Abszolult-tok

mystynekatika•  2013. június 12. 22:47

Glutén...

http://www.nosalty.hu/recept/proteindus-kukoricadaras-suti


7 dl.kukorica dara
3 dl.búza liszt összekavarva
1 liter összement tejbe este beáztatva, reggel hozzáadva
1o e.k. étolaj
1 e.k. citrom reszelt héja
2 vaniliás porcukor
1 mokkás kanál só
1 sütő pór
3 tojás fehérje felverve
6 e.k. cukorral ,majd hozzáadva a sárgákat is, habverővel óvatosan összekavarjuk, majd jól kikent, papírral bélelt tepsibe öntve egy órát közepes lángon sütjük, langyosra hűtve ettük akár vacsorára 1 pohár tejjel, vagy ebédre leves után másodiknak. Ritkán megy



ttps://glutenerzekeny.hu/glutenmentes-receptek/glutenmentes-piskotatekercs-30-perc-alatt-kesz/

Kenyér
Hozzávalók:
- 500gr rizsliszt,
- 5 dl langyos víz,
- 2 tk xantán gumi,
- 1 tk só,
- 2 tk cukor 1 zacskó porélesztővel (vagy 2 tk instant élesztővel) és fél deci langyos vízzel elkeverve,
- 3 evőkanál olaj

Az élesztőt felfuttatom, addig a rizslisztet elkeverem a sóval, xantán gumival és fél liter vízzel. A felfutott élesztőt is belekeverem, majd összegyúrom és belegyúrom az olajat is. Olajjal kikent őzgerinc formába teszem és meleg helyen letakarva 90 perc kelni hagyom. Ezután bevagdosom a tetejét és alufóliával lefedve 180-200 fokon 1 óra alatt készre sütöm.
Piskóta
Hozzávalók:
- 450gr pépesített sütőtök,
- 100gr liga margarin,
- 200gr gluténmentes liszt (nálam fele hajdinaliszt, fele barna rizsliszt),
- 100gr eritritol,
- fél deci víz,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 1tk őrölt fahéj,
- 1 tk útifű maghéj örlemény fél deci vízben elkeverve (tojás és keményítő helyett),
- csipet só

koleszterin http://magunk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=666:fuevesember-ma&catid=44:jelen&Itemid=163

http://alternativgyogyaszat.network.hu/blog/gyogyitasrol-maskepp-klub-hirei/tyukhur-stellaria-media

http://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/tyukhur

http://nyiregyhaza.kerak.hu/receptek/reckat.php?rec=30&kat=pastetom

http://www.mindenegybenblog.hu/fiuk-lanyok-velemeny/makos-racsos-pite-recept




Tökös süti

http://aprosef.hu/sutotokos_dios_suti


VEGAÉTELEK

Diós-növényi sajtos fasírtgolyók fekete szezámmaggal.
Hozzávalók:
10 dkg dió
2 graham zsemle
4-5 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
2 ek. lenmagpehely + 2 ek. víz
2 ek. fekete szezámmag
10 dkg füstölt tofu
kevés víz
4 tk. bio zöldségkeverék
himalaya só - ízlés szerint
2 tk. majoranna
2 tk. pirospaprika
olívaolaj

Elkészítés:

A zsemléket beáztatjuk, majd egy tálba kinyomkodjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, felkockázzuk és 2 ek. olaj és ugyanannyi víz keverékén megpároljuk. Ehhez adjuk hozzá a megdarált diót, a szétnyomott fokhagymát, a majorannát, sót, zöldségkeveréket és pirospaprikát. Ezt hozzákeverjük a kinyomkodott kenyerekhez. Beleszórjuk a fekete szezámmagot, a vízbe áztatott lenmagpelyhet, a kockákra vágott tofut, majd alaposan összedolgozzuk, majd fasírtokat formálunk és olajjal kikent tepsiben 180 fokon 30 perc alatt kisütjük.
Jó étvágyat hozzá !


