Költészet a raklapon...

Rozella•  2016. szeptember 23. 11:52


Költészet a raklapon...  avagy miért olvassunk 'híreket' a neten? 

Egy internetes portál mai hírét idézem szó szerint:


" Elburjánzott nemzetünkben a raklapbűnözés"

(  …    2016. 09. 23. 06:18  )

 

" A NAV alig bírja kapkodni a fejét, minden bokorban megbújik egy hamisított védjeggyel ellátott raklap. Tudja, mi lesz az ilyen feketelapokkal?

Évről évre ezrével hamisítják a raklapokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több komoly fogást is talált – írja a pénteki Magyar Idők. A cikk szerint a rakodóeszközöket áfacsaláshoz is felhasználják.

A raklapok egy része iparjogi védelmet élvez, azonban a védjegyet gyakran silányabb anyagú és teherbírású lapokba is beleütik, mert azok még használtan is komoly értéket képviselnek – mondta a lapnak Sárközi Alexandra, a hatóság bűnügyi ügyekkel foglalkozó szóvivője.

A NAV 2013 és 2015 között összesen nagyjából hétezer illegális lapot foglalt le, míg idén hat hónap alatt 7200-at. A jogsértő lapokat az adóhatóság rendszeresen karitatív célra ajánlja fel, a faanyagot végül tüzelőként használhatják fel a rászorulók. (MTI)  "


 ******************************************************************************


Már a cikk címe is valami euforikus irodalmi élményt ígér és nem is kell csalódnunk! Ezért különösen amatőr versírók figyelmébe ajánlanám ezt a briliáns kis írást a mai sokaságból és hogy miért?

Először is azért, hogy tájékozottak, azaz ,képben’ legyünk, mert azért az sosem árt…

Másodszor azért, hogy aki netán téma híján van, lássa: a téma sokszor az utcán, a bokorban…  avagy a neten, ( és csak kivételes esetekben a fejünkben, a lelkünkben vagy a szívünkben) heverész…

Harmadszor, mert egy csodálatos új magyar szó született megint: „raklapbűnözés” … de csak óvatosan, finoman ízlelgessük, kóstolgassuk, kellő csodálattal, áhítattal és hálával gondolva a megalkotójára, aki ilyen módon menti át az utókornak az elkorcsosuló magyar nyelv még itt-ott (bokorban) fellelhető értékeit!  

Negyedszer azért is ajánlom, mert a szókészletünkre, kifejezésmódunk, stílusunk gazdagságára és nem utolsósorban a költői eszköztárra: úgymint pl. metaforák, hasonlatok, megszemélyesítések, stb . rendkívül megtermékenyítő hatással bír egy ilyen, valóban költői képekkel megalkotott írás! Ugyanis egy ilyen írásból látható, hogy egy mindennapos hír is bizony csupa-csupa költészet..,  mert mi másnak lehet azt nevezni, ha:

Egy egyszerű raklap oly értékes, hogy „védjeggyel” is el kell látni. Gondoljunk csak arra, hány költő szeretné, ha saját védjegye volna és egy életen át nem éri el…

Továbbá képzeljük el, amint egy raklap épp a „bokorba bújik”.., gyönyörű kép, nem??  Ráadásul az ilyen bokorba bújós raklap, mint olvashatjuk: fekete! Persze! Hiszen ha szőke volna  kivillanna a haja  bokorból és máris nem tudna bújni… Szóval a fekete raklapok a bújósak, ezt nem árt tudni! Az pedig hogy a NAV ettől „kapkodja a fejét” már egyenesen esztétikai élvezet okoz, ha valaki úgy komolyan belegondol mit is jelent ez..,  de legalább megtudjuk, hogy van „feje”.

