Ady legérthetetlenebb verse?

Mersinho•  2020. február 10. 13:09  •  olvasva: 328

Ady Endre

A fekete zongora


Bolond hangszer: sír, nyerit és búg.
Fusson, akinek nincs bora,
Ez a fekete zongora.
Vak mestere tépi, cibálja,
Ez az Élet melódiája.
Ez a fekete zongora.

Fejem zúgása, szemem könnye,
Tornázó vágyaim tora,
Ez mind, mind: ez a zongora.
Boros, bolond szívemnek vére
Kiömlik az ő ütemére.
Ez a fekete zongora.


Érdekel hogy ti mit gondoltok róla...... 

(Nagyjából tudok róla mindent, úgyhogy ilyen okoskodasokat, mint pl: hogy hogyan keletkezett vagy stb.... Nem kérek.... Szóval infó nem... Csak saját vélemény, ha van kedved hozzá....) 


Köszönöm 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Krisztinka2023. március 14. 20:52

@Pera76: Úgy van ahogy mondod🤣és, hogy mire gondolt a költő azt igazán csak ő tudhatta de borgőzben talán ő sem.
@Mersinho: De játszani jó…úgyhogy szerintem az 1 versszak általánosan az ember ( bolond hangszer), sír ha szomorú mint egy gyermek, nyerít ha szabad mint egy vadló de ez a szó a nevetésre is utalhat és búg mint a galamb…ha békés vagy szerelmes. Ha nincs bor, nehéz a vak sors cibálását elviselni, jobb futni…(de mondjuk jobb futni egy alkohol szomjas piás alak elől is🤣)…és elmondja konkrétan, hogy ez az Élet melódiája (ami csak úgy, gyorsan elszáll és sokszor inkább szomorú mint boldog..szerinte mert ugye azt mondja, hogy tép és cibál)és ugye a fekete zongora magányos, robosztus, gyönyörű és érzékeny(mert minden hangszer az) ha ugye megjelenik szemünk előtt mint egy kép. A 2. strófa már a költői énről szól, tornázó vágyai meghaltak, hisz tort említ és sírást, feje zúgását , magát temeti…Boros, bolondos lelke ömlik ki ebben a versben saját maga ütemére, mert test is meg lélek is, tehát ő a fekete zongora, versei pedig a lelke dallamai:) Lehetne fehér is de ő nem fehér…hanem fekete…tudja ezt jól magáról. Anyukám kedvence volt Ady, nekem nem az de van egy pár verse amit nagyon szeretek. Ez a vers nekem így érthető vagyis inkább ezt érzem belőle, de ugye mindenkinek más és más. Te mit érzel belőle?

Pera762023. március 14. 16:10

Ugye, ismeritek azt a viccet, hogy: "A költő arra gondolt a versében, hogy..."
"Gondolta a fene."
Talán Ady eltékozolt életének a hiábavalósága kiabál. A lelkiismerete. Tán megérintette a mulandóság és a már minek változzak meg, úgyis annyi, ez van, ez jutott érzés a zongora szimbóluma...
Ezt gondolom. Aztán gondolta a fene. 🙂

Mersinho2023. március 14. 12:27

Jujj de régen volt ez h a fenébe találtatok ide:))

@PuZsu:
Na tudtam én h valami lírai rém-rol van itt szó
@Perzsi.:
Ady lehet sok mindent elcseszett az életében de ettől lett ő a mi adynk és ettől lett halhatatlan

Perzsi.2023. március 14. 11:52

Ady vakon támolygott át a saját életén, amit igyekezett saját maga irányítani. Néha gödörbe lépett, megbotlott, de felállt, leporolta magát, s vígadva( bor) továbblépett, míg végül el nem jött érte a halál.( ver)

PuZsu2023. március 14. 10:36

A fekete zongora a költő maga... szvsz PuZsu!

Mersinho2020. február 17. 13:31

@Edeke: ? AHA ?

Edeke2020. február 15. 08:43

Ez, csak azt bizonyítja, hogy régen nem volt internet. Idáig ez nem volt hundertprozentig, de mostmár az. Ha lett volna, kiderülne, Petőfit rendszeresen elrabolták az UFOk, József A gépén többezernyi tiltott filmet találtak, Kosztolányi állami támogatásért az arcád ada az aktuális politikának. Ám mivel ez nem volt dokumentálva, "csak" a verseikből ismerhetjük meg őket. És ez így van jól. Egyetlen reménysugár arra, hogy amit idáig írtam mahartság Faludy, aki ezerévesen is a legtisztább, legfiatalabb, legnagyszerűbb ember volt.

Mersinho2020. február 15. 07:41

@Mikijozsa: Érdekes meglátás, de én elfogadom :))

Mikijozsa2020. február 11. 11:19

Ady reggelekig dorbézolt s reggel hazafelé menet volt neki egy mániája. szóval ahogy ment végig az utcákon dülöngélve, kinézet magának egy kis kaput és annak a kilincsét egyetlen mozdulttal letörte, azt olvastam, róla szeretett virtuskodni, aztán valahogy olyan erős parasztkeze volt, elkapta vele a kincset megcsavarta és zsebre vágta. kitudja hány letört kilincs lehetett az asztalán vagy az asztalfiókban :)
hogy ez ide? hát az ő "bolond boris vére" amiről írt az miatt tényleg olyan mindenre elszánt embernek képzelhette magát

Mersinho2020. február 11. 10:24

@Törölt tag: Halála előtt írta nem sokkal igen.... Jól érezted

Törölt tag2020. február 10. 22:23

Törölt hozzászólás.

Mersinho2020. február 10. 13:51

@Rozella: Igen.... Valóban így van.... De mégis ezt szokták mondani a legérthetetlenebb versének.... Meg amikor ezt kiadta akkor ütközött nagy ertelmetlensegbe......

Mersinho2020. február 10. 13:50

@skary: Amiknekd nincsenek mi? :))

Rozella2020. február 10. 13:48

Nekem a titokzatos, szenvedélyes alkotói, művészi életút, ami bármilyen "boros és bolond" végül tudjuk, elkerülhetetlenül hová visz... A fekete a gyász, a sötétség, az ismeretlen szimbóluma is. Engem is megfogott, írtam is rá egy evokációt egy kortárs művész emlékére..., de nem gondolom, hogy ez érthetetlen verse lenne, persze annyi értelmezés, ahány olvasó..:)

skary2020. február 10. 13:27

sémmi más csak a zérzésök :)