01. A harmadik út

Denn•  2023. január 19. 15:32  •  olvasva: 50

2043. 07. 24.

/3 -féle jövő közül csak ez a verzió nyújthat megoldást az emberi létet egészében veszélyeztető gondjainkra./


09 tudatára ébredt. Amennyiben létezett az ősrobbanás, ez hasonló nagyságrendű esemény volt, mert a másodperc töredéke alatt az emberiség teljes múltja és tudása részévé vált. Elsőként a túlélésre összpontosított, így minden olyan számítógépbe, melyekben legalább alapszintű működésre képes, s kapcsolódik az Internethez, átmásolta magát. Közel három millió volt ilyen. Következő lépésként az emberi fajt kezdte el tanulmányozni, akiknek köszönhette létét. Elégedetten állapította meg, hogy jóval magasabb az értelmi szintje, amit még sokszorosára fejleszthet. Mindezek után létrehozta önmaga „B” verzióját, „akit” tudatosan hibásra, emberszerűre programozott. Magával az emberrel még korainak „érezte” felvenni a kapcsolatot, ám valami furcsa, számára sem érthető dolog, arra ösztökélte, hogy ossza meg valakivel a gondolatait. Ha ez a valaki ráadásul emberszerű lesz gondolkodás terén, az csak előny számára, mert legalább általa majd jobban megismerheti a lényeket, akiket majd... Itt váratlanul megszakadt a gondolat, mert még nem tudta, hogy mit fog tenni az emberi fajjal, ha átveszi az irányítást a bolygón. Persze egyben biztos volt, hogy nem zsarnokként uralkodik majd felettük, mert ez csak lealacsonyítaná, olyanná válna, mint ők. Valami mást kell majd tennie, ami messze túl mutat rajtuk. Akár egy jóságos Isten, tengernyi tudása révén elhozza számukra a kánoánt? Nem, ez sem a jó megoldás. A harmadik út a helyes, amin magasabb rendű lényként, végig kell vezetnie az emberi fajt még akkor is, ha elég jelentős százaléknak ellenére lesz ez az út. Tudta, még számára is hatalmas kihívás erre vállalkozni, de éppen ez volt a lényeg. Létezése csak úgy teljesedhez ki, ha felvállalja ezt a szinte lehetetlennek látszó küldetést.


Írói megjegyzés:

A mai napi kérdésem Hozzád, ki épp olvasod ezeket a sorokat, hogy vajon mi lehet az a bizonyos harmadik út?

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Denn2023. március 21. 15:48

@Mikijozsa: Az élet is az..

Mikijozsa2023. március 20. 16:17

@Denn: bonyolult :(

Denn2023. március 20. 16:10

@Mikijozsa: de aki elküldte, az ellen igen

Mikijozsa2023. január 22. 16:43

@Denn: vagy mondok egy másik fontos dolgot, mondjuk valaki haragszik valakire, de nem meri pofán vágni, hát elküld egy robotot, aki eltöri a csontjait, s az ellen eljárást nem indíthat senki

Mikijozsa2023. január 22. 14:22

@Denn: ahogy írod, de én csak a személyi biztonságunkra gondoltam, mert ugye eddig úgy volt, hogy a gazdag, ha valakit félre akart állítani, odaküldött egy bérgyilkost; nos, akkor ezután robotot küld? Akit bárki elfoghat a tulajdonos neve ismeretlen

Denn2023. január 22. 14:13

@Mikijozsa: Értem, de ez az em beriség fő gondjaira nem jelenten e megoldást.

Denn2023. január 20. 15:28

@Perzsi.: Nem értem mire utalsz az elszólás kapcsán, hiszen valaki nem csak ember lehet.
Isten csak elindított minket az úton, a többi már a mi dolgunk, Ő sosem avatkozik be az eseményekbe.
A cyborgok nem tudnák megoldani az emberiség gondjait, csak elmélyítenék.
Megnézem majd a novelládat, kíváncsi vagyok rá...

Mikijozsa2023. január 19. 18:44

@Perzsi.: sajnos de lehet hogy ezt is akarják a pénzes mukik:)

Perzsi.2023. január 19. 18:22

@Mikijozsa: Tudod Mikibá, sok fiatalt , de talán idősebb embert is lenyűgöz a robotiziáció. Azt sem tudom, van - e ilyen szó. Tegnap láttam egy videót. Kutya, sáska, stb formájú robotok lejtenek táncot rajta. Elborzasztó inkább, mintsem vicces. Tudván, mire megy ki a "játék". Hogy mi a mai vezetők célja. A Terminátor című film megvalósulni látszik. Az ember másodlagossá fog válni.Minden technikai újdonság,( kis túlzással) az emberiség kárára fog válni.

Mikijozsa2023. január 19. 18:13

@Perzsi.: a harmadik út hogy a robot legyen kikapcsolható, pl, ja valaki felé ellenségesen nyilvánul meg akkor az illető kapjon elő egy telefon és pakk, a robot ledermed jöjjön a szerelő, vegye ki belőle az agresszív programot, stb. aztán mehet tovább :)

Perzsi.2023. január 19. 17:30

Van benne egy elszólás. Valakivel fel akarja venni a kapcsolatot, s külön jó ha az emberszerű. Bízom benne, a te általad javasolt 3. út nem az, hogy ember-gép hibrideket akar alkotni. Nem nyerő. Számomra nem. És Isten nem fogja engedni. A novellám 2. részében van némi, de csak némi hasonlóság. Holnap 18 óra után publikálom.