Illés Endre: Szávitri (részlet)

Perzsi.•  2021. május 22. 18:27  •  olvasva: 253

Ha az én írásom  lenne, az alábbi részletnek külön címet adnék: A halszagú virág

 

"- Hárman voltak. Három kövér, nagyon kövér halaskofa. A folyónál meg a tavaknál vették a halakat, és amikor a halászok fogásával megtelt minden kosaruk, halastul, kosarastul begurultak a városba. Inkább gurultak, mint mentek, mert nagyon kövérek voltak. Az elsőnek Golyó volt a neve. A másodikat is Golyónak becézték kislány korában. És a harmadik sem tudott más névvel előhozakodni: világéletében Golyónak csúfolták. A három Golyó nemigen barátkozott senkivel. Magukban éltek, jól éltek, nagyokat nevettek. Egyszer azután elkapta őket a vihar. Éppen úton voltak, a városból a folyó felé tartottak. A három Golyó rémülten gurult ide-oda. Kövér esőszemek potyogtak körülöttük, de ők nem szerették az esőszemek kövérségét, és még kevésbé szerették a felcikázó villámokat. Végre egy kertész kunyhójára bukkantak, gyorsan bemenekültek. A kertész jó szívvel fogadta a három Golyót, és éjszakára átengedte nekik a virágházat. Mert közben erősen besötétedett, és a Golyók még jobban féltek a sötéttől, mint a ropogva zuhogó esőtől. Elhelyezkedtek hát a virágházban, ettek valamit, ettek jó sokáig, és lefeküdtek. Múlt az idő, de a három Golyó csak forgolódott a helyén, sehogyan sem tudtak elaludni. Végre az egyik felkiáltott: ,,A virágok!'' Ekkor a másik is feleszmélt: ,,Igazad van! Ezek a rózsák! Ezek a szalamandra szegfűk!'' Összevissza kiabáltak: ,,Hogy bűzlik ez a kontyoshajú! Meg itt, ez az aranyvessző! És az a macskagyökér! Ez a gyíkfű! Ez a kígyószisz!'' Összevissza sértegették, pocskolták a szép és még szebb virágokat. Mindenféle ocsmány nevet kentek rájuk. Mindegyik bűzlött nekik. Mind-mind okádékot lehelt. Mert ők csak a halszagot szerették, a sűrű, nehéz, orrfacsaró, avas halszagot! És csak szédültek a virágoktól, a rózsától, a szegfűtől. Cudarul fájt a fejük, gyomrukban megnehezült a jó vacsora. Legszívesebben kigurultak volna a virágházból, de kint még mindig zuhogott. Erre az egyik Golyónak jó ötlete támadt. A piszkos, üres halkosarakat kirakta egy percre az esőre, majd sorra bekapkodta őket. A nedves halkosarak szinte azon nyomban füstölögni kezdtek a meleg virágházban. Jó és erős halszagot füstöltek. A halszag birokra kelt a rózsával, és csakhamar legyőzte. Így járt a szegfű is, a többi virág is. És a három Golyó csakhamar békésen, elégedetten, mélyen aludt, az ismerős, nehéz halszagban aludtak, álmukban is nagyot szippantottak belőle. Reggel a kertész arra nyitott be, hogy a virágai is halszagot lehelnek.

"

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Perzsi.2021. május 23. 08:48

@Mikijozsa: Köszönet Illés Endrének.:-)

Perzsi.2021. május 23. 08:47

@negyvenkilenc: Szívesen. Szerintem is jó írás, Nem véletlenül ragadtam ki ezt a részletet. Átvitt értelemben, van akinek a büdös halszag illat, a növény meg büdös. Megfertőzi a büdös az illatot. De sokféleképpen lehet értelmezni. Az egészet kell elolvasni.

Mikijozsa2021. május 23. 07:24

nagyon jó

negyvenkilenc2021. május 23. 06:22

Pont ezt a részét találtam meg a youtube-on. Nagyon tetszik, gyönyörű írás. Ahogy a halaskofák viseltetnek a szépséggel, úgy van mostanában a művészet is. Mintha félnének szépet festeni, írni, formázni, mert az giccs. A giccs hamis, s a művészet annyira fél tévedni, hogy inkább tobzódik a torz, a kopott, a gyalázatos bemutatásában. Fél megkérni Szávitri kezét.
Megkeresem a többi részét, köszönöm, hogy olvashattam.

Perzsi.2021. május 22. 19:15

@skary::-)

skary2021. május 22. 18:57

:)