skorpio8 blogja

skorpio8•  2019. május 19. 22:28

Címe még nincs, kerestetik!

Semmi sem történik véletlenül ebben a világban. Jelentősége van még a legelső próbálkozó lépteknek is, mikor még az izmok a lábakban, éphogycsak próbálják megtartani a teljes felsőtestet. Egyensúlyban tartani az égető kíváncsiságot, és az anya karjaiból való elszakadást. Pár megtett lépés, és megerősödik a tudat, vagyok, létezem, teszek, és tenni akarok. Megszabja az irányt, cselekszik, és innentől fogva, elindult az élete önálló filmje, vágyott színekkel megfesti, ezzel elindítva saját valóságshowját. Néző volt, és lesz. No meg számtalan irigykedő, de segítő kéz is akad az úton. 

  Palul, még a múlt héten kapott egy levelet Jeff Bezostól, a Washingtoni hétköznaponta megjelenő nagy visszhangú újság tulajdonosától.  A Levélben ez állt: Mivel Paul világlátása, elegaciája, írói tehetsége teljesen lenyűgözték, szinte megbűvölték, ezért ha lehet, és minél hamarabb, szeretné leközölni, a szerinte messzemenően az egyik legjobb ez idáig álltala olvasott novellát, az olvasók szórakoztatása céljából. A The Washington Post, a legnagyobb példányszámú helyi napilapjában szerepelni egy kezdő írónak, igencsak hatalmas lehetőség. Paul, a "meglepetés küldemény" kézhezvételétől - minden nap újra és újra elolvasta a levelet. Nem tudta, mint válaszoljon,  vissza jelezzen e egyáltalán.

United States of America, United States, USA), 
Washington. 1997. Augusztus 23. 
14:22. p. 
- Ezek a fotók már olyan régiek! - morogott magában, a szája sarkát húzogatva Paul. Besárgultak az évek alatt, feltehetően a nem megfelelő tárolás miatt, de lehet csak az idő megfakult fénye mattította el, ezért vesztett az élességéből megannyi fotó. De hát hiába mondtam anyunak, hogy nem volt jó ötlet ezeket, a képeket a dohos pince rég elhasznált, mégis becses emlékeket felidéző (nagyi hagyatéka) szekrényében tárolni. És a végeredmény? 
Tessék! Egyik sem használható, nem felelnek meg az elvárt kritériumoknak. Minden hiába!

14: 26. p. 
- Ez jó lesz egynek, Illusztrációnak tökéletes, mert pontosan ezekből az időkből merítettem ihletet, és megírtam: A csöpögő fagyalt c. novellámat.
Sosem felejtem el, mikor a nagyitól kapott új ingemre, rácsöppent az eper fagyi. És azt is megírtam benne, hogy mivel lehet kitisztítani a foltot. 
Oktató jellegű írás volt. Kár, hogy eddig senki nem értékelte. Na de majd most! 

14: 40 p. 
- Ez nem jó kép, ez sem, ez sem! Ez talán jó lesz! 
Ezen a fotón, anyu pucolja a csirkét, én meg épp eszem a fagyit. Te jó ég! Mindig csak fagyit eszem a 6 éves kori képeimen? Ez abszuld.

14: 52 p.
- Ez a fotó nagyon jó! Apa a kocsit mossa, milyen erős volt, izmai feszülnek.
Anya kezében vödör, és én is itt vagyok a háttérben. De ehhez nagyító kell, kicsit homályos is.
Á, igen, ez tényleg én vagyok. A fenébe! Épp fagyit eszem? 
Nyilvánvalóan, innen az istenadta ihlet, és ez vezetett el oda, hogy novellát írjak, a finom édességről.
Életem egyik legjobb döntése volt, ez bebizonyosodott.


15: 10. p.
Paul, a magaelőtt szétszórt fotókat unottan féretolta, majd újra elővette a számára becses levelet. 
Olvassa, és újra csak olvassa... 

