Tanvers

Rozella•  2016. március 16. 12:41


Tanvers

 

Lázadnak épp a tanárok

és a diákoknak is van miért,

most kötelező irományok

mesélik el a tanmesét.

 

Tanversekben a tapasztalás,

az olvasás tüntet hangosan,

lázad a vers is, nincs hatás,

bár igaz lehet, ami írva van.

 

Lázad a tavasz is éppen

most, felszökik tőle a lázad,

pedig hát tulajdonképpen

az egész, csak rügyező látszat.

 

Írok hát egy tanverset én is,

- mert mindenkinek van miért -,

letesztelem a legfőbb tézist,

mindenki ír, s lázad.., a Senki-ért.

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

skary2016. március 18. 06:12

@Rozella: nemcsoda...ez az ország tönkrement....

Rozella2016. március 17. 19:43

@skary: ejnyemá... hát a palatábla .. az smafu? .) egyébként a lányom egy olyan nagy kertészetben dolgozott két évig ahol 35 dolgozó emberre egy azaz egy koedukált WC volt biztosítva.. húsz perc ebédidő helyben ha épp volt idő enni, /mikro nem működő legtöbbször/ pééz nuku, bejelentés nuku... a többi nyalánkságot nem is sorolom... / ma már ő is Ausztriában dolgozik... /

skary2016. március 17. 19:34

nem a fizetésre..hanem a fejlesztésre és eszközökre..meg a WC és egyébb hátterek...

skary2016. március 17. 19:34

@Rozella: á nem is az a baj igazán...hanem a sokk felesleges papírozás....elveszett a lényeg...és persze pééz nuku

Rozella2016. március 17. 19:32

@skary: ezért nem lettem tanár.., már rég kiégtem volna mint valami sok millió éves vulkán...

Rozella2016. március 17. 19:31

@Molnar-Jolan: Na ugyi.., tudom én, hogy a tavasz való nekem, stb..:)))

skary2016. március 17. 19:23

rozika..tod itt nagyon sokk a prűd, konzervatív és múltban élő ember...nincs tisztában a valósággal...csak szajkózzák...amit diktálnak...de legyen már istenem tanár egy évig....

Molnar-Jolan2016. március 17. 19:21

Persze, Rózám, szép a vers, és a tavaszi lázadás is benne a rügyező látszattal... :-)

Rozella2016. március 17. 19:17

@Molnar-Jolan: Köszi Joli, igérem nem írok több ilyet, ez is csak első felindulásból született, - volt hozzá apropó - csak hát kissé más a kicsengése mint ami a szándékom volt, de amatőröknél ez megesik. Két sor szól a tanárokról, a többi egész más szeretett volna lenni, / /mondjuk komp akart lenni de nem komp lett...:)) -na mindegy is..
A végén a "Senki" alatt én azt a nem kevés embert értem, akit a magas lovon ülő, előnyöket élvezők "senkinek" néznek, semmibe vesznek,.. de akik mégis többet értenek talán a világból, a "tanmesékből" mert szebb, gazdagabb a lelkiviláguk, emberibb a gondolkodásmódjuk.. Ebben az értelemben téged, magamat és még itt írogató jó pár embert is bátran közéjük sorolnám. Amúgy meg igazad van abban, amit írtál... azért én is kíváncsi lennék, ha valami csoda folytán felemelnék kívánság szerint a tanári fizetéseket és egyéb követelések is teljesülnének, akkor vajon kevesebb volna-e a funkcionális analfabéta? és megtanulnának-e olvasni, helyesen írni, szöveget értelmezni stb. azok, akikre építeni kéne a jövőt? Hát kissé szkeptikus vagyok..

Molnar-Jolan2016. március 17. 18:23

Lázadjanak, (majd megunják és hazamennek, hogy egy nagy "klasszikust" idézzek.) Szerintem ezeknek a tüntetéseknek vajmi kevés köze van a tankönyvek színvonal(talanság)ához, vagy a gyerekek túlterheltségéhez. Inkább háttérmunkát sejtek, olyan pártos (nem pártus :-) irányból kelesztett kormánybuktát akarnak sütögetni.
Ja, én meg már nem lázadok, minek...a senkiért, semmi értelme.

Rozella2016. március 17. 09:48

@csillogo: Marikám, köszönöm, hogy időt szántál és leírtad a gondolataid, mert sokszor ez a legtöbb, amit adhat az ember, mivel olyan világban élünk, ahol szinte semmire, - a másik emberre meg pláne - nincs idő. A munkáról ezer 'tanverset' és 'tanmesét' lehetne írni, /írnak is/, de ígérem nem teszem, mert ez a "műfaj" a felszínessége, áligazságai, és általános sémák miatt nem áll túl közel hozzám. Ezt sem kellett volna megírnom, de tanulságnak jó lesz :) Szép tavaszi napokat kívánok, az én rigóim is énekelnek egy jó ideje már... puszim! :)

csillogo2016. március 16. 21:20

"Nem akarom én ebbe ártani magam, szerintem is maradjunk inkább a szerelemnél, :) napfény, tavaszi madárdal, meg ilyenek..:) az ész osztását hagynám a "profikra".) "

