A Tölgyfa

marti•  2012. október 21. 14:27

Egy szép napfényes délután le ültem egy a tölgyfa alá, és csendben gondolkodtam az élet dolgain.Megfordultam lassan, és tenyeremmel végig simítottam vaskos, erős kérgét.

Érdes, durva tapintása volt, fiatal, ereje teljében lévő ez a tölgyfa, és mennyi mindenről árúlkodik nekem.

Amikor ültették, még nagyon kicsi volt, és törékeny, ha erősen fújt a szél, nagyon félt, mert nem volt mibe kapaszkodnia, nem volt mellé helyezve támaszték, és viharos éjszakákon, ide- oda hányatta az erős szélfúvás. Amikor esett az eső, az sem volt számára egyforma élmény, mert a tavaszi friss zápor kifejezetten jól esett neki, és meegduzzadtak tőle a rügyei.

Azután, amikor a forró nyári levegő tikasztotta, és esedezett szomj oltó vízért, annyira bodog volt, ha megérkezett a nyári zápor!

Ilyenkor kacagott, és vidáman dudolászott, szinte felüdült. De ősz végén, a tél közeledtével kellemetlen lett az eső, mert hideg volt.  Azt mesélte az erős tölgy, hogy már nem emlékszik minden pillanatra, hogyan nőtt meg, hogy lett edzett, és kemény, de azt határozottan tudja, hogy már születésétől fogva folyton arra gondolt, neki feladata van, szolgálnia kell a teremtett világot. Tudta azt is, hogy nagyon sok erőt kell gyűjtenie, mert ahhoz, hogy elérje azt a magasságot, és szélességet, amit célként maga elé tűzött,  azt mindenképpen, és minden áron el akarta érni.

Azt gondolta magában a tölgy, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy elvégezze a feladatát.

Semmi sem volt számára olyan fontos, mint az, amit egy csendes éjszakán elmesélt neki a Teremtő.

Ugyanis, az történt, hogy  egy éjszaka, amikor épp aludni tért a tölgy, és már elkezdtek repkedni körülötte az éjszakai pillangók, úgy érezte, valaki megállt előtte, és olyan édes melegség áradt belőle. Fényben úszott az erdőnek az a része, ahol a tölgy állt, olyan világosság volt, mintha nappal lett volna. Hírtelen felnézett az égre, és meglepetten látta, hogy csillagok ragyognak a horizonton.

- Úgy látszik, mégis éjszaka van,- gondolta magában a tölgy,-. de akkor honnan jön ez a fény, és ez az édes, jól eső melegség ? Hasonlít a nap melegéhez, de mégis több, sokkal több mint a nap ereje, mert szeretet sugárzik belőle.

Mivel választ nem kapott kérdésére, behunyta a szemeit, és arra gondolt, hogy szeretné még nagyon sokáig élvezni ezt a szeretet, és fényt, ami felé sugárzott. Egyszer aztán, megszólította egy hang. - Köszöntelek téged, kedves tölgyfa! Nagyon szépen gyarapodsz, szépen fejlődsz, igazán sudár a termeted, és a lombkoronád egyszerűen csodálatos!


Nagyon meglepődött a tölgy ezen a köszöntésen, körül nézett, és kíváncsian fürkészte ki lehet az, aki őt ilyen szépen, és kedvesen  köszöntötte ?  


- Én vagyok a te Teremtőd, én alkottalak, és mielőtt kikeltél volna a magból már előre elterveztem, hogy milyen leszel.

Azért tettem ezt veled, mert nagyon szeretlek, és örömöm telik benned. Életed belőlem van, és én gondoskodom rólad minden napon. Tudod, amikor erősen fújt a szél, és vihar támadt, én akkor is melletted voltam, de te nem láttál engem, mert nagy volt a félelmed, és ez homályossá tette a látásod, pedig megüzentem a széllel, hogy súgja a füledbe , még gyenge derekadat azért hajlongatja, mert meg kell edződnie, meg kell erősödnie.  De te nem hallottad meg a szél mit suttogott a füledbe, mert hangosabb volt a benned lévő félelem hangja, életed elvesztése miatt. 


