Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Válságban a kenyérsütés
stapi 2019. augusztus 22. 08:48
Válságban a kenyérsütés
Válságban a kenyérsütés,
válságban a kovász.
Egy ideje nehéz szülés,
s nem segít a fohász.
Ami jó volt egy-két hete,
kiszenvedett mára,
hiába a könny permete,
nagy a cipó ára.
Az előző csomag lisztből
kenyerem sült szépen,
s amit vettem újra, hitből,
részesít a vészben.
Mindent, mindent úgy csinálok,
ahogy eddig, s mégsem
kel a kenyér, csak az árok
néz felém a résen.
A kovász is folyton éhes,
nem szalad fel tőle...
Ez a liszt már olyan vészes,
nem kell több belőle!
Vajon mi az oka ennek,
mi lehet a nyűgje?
A malomban mit kevernek
hozzá, mi a trükkje?
Vagy kiveszi a sikért a
fukarkodó molnár?
Nem tudom én, de megírta
nézetét egy polgár:
"Úgy vagyon ez, kérem szépen,
hogy a búza már ma
többet terem a vidéken,
mint az ember várna!
De a sok kis mag belülről
nem tartalmaz "áldást",
a sikér is, ilyen ügyből,
máshol kapott szállást."
Mit tegyek hát? Mondjátok meg!
Mihez kezdjek most már?
Szívemen a keserű heg,
a gyomrom meg nas't vár...
2019. augusztus 22.
stapi2020. január 28. 14:37
@AlmodoHold: Köszi, hogy meglátogattál, kedves! :) Igen, a búza már talán nem is búza... Lehet, hogy már mi sem vagyunk emberek?... De akkor kik, mik vagyunk???!!!
AlmodoHold2020. január 28. 14:28
Szegény búza sem a régi már. Addig manipulálták, hogy mára alig hasonlít az ősére. De így jobban megfelel, korunk ezer kihívásának, a gyomrunknak sajnos kevésbé :)
stapi2019. augusztus 23. 15:18
@Mikijozsa: @Molnar-Jolan: @Rozella: Na, kérem szépen, jól összejött a csapat megtárgyalni a dolgot. Épp időben, mert közben már kisült az újabb kovászos kenyerem, de ezzel sem vagyok megelégedve. Magasabb, mint az előző kettő, de nem olyan, mint amit hetekkel ezelőtt sütöttem. Ezt most Tótkomlósi lisztből dagasztottam, amiben állítólag nincs adalékanyag. Előtte Reálos finomlisztet használtam, egy kevés rétesliszt hozzáadásával. Ebből tettem ehhez is. Most, hogy így jártam, teljesen felfrissítem a kovászomat, (hisz az utóbbi időben a rossz liszttel etettem), csak egy-két kanálnyit hagyok, hogy gyorsan beinduljon. Aztán majd meglátom, mi lesz.
@Rozella: Méghogy nem szakképzett... Ők voltak csak az igazi képviselői a szakmának! Hiszen azelőtt nem volt "péksuli", épphogy azok tanultak tőlük! :)
De értem, mit akartál mondani... Nem csoda, ha rosszak a kenyerek... S ha még a liszt se jó, akkor aztán dől minden! :)))
Rozella2019. augusztus 23. 15:07
@stapi: @Molnar-Jolan: Joli bejegyzéséről ugrott be: a minap egy hagyományos pékséghez tartozó üzlet (nem az, ami a szupermarketekben van ) ajtaján nagy betűs feliratot láttam, ez állt rajta: "Péket felveszünk! szakképzettség nem szükséges!"
hát igen... de végül is nagyanyám sem volt szakképzett...:)
Molnar-Jolan2019. augusztus 23. 13:09
Úgy biza! Nincs elég sikér, elmarad a siker. A pék meg kenje akárhová azt a lapos veknit.
Már a liszt se a régi, bezzeg...régen úgy feljött a süti is, hogy púpos volt a tepsiben.
Mikijozsa2019. augusztus 23. 13:08
búzasikér amit a vegások hús helyett esznek, itt olvashatsz róla, üdv szeretettelhttp://www.bioinyenc.hu/irasa
stapi2019. augusztus 23. 13:03
@Rozella: @Törölt tag: @Mikijozsa: Köszönöm szépen, hogy eljöttetek ide, a világ végére... :))) Most épp kenyeret sütök, a kelés végefelé jár, de másik fajta lisztet vettem. :)
@Mikijozsa: Hol árulják a sikért, milyen boltban? Meg aztán... Valódi az a sikér, vagy csak adalékanyag, ahogy manapság szokás?
Mikijozsa2019. augusztus 23. 11:34
ui. azt még hozzátenném: apám molnár olt és mindig azt mondogatta, hogy a liszt sikér nélkül alig ér valamit, de látom manapság a sikért külön zacskóban árulják, 580 F az ára egy félkilósnak
Mikijozsa2019. augusztus 23. 11:32
sajátkezűleg építettem kemencét szerintem jól kisül benne a kenyér, tetszett a versed
Törölt tag2019. augusztus 22. 16:58
Törölt hozzászólás.
Rozella2019. augusztus 22. 16:29
Nem volt igazi kemencénk, de nagymamám a sparhelt sütőjében is kiváló kenyereket sütött tepsiben, és az íze nem hasonlított a mai, bolti kenyerekhez. Anyu is követte ezt a hagyományt, sokféle lisztből, magokkal keverve.. legtöbbször nagyon finom lett, különleges, és adalékanyagoktól mentes. A kovászt is ő mag készítette és használta fel sokáig... arra emlékszem, hogy képes volt bejárni az egész várost, mert később egy bizonyos fajta liszthez nagyon ragaszkodott, a sok-sok tapasztalat után... és ez a tüskeszentpéteri malomból származott.
Hogy azóta milyen a minősége én nem tudom, nem vagyok otthoni kenyérsütő, vagyis nem voltam, de lehet, hogy itt az ideje...:)