16: 00 p.
Elérzékenyült, potyogtak a könnyei. Paul nem hitte el, hogy mindez vele történik.
A lecsöpögő könnyei, a kezében szorosan markolt levélpapírt áztatták, gyengítve a tinta bevésődését, olvashatóságát. 
Mikor a borítékért nyúlt, hogy visszategye a levelet, meglátta a valóságot. Szinte megkönnyebbült, ahogy olvasta. 
Címzett: Paul Besinsz 
- Hoppá, hoppá, hoppá! 
Akkor ez,nem is... hát ez?
Az én nevem: Paul Besirsz!
Tévedés történt!  A Postás rosz helyre kézbesített. Egy elírt betű okozott ennyi nyugtalan éjszakát, nappalt? Semmi sem történik véletlenül. 
2 óra 22 perc az életéből, emlékek között lapozva, tapasztalt, érzett, nem hiába.


1 hét múlva:
Paul Fagyin művész név alatt megírta első komoly novelláját a "Felismerés ösvényén" címmel, amely pár hónap múlva valóban megjelent az A The Washington Post kiadásában, nem kis visszhanggal, sikerrel övezve. 
skorpio8•  2019. május 16. 23:42

Meglepetések reggele

Megint itt a reggel.
Álmos bódulatában, kissé meginogva állt bele az ágy elél milliméterre egymáshoz illesztett piros papucsába Larry. Nyújtózott egyet, ásításai a plafont mérték, mert akkora szájat tátott, mint aki szeretné beszippantani, benyelni a falon meglapuló összes pókot, még a porszívót is megszégyenítő erővel. Na nem ám vérszívó portáncos pókokat, mert a tisztaságra, portalanításra mindig is ügyelt. Megelőzve az esetleges bevándorló, potrohos ízeltlábúak kéretlen letelepedését. Valójában a nap sugarait látta, amelyek a redőny apró nyílásai között beszűrődve, fényhálókat rajzoltak a rücskös, nem ép hófehér mennyezetre.


A konyha felé indult, kutatva szemeivel a tegnap este morzsáit. Késze-kusza gondolatait próbálta kibogozni, s aztán átélni újra a számára észbontó eseményeket. De a gondolatok makacsul egyre csak csúcsosodtak,
nem rendeződtek, miközben minden egyes sejtje koffeinért kiáltott. Határozott mozdulattal a kávé őrleményért nyúlt, amely a konyhaszekrény legfelső polcán a sótartó mögött bújt meg nyitott fedéllel.
Larry maximalista volt, így  el sem tudta képzelni hogyan lehetséges ez, hiszen mindig lezárja még a fűszeres dobozokat is szinte szőrszálhasogató aprólékossággal rendezi maga körül a dolgait. Kicsit morgott magában, aztán neki kezdett az édesanyától karácsonyra kapott kotyogóst megtölteni. Egyszer csak arra lett figyelmes, hogy a szélső vendégszoba irányából, szuszogásszerű nesz szivárog ki megtalálva a fülei középzónáját. Szabályos, ütemes hangkompozíció volt, kissé rekedtes beütéssel. Larry agytekervényei villámgyors sebességgel kattogtak, keresve a lehetséges magyarázatot a számára meglepő és érthetetlen jelenségről, hiszen a lakásban rajta kívül más élőlény nem lakik, csupán az akvárium apró díszhalai amelyek ugye köztudottan a némák csoportjába tartozó állatkák. Hangok azoknak bizony nem hagyja el a szájukat, legfeljebb ha mikrofonba beszélnének, de ugye ez nem lehetséges.

A férfi mélyen a gondolataiba merül...