Kedves Róza - így kell és nagyon zárójelben csak annyit szeretnék szólni és azt is halkan, hogy miért is lázadnak épp a tanárok meg mindenki más, itt-ott minden életterületen - lehet túl jó dolguk van... ( bocs ) . Ma nem azért mennek tanárnak, mert született elhivatottságuk a tanítás, hanem könnyen megszerezhető diplomák között van, hmmm.... hogy tud-e tanítani azt a gyerekek tudnák megmondani... van, aki úgy fegyelmez, hogy csapkodja a könyvet a tanári asztalhoz és sipít, szó szerint. Ki kíváncsi erre, de biztos vagyok benne, hogy ő az első, aki a lázadók között van.
Az én időmben a régi iskolarendszerben az alapvető érvényesüléshez és továbbtanuláshoz mindent meg tudtak tanítani, az akkori könyvekben benne volt minden alap, és hogy kiből mi lesz, azt nem az iskola és a könyvek, az adathegyek bemagolása dönti el. Kevesebbet kellene tanulni és több gyakorlatiasságot kellene elsajátítani ! :)
Nagyon szomorú ez az egész, a tanmeséd része lehetne még az is Rózám, hogy lassan az utcaseprő is tüntetni fog és a nyugdíjasok is még többet akarnak...
Csak annyit lehet kivenni egy országból, amennyit annak polgárai beletesznek, a sok "orvoslat" papírok, törvények csak az időt húzzák és lassan már senki nem akar dolgozni - csak mutogatni...
A földeket nem művelik, mert mindenki tanul és rohan és különben is ott a zöldséges meg lehet venni... és ezt mondja a vidéki ember is.

De, nagyon sok ember van, (mert az éremnek is két oldala), aki teszi a dolgát - nem veri a mellét, nem látod, hogy izzad, nem panaszkodik, nem tüntet, csendben van, de halad és még boldog is... de ez nem HÍR.

Én csodálom a rigóimat - van egy pár a kertben - ők nem tüntetnek - szeretem őket!

Ölelésem - elszaladt a lovam és most megyek utána - talán megbocsátod nekem!

petruchio2016. március 16. 20:26

@Rozella: ki a franc a profi?...mi nem ezt az életet éljük...ne legyen már senki okosabb tőlünk

Rozella2016. március 16. 20:13

@merleg66: Nem lehet egyszerű ma gyereknek sem lenni.., túl sok minden zúdul rájuk, de majd csak jó pár év múlva derül ki valójában a számukra, hogy volt -e a folyóban arany is vagy csak iszap... Köszönöm az olvasást! :)

Rozella2016. március 16. 20:06

@petruchio: Nem akarom én ebbe ártani magam, szerintem is maradjunk inkább a szerelemnél, :) napfény, tavaszi madárdal, meg ilyenek..:) az ész osztását hagynám a "profikra".)

Rozella2016. március 16. 19:58

@Bugatti350: Azt hiszem, nem lehet rám mondani hogy túl sokat írnék aktuálpolitikáról, nem látom értelmét ugyanis. Ez a kis "tanvers" - szösszenet is csak azért született, mert irtóra felbosszantott valami, és hát igen, ha már tanvers, lehet sokféle tanulsága akár egy tanmesének, /gondolkodtam, hogy prózában írom, de abban meg még gyengébb vagyok / így hálisten' ez rövidebb lett! .) Köszönöm a véleményed, örülök a figyelmednek :)

Rozella2016. március 16. 19:41

@MKKlara: remélem Klára, :) és köszönöm !

merleg662016. március 16. 19:40

Kedves Róza! Egyetértek verseddel! Olvastam unokáim tankönyveit, borzalom! De az is igaz, hogy a buta embereket a legkönnyebb félre vinni! Tetszett a versed. Gratulálok!

petruchio2016. március 16. 19:21

Róza Pistával értek egyet....egyet kivéve...a jelenlegi vezető tud mindenről...de ő úgy dönt, hogy nem számít....de hagyjuk..ez már politika..itt meg az tilos

Bugatti3502016. március 16. 18:35

Kedves Róza!
Nézetem szerint a gondolataidban, erősen burjánzik az oktatáspolitika... Én is így látom, ahogy írod! A tanítani szánt könyvekben lévő adatok rosszak, hibásak és más nézetet sugallnak, mint a valóság... "az egész, csak rügyező látszat." nekem meg alázat! :)) "mindenki ír, s lázad.., a Senki-ért". a jelenlegi vezetőért, de ő nem ért, mert a holdudvar nem engedi !!

MKKlara2016. március 16. 16:17

talán valaki-ért... :) Tetszik! :)

Rozella2016. március 16. 15:23

@skary: rendben, a pertut majd később megisszuk .)

skary2016. március 16. 15:14

mindenkinek magáért..és most nem magázlak :)

Rozella2016. március 16. 14:13

@Törölt tag: Nekem talán szerencsém volt, mert mindig remek magyar-tanáraim voltak a viszont szörnyű volt a történelem.. :( amit tudok, azt a nagyszüleim, szüleim, olvasmányok, filmek..stb. meg a későbbi tanulmányok és az élet rakták össze a fejemben...

Rozella2016. március 16. 14:06

@Bugatti350: István! :) látod, tudom a neved és nagyon köszönöm! :)

jól esik a féltés
tudod annyi a félreértés
főleg így tavasszal
s a természet ha megéled
nincs tele panasszal... :))

Törölt tag2016. március 16. 13:02

Törölt hozzászólás.

Bugatti3502016. március 16. 12:54

én senki nem vagyok, de értelek és
azért irtam így választ, hogy féltselek !'.)