Lomkor

negyvenkilenc•  2021. augusztus 1. 06:43  •  olvasva: 284

Ember vagyok, de hová születtem?
A vágy a jóra csúnyán megbukott,
e pompás lomkorban hisz megérdemlem,
megkapok mindent és mindent eldobok.

A belbeccsel minek pepecselnem,
bíztatnak mutassam pőre önmagam,
legyek gyerek, nem kell felcseperednem,
fogyasszak, költsek, éljek csak sorstalan.

Hogy utánunk mi jön, kit érdekel?
Hogy lehetne halkan, szebben, igazul?
Vesztes az, ki most másokkal gondol!

Örülj, hogy a jövővel szeretkezel!
S hogy semmi nem marad késő vigaszul?
Van kor mely épít, a miénk rombol.

 

2020  Poet fórum-szonettverseny

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

DanyiDenesDezso2021. szeptember 28. 21:02

Az önmagával-, világgal-, emberrel-, Istennel-játszó/versengő/hadakozó, így törvényszerűen kimerülő, túlhajszolt, meg-meghasonlott, elérhetetlen ideákért kajtató test-centrikus, ’oszd meg és uralkodj’ típusú (ön)kizsákmányoló társadalmakat, s emberi attitűdjeit/kényszer-szereplési módjait figurázod ki e versben, - lelkiismereted mélyén persze lázadva ellene – majd lakonikusra váltva hamiskás könnyedséggel… mivel Te magad se mutatsz nagy kontrollt vele szemben, talán az ’egy fecske nem csinál nyarat’ megállapítás egyetemes igazságára apellálva…

Pedig a történelem tömve van ellenpéldákkal, amikor többekben egyszerre érik meg a változtatás igénye valamire… és a közvetett fölismerések után a közvetlen, egységes cselekvés mezejére is lépnek ember(tömeg)ek… amiket gyakran akarva-akaratlan ellenségeskedés, vérontások fokozhatnak… azok persze egyértelműen bosszút szülnek, és még nagyobb széthúzást a homo sapiens törzskönyvezett, egyedisége ellenére is tömegméretekben előforduló mintapéldányai között…

Ahogy írtad ideillően is, mintegy 4 sorban összefoglalva, klasszisokhoz méltó, érlelt-ülepedett bölcsességgel egy másik blogbejegyzésedben, 2020. szeptember 19.-én 08:03-kor Petronius: Önvád c. versénél:

Népek vándorútján nem járnak jó idők,
dús e föld, de jót és rosszat együtt terem,
míg vannak, kik tudják, kik voltak a dicsők,
addig élők az ősök, s tart a küzdelem.

Ám igényes summázatod mellett egyetértek gyakorló keresztyényként a következő megállapítással is: „Az ember a történetnek már régen nem éber irányítója, hanem bármilyen nemzetiségű legyen, bármilyen párton álljon és bármit hirdessen felelős helyen, démoni erők tudattalan eszköze.” (Hamvas Béla, Az öt géniusz)

Szonetted, és keresztrímes hsz-reakciód is irigylésre méltóan precíz, egyszerű, mégis színes és sokatmondó. (- Sokan is mondjuk ezt.)

jusziko2021. augusztus 6. 09:55

@negyvenkilenc:
Igen, igazad van.

negyvenkilenc2021. augusztus 5. 21:58

@jusziko: Létezett szemétdomb régen is, a régészeknek aranybánya, de valóban töredék mennyiségű volt a hulladék mint manapság. Amíg olcsón adják a kényelmet, ki fog tartani a lomkor. Sajnos.

