Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Egy kis kóstoló :)
Rozella 2016. szeptember 27. 23:32
Egy kis kóstoló :)
Híres a magyar konyha,
sok külföldi ezt mondja,
tán ezért van nálunk annyi ízes fesztivál,
például a kolbászból Békéscsabán,
Füreden meg fürödhetsz a borban,
sőt a sajtból is, naná, nemcsak a Hold van,
néha meg néma hal is kerül a bográcsba Baján
(másnap mindenki jajgat a saját gyomorbaján)
Az Őrségben is nemrég tök (jó)volt
a fesztivál, de mégse tökfőzelék volt
ma a kajám, mert nem csípem a tökfőzeléket,
elárulom, ma főztem egy igazi magyar étket,
mert ebből is van már fesztivál…jaj de jó!!
Bizony, ez a valódi, jó magyar lecsó!
És hogy kell ezt főzni ? Na figyu tesó! :)
Kell hozzá először is magyar alapanyag,
ám itt máris az ember lánya elakad..,
mert a hagyma lengyel, esetleg szlovén,
az igazi makóit már csak hírből ismerem én,
a paprika olasz, spanyol, és főként marokkói,
brrr..! és hogy íze volna? Az csak olyan bóvli,
mese habbal, na de mi van az olajjal?
Talán olajra lépett, mert van belőle szlovák,
román, meg német, holland,- esetleg norvég,
(na jó ezt csak azért, hogy kijöjjön a sorvég)
de tényleg, tán meg kéne egyszer ezt is szavazni,
hogy a magyar lecsóba nem kéne
minden szir sz.- ART belerakni,
bár ugye a főzés is kreatív Művészet,
de nekem ugyan nem kellett
bele ez a sok illegális csatni…
Így aztán mertem belevagdalni
magyar mangalica-kolbászt is bőven,
a hagymát, paprikát, paradicsomot meg
a saját kiskertből vettem,
az olaj szintén nagyon fontos, de régen
nem lehet más nálam, csak Kunsági Éden,
hát így főztem meg én ma az igazi lecsót,
és adnék szivesen most egy kis kóstolót,
lám, milyen fontosak nekünk a fesztiválok,
a jó magyar lecsóhoz jó étvágyat kívánok!
csillogo2016. október 11. 19:37
Micsoda lecsó illat és tanácsadás!:)
Nem kérek kóstolót, mert már biztosan elfogyott...
Rozella2016. október 8. 14:41
Zsííír, amit ír..:), én elfogadom,
ezen nem veszünk össze,
ezentúl a lecsót maga főzze
s én megyek majd kóstolóra,
ha előbb nem, jövő őszre,
addig nevelek pár szerencse-malacot
az elképzelt disznóólba,
lesz belőlük jó szalonna,
kisütve mind a zsírja,
s aki egyszer megkóstolja
a lecsómat ezzel elkészítve,
tudom, mindig visszasírja,
hogy milyen finom a zaftja
… meg a zsírja… :)
Merlot2016. október 7. 20:19
"de a zsír nem jó minden alá, bár tudom, van aki a lecsóba csakis azt..."
Hm..szerintem egy lecsó alapja a zsír, (az olaj brrrr!) de nem ám a bolti! Hanem finom füstölt kenyérszalonna, amit teljesen kiolvaszt az ember, és erre halmozza a hagymát, majd idővel a többi tradicionális lecsó kelléket.
Miért zsírt? Mert a lecsó a szaftjával együtt ér valamit, és a finom szaftban úszó paprika, paradicsom, netán kolbász karikák elfogyasztása után ropogós fehér (!) kenyérrel kitörölgetni azt mennyei élvezet. De csak a zsíros szaftot! Az olajos szaft kidobandó...
Rozella2016. szeptember 28. 20:32
@Pflugerfefi: Kedves Fefi! Remélem sikerült! :) sőt, biztos vagyok benne! Örülök, ha kedvet kaptál!
@Molnar-Jolan: köszim! :) Felhang az kell, tudod az olyan mint egy utóíz :) néha akár kesernyés is... Én már egyébként rengeteg féle olajat kipróbáltam, de egy ideje csak ezt veszem, nekem ez bevált. Volt, hogy a legdrágább minőséginek mondott olajban képtelenség volt pl. a palacsintát megsütni... Amúgy keveset használok, de a zsír nem jó minden alá, bár tudom, van aki a lecsóba csakis azt..., de én pl. az üzleti zsír szagától is rosszul vagyok.Tököt is sokat főztem, mert rajtam kívül a családban mindenki szerette.. jó kaprosan :)
@Zsuzsa0302: Köszi! OK! akkor csapjunk a lecsóba! :)
@BakosErika: Így van Erikám, csak kicsit bosszankodtam azon, hogy nyakra- főre "gasztro-fesztiválozunk"- miközben az országot elárasztja a sok silány, ízetlen külföldi termék, holott Európát el tudnánk látni ízletes magyar árúval... ha.. ha .. haha..:))
BakosErika2016. szeptember 28. 20:06
Ha van egy piciny kerted, nem kell a bolti.
Jó ez Rózám, igaz és jó.
Jolimnak, én nagyon régen nem használok olajat, inkább pici házi zsír, mint az adalékanyagokkal nyakon öntött nemtommicsoda. :)
Zsuzsa03022016. szeptember 28. 17:00
Én is szeretem!!!! A versed nagyon jó!!!!
Molnar-Jolan2016. szeptember 28. 14:32
Játékos, vidám, egy kis keseri felhanggal. :)
A tök is isteni, csak jól kell megcsinálni! :-P
Apropó még egy háziasszonytól se hallottam, hogy mi a baj az olajjal. (még a Kunsági Édennel is!) Pedig régóta föltűnt: nem tiszta olaj, hanem "emulgeálják" (virágnyelven ez a kémiai elegyítés)valami izével, ami miatt rögtön letapad a lábosban a rántás, mintha víz lenne benne. Ögyes, mondaná néhai Kádár et., biztos óccsóbb így, mint a sajtolt napraforgóból...
Pflugerfefi2016. szeptember 28. 11:07
ezt nagyon megírtad, akkorákat nyeltem míg olvastalak
végére érve ,hagytam csapot-papot,
nincs mese egy lecsót összecsapok!
Rozella2016. szeptember 28. 10:43
@merleg66: @kevelin: nektek is, köszönöm !
kevelin2016. szeptember 28. 10:38
Jó ètvágyat a lecsóhoz
merleg662016. szeptember 28. 09:01
Mangalica zsírral, pörccel az igazi! Jó étvágyat!
Rozella2016. szeptember 28. 08:50
@TothGigi: :) jó étvágyat akkor! puszillak! :)
Rozella2016. szeptember 28. 08:48
@skary: tuttam hogy kis ínyenc vagy! :)tod mindenbe nem kő.. :) főleg amibe már kolbász is van.., de pl a pirítottmáj alá csakis a házilag hizlalt disznó zsírja az igazi, mert az "üzleti"-t na kösz!! :)
TothGigi2016. szeptember 28. 06:00
Nagyon gazdag lett a lecsód ,teli sok információval és jó tanáccsal :)
skary2016. szeptember 28. 04:15
nem olaj kő lelköm...hanem szalonnát kő pirítani...oszt a disznózsír egészséges :)