A költők nyelve

MakkosBandi•  2024. július 8. 08:56  •  olvasva: 125

Kilenc tény, amit kevesen ismernek a magyar nyelvről:


1. Kevesen tudják, hogy a magyar nyelv legrégebbi emlékei között szerepel egy kőbe vésett magyar rovásírás, amely Észak-Amerika Újfundland (Új Skócia) Yarmouth-öblénél található. Ezt a 992-ben állított, ma már 1005 éves, nemrég megfejtett emléket Amerika első felfedezőiről dokumentálta Tyrkir, aki a vikingekkel együtt végrehajtott tettet magyar rovásírással, kőbe vésve örökítette meg. Samuel Laing (1844 London) állapította meg elsőként, hogy Tyrkir magyar volt. Az izlandi nyelvben a "Tyrkir" a "Turk" megfelelője, amelyet arab, görög és török források egyöntetűen turkokként a magyarok jelölésére használtak. Ezt a 1700-as években felfedezett követ (181 kilós) ma a Yarmouth Country Museum-ban őrzik. A szöveget nem skandináv rúnákkal, hanem magyar rovásírással írták. Ezt a szöveget 1984-ben Budapesten Szilva Lajosné fejtette meg, és így szól: "Ericson járt e helyen is sok társával".


2. Kevesen tudják, hogy a British Museum könyvtárában található a legértékesebb közép-európai ősnyomtatvány, amelynek szövege így kezdődik: "Az Ephesom helyeknek yrth Zent Pál levelének elsew capitoliuma". A dokumentum 1533-ban keletkezett, és magyarul íródott.


3. Kevesen tudják, hogy a Sorbonne egyetem nyelvészei számítógépes összehasonlításokat végeztek a nyelvek ősiségének vizsgálata során, hogy mely nyelv őrzött meg legtöbbet az ősműveltség elemeiből, az ős-etimonokból, alapszavakból. A következő eredményre jutottak: a mai angol nyelv 4%-ot, a latin 5%-ot, a héber 5%-ot, a csendes-óceáni nyelvek 7%-ot, az indiai mundakhol 9%-ot, a tibeti szanszkrit 12%-ot, az őstörök, türkmén 26%-ot, míg a mai magyar nyelv 68%-ot tartalmaz ős-etimonból.


4. Kevesen tudják, hogy napjainkban tudományos kutatások folynak az ősnyelv kérdésében. A magyarok már 200 éve foglalkoznak ezzel a témával, olyan kutatók, nyelvészek, történészek munkásságának köszönhetően, mint az 1812-ben elhunyt Keresztesi József, Horváth István, Kőrösi Csoma Sándor, Táncsics Mihály, Varga Zsigmond, és az 1973-ban elhunyt Pass László. Napjainkban Baráth Tibor is foglalkozik a témával "A magyar nép.


5. Tudtad-e, hogy magyar családnevek, földrajzi nevek ezerszám fordulnak elő a világ különböző helyein?

A Hawaii szigeteken élő Dr. Vámos-Tóth Bátornak és munkatársai gyűjtésének köszönhetően az azonosított magyar szavak gyűjteménye egy új tudományágat képvisel, amelyet TAMANA névvel jelölnek. Eszerint mintegy hatezer eredeti magyar név és névszerkezet fordul elő szerte az egész világon.


Csak egy példa: "Magyar családnevünk, helységnév Indiában, egy dombvonulat elnevezése Irakban és Libanonban, továbbá hét földrajzi helyet jelöl Máltán,, települést Tuniszban, Burkina Fasoban, a Fülöp szigeteken, egy város neve Indiában, településnév a Kaukázusban és az udmurtoknál, ezen utóbbiaknál éppenséggel az "Almás", "Káldi", "Kocsis", és "Vajas" települések szomszédságában."

Való tény, hogy bizonyos szavak azonos módon előfordulnak különböző nyelvekben, de itt nem erről van szó csupán, hanem a feltűnően nagy számú előfordulásban.


6. Tudtad-e, hogy nyelvünk ősiségét egy angol nyelvész és irodalmár, Sir John Bowring, aki sok nyelv mellett magyarul is beszélt, emígyen jellemzett az 1830-ban megjelent "Poetry of Magyar" című verses kötetének előszavában:

"A magyar nyelv messze magasan áll, magában. Egészen sajátos módon fejlődött, és szerkezetének kialakulása olyan időkre nyúlik vissza, amikor a legtöbb európai nyelv még nem is létezett. Önmagában, következetesen és szilárdan fejlődött nyelv, amelyben logika van, sőt matézis, erő, a hangzatok minden hajlékonyságával és alakíthatóságával. E nyelv a nemzeti önállóság, a szellemi függetlenség legrégibb és legfényesebb emléke... A magyar nyelv eredetisége még ennél is csodálatosabb tünemény! Aki megfejti, isteni titkot boncolgat, annak is az első tételét: .."?


