Kreáció 19: Kell még egy lázadó

csp01•  2018. június 30. 12:15

Kreáció 19: Kell még egy lázadó
"Jean-Antoine Dubin (Marseille, 1751. XI. 14.- Liverpool, 1830. I. 21.): francia forradalmár. Szülei parasztok voltak. Őt 12 éves korától papnak szánták de 21 évesen a színház világát választotta. Apjával ezért többször is összekülönbözött.  Színészkedett, maga is írt és rendezett. 37 drámája fennmaradt., némelyiket ma is játszák. Íróként is jelentős!
  A forradalom előestéjén sikertelenül próbált meg bejutni az Alkotmányozó Nemzetgyűlésbe. Részt vett Párizsban a Bastille lerombolásában. A Nemzetőrség tagja lett. Belépett a Cordelier és a Jakobinus Klubba. Tagja a Törvényhozó Nemzetgyűlésnek és a Konventnek. Pályája ekkor, 1792-ben indul el igazán. XVI. Lajos perében a kivégzésére szavaz, bár támogatja a népszavazási javaslatot is.  Közrejátszik a girondiak megbuktatásában. Megalapítja és vezeti a Centrum Klubot-a cél köztársaság, a foradalmi eszmék határokon túli terjesztése, ám teror nélkül. 1794-ben a fokozódó terror miatt szembekerül a robespierre-istákkal, ezért elősegíti megbuktatásukat. Később korábbi jakobinus volta miatt támadások érik. 1795 elején elhagyja Franciaországot, Angliába emigrál. 1800-ban Napóleon személyes hívására hazatér, rendszerében fontostisztséget tölt be. 1812-ben a borogyinói csatát követően elfordul Napóleontól és visszatér Angliába, ott él haláláig. "

  A forradalom egy sajátos színezete, árnyalata a Centrum Klub-és a centrális irány. Dubin mindig csendes szavú, ám (poiltikai) nézeteiben rendíthetetlen, kissé karizmatikus.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!