Új, természetesen húsmentes fasírozottat készítettem. Nagyon sok alapanyagot fel szoktam használni fasírt készítéséhez, zöldségeket, (répát, céklát, cukkinit … stb.), magokat, … stb… szoktam nyersen és sütve is csinálni. Tofuból még nem készítettem. Finom lett. Hozzávalók: 1 csomag (250 gramm) natúr vagy füstölt tofu (GMO mentes), egy vörös- vagy lilahagyma, 3 nagyobb gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt pirospaprika ízlés szerint, kb.negzed csésze zabkorpa,zabpehely örlemény , 2 közepes krumpli lereszelve, 4 evőkanál sörélesztőpehely, petrezselyemzöldje összevágva, a hempergetéshez: zsemlemorzsa (lehet tönkölymorzsa is),olaj a sütéshez Elkészítés: Tofut az olívaolajjal és egy kis vízzel (max fél pohár) összeturmixoljuk és hozzákeverjük a többi hozzávalót. Kis fasírtokat formázunk belőle és 180 fokos sütőben kisütjük. Kb 20 percig, majd megfordítva megint 20 percig. Főzelékhez, vagy csak úgy natúrban, zöldségekkel fogyasztva is remek étel. Kiegészítésként lehet egy kis vízzel összekevert őrölt lenmagot is hozzákeverni, így nem lesz túl morzsalékos. Ez helyettesíti a tojás szerepét. Bármi más alapanyaggal lehet “dúsítani”… pl. borsóval, kukoricával, répával… stb. Jó étvágyat!
Vegán tejföl Szójatejföl 1 csésze szójabab 1 kiskanál citromlé 1-2 gerezd fokhagyma 1/2 dl olaj vegamix fűszerkeverék 1/2 pohár víz A szójababot este beáztatjuk, majd reggel puhára főzzük. Ha megfőtt, átöblítjük és ha már nem túl forró, akkor kézzel lemorzsolgatjuk róla a héját és leöblítjük. Ezután pedig egyszerűen összeturmixoljuk az összes többi hozzávalóval. Napraforgó tejföl 1 csésze napraforgómag 1 csésze víz 1 kisebb vöröshagyma 1 evőkanál olívaolaj 1 kiskanál citromlé só A hozzávalókat az olaj kivételével jól elvegyítjük a turmixgépben. A végén pedig hozzáadjuk az olajat is.




Bögrés krémes meggyes-mákos kocka recept

Fogás: desszert, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 60 perc, Nehézségi szint: könnyű

Hozzávalók 4 főre
» A tésztához:
» 25 dkg mák
» 1 bögre liszt
» 20 dkg porcukor
» 1 tk.sütőpor
» 2,5 dl tej
» 4 ek. napraforgó olaj
» 45 gr magozott meggybefőtt
» A krémhez:
» 1 tasak vaníliás pudingpor
» 3 ek.cukor
» 4 dl meggylé a befőtt levéből
» A tetejére 3 ek porcukor
Elkészítés:

A meggybefőttet lecsöpögtetjük, és a levét is félretesszük.
A hozzávalók kiméréséhez egy 2,5 dl-es börgét használunk. A mákot, a lisztet, és a porcukrot egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sütőport és az egészet jól összekeverjük. Ezután beleöntjük az olajat és a bögre tejet kisebb adagokban hozzáöntve a tésztát simára keverjük.Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük,
beledobáljuk a lecsöpögtetett meggybefőttet, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!
Amíg sül, addig elkészítjük a krémet. A vaníliás pudingport és a 3 kanál cukrot egymással elkeverjük. A meggybefőtt levélből kimérünk 4 - 4,5 dl-t, és ezt is hozzáöntjük a pudingporhoz, A tálat mikrohullámú sütőbe állítjuk, és a legmagasabb fokozaton 5 percig főzzük. Félidőben egyszer kivesszük és átkeverjük.
Az elkészült meggyes pudingos krémet ezután hagyjuk langyosra hűlni. Időnként keverjük át.
Amikor a mákos sütemény készre sült, kifordítjuk a tepsiből és hűlni hagyjuk. Egy jó éles késsel középen félbe vágjuk, majd az alját visszatesszük a tepsibe, amiben sütöttük. Erre rákenjük a pudingos-meggyes krémet, és a sütemény másik felével beborítjuk. Szeletelés előtt legalább 2 órát állni hagyjuk, hogy a krém kellően megszilárduljon benne, különben kifolyik. Porcukorral meghintve tálaljuk.









