt. által meghirdetett mesepályázaton, melyhez szeretettel gratuláltak, és közölték, hogy az érte járó jutalmat hamarosan kézbesítik számára. Erre persze megint kitört a tapsorkán, mely szűnni sem akart.

 

Ezek után már csak a megjelent szülők, nagyszülők és testvérek megvendégelése maradt, akik jó étvággyal és nagy-nagy elismeréssel kóstolgatták az éjjel kisült játékmásolatokat. A sarokban nyugvó kis dobozban pedig csendes mosollyal, szeretettel egymásba ölelkezve, mozdulatlanul feküdt a hős csapat.

 

Csabacsűd, 2015. október 28.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

stapi2020. január 17. 22:28

@AlmodoHold: Örülök, hogy végig küzdötted magad a részeken! :) Köszönöm szépen!

AlmodoHold2020. január 17. 21:09

Nem is volt olyan hosszú, mert jó volt olvasni a fantáziadús, fordulatos epizódokat. Jó hogy megírtad, kár hogy vége :-)

stapi2019. június 1. 14:20

Köszönöm szépen, hogy elolvastad! :)
Nem tudom, hogy érted, hogy "nem kitalált történet..." Én azelőtt nem hallottam ezt, ha már valaki írt ilyet, légyszi, küldd az elérhetőségét, nem akarom, hogy valaki plágiummal vádoljon! (Ez egy "mese a mesében" műfaj.)

lelektunder2019. május 31. 21:33

Nem mondom.....egy jó nagy adag fantázia kellett a megírásához, még ha nem kitalált történet is....