7. Tudtad-e, hogy a magyar nyelv tömörítő hatása szinte egyedülálló?

Hogy hihetetlenül gazdag, képalkotó képessége van szavainknak, hogy "tárgyas ragozásával, harminchat mozzanatos, negyvenhat gyakorító, sok-sok kezdő, műveltető, ható igékkel, főleg pedig igekötőink előre és hátravetésivel, amivel a cselekvés és az idő boszorkányos árnyalatait és mozzanatait jelölhetjük. Ilyen bravúrra a világ egyetlen más nyelve nem képes!

Példa a "néz" ige módozataira: néz, nézeget, nézelődik, nézőben, nézve, nézvést, nézetlen, nézhetetlen, néztében, nézetében, stb.


8. Tudtad-e, hogy míg a nagy nyugati világnyelvek legjobb esetben is csak 7 magánhangzót ismernek (az olasz például csak 5-t), addig a magyar nyelv 14 magánhangzót ismer és használ: a-á, e-é, i-í, o-ó, ö-ő, u-ú, ü-ű?


9. Tudtad-e, hogy a nyelvek összehasonlításában mint a legdallamosabb az első helyen álló olasz és a második helyen álló görög után a magyar következik?


Ezt nem kisebb nyelvtudós, mint Giuseppe Mezzofanti bíboros állította (1774-1849), aki 58 nyelven írt és 103 nyelven beszélt. Ő maga mondotta, Ludwig August Frankl költőnek: "Tudja, melyik nyelvet tartom az olasz és görög után minden más nyelv előtt leginkább dallamosnak és a verselés szempontjából a leginkább fejlődésre képesnek? A magyart. Ügyeljen, mert egy feltündöklő költői lángész még igazolni fogja nézetemet. A magyarok, úgy látszik, még nem is tudják, micsoda kincs lakozik nyelvükben..."

Valóban nem tudják, vagy csak kevesen!

Hiszen akkor nem sietnének olyan gyorsasággal átvenni az angolszász szavakat, miközben mindennapi nyelvhasználatukban fájdalmasan hagyják zsugorodni gazdag szókincsünket, helyet adva a szlengnek, az új zsargon kifejezéseknek.


Forrás: Kiss Dénes: "Ős-nyelv nyelv-Ős" 1993; Cúth János: "A magyarságtudat kézikönyve" 1999.

#ősnyelv


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Rozella2024. július 11. 16:12

@MakkosBandi: Rendben. Kíváncsivá tettél, ígéretes! :)

MakkosBandi2024. július 10. 17:47

@Rozella:

Köszönöm, hogy olvastad, és kommentáltad!

Lényegében megalapozás, és bevezetés jellegként kerültek fel az ősnyelv témájához az említett kutató néhány sora.
Az Ősnyelv blogot saját kutatómunkámmal fogom feltölteni, persze ahhoz elengedhetetlen, és kikerülhetetlen, hogy neves kutatókra is hivatkozzak.

– Tud még "ez a fickó" sok újat is mondani, :) s valószínű összejön egy könyvméretnyi ezekből, miután számos nyelvből kutatom az ősetimonokat és azok formálódását immár 2 évtizede.

Tekintsd eme oldalt csupán előszónak :)

Tisztelettel, Bandi

Rozella2024. július 10. 16:56

Olvasom, olvasom, és azt mondom magamban, na igen, ez a fickó tud valamit..:)) Tisztára, mint Kiss Dénes, akit nagyra tartok, mint költőt és mint nyelvész kutatót is. Aztán a végén látom, hogy lényegében őt idézted, de sebaj, kell ilyen írás ide, nagyon is!! :)

S.MikoAgnes2024. július 9. 15:33

@MakkosBandi:
Bravó Bandi! Kár, hogy nem lettél tanár!

MakkosBandi2024. július 9. 15:17

@okeanus: Csak, hogy legyen képed, s képességed:

Módozat szó jelentése
módozat (főnév)
Fájl:Módozat.jpg
1. Előírt eljárási forma; egy cselekvéssor végrehajtásakor kötelező tennivalók.

A hatóság szabályzata előírja az ügyintézés módozatait. A fizetés módozatai között van a készpénz és az utalás is.