http://www.tipptar.hu/cikk/tipptar-hirek/verskepek/osszes



http://www.osszesrecept.hu/click/index/531784/?site=allergenmentes.blogspot.hu

http://receptneked.hu/eloetelek/lepcsanka-fokhagymas-martogatossal/?fb_action_ids=707194435991810&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=[275197502639056]&action_type_map=[%22og.likes%22]&action_ref_map=[]

ROPOGÓS CSICSERIBORSÓ

Hozzávalók:
3 csésze főtt csicseriborsó
2 evőkanál sörélesztőpehely
2 evőkanál hidegensajtolt olívaolaj
1 teáskanák só
½ teáskanál fokhagymapor
½ teáskanál vöröshagymapor
½ szárított kapor
2 evőkanál friss metélőhagyma, apróra darabolva
1 evőkanál friss zöldségzöldje , apróra daraboljva

Elkészítés:
A sütőt 220 fokra melegítjük. A megfőtt csicseriborsóról leöntjük a vizet és egy nagyobb edénybe tesszük. (csicseriborsót előző este be kell áztatni, majd haszánal előtt leöntjük az álott vizet róla, lábasba tesszük, friss vizet teszünk rá és odatesszük főlni. Mikor felforrt, lejebb vesszük a tüzet és 45-60 percig főzzük, míg meg nem puhul, de ne főljön szét).
Hozzáadjuk a sörélesztőpelyhet, olívaolajat, sót, fokhagyma és vöröshagymaport és a szárított kaprot, majd jól összekeverjük, hogy minden egyes csicseriborsó be legyen fedve a fűszerekkel.
Egy tepsibe sütőpapírt teszünk. Beleöntjük a fűszerezett csicseriborsót és elegyengetjük, hogy ne fedjék egymást.
30-35 percig sütjük. Kb 20 perc után egyszer megforgatjuk. Mikor kisült, hagyjuk kihülni, majd megszórjuk az apróra darabolt metélőhagymával és zöldségzöldjével.
Ebédhez, vacsorához, de egy jó film mellé csipsz helyett is tökéletes.
Jó étvágyat




Bögrés mákos
hozzávalók / 4 adag




  1. A meggybefőttet lecsöpögtetjük, és a levét is félretesszük.
  2. A hozzávalók kiméréséhez egy 2,5 dl-es börgét használunk. A mákot, a lisztet, és a porcukrot egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sütőport és az egészet jól összekeverjük. Ezután beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a tojást és a bögre tejet kisebb adagokban hozzáöntve a tésztát simára keverjük. 
  3. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, beledobáljuk a lecsöpögtetett meggybefőttet, majd előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróba! 
  4. Amíg sül, addig elkészítjük a krémet. A vaníliás pudingport és a 3 kanál cukrot egymással elkeverjük. A meggybefőtt levélből kimérünk 4 - 4,5 dl-t, és ezt is hozzáöntjük a pudingporhoz. A tálat mikrohullámú sütőbe állítjuk, és a legmagasabb fokozaton 5 percig főzzük. Félidőben egyszer kivesszük és átkeverjük. 
  5. Az elkészült meggyes pudingos krémet ezután hagyjuk langyosra hűlni. Időnként keverjük át. 
  6. Amikor a mákos sütemény készre sült, kifordítjuk a tepsiből és hűlni hagyjuk. Egy jó éles késsel középen félbe vágjuk, majd az alját visszatesszük a tepsibe, amiben sütöttük. Erre rákenjük a pudingos-meggyes krémet, és a sütemény másik felével beborítjuk. Szeletelés előtt legalább 2 órát állni hagyjuk, hogy a krém kellően megszilárduljon benne, különben kifolyik. Porcukorral meghintve tálaljuk.


