Számvetés

pauleve55•  2013. szeptember 11. 22:28

Mindennek rendelt ideje van. A számvetésnek is.

Lássuk csak...
Felnőtt életemből nagyjából harmincöt évet töltöttem el azzal, hogy újrajátszam a gyerekkorom tizenöt-tizenhat évében elszenvedett – többnyire anyám által rámruházott - otthoni sérelmeimet.
Szintén saját fájdalmaikat követő szüleim nem álltak a helyzet magaslatán!
A sok megalázó, igazságtalan bántás hozzájuk egészen hasonlóan torzította el az én lelkemet is. Mire önálló életembe belekezdtem, már egyérterműen a bosszúállás vezetett. Mindenáron elégtételt akartam venni korábbi szenvedéseimért. Tettem mindezt teljesen öntudatlanul, anélkül, hogy szándékomról nekem magamnak halvány fogalmam lett volna. Éppen ezért ellenem elkövetett gonoszságait nem anyámon kértem számon, hanem az ő személyét helyettesítő élettársaimon.
Ebben a játszmában a számomra feltétlenül szükséges – nélkülözhetetlen! - elnyomó megaláztatást ők szolgáltatták. Minél többet és minél durvábban bántottak engem, bosszúm igazát annál biztosabban éreztem.

Ezernyi megaláztatást ugyanennyi dühödt bosszúállás követett.

Pokoli kapcsolataim saját, magán igazságszolgáltatásom színhelyei lettek.

Ön- és közpusztító drámám szereposztásához természetesen megfelelően vakmerő partnereket is találnom kellett.

Megdöbbentően hatalmas az emberi lélek nyomorúsága!
Szinte keresés nélkül álltak utamba az éppen megfelelő önkéntesek.
Mind alkoholisták.
Ma már egyáltalán nem csodálkozom ezen. Az alkoholista önnön drámájában pontosan a bűnhődést keresi. Minden alantas berúgása, összes durva agresszívitása erőteljes provokáció az élettársa személyével helyettesített saját édesanyja ellen. Végső célja pedig a jogosnak érzett büntetés kicsikarása.

Játszmáink drámai szerepei pontosan kiegészítették egymást. Nem mi magunk választottunk – az előre eldöntött, kikényszerített szerep választott minket.

Házasságunk romjain, állandó ostromállapot közepette nagyszerűen szórakozó, önfeledt gyerekek módjára, vég nélkül bántalmaztuk egymást. Szinte habzsoltam a lealázottság, az ártatlanul megbüntetett áldozat sértett fájdalmát. Életemnek ebben a hosszú időszakában mázsaszám lapátoltam magamra a bolti eladók, a hivatali tisztségviselők, a munkahelyi kollégák vagy éppen egyéb vadidegen emberek felém irányított rosszindulatát. Valósággal elégedetté tett a gondolat, amikor gyüjteményembe újabb megszégyenítő bántásokat szereztem. Sas szemmel vadásztam hozzám hasonló sorstársakra, akikkel azután órákon keresztül egymás sérelmein szörnyülködtünk.

A dráma pedig zavartalanul folyt tovább.

Néhány nap pihenő után újabb és újabb ismétlés következett. Részeg élettársam durvasága bosszúért kiáltott. A kiosztott és befogadott bosszú pedig lecsillapította az eseményeket irányító egókat. Néhány nap kárrendezéssel telt. Erőt gyűjtöttünk, hogy a játszma legközelebb még átütőbb, még pusztítóbb lehessen.

Biztosan, mindíg sor került az újabb felvonásra. Tudniillik ezek az akciók szenvedő lelkünk tragikus problémáját soha meg nem oldhatták. Ezek csak helyettesítő szereplőkkel előadott helyettesítő összecsapások voltak. Életem fájdalmát csak saját anyámmal konfrontálódva tisztázhattam volna. Erre gondolni sem mertem, annyira féltem gőgös, hatalmaskodó, elnyomó személyétől.

Időközben gyakran előfordult, hogy borzalmas életem kínjain látványosan, hangosan jajongtam, de valódi változást még nagyon sokáig nem akartam. Bénult, tehetetlen önmagamat engedelmesen porig romboltam.