Mély csend ereszkedett le az erdőre ekkor.. A fiatal tölgyfa csak hallgatott, és sokáig meg sem tudott szólalni. Úgy érezte mondania kellene valamit ezekre a drága szavakra, de szó nem jött ki a száján. Megrendült lelkében, mert ekkora szeretetet még senkitől sem tapasztalt, egész eddigi életében azt gondolta, mindenben egyedül van, nem számíthat senkire. Mégis lelke mélyén érezte, hogy bár nem lát maga körül senkit, még sincs sosem egyedül, mert valaki figyeli őt. Nem tudta ki lehet az, mert szemeivel nem látott senkit, csak a jelenlétét érezte szünet nélkül. Most, hogy már tudta, hogy Teremtője volt az, aki mellette állt, és vigyázott rá, biztosított számára mindent ami a fejlődéséhez szükséges volt, úgy érezte hála tör fel a lelkéből mind magasabbra.


- Teremtőm, nagyon meglepett látogatásod, és kedves szavaid,  és bár én nem is tudtam létezésedről, Te mégis el látogattál hozzám, és szerettél előbb, mint ahogy én ezt tudtam volna. Engedd meg kérlek hogy megköszönjem ezt neked.

Szeretném, ha megsímogatnál, hogy érezhessem kezeid melegségét.


A Teremtő hozzá lépett, és kezeivel lágyan simogatni kezdte a fiatal tölgyfa kérgét.

Azt kívánta fiatal tölgyfa, bár csak sosem ért volna véget ez a pillanat. A Teremtő csak mosolygott, és bólintott. Tudta jól, mit érez a tölgyfa. 


- Gyermekem, nemsokára el kell hagynom ezt a helyet, - mondta a Teremtő. - De mielőtt elmegyek innen, szeretném ha tudnád, nagyon értékes vagy, és büszke vagyok rád, hogy minden megpróbáltatás ellenére kitartó voltál, és fejlődni, erősödni akartál, hogy elérd az érettséget, és az emberek szolgálatába állhass. Mert belőled készül majd a díszes padló, belőled árad majd a hideg téli éjszakákon a melegség amikor a tűzzel egyesülsz, és nem utolsó sorban madaraknak ad majd szállást, és lakhelyet gyönyörű lombkoronád. Amikor pedig gyermekeid születnek, a kis makkok emlékeztetni fognak arra, hogy az élet nem áll meg, minden körbe forog, és ami némelyik teremtménynek az elmúlást jelenti, az egy másik teremtménynek az életet. Ne feledd hát, kedves tölgyem, életed szolgálat mindenki felé, akivel kapcsolatba kerülsz.


Azóta a fiatal tölgyfa minden éjjel arról álmodik, hogy a Teremtő eljön hozzá, és meleg tenyerével lágyan símogatja kérgeit, és ilyenkor mindig nagyon boldog. Minden erejével azon van, hogy gyarapodjon, erősödjön, hogy minél több élőlény nyerhessen belőle , és általa áldást Istentől.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

marti2012. október 21. 18:37

Köszönöm kedves Steel !

Steel2012. október 21. 17:43

''Azért tettem ezt veled, mert nagyon szeretlek, és örömöm telik benned. Életed belőlem van, és én gondoskodom rólad minden napon. Tudod, amikor erősen fújt a szél, és vihar támadt, én akkor is melletted voltam, de te nem láttál engem, mert nagy volt a félelmed, és ez homályossá tette a látásod, pedig megüzentem a széllel, hogy súgja a füledbe , még gyenge derekadat azért hajlongatja, mert meg kell edződnie, meg kell erősödnie. De te nem hallottad meg a szél mit suttogott a füledbe, mert hangosabb volt a benned lévő félelem hangja, életed elvesztése miatt. ''

''- Gyermekem, nemsokára el kell hagynom ezt a helyet, - mondta a Teremtő. - De mielőtt elmegyek innen, szeretném ha tudnád, nagyon értékes vagy, és büszke vagyok rád, hogy minden megpróbáltatás ellenére kitartó voltál, és fejlődni, erősödni akartál, hogy elérd az érettséget, és az emberek szolgálatába állhass. Mert belőled készül majd a díszes padló, belőled árad majd a hideg téli éjszakákon a melegség amikor a tűzzel egyesülsz, és nem utolsó sorban madaraknak ad majd szállást, és lakhelyet gyönyörű lombkoronád. Amikor pedig gyermekeid születnek, a kis makkok emlékeztetni fognak arra, hogy az élet nem áll meg, minden körbe forog, és ami némelyik teremtménynek az elmúlást jelenti, az egy másik teremtménynek az életet. Ne feledd hát, kedves tölgyem, életed szolgálat mindenki felé, akivel kapcsolatba kerülsz.''


Csodás, mély gondolatokat fogalmaztál meg, amin érdemes eltöprengeni. Tetszett az írásod.