Lekváros mákos

  1. A tojást a kristálycukorral kikeverjük fehéredésig, majd hozzájön az 1 bögre darált mák és az 1 bögre tej, óvatosan összekeverjük.
  2. Ezek után hozzáadjuk a lisztes sütőport (kb. 34×12 cm-es tepsibe tesszük).
  3. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük. 
  4. Ha megsült szeleteket vágunk, közepébe mélyedést készítünk, és megtöltjük lekvárral, majd olvasztott csokival díszítjük.

  • sütési hőfok: 180°C

  • 1 bögre liszt (2.5 dl a bögre mérete)
  • 1 bögre cukor (2,5 dl bögre )
  • 2.5 dl tej (vagyis 1 bögre)
  • 10 dkg mák (2.5 dl darálva, vagyis 1 bögre)
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 db tojás (4 tojássárgája, fehérje habbá verve)
  • 500 g szilva (felezett, magozott szilva )
  1. A cukrot a tojássárgájával habosra keverjük, hozzá a lisztet, sütőport, mákot, tejet tesszük, és ismét keverés.
  2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük géppel, és ezt már csak óvatosan, hogy ne törjük, gumifakanállal hozzáforgatjuk.
  3. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, beleöntjük a tésztát, és a tisztított, felezett szilvát elrendezgetjük a vágott felével felfelé.
  4. 180-200 C-on (ami az én gázsütőmön 4-es fokozat) 35-40 percig sütjük, tűpróba szükséges.

  • sütési hőfok: 190°C



Kenyér
30 dkg őrölt lenmag
40 dkg mag vegyesen: pl. szezámmag, napraforgómag, tökmag, dió, mandula, mogyoró, makadámai dió, stb.
5 ek. útifű maghéj
1 ek. paleo édesítőszer, tetszés szerint
4,5 dl víz
3 ek olaj vagy olvasztott zsír
1 tk só

Melegítsük elő a sütőt 250 C fokra.
Egy hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral. Az én formám 23x13x6 cm-es.
Egy tálban keverjük össze először a száraz anyagok, majd adjuk hozzá a víz-olaj keverékét.
Öntsük a masszát a sütőformába, alaposan nyomkodjuk bele, majd simítsuk a tetejét laposra.
250 C fokon (légkeverésesben 220 C fokon) süssük a kenyeret kb. 30 percig. Ekkor vegyük ki a formából, fordítsuk egy sütőpapírra és tegyük vissza még 30-40 percig.
Akkor jó, ha megütögetve kongó hango



Répa.....

http://csillakonyha.blogspot.hu/2011/10/repatorta.html

http://maimoni.cafeblog.hu/2014/01/07/mandulas-paleo-kenyer/

Hozzávalók:

20 dkg darált mandula

fél kk szódabikarbóna

3 tojás

1 tk almaecet

fél kk só

A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd egy másikban lazán felverjük a tojásokat (csak annyira, mintha rántottát készítenénk); összekeverjük a másik tál tartalmával, illetve az ecettel. Kis püspökkenyér formába (az enyém szilikonos, ha nem ilyenetek van, tegyetek bele sütőpapírt) tesszük a masszát, és 210 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.



Mandulás almatorta

 http://www.nosalty.hu/recept/lisztmentes-almatorta

 http://www.nosalty.hu/recept/kecskemeti-barackos-kolestorta

http://www.nosalty.hu/recept/paleo-sokmagos-kenyer

http://maimoni.cafeblog.hu/2014/01/07/mandulas-paleo-kenyer/

Erzsébet királyné torta

Hozzávalók (gáztepsihez):

Piskótához:
8 tojás fehérje
8 ek cukor
10 dkg kókusz
10dkg darálatlan mák
2 ek liszt
1 kk szódabikarbóna

Vaníliás krém:
8 tojássárgája
6 púpos ek liszt
20 dkg cukor
1l tej
20dkg margarin
*én 1cs vaniliáscukrot is raktam (opcionális)

Kekszréteg:
250g kakaós omlós keksz (pl. Győri)