Sokat gondolkoztam azon, vajon milyen erő, milyen rejtett tartalék segített felébredni ebből a reménytelen helyzetből.

Ismét rájöttem, mindent a gyerekeimnek köszönhetek!

Amikor önmagamat végletesen gyűlöltem, amikor csak saját keserves pusztulásomat éreztem az engem megillető, megfelelő büntetésnek, akkor szenvedő sötét lelkem legmélyén, egy eldugott, védett zugban előbújt egy apró kis virág.

Anyai szeretetnek nevezik ezt a kis növényt!
Ez a gyógyító szeretet mentett meg végül.
Egyedül ezt a szeretetet mertem elfogadni, megengedni magamnak.

Annyira együttéreztem gyerekeimmel!

Tudtam, saját bőrömön megtapasztaltam, hogy egy megátalkodott, gonosz szülő hatalmában mennyi szörnyűséget kell a gyereknek elviselni. Egyszerűen csak meg akartam védeni őket.

Nem volt egyszerű, mivel én magam jelentettem a legnagyobb veszélyt.

Tudniillik beteg lelkemben időről időre hangosan óbégatott anyám rosszindulatú démoni hangja és gorombán követelte gyerekeim megbüntetését. Ráadásnak éppen esedékes, alkoholista élettársam is ugyanezt parancsolta. Sztereóban érkezett az agymosás.

Egészen idáig, valahányszor ez az erőszakos anyai hang engem ócsárolt és megszégyenítőn lealázott én tehetetlen voltam vele szemben. Már rég nem mertem tükör elé állni a rögtön megszólaló "undorítóan ronda vagy", "dagadt tehén" bírálat hatására. Nem mertem kiöltözni mert azonnal hallottam - "nevetséges vagy, szégyelld magad". Állandóan és mindenért "szégyelld magad", "szégyelld magad" járt. Minden cselekvésemet, minden gondolatomat hasonló kritika követte. Önmagamat anyám akarata ellenében megvédeni soha nem mertem. Rám vonatkozó ítéleteit még halála után évekkel is elhittem neki.


Most azomban túllőtt a célon amikor gyerekeimre támadt.

Egyre erősödő akarattal ellenálltam. Bármi történt is, először türelmesen meghallgattam a gondolataimban élősködő anyai üzenetet, majd végiggondoltam annak következményét. Sanyarú gyerekkori emlékeim segítettek helyesen dönteni. Azt hiszem, apró lépésekben ezek a döntéseim rángattak vissza a szakadék széléről. Amikor jó voltam valaki máshoz, akkor egyben jó voltam magamhoz is. Ahogyan kiálltam gyerekeim védelmében, ugyanezzel az enrgiával önmagamat is támogattam.

Ettől erősödtem meg.

Ettől maradtam életben!

Csodálatosan nagyszerű a lélek!

Életem legnagyobb munkája, legfárasztóbb feladata magában hordozta jutalmát. Egyedül csak a gyerekeim megérkezésével előóvakodó anyai szeretet munkálkodott öntudatlan lelkem megmentésén. Bár sokáig nem is tudtam róla, de a munka odabent rendületlenül folyt, míg végül a szeretet átvette az irányítást.

Lebuktak, kipukkadtak a hazug drámák, világosan érthetőek lettek az átlátszó, önpusztító játszmák.
Megérkezett az Igazság!
Négy gyerekem sikeres felnevelése lett az örömteli ráadás.

Azóta anyám rosszindulatú démoni hangja végleg elcsendesedett.

Békességben vagyok magammal és az egész világgal.

Egy ideje már anyámmal is!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

pauleve552013. szeptember 12. 18:34

Drága Sea - CSAK saját magunkon tudunk segíteni. Csak önmagunk felett van hatalmunk, csak ezen a felségterületen változtathatunk. És ez nem lehetőség, hanem kötelesség!

pauleve552013. szeptember 12. 18:33

na, jah :-)

pauleve552013. szeptember 12. 18:33

Kedves Mamamaci, boldog vagyok, hogy nálam brummogtál :-)

Törölt tag2013. szeptember 12. 09:10

Törölt hozzászólás.

skary2013. szeptember 12. 04:42

nah :)

Mamamaci402013. szeptember 12. 04:20

nagyon-nagyon jó írás!