jusziko2021. augusztus 5. 10:03

@negyvenkilenc: @Pera76:
Vannak jó példák, főleg fiatalok körében. Emlékszem gyermekkoromban Mamámnál falun nem volt kuka. Csomagolt hústermékek helyett az udvaron szaladgált a csirke, előmosott, zacskózott saláta helyett ott volt a kerti. Egy szekrénybe belefért mindenkinek a ruhája. Egy lakótelepen nehezebb a váltás, de átgondolt életmóddal ott is sokat lehet tenni. Itt egy példa Budapestről:
https://www.youtube.com/watch?v=7dfHfgByuDU
Arra is emlékszem milyen forradalmi dolog volt a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése. Sokan ódzkodtak, hitetlenkedtek, mostanra nagyjából működik. Hibásnak tartom egyébként, mert nem szelektíven kellene gyűjteni, hanem nem kellene termelni. De talán ez lesz a következő lépcsőfok, amit megugrunk majd. És ha jobban belegondoltok, néhány évtizede van csak szemét. Előtte évezredeken át nem létezett. Ez eléggé inspiráló! :)

Pera762021. augusztus 4. 14:10

@jusziko: Bár mindenki így gondolkozna. Hamarabb jobbulnánk...

negyvenkilenc2021. augusztus 3. 21:51

@jusziko: Mennyivel könnyebb volt megírni ezt a verset, mint most elgondolkodni, hogyan is lehetne változtatni ezen az életmódon. Mintha a saját árnyékunkat akarnánk átlépni.
Köszönöm, hogy olvastad és örülök, hogy tetszett! 🌞

jusziko2021. augusztus 2. 15:20

Ez nem csak a sajtban lyuk, de az emberek lelkében is!
Mindannyian olyan életmódba szocializálódtunk, ami hibás. S addig, amíg ez nem íródik felül, a szülők ezt hagyják a gyerekeiknek szeretettel. Van persze jó példa is, de kevés.
Alapvető személyiségprobléma, ezért nem lenne szabad társadalmi szinten "kezelni".
Kedvelem az ilyen verseidet, mert a költészetnek ez is feladata!
És amíg kukám van, rólam is szól. Tetszett és megérintett a versed!

negyvenkilenc2021. augusztus 1. 21:22

@Pera76: @M.Elisa: @Törölt tag: @Mikijozsa: @okeanus: @chillly24: @csillogo: Mindannyiótoknak hálás vagyok az itt hagyott gondolatokért. Egy szonettben legtöbbször túlteng az érzelem, elfogult, nem kiegyensúlyozott. Szerencsére vannak szép és jó dolgok a világban, nincs elveszve minden, nem csak lyukakbol áll a sajt, ahogy @okeanus: tanár úr megjegyezte, de jólesett reklamálni a sok lyukért, a sok felfújt látszatért, ami mind üresebbé teszi a sajtot.
Köszönöm szépen az időt, amit a versre szántatok, s remélem a ti verseitekben ismét rátalálok azokra az érzelmekre és szépségekre, amik megygőznek, mégsem lomkor amiben élünk.

csillogo2021. augusztus 1. 16:29

Nagyszerűen megírtad - "mert megérdemled" - ezért gondolkodás nélkül csak fogyassz, csak magadra gondolj... amíg nem kell gondolkozni a következményeken addig tulajdonképpen az emberiség nagy sivárságban él.
Látszat élet... Lomkor.
Valamit át kellene vinni a túlpartra, fontos a lélekben gazdagság és az alázat... nem minden áron "falni az életet"😌

chillly242021. augusztus 1. 10:42

Sajnos sok igazság van benne!
Remek alkotás! :)

okeanus2021. augusztus 1. 09:22

Azt hiszem, hogy a kép ennél árnyaltabb, a sajtból csak a lyukat látod.

Mikijozsa2021. augusztus 1. 09:10

igen, ez a rombusz kor.
melyben én rombulok te rombulsz és ő éppen rombul, stb...
graulálok a vershez

Törölt tag2021. augusztus 1. 08:53

Törölt hozzászólás.

M.Elisa2021. augusztus 1. 08:47

Mennyire igaz

Pera762021. augusztus 1. 07:44

Nagyon jó gondolatok.