Tejszínes réteg:
1/2 liter tejszín
2,5 csomag habfixáló

A tojásfehérjéket egy mély tálban elkezdjük robotgéppel felverni, majd amikor már majdnem kész, kanalanként beletesszük a cukrot és teljesen keményre verjük (amikor már nem csúszik ki a tálból a hab,ha oldalra döntjük). Lazán hozzákeverjük a mákot, a kókuszt és a lisztet az előzetesen hozzákevert szódabikarbónával. Egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe egyenletesen elsimítjuk a tésztát, majd a 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Figyeljünk oda, mert nagyon gyorsan sül. Akkor van kész, amikor szép világos aranybarnára sül a teteje. Még langyosan levesszük róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a krémet.
A tojások sárgáját simára keverjük a liszttel, 20 dkg cukorral és 1 liter tejjel, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük, hagyjuk hűlni, majd amikor már csak éppen langyos (de tényleg csak picit langyos), belekeverjük a margarint.
A krémet rákenjünk a mákos-kókuszos lapra, majd a kakaós keksszel (szépen egymás mellé helyezve) telerakjuk a vaníliás krém tetejét. Kicsit várjunk, hogy hűljön a krém, mielőtt elkészítjük a tejszínt.
A tejszínt elkezdjük kézi mixerrel felverni, majd amikor közepesen kemény, hozzáadjuk a habfixálót és teljesen keményre felverjük. Ha kész, rákenjük a tortánk tetejére és a hűtőbe tesszük.
*Én még kevés csokireszelékkel díszítettem a tetejét.

Célszerű legalább fél nappal, fogyasztás előtt elkészíteni.





Karácsonyi - Ciklus

http://www.mindmegette.hu/zabpelyhes-kakaos-keksz.recept

 http://www.mindmegette.hu/ezerjo-suti-gabitol.recept

Hozzávalók:

Ezerjó süti

  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg hideg vaj, vagy Rama
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál ecet vagy citrom
  • A mákos töltelékhez:
  • 15 dkg őrölt mák
  • 1 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • A túrós töltelékhez:
  • 30 dkg rögös túró
  • 1 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Az almás töltelékhez:
  • 6-8 db alma vagy körte
  • kb. 5-10 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • Valamint:
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 5 dkg mazsola
  • zsemlemorzsa kb. 3x2 evőkanál
  • A tepsi kenéséhez:
  • diónyi vaj, vagy Rama
Burgonyás-szezámmagos pogácsa
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt (fele rétesliszt)
  • 25 dkg vaj
  • 30 dkg főtt, áttört burgonya
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 tojás sárgája
  • 2 dl tejföl
  • 2 bő teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • A kenéshez:
  • 2 evőkanál olaj
  • 5 dkg szezámmag
  • A tetejére:
  • 1 tojás sárgája, kevés fehérjével keverve
  • 5 dkg reszelt kemény füstölt sajt
Sütőtökös süti
  • 2 bögre sült sütőtök
  • 2,5 bögre liszt
  • 1,5 bögre cukor
  • 1/2 bögre sütőmargarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 darab tojás
  • 1 kiskanál só

Hozzávalók -Könnyű mákos
  • 5 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 13 dkg mák
  • 10 dkg tejföl
  • 5 dkg liszt
  • 5-10 dkg porcukor / ízlés szerint /
  • 1 teáskanál rumaroma
Elkészítése

Összekeverjük a darált mákot a sütőporral elkevert liszttel, csipet sóval. Hozzá adjuk a porcukrot, a tojások sárgáját és a tejfölt, majd beletesszük a rumaromát. Végül óvatosan hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét.

Kikent , kilisztezett formába /őzgerinc de bármilyen formába lehet rakni /,  simítjuk és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Gyulladásellenes étrend

Legfontosabb tudatában lennünk, hogy a gyulladás szabályozásában nagy szerepet játszanak bizonyos zsírsavak, és azok aránya. A telített zsírsavak inkább a gyulladás irányában hatnak, illetve a telítetlen zsírsavak közül az omega 6 zsírsavaknak van ilyen tulajdonsága, melyből a gyulladásos reakció alapvegyülete az arachidonsav képződik. A magvakban és halakban megtalálható omega 3 zsírsavak azonban a gyulladás ellen hatnak. Telített zsírokat és arachidonsavat tartalmaznak a húsok, tejtermékek és a tojás is. Így, bár ezen élelmiszerek értékes vitaminok és ásványok forrásai is, zsírtartalmuk rontja értéküket. Épp ezért válasszunk zsírszegény tejtermékeket, sovány húsokat, és kerüljük a tojást főként annak sárgáját.

