Riportok - Kedveslypont

jagosistvan•  2010. november 5. 18:34

Néhány mondatban bemutatnád magad?

Szerencsére élhetek azzal a lehetőséggel, hogy visszaolvassam ötletszerzés szempontjából az elhangzottakat (ctrl-c ctrl-v és kész is)
Magamról? Naiv embernek tartom magam, aki próbál hinni a szép dolgokban, és mindennap rácsodálkozik a valóságra. Egyébként tanulmányival végzett majdnem diplomás. A jelenről nem sokat szeretnék, remélem hamar túljutok rajta! Hogy többet? Ha nem gond, megőrizném inkognitómat.

- Mikor és miért kezdtél el verseket írni?

2003 végén írtam az első verseimet (csak én csodálkozom, hogy 2 éve verselők népes rajongó tábort szedtek össze?)
Azóta sokat változott a hozzáállástól kezdve minden, nem mondom, hogy azok milyen kezdetleges rosszak voltak, néha engem is meglep, hogy egész szépek sikeredtek akkortájt (is).

Az ihlető: szerelem. Én sem vagyok rá büszke, de Dóra, a továbbiakban (D) ezt hozta ki belőlem.

- Olvasnak manapság verseket az emberek?

Szerintem nem. Vagyis nem és nem! Magamon is azt veszem észre, hogy a versek olvasása többet jelent egy egyszerű regénynél, átszellemülés szükséges hozzá, és erre nehéz alkalmat találni a szürke életben!

- Kik voltak rád hatással az irodalom terén.

Charles Baudelair elsőként, találtam életünkben egy közös vonást, aminek köszönhetően átolvastam a számomra felsejlő életművét, és bizony sokat jelentett nekem. (Ha valami irodalmi kérdést tennék fel, akkor arra a válasz Baudelair, vagy Baudelaier egyik verse lesz a válasz)
Másik jelentős irodalmárunk Csáth Géza volt, aki nekem mindig segített műveivel, ha magam alatt voltam. Lidérces, és kegyetlen novellái mellett rengeteg olyat is lehet találni, mely gyönyörű, könnyfakasztó képekkel van telis-teli. Még régről Arany János ragadta meg piciny lelkem, a balladái ma is mély hatással vannak rám.

Jelenleg Dosztojevszkij előtt hajtom kalapom, de az ő eszmeisége még nem juttatott el a verselésig.
(Igen, jól látod, lassan elérek az e betűig is, és halálom napján még Zola regényeit is átforgatom majd.)


- A mai modern világban már elkerülhetetlen a számítógép használata. te hogy írsz? Szövegszerkesztővel, vagy hagyományos módon tollal, papíron, esetleg diktafont használsz?

Valaki diktafont használ? Ő már biztosan tud valamit. Én a mindenesetre a minden estére írok pár sort naplószerűen emberek csoportjába tartozom, néha versnek titulálom ezeket, néha nem, kisebb pszichoanalízis, olyan öngyónás. Még régen ceruzával tettem ezt, aztán kénytelen voltam az egészet digitalizálni az idő múlása ellen. (Gyerekek, maradandót papírra csak tollal írjatok!) De ma leginkább toll a fegyver, és néha szövegszerkesztő segít a tökéletesít(get)ésben.

- Az ember (költő) a mai világban képes eljutni odáig hogy még életében elérje azt amire vágyik?

Attól függ, mire vágyik, nem árt elérhető célokat létrehozni. Nem 6 kilométert futunk elsőre, csak midig a következő fáig. Amit eltudunk érni azt életcélnak hívjuk, ha valami messzi ködös valaminek, akkor álomnak. A cél, hogy az álmunkat tűzzük ki célul.

- Számodra mi a költészet?

Őszinteség. Szabad gondolatok, melyeket nem kell a világ elvárásai szerint szépíteni. Őszinteség, mivel csak azt tudom leírni, miben hiszek, amit igaznak gondolok.

- Szerepelsz kötetekben? Önálló kötettel rendelkezel?


Nem, de szeretnék mindenképp. 2003-ban fiatalka voltam nagyon, és ezt akkor valami oknál fogva célként tűztem ki magamnak.

- Megosztanád velünk a legkedvesebb alkotásodat?

Most talán tudnék is mondani egy kedvencet, de holnapra elmúlna. A nagy kedvence(i)m még nem szerepelnek az oldalon. (Jelenleg egy megjósolt szakításról szóló borít romokba nap mint nap de igazán már az is vesztett aktualitásából.) Röviden annyit tudnék mondani, hogy változó, hangulat függő, hogy mi is a kedvencem.

Köszönöm szépen hogy megtiszteltél.

 

http://www.poet.hu/user/kedveslypont

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!