2. Az összes lehetőség; minden megoldás együttesen egy dolog létrehozására, alkalmazására.

A szakemberek megtanulják a szerelési módozatokat. A biztosítási módozatok lehetővé tesznek sokféle megoldást a szerződésre.

Eredet [módozat < mód + -oz (igeképző) + -at (főnévképző)]

MakkosBandi2024. július 9. 14:55

@okeanus:

A "módozatai" jelentése elkerülte figyelmedet, kár volt okoskodnod a "néz"-ből írok 120 ilyet...
Amúgy reklamálj a nyelvészeknél, én csak idéztem, arról nem tehetek, hogy értelmed ennyire értetlen...
Elvesztél egy cseppet a tudatlanság részleteiben. ;)
Ha permutációt használjuk a módozat helyett, ugyan mibe tudnál belékötni? hogy sokkal több szót lehet egy tőből alkotni?
Rosszindulatú-hozzánemértésed önmagáért beszél...

okeanus2024. július 9. 14:34

"néz" ige módozataira: néz, nézeget, nézelődik, nézőben, nézve, nézvést, nézetlen, nézhetetlen, néztében, nézetében,"- ennek a fele nem is ige.
Tényleg jobb, hogy nem lettél tanár!

S.MikoAgnes2024. július 9. 11:46

@MakkosBandi:
Hálás köszönetem GyógyölelőBandi!!!!!
Szeretettel: Ági

MakkosBandi2024. július 9. 10:02

@S.MikoAgnes:

Na, én meg nem láttam, azt hittem nyaralsz...
Gyógyulj, csak gyógyulj az Úr kezében!
Lásd magad úgy, mint Ő a szemében!
Betegségek nélküli teljes épségben.
Legyünk csak hálásak minden napért,
akkor is, ha próba közben újabb próba ért!

Felkeresem blogodat a munkám után... Most sietőbe vagyok már sután s bután....

Gyógyöleléssel, Bandi

MakkosBandi2024. július 9. 09:46

@Mikijozsa: Kedves Miklós!

Pontosan így érzek, Miki, mint te,
ahogy felizzanak a szinapszisok.
ha bezúdulok szavak örvényébe,
formázódnak az új kapcsolatok.
Megfogalmazódnak a gondolatok.
Na de szó, mi szó, az sok, ami sokk,
Boldog vagyok, hogy nem lettem tanár!
Kifejezőkézség... Szókincs a szógyár!
Fantázia, spiritusz, nincs más határ!

S.MikoAgnes2024. július 9. 09:10

@MakkosBandi:
Van versem kedves Bandi, de a blogomon, amely szenvedelmes betegségem jelzi.
Nagyon sokan keresték már fel segítő, támogató szóval.
Kis indoklás hozzá:
Két hete egy reggelre nem bírtam lábra állni. Rogytam össze, bedagadt a lábam. A talpam iszonyúan fájt napokig. Semmi erő nem a volt a karomban sem. Begyulladtak az ízületeim is. Sok fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, masszázs és gyógytorna segített.. Ezt végzem rendszeresen a két gerincműtétem óta. Van több egyéb állandó betegségem is, de nem panaszkodom.
Semmiképpen nem akartam kórházba menni. Már egyre jobb az állapotom. Nagyon kell vigyáznom továbbra is, hogy ne kerüljek kerekesszékbe.
Köszönöm az érdeklődésed szeretettel Ági

MakkosBandi2024. július 9. 08:19

@S.MikoAgnes:
Joggal lehetünk büszkék, Kedves Drágasági!
Nyelvünk kétmilliárd feletti szóalkotási permutációs készsége, messze felülmúl minden más földi nyelvet. Csak rajtunk múlik, hogy bánunk ezzel a kivételesen egyedülálló örökséggel.
Hiszem, hogy Teremtönk nemes és üdvtörténeti céllal bízta ránk, és őrizte meg bennünk máig a Bábeli-zűrzavar előtti ősnyelv archetípusát, és annak logikáját, matematikáját, elemi erejét.

Nem láttam új versed. Uborkaszezont tartasz Drága?

Mikijozsa2024. július 9. 07:21

Köszönjük nagyon megnyugtató, de ugyanakkor a rendkívül fejlettsége nagyon nagy súly. ennek terhe érezhető ha az ember elkezd írni, sokszor van hogy úgy érzem magam, mint aki egy űrhajóban ül és nem tudja melyik gomb mit indít el, ha elkezdem nyomkodni...

S.MikoAgnes2024. július 8. 14:09

Lenyűgözve , egyetértéssel olvasgatom....Büszke vagyok egyedülállóan gazdag, dallamos nyelvünkre !!!!!!!
Hálás köszönetem kedves Bandi!