Filozófia

karolyfi•  2020. október 24. 14:05  •  olvasva: 257

Amikor Einstein tartott előadást az amerikai egyetemeken, a visszatérő kérdés, amit a diákok a legtöbbször feltettek neki: - Hiszel Istenben? És ő mindig azt válaszolta: - Hiszek Spinoza Istenében. Baruch de Spinoza holland filozófus volt a 17 századi filozófia egyik nagy racionalistájának tartotta a Descartes-szal együtt. (Spinoza)

Isten azt mondaná: Hagyd abba az imádkozást. Azt akarom, hogy menj ki a világba és élvezd az életed. Azt akarom, hogy énekelj, érezd jól magad és élvezd mindazt, amit neked készítettem. Ne menj be többé azokba a sötét, hideg templomokba, amiket magad építettél, és mondd, hogy ők az én házam 

A házam a hegyekben van, erdőben, folyók, tavak, strandok. Ott élek és ott fejezem ki a szeretetemet irántad. 

Ne engem hibáztass a nyomorult életedért; soha nem mondtam, hogy bármi baj van veled, vagy hogy bűnös vagy, vagy hogy a szexualitásod rossz dolog. A szex egy ajándék, amit tőled kaptam, és amivel kifejezheted a szereteted, az extázisod, az örömöd. Szóval ne engem hibáztass mindenért, amit elhitettek veled. Hagyd abba az állítólagos szent írások olvasását, amiknek semmi közük hozzám. Ha nem olvasol engem napfelkeltében, tájban, barátaid szemében, fiad szemében... Könyvben nem találsz meg! Ne kérdezd többé, hogy ′′ megmondod, hogyan végezzem a munkámat?" 

Ne félj tőlem ennyire. Nem ítélkezem feletted, nem kritizállak, nem haragszom, nem zavarom. Tiszta szerelem vagyok. Ne kérj bocsánatot, nincs mit megbocsátani. Ha én teremtettelek... Töltettelek szenvedélyekkel, korlátokkal, örömökkel, érzésekkel, szükségletekkel, következetlenséggel... szabad akarat. Hogyan hibáztassalak, ha válaszolsz valamire, amit beléd raktam? Hogyan büntethetnélek azért, mert olyan vagy, amilyen vagy, ha én vagyok az, aki létrehozott téged? Gondolod, hogy létrehozhatnék egy helyet, ahol égethetem az összes gyermekemet, akik az örökkévalóságig rosszul viselkednek? Milyen Isten tenne ilyet? Tiszteld a társaidat, és ne tedd azt, amit nem akarsz magadnak. Csak annyit kérek, hogy figyelj oda az életedben, hogy éberség legyen a vezető. 

Szerelmem, ez az élet nem egy próbatétel, nem egy lépés az úton, nem egy próba, és nem is a paradicsom előjátéka. Ez az élet az egyetlen dolog, ami itt és most van, és csak erre van szükséged. Teljesen szabadon engedtelek, se nyeremények, se büntetések, se bűnök, se erények, senki nem hordoz markert, senki sem tart nyilvántartást. Teljesen szabadon teremthetsz az életedben. 

Mennyország vagy pokol. ➤ Nem mondhatom meg, hogy van-e valami az élet után, de adhatok egy tippet. Élj úgy, mintha nem lenne. Mintha ez lenne az egyetlen esélyed, hogy élvezd, hogy szeress és létezz. Tehát, ha utána nincs semmi, akkor élvezni fogod a lehetőséget, amit én adtam neked. És ha van, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem fogom megkérdezni, hogy jól vagy rosszul viselkedtél-e, megkérdezem. Tetszett neked? Jól érezted magad? Mit élveztél a legjobban? Mit tanultál meg?... 

Ne higgy bennem; a hit feltételezés, találgatás, képzelgés. Nem akarom, hogy higgy bennem, azt akarom, hogy higgy magadban. Azt akarom, hogy érezz magadban, amikor megcsókolod a kedvesed, amikor betakarod a kislányod, amikor a kutyádat simogatod, amikor a tengerben fürdesz. 

Ne dicsérj engem, milyen egomániás istennek nézel engem? Unom, hogy dicsérnek. Belefáradtam, hogy köszönetet mondanak nekem. Hálásnak érzed magad? Bizonyítsd be azzal, hogy törődsz magaddal, az egészségeddel, a kapcsolataiddal, a világgal. Fejezd ki az örömöd! Így kell dicsérni engem. 

Ne bonyolítsd tovább a dolgokat, és ismételd meg papagájként, amit rólam tanítottak. Mihez kell ennél több csoda? Ennyi magyarázat? Az egyetlen biztos, hogy itt vagy, hogy élsz, hogy ez a világ tele van csodákkal. - Spinoza

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

karolyfi2020. október 25. 10:14

400 évvel ezelőtt.

Mamamaci402020. október 25. 05:44

Köszönöm szépen, hogy olvashattam.

karolyfi2020. október 24. 19:15

Akkor jó, hogy idetettem.

Rozella2020. október 24. 18:39

Mindig érdekelt, hogy az olyan nagy koponyák, mint pl. Einstein, mit gondoltak Istenről és a tuományt hogyan tudták összeegyeztetni a vallással? Mindenesetre, ha ő hitt "Spinoza Istenében", akkor nyugodtan megteheti ma is bárki. Én is hiszek...pl. Einsteinnek :)

skary2020. október 24. 18:22

ámen