a filozófia

lilapetunia•  2017. május 20. 15:42

Az út, az élet semmi más, mint a megélt filozófiánk -- áll a blog rövid leírásában.Nem biztos, hogy mindenki egyetért velem. Lehet, hogy az ókori görögökkel sem, akik szerint -- ha a szavak eredeti értelmét nézzük -- a filozófia szép bölcsesség. Attól tartok, hogy manapság az egyetemen a filozófiát tanulóknak nem ezt a definícíót adják, sok olyan filozófus alkotását ismertetik meg, akinek a filozófiájára kevesen mondanák, hogy szép bölcsesség.

A mindennapi gyakorlatban a filozófia alatt a legtöbben azt értik, hogy kinek-kinek az életszemlélete. Mindenkinek van valamilyen filozófiája, ki könnyebben, ki nehezebben veszi az életet, de sokan "csak" megélik azt, nem foglalják szavakba, még szóban sem, nemhogy írásban.

Vajon mennyire függ össze a filozófia a hittel? A materialista tudományok szerint két alapvetően különböző dolog. De úgyis felfoghatjuk, hogy egyáltalán nem különböznek, szorosan összetartoznak, és a materializmus is egyfajta hit. Mindegyik tükröz egy életszemléletet.

Mondhatjuk-e egy filozófiára, egy életszemléletre, egy hitre, hogy hamis? Pusztán azért, mert aki mondja, a dolgokat másképp látja, másképp hiszi, másféle szemlélet alakult ki benne?

Azt hiszem, hogy nem mondhatjuk. Èn csak azt nevezném hamisnak, akinél a hirdetett, a vallott filozófiája ellentétben áll az életével, a cselekedeteivel, mindazzal a másmilyen filozófiával, amit az élete mutat. Ez persze megint csak nehéz kérdés. Azért, mert igen kevéssé ismerjük egymást, keveset tudunk a másikról, könnyen alakulhat ki hamis kép valakiről. 


Sokan akadhatnak, akik elolvasva a fentieket, rázzák a fejüket: "Nem, nem, nem! A filozófia tudomány! Tudomány, amely ismertet, rendszerez, kategorízál, stb. Nem pusztán életszemlélet, amely egy röpke éltü emberhez tartozik!"

Talán ezért áll közelebb hozzám a régi keleti életszemlélet, a taoista filozófia. Az úgy foglalkozik egy pillangóval, hogy csendben álmélkodva figyeli a röptét, míg a nyugati filozófia rabul ejti, megöli, gombostüre szúrva rendszerezi és latin nevet ad neki. Vajon melyik tud a pillangóról többet?



 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

lilapetunia2017. május 20. 18:12

@okeanus:
Ha már pontosítunk, legyen még precízebb: a bölcsesség barátja.
A kérdés már csak az, mi a bölcs dolog, az hogy megölünk egy pillangót, vagy az, hogy élni hagyjuk. Hogy melyiket tartom barátságos(abb)nak, azt nem is mondom.

Mikijozsa2017. május 20. 17:14

igen

okeanus2017. május 20. 16:53

filozófia = a bölcsesség szeretete
a "szép" esztétikai kategória