A feldolgozott élelmiszerek, főleg húsok (löncshús, hot dog, virsli stb.) nitriteket tartalmaznak, melyek szintén a gyulladásos folyamatok irányába viszik az anyagcsere-folyamatokat. A cukrok és finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása szintén összefüggésben áll a krónikus gyulladások jelenlétével. Ráadásul az általuk létrehozott cukoranyagcsere zavar elhízáshoz vezet, mely a fokozott terhelés révén tovább rontja az ízületi funkciókat. Nem csak az édességek, de az édes üdítőitalok a tészták és a fehérlisztből készült termékek is kerülendők!

Tehát ízületi gyulladás esetén a magas rosttartalmú és főként növényi alapú táplálék a kívánatos, de meg kell jegyezni, hogy a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növényeket kerülni érdemes. Ide tartoznak a burgonya, a paprika, a paradicsom, a padlizsán, és a dohány is (bár ez utóbbit nem esszük meg). Az említett növények a solanint tartalmaznak, mely fokozza a gyulladásos folyamatokat és egyeseknél kifejezetten erősíti a fájdalmat. Érdemes tehát egy-két hétre kihagyni az étrendből az említett gyümölcsöket, gumókat és megfigyelni, hogy a panaszok csökkentek-e. Ha ez nem befolyásol semmit, fogyasszuk ezeket is bátran, hisz sok értékes anyagot tartalmaznak!

A citrusfélékben (grapefruit, citrom, narancs) található kémiai anyagok kifejezett gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. E mellett az említett növényi színanyagok számtalan reakcióban szerepet játszanak, például segítenek a gyulladás során felszabaduló szabad gyökök károsító hatásainak kivédésében. A brokkoli és a grapefruit anyagai fokozzák a máj méregtelenítő működését, így segítenek a keringésben levő gyulladásos hírvivő molekulák lebontásában. A bogyós színes gyümölcsök szintén tele vannak gyulladásellenes flavonoidokkal és antioxidánsokkal. Egyik legfontosabb képviselőjük a quercetin, mely még az alma és hagyma héjában, illetve a homoktövisben található nagy mennyiségben.

Már említettük az omega 3 zsírsavakat, melyek fő forrásai a hideg tengeri halak és tengeri herkentyűk, növények közül pedig a lenmagolaj, a kanola- és tökmagolaj. A legfontosabb omega 3 zsírsavak az EPA és a DHA, melyből a halakban található a legtöbb. Az említett növényi olajokban található ALA nevű omega-3 zsírsavból az emberi szervezet is képes ezeket előállítani, de csak korlátozott mértékben. Fontos lehet éppen ezért az étrend-kiegészítők formájában történő pótlás is, főleg mert gyulladás esetén 2-3 grammra is szükségünk lehet. Az omega-3 étrend-kiegészítő kiválasztásakor mindenképpen ellenőrizzük, hogy egészen pontosan mit tartalmaz a kapszula. Előfordulhat ugyanis, hogy egy 1000 mg halolajat tartalmazó terméknek csak 5-10%-a EPA és DHA!  

Mit tehetünk ízületi gyulladás esetén?

A betegség a mai ismereteink szerint nem gyógyítható, az elveszett porc vissza nem építhető, de a romlás mértéke késleltethető. A mozgászavar miatt bekövetkező balesetek elkerülhetők, és a tünetek is jelentősen csökkenthetők. Több oldalról kell tehát megcélozni a problémát. Fontos az életmódi elemek betartása, megfelelő mozgásformák megtanulása, alkalmazhatók étrend-kiegészítők, illetve sokat segíthet a mikroáram terápia.

