VITORLÁS KALAND / NOVELLA /

Eci•  2021. február 10. 10:52  •  olvasva: 160

 

 

            Louis már betöltötte a tizenhármat és utolsó évet járta általános iskolájában, amikor családja szétesett. Az utóbbi időben szülei sokat veszekedtek. Húga hatodik osztályba járt, kitűnő tanuló volt végig. Louist inkább gyakorlatias dolgok kötötték le, az édesapjával sokat vitorláztak.  Elhatározta, hogy hajóépítő lesz. Egyszerűen imádta, ahogyan szélben dagadtak a fehér vitorlák és szelték hajójukkal a tenger habjait.

            Egyik este meghallotta, amikor szülei a vagyon megosztás miatt vitatkoztak. Édesanyja két gyermekével városba akart költözni. Ragaszkodott ahhoz, hogy a jelenlegi villájukat és vitorlás hajójukat eladják. Édesapja a vitorlás hajóhoz ragaszkodott és gyermekeit sem akarta elengedni. Louis az életét és jövőjét látta a hajóban, nagyon megijedt.

Húga, Sarah már aludt, de gyorsan felköltötte. Tanakodtak mitévők legyenek. Sarah sem akart a városba költözni, szerette jelenlegi környezetét. Azonban elegük volt a sok vitatkozásból, kiabálásból, mindketten féltették a vitorlást. Az utóbbi fél év nagyon megviselte őket. Előtte egy igazi boldog családban éltek.

Hirtelen megszólalt Louis, – Gyerünk Sarah, elő a hátizsákot, pakolj gyorsan te is, ruhát, konzervet, mindent, amire csak szükségünk lehet. Elmegyünk innen, irány a vitorlás! – a húga meredten nézett rá.  – Jó, de most este tíz óra és vak sötétség van! – Louis nem engedett hirtelen döntéséből. – Értsd meg, vagy most megyünk, vagy hidd el nekem, már késő lesz! – Sarah látta, hiába mondana bármit. Valahol igazat adott Louisnak, azonban félelme is nagy volt. Ennek ellenére elkezdett gyorsan szedelőzködni. A hátsó ajtón surrantak ki, hogy ne vegyék őket észre. Nem volt nehéz, még mindig tartó heves vitában szüleik se nem hallottak, sem nem láttak.

Kint kellemes hűvös szellő fújt. Tengerpart sötétjében csak a Hold és csillagok világítottak. Mind ketten jól ismerték az utat, így minden gond nélkül találtak a vitorlásukhoz. Konkrét tervük nem volt, csak el onnan, megmenteni a vitorlást. Kissé távolabb több kis sziget is létezett a sziklák között. Csak az öbölből kellett kijutniuk, ez viszont elég veszélyesnek tűnt a látási viszonyok és sok kisebb – nagyobb szikla miatt. Sarah jobbnak látta volna, ha a hajón aludnak és csak hajnalban indulnak el, amikor már világosodik. Louis attól félt, felfedezik az eltűnésüket és még el sem indulnak, amikor már megtalálják őket. Így nem volt sok választásuk elindultak.

Csendes szél kedvező volt és a hajólámpa kellően megvilágította a vizet. Lassan, de biztosan haladtak kifelé a parttól. Már majdnem elértek az öböl széléig, amikor hirtelen az ég elsötétült és viharos szél támadt. Villámok cikáztak az éjben, folyamatos dübörgés félelmetes volt. Hajójukat a hullámok csak úgy dobálták mintha papírból lenne. Louis, gyorsan leeresztette a vitorlát, Sarah vizet merte ki a hajóból, mert az eső, úgy szakadt, mintha dézsából öntötték volna. A vihar tombolt egész éjszaka. Nagyon féltek, már nem tudtak tájékozódni sem, hogy merre lehetnek. A hullámok ugyanis teljesen elsodorták őket. Megadták magukat a sorsnak. Fáradtak, kimerültek voltak és kimerültségükben elaludtak.

A felkelő Nap fénye megcsillant az árbocrúdján. Louist és Saraht ébresztette e gyönyörű Napsugár. Éjszakai viharnak nyoma sem volt, szélcsend honolt nyugodt hullámok felett. Sehol szárazföld látványa csak a tenger, kék sziluettje. Sirályok köröznek víz felett, táplálékot keresve. Ekkor ijedtek meg igazán hova, merre tartsanak tovább. Élelmük egy pár napig elég, de gyorsan szárazföldet kell találniuk. Louis előkapta távcsövét és minden irányban a horizontot kémlelte. – Ott, talán arra, mintha szárazföld vonala húzódna északra, nézd te is Sarah. –Igen! Vitorlát fel! – kiáltotta. Sikerült egésznap a hajójukat irányban tartani, az idő is kegyes volt hozzájuk. Mire besötétedett partot értek. Gyorsan tüzet raktak és mellette leheveredtek.