Van sejtésünk arról is, hogy mi minden történhet egy bokorban, és tessék:  a raklap "élvez" ! Hogy mit?  "iparjogi védelmet élvez" … a raklap! A fene a gusztusát! De hát ne ítélkezzünk, tartsuk a másságot tiszteletben! Némi szado-mazo is van a dologban, mert kiderül, hogy egyes raklapoknak silányabb a teherbírása, bizony! Hiába „ütik”  bele az élvezetet okozó védjegyet. Azért még enélkül is nagyon ’cukik’ lehetnek, ha NAV maga is „fogást” talált… Na de nem is csoda, a jelzőket lehet még fokozni, mert milyenek még ezek a fekete és bújós raklapok?? Igen, épp olyanok, mint a migránsok nagy része: ILLEGÁLISAK! Illegális, bújós, fekete raklap! Na már csak ez hiányzott nekünk!! Viszont nyelvtani kifejezésben ettől szebbet nem sokat találunk! Ezután a téma-gazdagságot tovább bővítve még megtudjuk, hogy nemcsak hogy illegális,bújós és fekete a raklap, hanem „jogsértő” is! Azért szörnyű ez! Tele van jogsértő, illegális, bújós, fekete raklapokkal a világ sőt "minden bokorban mgbújik egy"! Pfuj! 

Persze egyszer minden rossz elnyeri méltó büntetését. az ilyen „jogsértő raklap”-okat is utoléri a sorsuk, azaz "végül tüzelőként használhatják fel a rászorulók ".(Engem picikét azért aggaszt, hogy nem csak országunkban, hanem "nemzetünkben" is "elburjánzott" a "raklapbűnözés", remélem, mielőbb találnak rá megoldást határokon kívül és belül...) 

Elképzeltem.., hogyha ezután minden „hamis védjegyű”, a magyar nyelvet tönkretevő, lesilányító, borzalmas írást valami módon tüzelőanyagként lehetne hasznosítani és kiosztani a „rászorulók” között.. senki sem fagyna meg többé sem az utcán sem a lakásában...

Szerencsére mindez csak az újságírói fantázia szüleménye, azért, hogy a költészet amatőr művelői is tanuljanak belőle.., írni!

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Rozella2016. szeptember 25. 10:27

@Krisztinka: Tudom, falra borsó.., de köszönöm, hogy olvastad! :)

Krisztinka2016. szeptember 24. 10:25

Tényleg baj ez..de azért kuncognom kellett rajta, úgy írtad meg:)

Rozella2016. szeptember 24. 10:09

@skary: ezektől ne is..:)

skary2016. szeptember 24. 03:53

nemakaroktanúni :)

Rozella2016. szeptember 23. 22:29

@kevelin: Nem kell aggódnod Kevelin.. :)) fogunk még írni kötött szavas verset, te is, én is, vagy ha nem megy a kötött, majd horgolunk..:) A rászorulókra visszatérve, ha tudmám, hogy valóban megmenthetném őket a megfagyástól ezzel, akkor zokszó nélkül adnám oda valamennyi írásomat.

kevelin2016. szeptember 23. 22:17

Hát most megint elgondolkodtam,lehet,hogy ily módon segitenèm a rászorulókat
Na azèrt nem adóm fel,mert èlvezem,főleg a megadott szavakkal irj verset a fórumon

Rozella2016. szeptember 23. 22:08

@merleg66:

Gábor, Te biztosan tudod, hogy nem volnának közte, és remélem, az enyémek sem! Viszont az, hogy azok, akiknek kötelessége lenne védeni, ápolni, mert a nyelv a "munkaeszközük", a mindennapi munkájuk része, ennek köszönhetik a kenyerüket a szó szoros értelmében, a társadalmi felelősségükről nem is szólva.., és pont ezek az emberek így bánnak vele, sőt ez a fajta silányság egyenesen 'sikk' lett, a médiában ez a menő stílus, terjed mint a pestis..., az egyenesen siralmas! A silányságot nem kellene folyton összekeverni a "modernnel", mert egyáltalán nem az! (csak egész csendben merem mejegyezni, hogy ez igaz a versekre is!)

merleg662016. szeptember 23. 18:59

Elképzeltem.., hogyha ezután minden „hamis védjegyű”, a magyar nyelvet tönkretevő, lesilányító, borzalmas írást valami módon tüzelőanyagként lehetne hasznosítani és kiosztani a „rászorulók” között.. senki sem fagyna meg többé sem az utcán sem a lakásában...

Bár lehet, hogy az enyémek is közötte égnének, mégis egyetértek veled!