A tegnap este nem indult valami fényesen, mert Liza már a legelején elszúrta az egészet, amikor belépett az ajtón a cipőjét nem vetette le azonnal, és volt némi száraz falevél maradvány rátapadva a jobblábas tűsarkújára baloldalon, a talajtól számítva körülbelül 2 cm magasságában. Bár meglehet tévedek, csak 1, 85 mm a kiindulóponttól számított távolság, hogy pontosítsak. Lizával eltöltöttem pár órácskát de visszagondolva, nem igazán volt kedvemre való a nő társasága. Először kedves volt, komoly, visszafogott, de amikor kezdett felém hihetetlen gyermeki őszinteséggel megnyílni, már untatott. Egy ideális férfi-nő között folytatott eszmecserében a humor, szenvedély, olykor meg a hallgatás nélkülözhetetlen. A  nő maradjon már várakozóállásban , míg kedvem lesz kérdezni. Vegye észre  azt is, ha ép, én most nem vágyom Őt a középpontba helyezni.  Én vagyok a férfi,  ha hagyom, hogy ő irányitson még a végén azt hinné, gyönge vagyok. Nem értem, mikor közöltem vele hirtelen  megváltozott,  feszült lett minha menekülne. Most mi a baja velem? Számomra érthetetlen. Na, azthiszem Indokolt a kávé így hajnali ötóra magasságában, mert igencsak nyűgös hangulaban vagyok. Apropó, az elnyomott, kimondatlan mondatok, elégedetlenkedés felszínre törései  okozhatnak hallucinációt? Nem,  ez olyan szürreális. De talán mégis magyarázat lehet a lakásban hallani vélt hangokra.

Larry próbálta elterelni abszolút gondolatait....

A cselekvés mozdulatai vették át az irányítást. Elindult hát kíváncsian bár kissé félve a hang irányába..Vissza fogott, apró léptekkel szinte csoszogott. A papucsból kilógó lábujjai folyamatosan súrlódttak a padlóval,  és egymással is, minha haragban lennének. A szíve meg kétszeres erővel pumpált, pedig még a kávéból egy kortyot sem ivott. Talán a fájdalom lehetett az oka, mert a nagy izgalom közepette, útközben ütközött a nagylábujja körme az előszobában található papucskiállítással. (Na de ez már egy másik történet.) Szóval, amikor a szobához ért, óvatosan megmarkolta a kilincset, hezitált, aztán erőt vett magán  és egy határozott mozdulattal résnyire nyitotta az ajtót. Bekukucskált, közben a bal kezével  az  útközben magához vett sodrófát megemelte fejmagasságig, hogy szükség esetén majd jól fejbe kólintja.a szuszogó betolakodót. Larry szája tátva maradt, de most az ámulattól. Lábai legyökereztek, szíve ritmusos dobbanásai a torkáig üzentek, alig fért bele a bőrébe. Mert az egész lénye a látvány hatása alá került. Kiesett a sodrófa a kezéből, majd így szólt:  - Ezt nem hiszem el!
   Hát ez meg, hogy lehet?
   De édes, ahogy alszik a kis kócos!
   És milyen gyönyörű!

A férfi, egy levelet is talált a takaró tetején, melyen ez állt:
                                   Kedves Larry!

A tegnapi beszélgetésünk számomra nagyon érdekes
és egyben tanulságos is volt. Amiket mondtál, és ahogy mondtad. Sajnos, én nem tudom teljesíteni de arra gondoltam, hogy talán ő igen. Hűséges, keveset eszik figyel rád, meg vár, míg egy hosszú nap után hazatérsz bármilyen késő legyen. Igazi társ!
Én elköltözöm a városból!

Üdvözlettel:
Nem Maradi Aliza

Larry miután a levelet elolvasta, felemelte a takaró alatt már ébredező kis kutyát, ölbe vette, és így szólt:
- Azt hiszem, újra kell gondolnom az életem.
  Gyere kutyus, meghívlak egy finom kávéra, akarom mondani friss tejcsire.
Ó! Te jó ég! Hogy is van, a kutya valamint a négylábúak anatómiája...

Megint itt a reggel.
Álmos bódulatban, kissé meginogva állt bele.az ágy elél milliméterre egymáshoz illesztett piros papucsába Larry. Nyújtózott egyet, csillogó veríték cseppek gördültek végig az arcán, még mindig az álom hatása alatt volt. A plafonra nézett, ahol két apócska összebújt pókocskát vélt látni. Nem zavarta egy csöppet sem,  mert abban a  pillanatban, már megértette, és tudta mit tennie, hogy megtörje a karmát. Aztán elő is vette  a porszívót.


Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom