A boldogság törvénye (részlet)

mystynekatika•  2012. november 6. 17:27



Mit vár tõled Isten? - Hitet„Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten elõtt..." (Zsidók 11:6)

A Biblia azt mondja: „Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten elõtt, mert aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy õ van; és megjutalmazza azokat, akik õt keresik.” Tudod mit vár tõled Isten? Hitet. Azt akarja, hogy bízz Igéjében, bízz jellemében és eddig is oly sokszor tanúsított hûségében. E nélkül nem lehetsz tetszésére.


Az a nehézség, amivel épp most küzdesz, talán épp arra mutat rá, hol tartasz most a hitben. Az, hogy bajokon mégy keresztül, nem jelenti azt, hogy nincs hited. Lehet, hogy nem a hit hiánya juttatott nehéz helyzetbe, de az biztos, hogy a hited erõssége tud túljuttatni rajta. Azt kérded: „De nem kellene ésszerûnek lennem?” Dehogynem, de ne légy annyira racionális, hogy nem hagysz teret a természetfelettinek! A saját értelmed imádata nárcizmus. Azt mondjuk: „Ha nem értem, ne hiszem el!” Ez lényegében véve azt jelenti, hogy te magad vagy a saját istened! Igazából nem hiszel Istenben, mert magadban hiszel. Mihez fogsz kezdeni akkor, amikor az élet egy olyan problémát hoz, amit te magad nem tudsz megoldani?


Mielõtt Jézus feltámasztotta volna Lázárt, megkérte Máriát és Mártát, hogy vezessék a sírhoz, arra a helyre, ahol feladták a hitet, oda, ahol az emberi korlátok húzódtak. Miért? Mert csak ha eléred ezt a pontot, akkor fedezed fel Istent, „Aki pedig mindent megtehet sokkal bõségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk…” (Efezus 3:20).











Csukás István
Annyiszor játszottam a boldogot

Annyiszor játszottam a boldogot,

most végre boldog lehetnék -
nyugtalanul figyelem magamat,
vajon mi hiányzik még,

mi hiányzik és honnan hiányzik,

a világból-e vagy belőlem,
hogy miért nem csurran a méz,
fanyarul megért szőlőszem;

vagy nincs is, csak a mesében,

elkopott idegeket simogató
szép hazugság, kábítószer,
és mindegy, rossz voltam vagy jó,

s a boldogot csak játszani lehet,
és az élethez ennyi is elég,
az üdvözült angyali boldogságot
nem ismerik, csak a hülyék.



Számíts jó dolgokra Istentõl!„Mindenki várakozva néz rád..." (Zsoltárok 145:15)

Amikor Isten bemutatkozott Ábrahámnak, ezt a nevet mondta: „El Shaddai”, ami azt jelenti „aki mindenrõl gondoskodik”. Ma neked is ezt mondja Isten: „Én vagyok minden, amire szükséged van!” Nos, azt tudod, hogy Isten képes mindenre, de lehet, hogy néha azon tûnõdsz, vajon meg is akarja-e tenni? Nem elég csupán annyit tudni, hogy Isten képes rá; ahhoz, hogy hited biztos alapokon nyugodjon, hinned kell azt is, hogy meg is akarja tenni.


Egyszer egy leprás jött Jézushoz, és ezt mondta: „Ha akarod, meg tudsz tisztítani” (Márk 1:40). Jézus feltárta, mi van a szívében, és ezt mondta: „Akarom, tisztulj meg!” (Márk 1:41). Ne engedd, hogy a sátán kétséget ültessen el benned arról, hogy Isten gondot fog-e viselni rólad vagy sem. A Biblia azt mondja: „Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket…” (Filippi 4:19). Figyeld meg, a Biblia nem azt mondja, hogy „Isten hatalom”, hanem azt: „Isten szeretet”. Vagyis arra összpontosít, hogy akarja használni hatalmát, nem csupán arra, hogy van hatalma. Mivel Istennek szeretõ szíve van, használni fogja hatalmát szükségeid betöltésére.


Igazából Isten örömét leli abban, hogy betöltse szükségeinket. „Kegyelmes és irgalmas az Úr, türelme hosszú, szeretete nagy. Jó az Úr mindenkihez, irgalmas minden teremtményéhez… Mindenki várakozva néz rád, és te idejében adsz nekik eledelt. Kinyitod kezedet, és kielégítesz minden élõlényt kegyelmesen” (Zsoltárok 145:8-9,15-16). Lehet, hogy Isten nem olyan módon válaszol imáidra, ahogyan elképzeled, vagy nem akkor, amikor szerinted kellene, de ha bízol benne, Õ válaszolni fog úgy, ahogyan a legjobb neked.




Isten szeret téged!„Lássátok meg, milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya..." (1János 3:1)

Isten mindent tud rólad, amit tudni lehet, beleértve a múltadat, a jelenedet és a jövődet. Nem téveszt szem elől semmit. Tudja a nevedet: „Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy!” (Ézsaiás 43:1). Tudja a lakcímedet is: „Tudom, hol van a lakóhelyed…” (Jelenések 2:13). De most jön a legcsodálatosabb rész: mindent tud rólad – mégis szeret! Nem mondja, hogy: „szeretlek, ha…”. Isten szívében nincsenek „ha…” mondatok. Irántad való szeretete már létezett, mielőtt megszülettél, és meglesz akkor is, ha már eltávozol ebből az életből. „…milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek minket, és azok is vagyunk.” (1János 3:1) Azt jelenti ez, hogy Isten nem bánja, bármit is mondunk vagy teszünk? Nem, a feltétel nélküli szeretet nem érdektelenséget jelent. Időnként összetévesztjük a feltétel nélküli szeretetet a feltétel nélküli beleegyezéssel, helyesléssel. Isten nem hagyja jóvá az árulást, az önzést, a büszkeséget, a becstelenséget, a kéjvágyat, a sértődést, neheztelést vagy a bűn bármilyen más formáját. Ezek a dolgok ellentétesek a szeretettel, amit Isten bele akar plántálni szívünkbe. Isten feltétel nélküli szeretete csupán azt jelenti, hogy ő továbbra is szeret minket, még akkor is, ha mi elszúrjuk a dolgokat; hogy vár ránk, mint ahogy az apa várt a tékozló fiúra. Nagyon fontos ragaszkodnunk ehhez az igazsághoz, hogy Isten sosem szűnik meg szeretni minket, még ha szomorkodik is amiatt, amit teszünk. „Miért olyan fontos ez?” – kérdezed. Mert Isten szeretete az a mágnes, ami mindig visszavonz minket Hozzá.







Nézz szembe a félelmeiddel! (2) Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erõ, a szeretet és a józanság lelkét." (2Timóteus 1:7)

 

Egy turista vidéken autózott, amikor meglátott egy idõs farmert a háza elõtt egy hintaszékben üldögélni. A ház mögött 30 hektárnyi föld húzódott. A turista megkérdezte: Ez a maga földje?" Igen" - felelte a farmer. És mit csinál vele? Gyapotot fog termelni rajta?" - kérdezte a turista. Nem, attól tartok ellepné a zsizsik" - mondta a farmer. Akkor esetleg kukoricát?" - kérdezte a turista. Nem, mert félek, hogy megennék a sáskák" - felelte a farmer. Nos, - folytatta a turista - akkor talán marhákat fog tartani?" A farmer erre azt mondta: Félõ, hogy esni fog a marhahús ára." De hát akkor mit fog kezdeni ezzel a jó földdel?" - kérdezte a turista. Semmit. Fõ a biztonság."

Te is így érzel? Ha mindenáron biztosra akarsz menni az életben, akkor a sikerre való esélyed annyi, mint a terméketlen pusztáé. Amíg a félelem irányítja az életedet, nem fogsz hittel lépni, és nem fogod betölteni a rendeltetésed. A Biblia azt mondja, hogy hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni (ld. Zsidók 11:6). Nem jobb tehát a kudarcot kockáztatva azt tenni, amit Isten akar, mint azt kockáztatni, hogy nem leszel tetszésére? Mind megtapasztaltuk már a félelmet, amely rá akar venni, hogy visszavonuljunk. Csak azok jutnak elõre az életben, akik ezt legyõzik. Beszéljék mindenkor, hogy nagy az Úr, aki szolgája javát akarja" (Zsoltárok 35:27). A kudarctól való félelem legyõzése azzal kezdõdik, ha hiszed: Isten azt akarja, hogy sikerüljön." Ha ezzel az igazsággal vértezed fel magad, nem csupán szembeszegülsz a félelemmel, de le is tudod


Ne félj a kudarctól! (1)Mert ha hétszer elesik is az igaz, mégis fölkel..." (Példabeszédek 24:16)

 

Amíg le nem gyõzöd a kudarctól való félelmet, képtelen leszel a kockázatvállalásra. A legfontosabb dolog, amire emlékezned kell, ha kudarc ér: ne add fel! A történelem azt mutatja, hogy a kudarc igazából a sikerhez vezetõ híd lehet. Iskoláskorában Napóleon negyvenkettedik volt egy negyvenhárom fõs osztályban, mégis olyan hadsereget épített fel, amivel meghódította a világ nagy részét. George Washington elvesztette csatái kétharmadát, ám az ellene szóló esélyek ellenére megnyerte a Függetlenségi Háborút és megváltoztatta az amerikai történelmet. Albert Einstein annyira nehezen tanult, hogy azt javasolták neki, fizika helyett válasszon inkább valamilyen más tantárgyat, mégis õt tartják az atomkor atyjának. Amikor ezek a nevek eszedbe jutnak, nem a kudarcaikra emlékszel, hanem arra, mivel járultak hozzá a világ fejlõdéséhez. Az igazi kudarc az, ha a kudarcot véglegesnek fogod fel. A kudarc nem egy esemény, csak egy vélemény, és amíg nem a te véleményed, addig képes leszel visszatérni és sikert elérni. Mert ha hétszer elesik is az igaz, mégis fölkel." Székfoglaló beszédében Franklin Roosevelt ezt mondta a nemzetnek: Egyedül a félelemtõl kell félnünk." A kudarc nem végzetes, lehet újrakezdeni. A kudarctól való félelem azonban végzetes lehet a céljaidra nézve, mert visszatart attól, hogy újra megpróbáld. Miután listába szedte az összes elképzelhetõ rossz helyzetet, mint például: nyomorúság, szorongattatás, üldözés, éhezés, mezítelenség, veszedelem, fegyver(es támadás), Pál ezt írja: De mindezekkel szemben diadalmaskodunk az által, aki szeret minket" (Róma 8:37). A mai ige tehát számodra ez: ne félj a kudarctól!




részlet Vankó Zsuzsa:
A boldogság törvénye c. könyvből




 

2012. november 23. Diadalmas gyõztesek (1) ...Krisztus ereje által mindenkor diadalra vezet bennünket..." (2Korinthus 2:14)

 

Jézus azt mondta: E világon nyomorúságtok lészen..." (János 16:33 Károli). Ha problémáid vannak, az nem azt jelenti, hogy nem vagy igazi hívõ, hogy kudarcot vallottál, vagy, hogy Isten nem kedvel. A vihar a hívõ házát éppúgy próbára tette, mint a hitetlenét (ld. Máté 7:24-27). A hívõ azonban felülkerekedett rajta. Mi tehát Isten célja? Az, hogy gyõztessé neveljen, ne szabadulómûvésszé! Hála legyen Istennek, aki a Krisztus ereje által mindenkor diadalra vezet bennünket." Igen, Isten meg fog szabadítani, de elõször tanítani fog. Vannak olyan problémák, melyeket nem kerülhetsz el, amiket mindenképpen kezelned kell. Ilyen például a külsõd, amelyet örököltél. A mai társadalom annyira megszállottja a külsõ megjelenésnek. Lehet, hogy te is elégedetlen vagy a kinézeteddel? Úgy érzed, túl magas, túl alacsony, túl átlagos, nem atlétikus, alma formájú, körte formájú vagy, az orrod pedig tényleg csúnya? Szeplõs vagy, nagy a tokád vagy elállnak a füleid? Próbáltál már sötétebb árnyalatot és világosabb árnyalatot is? Hangsúlyoztad, elrejtetted, kisebbíttetted, nagyobbíttattad, de sosem úgy néz ki, ahogy szeretnéd? Óvakodj a kultúra testies normáitól. ...azok magukat magukhoz mérvén és magukhoz hasonlítván magukat, nem okosan cselekesznek" (2Korinthus 10:12 Károli). A Biblia azt mondja: Jaj annak, aki perbe száll alkotójával... Mondhatja-e formálójának az agyag: Mit csinálsz? És a készítmény ezt: Nem ügyes a kezed?" (Ézsaiás 45:9). Tekints arra, ami a legjobb benned, és fogadd el azt, amin nem tudsz változtatni. Isten nem hibázik. Ne légy olyan, mint azok, akik nem okosan cselekesznek"! Az ember azt nézi, ami a szeme elõtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van" (1Sámuel 16:7). Isten mércéjét használd, ne az emberekét! Kezdd el értékelni önmagad!











                Jézus Krisztus az úgynevezett boldogmondásokkal kezdte nevezetes Hegyi beszédét.
 Ezzel tanúságot tett arról, hogy Istennek az a mindenekfeletti szándéka velünk, emberekkel kapcsolatban,
hogy megmutassa nekünk a boldogság útját, rávezessen minket annak titkára.

Jézus más alkalommal így határozta meg földi küldetésének a célját: "Azért jöttem,
hogy
(az embereknek) életük legyen és bővelkedjenek" (Ján 10,10) Ez a kijelentés magában foglalja,
 hogy annak az embernek van csak "élete" - a szó teljes és igaz értelmében -, aki "bővelkedik".
 A "bővelkedés" Jézus tanításainak összefüggésében semmiképpen nem az anyagiak bőségét jelenti, hanem
 lelki jólétet, megelégedettséget, boldogságot. Az élet és a boldogság szinte váltófogalmak a Bibliában, mivel
 az élet nem érték, nem is nevezhető igazán életnek, ha nem vagyunk boldogok.
Isten eredeti teremtési rendjében az élet eleve, rendeltetésszerűen boldog életet jelentett.

A bibliai etika a valódi élet, az igaz és boldog élet törvényét tárja elénk.
     Ugyanez a törvény egyben a fizikai élet fennmaradásának, maradandóságának a törvénye is a bibliai kinyilatkoztatás szerint.
 A tökéletesen igaz és boldog élet természeténél fogva örök élet is, mivel nem hordja magában a romlás és a halál csíráit.
Az az ember, aki betölti az erkölcsi törvényt, nemcsak igaz és boldog életet nyer ezen a Földön, hanem az örök élete is feltétlenül biztosított, "megkezdődött". Jézus így juttatta ezt kifejezésre: "Én tudom, hogy az Ő parancsolata (Isten erkölcsi törvénye) örök élet." (Ján 12,50) "Bizony, bizony mondom néktek, hogy aki hallja az én beszédemet és hisz annak.. örök élete van... átment a halálból az életre." (Ján 5,24)
 Hallatlan dolgot állít ezzel Jézus, valamint az egész Szentírás is: az erkölcsi élet törvénye és a fizikai élet törvénye ugyanaz.
 Nem tekinthetjük őket úgy, mintha két, egymástól különböző és egymástól független törvényről lenne szó.
 Az erkölcsi törvény megtartásától nemcsak az élet boldogsága függ, hanem annak megmaradása is!
 Aki betölti az örök, egyetemes erkölcsi törvényt, az életet nyer a szó legigazabb és legteljesebb értelmében: igaz, boldog és örök életet.
     Azt is nyilvánvalóvá teszik a Biblia kijelentései, hogy az erkölcsi törvény betöltése nem mást jelent, mint az igazság vagy igazságosság   gyakorlati megvalósítását. Kimondhatjuk, hogy az élet és a boldogság alapja, avagy feltétele: az igazság.
Ilyen megfogalmazásokban jut ez kifejezésre a Szentírásban: "Lesz az igazság műve békesség, az igazság gyümölcse nyugalom és biztonság mindörökké." (Ésa 32,17) Jézus önmagára vonatkozó tanúságtétele így hangzott: "Én vagyok az út, az igazság és az élet." (Ján 14,6)
  Hegyi beszéde boldogmondásainál is megfigyelhetjük, hogy az igaz magatartás és cselekvés eredményeként ígér boldogságot ezek mindegyike. Pál apostol tömören az "igazság törvényének" nevezi Isten erkölcsi törvényét (Róm 9,31).

    A másik állítás, amelyet a cím tartalmaz: a boldogságnak "törvénye" van. A legkevesebb ember gondol erre, vagy hiszi ezt.
 A boldogságot nagyrészt a szerencse dolgának, a sors adományának tekintik, esetleges dolognak, ami rajtunk kívülálló tényezőktől  - külső körülményektől és emberektől - függ. Hatalmas felfedezés és bátorítás az, amit ezzel szemben a Biblia állít: A boldogságnak törvénye van, és e törvény betöltése által mindenkinek megnyílhat az út a boldogsághoz! Jézus boldogmondásai rámutatnak arra, hogy e törvény betöltéséből - még a földi élet nyomoróságai közepette és ellenére is - boldogság származik.

     Milyen szépen és egyszerűen hangzik mindez! Eszerint egy dologra lenne csak szükség a boldog és örök élet elnyeréséhez:
 az egyetemes, örök erkölcsi törvény felfedezésére és megismerésére. ...
   A bibliai etika azonban egy további döntő igazságot tár elénk: Bár a boldogság törvénye egyszerű és világos,
nem titkos tudomány,
amely csak a beavatottaknak lenne hozzáférhető, mégis szinte végtelennek látszó távolság és
 legyőzhetetlennek tűnő akadály választ el minket tőle. A saját lényünk törvénye - amit a genetikai örökség és a
szokások hatalma írt belénk - ugyanis épp az ellenkezője a boldogság törvényének.

 Ezért csakis az isteni megváltás hatalmas munkájával,
csodájával kerülhetünk összhangba ismét az igazság törvényével.

  A Biblia tanítása eltérő és egyedülálló e tekintetben minden más vallási vagy filozófiai etikai rendszerhez képest.

                             Folyt. köv.

      Johannes  Amos Comenius  nyomán 
"Az istenfélők szívében mindig boldogság honol"!

Ujjongj  élettel telve, légy
a megbékélés szeretetaranyának
várományosa , jogos örököse.  
Uralhassa Isten lelked trónját,
Csak Őt dobogja szíved, mennyei
kincseivel vértezve boldogan...
Csillagösvényed Urad ,
világossága fényesedik!
Oltalma , irgalma édesedik...
Édességétől semmilyen
keserűség nem fordít el
többé soha , mert megízlelni
is elég , végleg beleolvadsz.
Ezt nem érti a világ , hiába...
Bár milliókat költ ,meg nem veheti.
 Mysty Kata


"Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen."

A 16. verset méltán nevezik gyakran az evangélium szívének, vagy a Biblia aranyszövegének.Tekintsük át mit tartalmaz ez az egyetlen mondat:

 

1. Kijelentést arról, hogy az Atya szereti a bűnös, elveszett világot, illetve emberiséget.
2. Rámutat arra, hogy a kereszt nemcsak a Fiú, hanem az Atya áldozata is volt.
3. Isten szeretete és megmentő szándéka az egész világra vonatkozik, de a kevés hívőért, sőt akár egyetlen emberért - "valakiért" - is meghozza   hatalmas áldozatát.
4. Csak azokon segít ez az áldozat, akik hisznek Őbenne. Az üdvösséghez nem segít a tanokban való hit és a szertartások gyakorlása, hanem csak a Jézus Krisztusban mint az Atya áldozatában való hit.
5. Az ember sorsa Krisztus nélkül: elveszés, a Krisztus áldozatában való hit által pedig: örök élet.


Isten áldozata csak akkor segít az emberen, ha hisz benne. Ez az ember része.Hit által kell a maga számára, javára igényelnie. Csak a keresztáldozat - Isten abban megnyilatkozó szeretetének megértése és értékelése - ölheti meg az emberben az önzést. Csak ez alapozhat meg benne egy azzal teljesen ellentétes gondolkodásmódot és lelkületet. A vallás külső látszatát lehetséges fenntartani a Krisztus áldozatában való hit nélkül is. A valódi újjászületés azonban csakis a Krisztus áldozatában való hit által indul meg az emberben. Isten országába pedig csak az újjászületés nyit utat.
   Az is nyilvánvaló Jézus e kijelentéséből, hogy az egész embervilág az "elveszettség" állapotában van. Isten törvénye minden törvényszegőre halálos ítéletet mond ki. És a bűn önmagában is hordozza a pusztulást mint természetes következményt. Isten nagy kegyelme tartja fenn az életet a Földön a bűn ellenére. Ő ajándékoz bizonyos életidőt az embernek a megtérésre, és halasztja el az ítélet végrehajtását a vég idejére. Áll azonban a törvény, hogy az ember elvész, ha nem történik alapvető változás az indítékaiban és cselekedeteiben.




“A szeretet nem azt nézi, hogy viszonozzák-e, hanem inkább azt keresi, hogy kinek van erre szüksége. De kinek van jobban szüksége szeretetre, mint annak, aki minden szeretet nélkül, gyûlöletben él. Ki lenne hát méltóbb szeretetre, mint az ellenségem? Hogyan lesz a szeretet legyõzhetetlen? Úgy, hogy sohasem nézi azt, mit tesz ellene az ellenség, hanem azt, hogy Jézus mit tett” (Dietrich Bonhoeffer).

 

Szeretetre vágyik minden ember, ezért tegyünk egy kísérletet, kezdjük el szeretni azokat, akik terhünkre vannak; akik szeretetünket sohasem viszonozták; akik más véleményen vannak, mint mi; akik csak fájdalmat és szomorúságot okoznak nekünk! Próbáljuk meg szeretni ne csak a tõlünk legtávolabb állót – mert néha azt könnyebb! –, hanem a legközelebb álló és segítségünkre szoruló felebarátunkat! Mindenekfelett szeressük Istent, aki életünk Ura, és gondoskodó, védelmezõ szeretetével naponta körülvesz, megtanít az ajándékozó szeretet titkára és szépségére.

84. oldal

Gondolatok a szeretetről

A kötelesség szeretet nélkül
kedvetlenséget támaszt.
A felelõsség szeretet nélkül
kíméletlenséggé fajul.
Az igazságosság szeretet nélkül
nem más, mint keménység.
A nevelés szeretet nélkül ellenkezést vált ki.
A bölcsesség szeretet nélkül ravaszságot szül.
A kedvesség szeretet nélkül képmutatás.
A rend szeretet nélkül aprólékosság.
A tapasztalat szeretet nélkül önteltség.
A hatalom szeretet nélkül kevélységet szül.
A birtoklás szeretet nélkül fukarsággá válik.
A hit szeretet nélkül az elkerülhetetlen végzet
hiedelmének szintjére süllyed.
Az élet szeretet nélkül teljesen értelmetlen.
                                                (J. Machalse)


 

 

 

 

"Legnagyobb cél pedig itt-e földi létben Ember lenni mindig, minden körülményben."

  

 

 

"Megbocsátottam a megbocsáthatatlant.
 Megpróbáltam pótolni a nélkülözhetetlen embereket
 és elfeledni az elfeledhetetleneket.
Sokszor cselekedtem indulatból, okoztam csalódást és csalódtam olyanokban,
 akiktől sosem vártam volna. Öleltem, hogy védelmet nyújtsak,
 és nevettem mikor már nem bírtam tovább.
Szereztem örök barátokat.
Szerettem és szerettek, de sokszor el is utasítottak.
Előfordult olyan is, hogy szerettek, de én nem tudtam visszaszeretni.
Ujjongtam a boldogságtól, habzsoltam a szerelmet és esküdtem örök hűséget,
 de volt hogy teljes erővel mentem fejjel a falnak!
 Sírtam zenehallgatás vagy fényképalbum lapozgatása közben.
És felhívtam valakit, csak azért, hogy halljam a hangját.
Néha elég volt egy mosoly, hogy szerelmes legyek.
Sokszor éreztem, meghalok a vágytól.
És féltem, hogy elvesztek valakit,
 aki nagyon fontos volt számomra(a végén mégis elvesztettem)!
DE TÚLÉLTEM!És még most is ÉLEK!
Az életet nem csak túlélem..és Neked sem ajánlom, hogy ezt tedd..ÉLJ!
A harcba elszántan kell menni, az életet szenvedélyesen átölelni,
 emelt fővel veszteni és merészen győzni, mert a világ a bátraké és AZ ÉLET TÚL SOKAT ÉR ahhoz,
hogy jelentéktelenné váljon!" /Chaplin/

"Kinevettek engem mert más vagyok, de én is kinevetlek titeket mert mind egyformák vagytok.........."

 

 

Ünnepled - e a vasárnapot...

 Hittel élsz -e vagy anélkül?

 

 

Na jó!
Úgy látszik én leszek az ünnep rontó!

Csak azért hogy valamit tisztázzunk.
A vasárnap nemcsak úgy ünnep általában...
És minket érintve nemcsak azért mert még a kommunizmus sem tudta eltörölni a közelmúltban jellegét.
A vasárnap azért ünnep mert Jézus tette azzá.
Ne feledjük...a vasárnap a zsidó hét első napja. A zsidók a mózesi törvény értelmében a sabbátot, azaz a szombatot ünnepelték Istennel és egymással való közösségben persze a templomban áldozatot bemutatva hiszen igy lett megszentelve az a nap és vált a lélek számára áldott nappá.
A keresztyének viszont akik Urukra, az értük életét áldozó Krisztusra néztek, nos ők Jézus Krisztusra való tekintettel a hét első napját ünnepelték azaz a vasárnapot. Hogy miért?
Azért mert Jézus virágvasárnap vonult Őt megillető királyként uralkodásának színhelyére a templomba (virágvasárnapi bevonulás a jeruzsálemi templomba) .
Mert Jézus Krisztus a hét első napjára virradóra támadt fel a halálból és mutatta meg hogy Ő a győztes Úr az ember legnagyobb ellensége a halál felett.
És nem utolsó sorban Jézus ötven (penthos) nappal feltámadása után azaz pünkösd napján ezen a napon töltötte ki Szentlelkét ebbe a világba hogy általa bennünk és közöttünk jelen lehessen.
Nos...ezért ünneplik a keresztyének a vasárnapot.
Éppen ezért az a véleményem hogy minden nosztalgikus szólam helyett a vasárnap titkát értelmetlen Jézus nélkül megfogalmaznunk.
A mai magyar társadalom komoly hiányérzettel keresi sorstalanságának és bajainak okát...akár a társadalmi, akár gazdasági, akár morális vonatkozásban egyaránt.
Tehát a baj az, hogy csak a vasárnapot akarjuk ünnepelni és nem a vasárnap ajándékozóját!
Nos...így pedig az ünnep csak a dilemmában összpontosul..
Persze nem mindenkinek!
Istennek hála nekem például nem.
Nemcsak azért mert még csak 42 leszek...hanem azért is mert nekem minden vasárnapom Jézusról szól és a családomról. a kis és nagycsaládomról...

 

 

 

 

                                       KIVÁLÓSÁGOKRÓL SOROZAT EBBEN A RÉSZBEN:::

                                                             

         Látszatért   Erősnek lenni, ha legyőzött vagy, Fölemelni a fejed, ha görcse öl. Szemébe nézni minden Gaznak, aki lelked kertjét belakja... Ordítani cinikus Csend képébe, Letiport büszkeséged sárból, piszokból, összetörve fölvenni, szétszakított gönc- önbizalmaddal felöltöztetve arcod tükrét csillogó fényesre törölni... Fehérre festeni , illatosítani; dohos , bűztől  itatott ,és átjárt feketéllő kínnyoszolyát.... Megtaposottam a földről kelni, titkot temetni, csalót táplálni, gyilkost dédelgetni kebleden: erősnek látszani és lenni..... Látszat életet élni Látszatért..... Bűnöm a bűn zsoldja.. Halálom az életé... Életem a halálomé...   Vízkereszt azt jelenti: Isten mindenkit üdvözíteni akar: a pogányokat is, sőt még engem is.Téged is.A karácsonyban  azt ünnepeljük, hogy Isten eljött hozzánk. A vízkereszt annak az ünnepe, hogy az embernek is el kell indulnia Isten felé..... "amikor már nem tudott semmi ujjat mutatni
amikor elfogyott minden elszenvedett varázslat
a tigris tulipánná változott vissza
a nyulacska kendővé és kártyává a történelem
és még mindig nem tapsolt senki
intett a zenekarnak
a zenekarban a pergődobnak
a pergődobnak hogy szíve ütemére verjen
és lélegzetvisszafojtva kezdte el a mutatványt
először a jobb kezét falta fel aztán a balt
majd lassan elmajszolta lábait
a színpadon egyedül állt a gyomor
mely behabzsolta a fejet
szívet és minden zsigereket
aztán kifordult és megmutatta hogy egészen üres
és nem tudta hogy a nézők és a zenekar tagjai
el sem jöttek az előadásra"

( Veress Miklós - A mutatvány mindig megrendít;
 drámai módon mondja el azt,ami csak Istenre igaz,
 mindent megtesz azért,hogy megmutassa nekünk önmagát,
 mindenre képes, hogy magához vonzzon....)
      Henry John Heinz „Fölkelnek elõtte fiai, és áldottnak mondják..." (Példabeszédek 31:28 NKJV)

 

 

Hatéves korában Henry John Heinz elkezdett segíteni édesanyjának a házuk mögötti kis kert gondozásában. Tizenkét éves korában három és fél holdnyi földet mûvelt meg, és háromszor egy héten zöldségféléket szállított lovas kocsijával Pittsburg boltjaiba. Nemsokára saját vállalatot alapított „57 áru” néven. 1905-ben megalapította a Henry John Heinz Company-t, amely ma, több mint száz évvel késõbb, több mint ezerháromszáz féle terméket forgalmaz szerte a világon a ketchuptól a bébiételekig. Mást is érdemes azonban tudni róla: Henry John Heinz szerette Jézust, és nagy mértékben támogatta a vasárnapi iskolákat Pittsburgben és szerte a világon. Vállalata úttörõ volt a biztonságos és higiénikus tápszerek gyártásában, és messze meghaladta korát az alkalmazottaival való bánásmódban. Ingyenes egészségügyi ellátást biztosított, uszodákat és tornatermeket bocsátott dolgozói rendelkezésére, és nõket is elõléptetett felelõs pozíciókba. Jó hírnevet szerzett azzal is, hogy javította alkalmazottainak munka- és életkörülményeit. Végrendeletében Henry John Heinz ezt írta: „Kívánom, hogy eme végakarat legelején, mint legfontosabb tétel szerepeljen hitvallásom: hiszek Jézus Krisztusban, mint Megváltómban. Kívánom továbbá, hogy eme végakarat tanúja legyen a ténynek, hogy egész életemben, melyben rendkívüli örömök és rendkívüli fájdalmak is értek, csodálatos módon megtartott Istenbe vetett hitem, Jézus Krisztus által. Ezt a hagyatékot hagyta rám az én szent életû édesanyám, egy erõs hitû asszony, és én ennek tulajdonítom minden elért sikeremet.”

 

 

 

 Érints meg!

Érints meg, - erre kérlek, - ha kisbabád vagyok!
Ölelj gyakran magadhoz, nélküled "megfagyok"!
Ne csak pelenkázz, mosdass, ha éhezem etess!
Puszild meg arcom százszor, mert így természetes!
Ringass el két karoddal, nyugtasd meg lelkemet,
öledbe bújva érzem, hogy jó szülõm szeret!
Érintésed ha érzem, az biztonságot ad,
Érints meg, ez az érzés, mindig velem marad!


Érints meg, - erre kérlek, - ha gyermeked vagyok,
s nem értem a világot, s félelmeim nagyok.
Ne tarts magadtól távol, ha veled dacolok,
helyemet nem találom, sok még az új dolog!
Keresd az utat hozzám, próbálj megérteni!
könnyû álmokat hozz rám, s akarj érinteni!
Jó éj puszid oly édes, olyan megnyugtató,
mesélõ érintésed álomba ringató!


Kamasz fiaddá váltam? Érints meg akkor is!
Lelkem nem érzéketlen, csak más világba visz!
Ne hidd, hogy azért bántlak, mert most komisz vagyok.
Ezer tüském is vágyja az ölelõ karod!
Magam felnõttnek érzem, - s hangodra szomjazom,
az élet viharához így alkalmazkodom.
Ketté szakadt világban, még helyem nem lelem,
viselj el hogyha bántlak, s maradj mindig velem!


Érints meg! - erre kérlek, - ha barátod vagyok!
megnyugtat ölelésed, ha más felzaklatott!
Biztató szép szavakkal lelket is önts belém.
értelmet adj a létnek, és tarts tükröt elém.
Kétségeimet vesd el, tudasd: fontos vagyok!
Lehet hogy érintésed, minden, amit kapok.
Ha szomorú a lelkem, vidámíts végre fel,
legyél velem ha baj van, s nem hagylak én sem el!


Kedvesem, éltem párja, most hozzád fordulok,
érintésed, szerelmed, a legszentebb dolog.
Ám tévedés azt hinned, a szenvedély elég.
Ezer félelmem kerget a karjaidba még.
Megnyugtat ölelésed, vigaszt nyújtasz nekem,
lágyan szoríts magadhoz és szebbítsd életem!
Ilyenkor végre érzem, - szemünk együtt ragyog.
Olyannak szeretsz engem, amilyen ÉN vagyok.


Felnõtt gyereked lettem, most már csak az leszek,
s van már saját családom, kiket ölelhetek.
Anyám, s apám karjára mégis számíthatok.
Érints meg most is, kérlek, mikor gyenge vagyok.
Szülõi ölelésed, ma is sokat jelent,
így segíts értékelni, múltat jövõt, jelent.
Már én is másképp látlak, jobban becsüllek már.
Ami fájt elfelejtem, az élet jó tanár.


Érints meg még! - ezt kérem - idõs szülõd vagyok.
Erõs karodra vágyom, mielõtt meghalok!
Érints meg, ahogy egykor érintettelek,
amikor apró voltál, kis, védtelen gyerek.
Ülj le a közelembe, fogd kezem, adj erõt,
simíts az öreg arcon, sok ráncot, vad redõt!
Melegítsd át a szívem, megfáradt tagjaim,
te rólad szólt az élet, a legszebb álmaim.

 

 

Megkértem Istent, hogy vegye el a büszkeségemet, de Ő azt mondta: nem.
Azt mondta, hogy a büszkeséget nem Ő veszi el, hanem nekem kell feladnom azt.

Kértem Istent, hogy adjon nekem türelmet, de Ő azt mondta: nem.
Azt mondta, hogy a türelem a megpróbáltatás mellékterméke nem kapni, megszerezni kell.

Kértem Istent, hogy adjon nekem boldogságot, de Ő azt mondta: nem.
Azt mondta, csak áldását adhatja - a boldogság rajtam múlik.

Kértem Istent, hogy kíméljen meg a fájdalomtól, de Ő azt mondta: nem.
A szenvedés eltávolít a világ dolgaitól és közelebb visz Hozzá.

Kértem Istent, hogy adjon lelki fejlődést, de Ő azt mondta: nem.
Azt mondta, hogy a fejlődés az én dolgom, de hajlandó megmetszeni, hogy gyümölcsöt hozzak.

Kértem Istent, hogy segítsen másokat szeretni, úgy, ahogyan Ő szeret engem.
Erre azt felelte: látom már kezded érteni.

Kértem erőt...
És Isten adott nehézségeket, amelyek erőssé tesznek.

Kértem bölcsességet...
És Isten adott problémákat, hogy megoldjam azokat.

Kértem bátorságot,
És Isten adott veszélyeket, hogy legyőzzem azokat.

Kértem adjon szeretetet...
És Isten adott gondterhelt embereket, hogy segítsek rajtuk.

Kértem kegyelmet...
És Isten adott lehetőségeket.

Semmit sem kaptam, amit akartam.
Megkaptam mindent, amire szükségem volt.
És imáim meghallgatásra leltek.

Isten szemében többet számít a hozzáállásod, mint a tetteid. „Zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent…” (Filippi 2:14). A rossz hozzáállás elrontja az ajándékot, amit Istennek ajánlasz fel. Jézus azt mondta: „Márta… csak egy dologra van szükség. Mária azt választotta” (Lukács 10:42 NIV). Mit választott Mária? Ő leült Jézus lábához. Jézus mindig többre becsüli az őszinte szív csendes odaadását a zajos panaszkodásnál.


http://s1.netlogstatic.com/hu/p/hi/67273148_11274311_9708593.jpg

  http://s1.netlogstatic.com/hu/p/hi/67273148_3635256_9703078.jpg

http://s1.netlogstatic.com/hu/p/hi/67273148_16353309_9700911.jpg

http://s1.netlogstatic.com/hu/p/hi/67273148_4253212_9693240.jpg

http://s1.netlogstatic.com/hu/p/hi/67273148_1813141_9693239.jpg
Nevetésbe fojtott bánat

Nevetésbe fojtott bánat mindent áttranszformálhat.
Ha megtalálod a sebeidhez illendő zokogást
s a naptól pityókás erdő feléd küldött mosolyát....
Nevetésbe fojtott bánat mindent áttranszformálhat,
ha életjók szövetébe szövi a sok élet látszatot,
vagy segít eggyé szeretni a mostohaságot.

szerző: Mysty kata

 

„Ma arra kaptál elhívást, hogy meghalj az önmagadnak való kedvezésnek,

az önérdeknek és az önmagad előtérbe helyezésének.

Tom Landry, a Dallas Cowboys nevű amerikai futballcsapat híres edzője egyszer ezt mondta:

„Az edző feladata az, hogy rávegye a játékosokat arra, amit nem akarnak megtenni, azért,

hogy elérjék azt, amik mindig is akartak lenni.”

Ez a tanítványság lényege.

Sőt, Jézus egyenesen azt mondta, ha erre nem vagy hajlandó, nem lehetsz a tanítványa.

 

 Élt a pillanat ,
   smaragd...
    fénylett
        S
    maradt!

http://s1.netlogstatic.com/hu/p/hi/67273148_3830822_9710807.jpg


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Beryl_Smaragd_DSCF0433.jpg

Anyák napján túli gondolatok...

az anyák a szeretetharca
olyan, de olyan egyszerű közkatonái!
Mindig csatát nyernek és
hőssé válnak!

Virágágyak hintaágyak;
anyák nyugtot hol találnak!? 

     szerző: Mysty Kata

 

Taníts, nevelj!

 

Bölcs légy bölcsek által,
a bölcsesség gazdagít!
Gondolkodj, de a magvas
gondolatok talaja
te magad légy,
Add át szeretteidnek
ereklyeként!
Taníts, nevelj
szórakozva
mert, Szó a szóban
só, hang a dalban.
Lankás hegyi út,
amely csillagok felé fut.
Domboldalon egy kicsi ház,
úton talált rózsaág...
  szerző: Mysty  Kata Ne prédikálj dörgedelmesen arról, milyen szörnyűek lehetnek a következmények. Tanítsd meg őket, hogy megkérdezzék maguktól: „Hajlandó vagyok elfogadni a következményeket? Hogyan fognak változtatni az életemen?”        „Ha kilométerekben méred, az élet nehéz. Ha centiméterekben, akkor sima ügy.” Ahhoz, hogy jól menjen az életük, gyermekeidnek meg kell tanulniuk a helyes gondolkodásmódot. Tanítsd meg őket arra, hogy tegyenek fel kérdéseket maguknak!

 

Molnár B. Antal
Vezetsz, Uram vezetsz

Vezetsz, Uram, vezetsz, érzem szent kezedet,
Veszélyes szirteken, sötét ormok felett,
Zajló hullámokon, hol minden elhagyott,
Utamra fényt derít rengő csillagzatod.

Te vagy az irgalom, Te vagy a szeretet,
Mindenható, örök jó mindenek felett.
Villámos vész után a békét Te adod,
Forró esdeklésünk kegyesen hallgatod.

Vezess, Uram vezess, ha vétek megkísért,
Hogy el ne hagyjalak tűnő világokért.
Zúgó vihar nem árt, letörlöm könnyemet,
Újult erőt Te adsz, viszem keresztemet.

Majd révbe érkezem, megállok egykoron,
Nyugodni szíveden jó lesz hegyfokon.
Fehér virág nyílik, könnyezni nem lehet,
Leveszed vállamról súlyos keresztemet.

 

 

 

 


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Törölt tag2012. november 6. 18:24

Törölt hozzászólás.