A birkapörkölt

stapi•  2020. február 13. 12:30  •  olvasva: 248

A birkapörkölt

 

 

              Vendéget vártam. Egy régi barátomat hívtam meg vidékről, akivel valaha egy albérletben laktunk, rajtunk kívül még két társunkkal együtt. Onnan jártunk el – jómagam dolgozni, a többiek pedig gimnáziumba, illetve ez a barátom főiskolára. Miután 47 év közben már eltelt, végre meginvitáltam hozzánk, ugyan melegítenénk már fel a régi barátságot.

 

              A találkozásra Szarvason került sor, mivel aznap volt ott egy fúvószenekari koncert, melyre szintén meghívtam, és amely immár 20. alkalommal került megrendezésre – mindeddig telt ház előtt. Előbb viszont ajánlatos volt megebédelni, hát elballagtunk a Vadászkürt Vendéglőbe, mert – már előzőleg utánanézve – ígéretesen nagy adag, és aránylag olcsó birkapörkölt hirdettetett az Internet megfelelő oldalán.

 

Helyet foglaltunk az asztalnál, kértük és megszemléltük az étlapot, majd rendeltünk. Míg elkészült, megágyaztunk neki egy-egy féldeci Kaszinó Rummal, hogy kellő tiszteletet adjunk mind az ételnek, mind a megújult barátságnak, hátha így az szilárdabb lesz.

 

Két eléggé túlsúlyos ember várta hát beszélgetve, egyre vidámabban a megrendelt csodát, ami hamarosan megérkezett. Előbb az egyikünké, majd a másiké. A kettő között pedig néztünk hol egymásra, hol a már asztalon gőzölgő, igen púpos tányérra, és azt kérdeztük szinte egyszerre: „Lehet, hogy fél adagot kellett volna rendelnünk?“ A hatalmas adag láttán azonnal felrémlett bennünk a vacsora képe, amely a koncert után volt várható – lévén, hogy arra is hivatalosak voltunk –, és némi önbizalom hiányt érezve pislogtunk.

 

Nem volt mit tenni, miután a másik adag is megérkezett, nekiláttunk – kellő tisztelettel, és „magázva“ nyúltunk hozzá, attól való félelmünkben, hogy esetleg az asztalterítő is a kifizetendő darabok közé számít, ha véletlenül a tányérról arra helyezzük a pöri egy részét.

 

              Végül is nagyon ügyeseknek és elég éheseknek mutatkoztunk, mert a végén csak a csontos tányéron volt az adagból valamennyi, ami viszont eléggé fövetlennek és kopogósnak bizonyult. Gondolom, később valamely jól tartott eb rendesen elszórakozott vele... Bár a mai (szerintem buta) ide vonatkozó törvényekkel telt világban lehetséges, hogy egyszerűen a szeméttelepen kötött ki.

 

Végére hagytam, de nem kevésbé fontos megemlítenem, hogy a hölgy, aki kiszolgált, nem csak fiatal és csinos volt, de meglepően udvarias, előzékeny és kedves is! Ezúton is köszönjük Neki, hogy időt pazarolt ránk!

 

              A hangverseny ebben az évben is telt ház előtt zajlott. Mivel 20. alkalommal került megrendezésre (évente egy óévbúcsúztató), stílusosan 20 zeneszám hangzott el. A műsor alatt kissé teltnek ugyan, de nagyon jól éreztük magunkatt – sőt, még a vacsorával is megbírkóztunk a végén. Így aztán azt hiszem, nem hazudok, ha azt mondom: remekül zártuk az évet!

 

              Minden bizonnyal hosszú barátságnak nézünk elébe.

 

 

2020. február 13.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

stapi2020. március 16. 08:34

@magdus: Bizony, drtága magdika, jól megágyaztunk neki! És milyen jól aludt rajta, benne!!! Aztán még a vacsora is odafért...
Köszi, hogy elolvastad!

magdus2020. március 15. 17:47

Jól megágyaztatok a pörköltnek. :)

stapi2020. február 14. 08:07

@AlmodoHold: Drága holdacska, köszi, hogy eljöttél és a jelenléteddel - meg persze a szavaiddal - megvidámítottál! Jó volt olvasni visszafogott, mégis lényegre törő hozzászólásodat! Áldjon meg a Jó Isten! :)

@Törölt tag: Kedves Marika, köszönöm Neked is, hogy eljöttél! Remélem, úgy lesz, ahogy kívánod! :)

Törölt tag2020. február 13. 20:17

Törölt hozzászólás.

AlmodoHold2020. február 13. 20:15

Így kell nekilátni egy birkapörköltnek. Ez az est, 47 évnyi szünet után új fejezetet nyit a barátság történetében. Kedves sztori. :)

stapi2020. február 13. 13:40

@Perzsi.: @Mersinho: Köszi, hogy eljöttetek! :)

Mersinho2020. február 13. 13:27

Hmmm nyami

Perzsi.2020. február 13. 12:45

Egészségetekre a pörköltet. :-)