Önéletrajz - 9 Levél

pauleve55•  2013. augusztus 13. 15:33

2010 október

Drága Apukám, nagyon szeretlek!

Elmondhatatlanul hiányzol.

Életem nélküled töltött eddigi negyven évében ez az érzés időnként elhalványult, de el soha nem múlt. Fiatalságom zűrös, kusza időszaka, négy gyerekem és a velük együttjáró rengeteg felelősség terhe, sok-sok munka és gond mostanra már csak elvégzett feladatnak tűnik.

Mint aki egy nehéz nap után - végre hazamehet. Elmúlt munkanapjának problémái már nem tartják hatalmukban.

Mint aki észveszejtő, megszakasztó, süket-vak rohanás után hirtelen megáll és döbbenten veszi észre a körülötte létező gyönyörű, hatalmas Életet. Azt, amit olyan sokáig nem látott.

Aminek a jelenlétét mondvacsinált, mesterségesen gerjesztett zűrzavarok takarták el szeme elől. Könnyű lélekkel állok most ebben a csodálatos életben. Tudom, feladatomat befejeztem.

Most a ráadás, ajándék éveket élem.

Hálás vagyok ezért az ajándékért.

Köszönöm!

Békés nyugalommal teli bónusz éveimben végre lehetőségem van végig gondolni sors feladatomat. Átértékelni, hatástalanítani fájdalmas emlékeimet és visszatalálni Veled közösen töltött, gyorsan elrohanó, rövid gyerekkoromhoz.

Mindent, ami fontos egy ember életében, mindent, ami lélek, erkölcs, jóság, szeretet - Tőled tanulhattam abban a rövid néhány évben. Ez éltetett egész későbbi életemben.

Mindent Tőled kaptam, aminek tudása emberré változtatja a romlandó, néhány kilónyi szerves anyagot. Mostani lelki békém segít lebontani a falakat, melyek sokáig eltakarták értékes emlékeimet.

Segítség pedig a legváratlanabb helyekről érkezik....

Újonnan szerzett munkahelyemen, a kedves házigazda lakásában igyekeztem a rendetlenséget megszüntetni. Egy alapos nagytakarítás mindent megmozgató, felfrissítő lendületével utasítottam ki a múlthoz kötő, pókhálós piszkot. Tudom, anyagi világunkban használt lakókörnyezetünk kitisztítása magával hozza szellemi tisztulásunkat is. Ez az oka, amiért szívesen, sőt szenvedélyesen üldözöm a koszt az erre rászoruló emberek otthonából. Megérkezésem után néhány perc alatt ráhangolódom a helyzetre. Amint megérzem a lakás és a benne élő ember energiáját - máris remekül megy a munka.

Ilyen állapotban, teljesen alámerülve dolgoztam, amikor ebédszünet következett - házigazdai utasításra. Evés után pedig - pihenésképpen - felmásztunk a tetőtérbeli magán szentélybe.

Azt már tudtam, hogy itt terepasztal és vasútmodell gyűjtemény van, de a látvány mégis elállította lélegzetemet. Amint kinyilt a ferde mennyezetű helyiség ajtaja, valóságos időugrást éltem át.

Réges-régi, boldog emlékek éledtek fel, áradtak bennem.

Drága apukám, minden vasútmodell szenvedélyed megnyilvánult ebben a kis tetőtéri szobában. Egyszerre gyerek lettem újra és Veled négykézláb, a szőnyegen kúszva-mászva egyengettem a vékony, széjjel csúszkáló síneket. Ujjongtam a hosszú alagútból felbukkanó mozdony apró lámpáinak láttán. Váltók, sorompók elekromos bekötéseit bütyköltem kezemben forrasztó pákával. Te komoly, elmélyült arccal hajoltál a miniatűr alkatrészek fölé míg a forrasztáshoz használt olvadt cín és az égő, füstölgő gyanta illata szállt. Besötétített szobánkban - a gyönyörűségesen zakatoló pici mozdonyok, kivilágított állomás épületek, színes szemaforok mesevilágában - boldogan játszottunk együtt, Te és én.

Itt, ebben a tetőtéri játékországban még újabb meglepetés is ért.

A terepasztal fölött számtalan repülőgép modell lógott felfüggesztve. Pontosan olyanok, amilyeneket karton dobozba csomagolva, acetonos ragasztóval és rémesen büdös ezüst színü festékkel együtt vásároltunk. Ezután sok órai türelemjátékkal összeragasztottuk őket. Mekkora öröm volt az átlátszó ablaksorok beállítása, az apró futóművek ráillesztése, a festés majd végül a színes matricák elhelyezése.

Elvarázsolt hangulatban tértem vissza a félbehagyott nagytakarításhoz. Ajándékba visszakapott emlékeim foglalkoztattak, amikor a házigazda a könyvespolcon sorakozó, több emeletnyi, vastag irattartóra mutatott.

"Ez itt a bélyeggyüjteményem" - mondta.

Már nem is csodálkoztam. Láttam magam előtt a Te csodaszép bélyeg albumaidnak fekete karton alapra helyezett, celofánba csomagolt különlegességeit. A Filatéliánál első napi bélyegzésért hosszú sorban rostokoló embereket az Oktogonon. Egy-egy kis példányszámban, ünnepi alkalomra kiadott blokk megszerzése postatiszta állapotban, ez valódi ínyencségnek számított. Szád szögletében megszokott kis félmosolyoddal, csendes türelemmel rendezgetted értékes gyüjteményedet. Ebben a békés tevékenységben is részt vehettem. Kettőnk együttműködése révén állt össze olcsóbb darabokból, kicsit csáléra sikerült celofános csomagolású saját gyűjteményem. Vágott szélü vagy hiányos fogazású - tizenegy - tizenkétéves koromban már profin vágtam a szakzsargont. Míg ebben az életkorban más lányok bőszen intrikáltak és fiúztak, addig én repülőgép- és vasútmodelleztem, bélyeggyűjteményeztem és - fotóztam.

Sötétkamrának átalakított, egy négyzetméternyi vécénkben előhívtuk a negatívokat és papír képeket készítettünk róluk. Homályos piros lámpa gyenge fényénél, gúvadt szemekkel figyeltük a vegyszeres oldatban ázó fotópaírt, majd a kép megjelenésekor, éppen a megfelelő időben áthelyeztük a fixíres tálba. Számtalan esténk telt ezzel a játékkal. Egy-egy elrontott darab belefért. Te nyugodtan, türelmesen segítettél.

Te nem prédikáltál az aktív, tevékeny élet hasznosságáról - egyszerűen gyakorlati példát mutattál. Veled boldog játékká változott a közösen végzett munka.

Életedtől soha nem követeltél előregyártott szórakoztatást. Ráismertél minden szelid alázattal elfogadott nap szórakoztató örömére.

Soha nem neveltél ijesztő, álszent, hazug szavakkal. Egyszerűen csak együttműködtél velem, munkatársként kezeltél egész, közösen töltött életünkben.

Köszönöm!

Felkavaró régi-új emlékeimmel telve indultam haza városi munkaadómtól.

Őszi alkonyatban, nyirkos avar illatú, csörgő-zizegő sárga levelekkel beterített úton bicikliztem. Gyengeségből vagy gyávaságból réges-rég eltemetett, fájdalommá kövült érzések éledtek fel bennem.

Hűvös, ködös este mindent eltakaró szürkületében megkönnyebbülve sirattalak, korán elveszített lelki társam.

---->>>>

 Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!