Hegyimenet Családi leltár-1

pauleve55•  2013. augusztus 6. 13:21

Úgy érzem, a bőség zavarával kűzdök amikor a Pisti halála óta eltelt tizennyolc év történéseiről írok.

93 nyarán észre sem vettem a besűrűsödött események káoszát. Gépesített rabszolga üzemmódban robotoltam a mindennapi túlélésünkért. Ez természetesen semmi újdonságot nem jelentett.
Már sok éve - és még sok évig - erről szólt az életem.
A szó "özvegy" - sőt, négy gyerekes özvegy! - a lényegen nem változtatott. Eddig is, ezután is egyedül húztam-vontam a család fenntartásának terhét.

Talán kegyeletsértőnek tűnik, de így igaz - mikor Pisti eltávozott a képből hétköznapi életünk nyugalmassá, a házi és ház körüli munka egyszerűbbé vált. Eltünt az a visszahúzó erő, amely minden családsegítő tervemet, minden előrevivő szándékomat megtorpedózta. Megszünt az állandó negatív becsmérlés, kritizálás, lenéző ítélkezés, amely összes kezdeményesésünket fogadta. Ez a pusztító, fékező erő mindenre ráterpeszkedett - a hétköznapi kerti munkától vagy épp egy mosógép megvásárlásától kezdve egészen a gyerekek jövőjének megalapozásáig - továbbtanulásukig.

Egy valami mindíg biztos volt - amit én terveztem, azt lesújtó gúnyolódás, megalázó kritizálás fogadta.

Ma már tudom - Pisti nem vette a fáradságot, hogy belegondoljon az én kezdeményezésem kimenetelébe. Esélyt sem adott, hogy bizonyíthassam elgondolásom sikerességét. Pistinek az elutasító ítélkezéshez bőven elég volt tudnia, hogy az ötlet tőlem származik. Mint valami pankrációs meccsen - Pisti állandóan készen állt, hogy ötleteimet földre terítse.
Hogy azok segítő szándékú, jó tervek voltak?
Az nem számított. Amit én mondtam, azt Pisti azonnal a süllyesztőbe dobta. Az én személyem garantálta a tervezet kudarcát.
Tudom, persze hogy tudom.... Ma már tisztán látom az okokat.
Pistit szülei idejekorán megtanították, hogy egy családban csak a férfi mondhatja meg, mi is történjen. A megváltó tervek, a remek ötletek mind a kukában végezték - volna - , mivel nem a férfitól származtak.

--- Hát hogyan is képzelte ez az asszonyi állat?! Az ura helyett ő akar irányítani?! Na, akkor csakazértse lehet igaza!! ---

Hát ennyi.

Ez az értelmetlen, agyatlan marhaság akadályozott éveken keresztül. Bár terveimet mindíg keresztülvittem, megvalósításukat az elmaradhatatlan mindennapos kűzdelem kétszeresen fárasztóvá tette.

Pisti halálakor megszünt ez az ellenerő. Sok felszabadult energiámat végre gyerekeim érdekében használhattam fel.

Egy valamit biztosan tudtam - gyerekeimmel SOHA NEM fizettetem meg elfuserált házasságomat betetéző korai özvegységem árát. Biztosan éreztem - mi öten egyek vagyunk. Együtt, közösen kell ebből a mélységből felemelkednünk. Saját magamat pusztítanám, ha rossz döntéseimért életem részeit - a gyerekeimet büntetném.

Most is volt kész tervem. Mint úttörőéknél - kéz a kézben előre! Nem hagyunk hátra senkit!

93 nyarán Csabikám tizennyolc, Sándor gyerekem tizenhat, Manónak becézett István tizenegy és fél, Miklós pedig nyolc éves volt. Négy iskolába járó gyerek - ez még a kétszülős háztartásokat is nyomorba döntheti.

Anyagiakon semmiiképpen se elmélkedni! - ez lett a napi filozófiám. Amikor tele hassal, víz - gáz - áram szolgáltatással telt egy nap, akkor értelmetlen önkínzás lett volna a jövőben esetleg bekövetkezhető katasztrófán gondolkodni.

Sok erőt adott szent elhatározásom, mely szerint NEM követem anyám példáját. Éppen elég volt egyszer átélnem Hamupipőke hálátlan szerepét. Akasztófára való bűnőző lettem volna, ha saját gyerekeimmel is eljátszatom anyám ócska, pusztító, fájdalmas drámáját.
Mindíg azt vallottam - lehet választani!
Ha a kényszerűség úgy hozza, inkább ezerszer váljak áldozattá, mint egyszer elnyomó kínzóvá. Engem buzgón kínzó anyámnak köszönhetően megtapasztalhattam mennyire fájdalmas ez a szerep. Saját gyerekeimet mindenáron megkíméltem tőle.

Tudtam, továbbtanulásukat mindenképpen biztosítom.

---->>>>


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

pauleve552013. augusztus 14. 21:02

Drága Lia, tudom, mit érzel :-(( légy erős

kollarlia2013. augusztus 14. 06:47

Én aztán igen át érzem e sorok tartalmát mintha az én életemet írnád!
Csak én még harcolok a visszahúzó erővel!!!

Szeretetteljes üdvözlettel : Lia

pauleve552013. augusztus 6. 23:02

Drága Sea, a könnyű sors kevés leckét hordoz. Sokat akartam tanulni ebben az életemben :-) Nehéz leckéket vállaltam. :-))

pauleve552013. augusztus 6. 20:50

Drága, aranyosak vagytok! Köszönöm.

10082013. augusztus 6. 20:36

Minden elismerésem
Várom a folytatást :)

Törölt tag2013. augusztus 6. 19:55

Törölt hozzászólás.