Fátyol

negyvenkilenc•  2020. szeptember 4. 19:48  •  olvasva: 192

Szemem, te csodálod a lét fátyolát,
a változó színekkel kavargó,
uralhatatlan, szűkös és pazarló
érzését, harag, öröm mintázatát.

Lelkem, te keresed a lét fároszát,
mi ködön, homályon túlvilágító,
örök elveszésben eligazító,
öblében kivetni hajód horgonyát.

Elmém úgy hiszed van bizonyosság,
de homokra építenéd várad,
a múlandóban hol az állandóság?

A fátylak a valót eltitkolják,
s mégis ha valamit a homály láttat,
azt mondod semmi az, álomország.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

negyvenkilenc2020. szeptember 7. 04:54

@Törölt tag: Nagyon köszönöm kedves soraid! Örülök, hogy tetszett neked a vers! 🌞

Törölt tag2020. szeptember 6. 10:08

Törölt hozzászólás.

negyvenkilenc2020. szeptember 6. 09:14

@Edeke: Limerick herceg! Mióta a képversek császára lett, feltünően bőkezű a szép szavakkal! 😉

Edeke2020. szeptember 6. 08:47

Te vagy a szonett-király, ez, már tény.

negyvenkilenc2020. szeptember 6. 08:45

@okeanus: Nagyon örülök, hogy tetszett a vers! Amit írtam inkább emlékeztetőül írtam, összegzésül, biztatásként, hogy érdemes és kell gondolkodni. Köszönöm a hozzászólásod!

negyvenkilenc2020. szeptember 6. 08:37

@DanyiDenesDezso: Kedves Dezső! Nagyon köszönöm, hogy tudásoddal rávilágítottál versem mondandójára, fényt víve oda, hol nálam csak homály van. Különösen Jézus szavai kedvesek számomra, miket az igazságról mondott. Mi más is lehetne az ember törekvése, mint rátalálni a fényre és elnyerni a szabadságot? Erre emlékezni, ezért iródott e vers. Öröm volt látogatásod!

okeanus2020. szeptember 6. 07:09

A versed tetszett, nagy próbálkozása a létnek. de ez nem sokaknak sikerült./Heidegger: Lét és idő, Sartre: A lét és a semmi/
A "lét", mint filozófiai kategória definíciójával már próbálkozott vallás és tudomány, /az egyik belső meggyőződés, a másik megismerési módszer/, de ezek közül csak az egyik hirdeti magáról, hogy IGAZSÁG, mert olyan egyébként nincs.

DanyiDenesDezso2020. szeptember 6. 00:43

E versed költői osztályozása is az idő (Isten), és az irodalomkritika dolga lesz, viszont 4 strófád tételszerűen fölsorolt 4 egyetemes lét-fogalma Bibliát ismerő és nem ismerő emberek számára is még valószínűleg rejtély: lét-fátyol, lét-fárosz (vezérszellem), lét-bizonyosság, lét-titok (szent titok).

Ezekre a LÉTFONTOSSÁGÚ dolgokra a holt (tehát volt,) és élő világvallások/nagy-szekták (a szekta szó pozitív értelmezésében) egyaránt adnak jobb-rosszabb, kitalált, vagy valósnak ítélt meghatározásokat (definíciókat), amiket el lehet fogadni, vagy vetni.

Modern korunk nagy lehetősége új kötelességet is ró ránk, mert az informatika által elérhetővé vált hitbeli, és tudományos lét-értelmezések széles látóköre bárki számára áttekinthető lett. - Ez nem azt jelenti, hogy kinyilváníthat FELELŐSSÉGGEL bármely vallás, vagy tudomány, vagy ember egyedül igaz teológiát/világnézetet, (- bár ezt teszi majdnem mindegyikőjük!), hanem csak őszintén keresgélő, meggyőződéses és életünkkel bizonyított hívei lehetünk e 4 fogalom által is határolt létbölcsességeknek... (lásd pl. erre való törekvését a fideizmusnak)

Éppen ezért e megverselt koncentrált probléma-fölvetésnek második jó hozadéka lehet az olvasóban fölkeltett tudásvágy/kedvcsinálás a még „homályos való” ’igazságának*’ kiderítésére, – mert a költemény első nyeresége a szembeötlően szolid szépsége, figyelemfölkeltő összetettségében is könnyedén áttekinthető, egyszerű képi megfogalmazása.

Minden vallású hittan-órák, Biblia-tanulmányozások, másféle világ-teológiák, filozófiai elmélkedések kiváló indítója-, váza-, közbenső tuningolója-, de bármilyen, szárazabb szó-muzsikák fölüdítő akkordjaként is kiválóan használható s élvez(tet)hető vers-betét lehet… (Így legyen!)
**********
Lábjegyzet
igazság*:
Mivel magyarként Európában 1000 éve a 2000 éves keresztyény kultúrkörben élünk, csupán 3 lényeges zsidó-keresztyény szentírási meghatározás a világ számtalan igazság-definíciói közül:
„Ha ti megmaradtok az én beszédemben, akkor megismeritek az igazságot, s az igazság szabadokká tesz titeket!” – jelentette ki Jézus a benne hívőknek. (János ev. 8:32, Károly Gáspár, Békés- Dalos, Ökumenikus, Csia Lajos, Új Világ egybehangzó fordításai)
„Én vagyok az út, az igazság, és az élet, senki sem mehet az Atyához, csak általam” – mondta Jézus (János ev. 14:6/a)
„Szenteld meg őket a te igazságoddal: a te igéd igazság.” – kérte Atyját híveiért Jézus főpapi imájában (János ev. 17:17)

negyvenkilenc2020. szeptember 5. 18:29

@skary: Köszi! :)

skary2020. szeptember 5. 09:00

képzeleted játszik veled
de ki lesz a nyerő
nyugodtan elteheted
tuti biztosan nyer ő :)

negyvenkilenc2020. szeptember 4. 22:13

@Törölt tag: Köszönöm szépen Imre! Örülök, hogy tetszik!

Törölt tag2020. szeptember 4. 20:09

Törölt hozzászólás.