Étrend-kiegészítők ízületi gyulladásra

Az étrend-kiegészítés legfontosabb szempontja a gyulladás csökkentése. 2-3gramm omega-3 zsírsav bevitele soknak tűnik, de az összes ajánlás ekkora, vagy még nagyobb dózisokat javasol.

A speciálisan immunizát tehenek tejéből kivont MicrolactinTM szintén gyulladáscsökkentő hatású, melynek hatását kopásos és reumás ízületi gyulladás esetén is jótékonynak találták állatokon és embereken végzett tanulmányokban is. Tapasztalatok szerint hatása már egy-két héten belül megmutatkozik, ha nem, nem is érdemes tovább alkalmazni.

A gyulladást csökkenti a quercetin is, mely a homoktövisben található igen nagy mennyiségben. A Highland Quercetin készítmény - bár elsősorban allergiára javasolt - itt is jó hatással lehet.

Sokan úgy tudják, hogy a glukózamin és az MSM a porc építésére szolgál, ami ebben a formában nem igaz. Ezek a vegyületek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, és hatásosak reumás ízületi fájdalmak esetén is.

Növényi anyagok közül a kurkuma, az ördögcsáklya (Devil’s Claw), a macskagyökér és a tömjén (Boswellia) bírnak erős gyulladáscsökkentő hatással.

Fizikai módszerek ízületi gyulladás ellen

A mikroáram terápia reumás gyulladásban is hatékony - bár eleddig nem elterjedt - eljárás. Alkalmazása során gyenge, az érzékelhetőnél is kisebb árammintázatokat vezetünk át a beteg testrészen, megnövelve a sejtek energiatartalékait, csökkentve a fájdalmat és gyulladást, valamint elősegítve a gyógyulási folyamatokat. Ez a haladó, de mégis egyszerű eljárás a legjobb választás bármilyen fájdalom szindróma és gyulladás esetén.

Mivel a reumatoid artritisz az egész testet érinti, a mikroáram terápiát is ki kell az egész testfelületre terjeszteni.

Az otthon alkalmazható Micro Doctor mikroáram terápiás eszközt érdemes nem csak a beteg testrészen alkalmazni. A kezelést minden esetben ki kell egészíteni a tappancsok kéz- és lábfejekre történő helyezésével, és a teljes test kezelésével.

Dr. Gulyás Tamás





http://www.vitalport.hu/massz%C3%A1zs/szomatika-izomkontroll/

http://erintesem.hu/az-izuletek-tisztitasa/

Myst Kata
Abszolult-tok

Freskók a falon:
porszembe fagyott moszatok;
maszatok.
Porszem-aktok ;visszamaradtok...
porszegő hegromon.
Harpag orom, örök horog...
Pókáló rajzolat ; hálózva
barna harangtok.
Arany csalitok ; ezüstbe haraptok.
Rokon okok , rokonotok...
horogra akadtok.


Nos ez egy hülyeség, vagy mégsem???
Hogy utálom a modern verseket, és most tessék
mint plázacica ..szülök egyet...

Az elismerésről
 
Innen is díj, meg onnan is,
mit tegyek?
Dunát is rekeszthetek, bár
egyre megy...
Nehéz döntés, bonyolítom..
A kép más, de nem képmás...
 
Választanom pedig kell,
Nem mindegy az első hely!
 
Ezt bizony indokolni is kell... *
Miért is enyém az első hely?
 
Nem mindegy óbor-e, vagy ez évi...
Most ezért félretéve; érlelem...
magamat addig hidegre teszem...
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

mystynekatika2013. június 13. 10:10

Köszönöm, megvolt a ki mit érek-tud,
ölellek Benneteket !!
skary,pilla, sea,baramara!!

skary2013. június 13. 04:53

szögényrokonok :)

Torpilla31812013. június 13. 00:16

Noakkó én is mosolygok!
:)

baramara2013. június 13. 00:15

Nem hülyeség, abszolút jó! :)

Torpilla31812013. június 13. 00:11

nem hülyeség..
tetszik!
De tényleg mosolyt csalt az arcomra:((
Pedig gyásznak kategórizálod..

Törölt tag2013. június 12. 23:44

Törölt hozzászólás.