Másnap felderítették a szigetet. Nem tudták, hogy mennyi ideig kell majd ott maradniuk. Gyönyörű erdős, sziklás terület volt. Hatalmas vízesés zuhogott alá a hegy csúcsáról, mely egy kis tóban talált nyugalmat. Vízesés mögött egy barlangot fedeztek fel. Visszafelé úton az erdő közepén találtak forrást is, ahol feltölthették készleteiket. Louis látta, hogy hajójukat a nagy vihar megtépázta. Tudták pár napot biztosan maradniuk kell, így igyekeztek erre berendezkedni. Sejtették, azóta keresik őket, már felfedezték eltűnésüket a vitorlással együtt.

Szüleik több hajót is útnak indítottak keresésükre, de a környező szigeteken nyomuk sem volt. Kétségbeesetten álltak egymás előtt. Megértették, hogy önző módon csak saját érdeküket vették figyelembe. Gyermekeiket, akik már serdülő korban voltak meg sem kérdezték arról, hogy ők mit gondolnak. Fájdalom könnyei peregtek megtört arcukon. Semmi reményük nem volt arra, hogy élve viszontlássák őket, hiszen már két hét is eltelt eltűnésük óta.

Mégis, minden áldott nap kimentek a partra, minden pillanatban azt várták, hogy meglátják közeledni vitorlásukat, fedélzetén gyermekeikkel. Egy napon a távolban, lenyugvó Nap és tenger horizontján feltűnt egy fehér vitorla.

 

Debrecen, 2020. 10. 04.

 

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Eci2021. február 13. 15:29

@DanyiDenesDezso: Kedves Dénes! Azóta olvastam a versedet, mert a figyelőmbe vettelek. :) Nekem tetszett. Igazából, sosem vagyunk elégedettek a saját munkánkkal, de azt hiszem ez így van jól. Az, hogy kinek mi tetszik, az egyéni ízlés. A visszajelzések, azért mutatják a nagyjából, hogyan sikerült az alkotásunk. Soha nem mi döntjük el, hogy jó vagy nem szerintem, hanem az dönti el, hogy olvassák vagy nem. Bár lehetnek kedvenc műveink, de az sem mérvadó. Én már jártam úgy, hogy félve tettem fel és jobban bejött másoknak, mint az amiről azt hittem, hogy ez jó, vagy nekem tetszik. :) Hogy kérdésedre is feleljek, a párom nincs fent sem itt, sem a facebookon. Nagyon örülök, hogy elnyerte tetszésedet a novellám, köszönöm szépen, hogy olvastad. Áldott szép hétvégét kívánok neked. Szeretettel Edit

DanyiDenesDezso2021. február 13. 10:10

Most, hogy reagáltál, kedves Eci, látom visszaolvasva hsz-emet, hasonló voltam, mint Charley Chaplin a Modern idők c. film elején, amikor egy gépszerelő futószalag mellett csak csavarfejeket húzott szorosabbra 1-1 villáskulccsal a két kezében ugyanolyan gyors és monoton mozdulattal…

Hát én is, ahogy versírás közben kikapcsolódásként elolvastalak, utána ugyanolyan keresztrímekkel szóltam automatikusan hozzád, mint amilyeneket versem futószalagján szerelgettem előtte… Még jó, hogy nem volt közelemben senki, mert annak az arcára, hátára, hasára is rímeket firkáltam volna, ahogy Chaplin is csavarintott villáskulcsaival a kollegája, főnöke orrára, fülére, ruhagombjaira egyet-egyet a munka-beprogramozottsága szerint…

Plusz még meg se köszöntem, hogy olvashattam szépen fogalmazott történetedet, de most pótolom. Hogy az én versem lesz-e olyan értékes, mint a Te prózád, nem tudom, nem is az én dolgom eldönteni, már csak azért se, mert 49 éve írom, alakítom, s még most sem érzem 100-asnak… De majd elolvasod, ha akarod, a pályamunkák között.

Ha nem tolakszom, érdekelne a drága párod munkássága is, nincs a Poet-on? Ám nem szeretnék erőszakosnak tűnni, így is vannak, akik annak tartanak, míg mások halvérűnek, jámbor birkának néznek. Szerintem mindkét vonásból van bennem, tehát nem véletlenül zörög a haraszt, ha két irányból is fújja a szél…
Jó egészséget és alkotást kívánok Nektek keresztyényi szeretettel, Dénes

Eci2021. február 11. 07:29

@DanyiDenesDezso: Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen, hogy olvastál. Örülök, hogy elnyerte tetszésedet a novellám. Biztosan remek lett a versed is! 😊 Szeretettel Edit

DanyiDenesDezso2021. február 11. 04:10

Most versírás közben olvastalak,
s jól elfacsartad érzékeny szívem!...

Kellett nekem, Téged hallgassalak!...
Megyek, kihűl félbehagyott rímem!...

(Tanulság:
Erre lehet jó a felelőtlen jólét!
Ihattak majdnem a 2 gyerekre bólét!...)