[felnevelni]

Pera76•  2023. január 27. 10:29  •  olvasva: 103

felnevelni a körülmények káoszát, 

árnyékokba tömöríteni a csöndet,

kapaszkodni abba, ki úgyis elbocsát -

egy szinten túl mindegy és könnyebb.


szennyé dagasztjuk jó szavak kovászát,

a hiányt diplomákkal takargatjuk, 

és mindig csakis mi vagyunk az árvább.

be nem vallott álmainkon számtalan lyuk,


de ez a sors, és ezért mindenki hibás,

azt már nem, hogy önmagunkba nézzünk -

beburkolt tükrökről nem pattog a máz,

s  nehogy még igazi lelkünk megigézzük...


mi anomália, az minden:  por s az ég.

ami fontos, jól nézd meg, ember - semmiség.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Pera762023. január 28. 13:19

@Mersinho: Emberi "hibánk" ez is, pedig aki megy, azt engedni kéne és aki már nem szeret, abba nem kapaszkodni... de na.

Mersinho2023. január 28. 11:11

"kapaszkodni abba, ki úgyis elbocsát "
szivenutott

Pera762023. január 28. 10:19

@kapocsi.ancsa: ❤

kapocsi.ancsa2023. január 28. 07:58

Többször olvasós, szemezgetném a porszemeket
szépeket neked
Puszi

Pera762023. január 27. 22:08

@csillogo: Igen. Ahogy mondod...
Ja meg hálistennek nekem is van egy őrőangyalom. Úgyhogy megmentődtem. ❤
Csak az angyalom is maradjon meg...

csillogo2023. január 27. 21:23

((Ha nem lennének korlátok, szabályok, az ember elképzelhetetlenül elgonoszodna.)) korlátok nélkül nincs szabadság ;)
:( és amikor azt gondoljuk, hogy ember már nem süllyedhet mélyebbre...
akkor csalódunk, süllyedhet, ...
azért mindig van kivételes lehetősége az embernek, ha rátalál valamire, valakire - olyanra, ami gyökeresen meg tudja őt változtatni, megérinti a bensőjét valami, és akkor fel tud hagyni a "rossz szokásaival" ill. ki tud mászni a gödörből, megnyílik az értelme, fogékony lesz a jóra, békét köt a világgal és elkezd élni... kevés példát láthatunk mostanában, a média nem a békéért van, hanem zavart kelt... (sok esetben)

Pera762023. január 27. 20:45

@Törölt tag: Na, ez az...

Törölt tag2023. január 27. 15:38

Törölt hozzászólás.

Pera762023. január 27. 11:56

@Mikijozsa: Igen. A félelem nagy gát... az biztos. Lehet, sőt szabad segíteni azoknak, kikről látjuk, hogy bajban vannak és főképpen, ha segítséget kérnek. Ha persze jól segítünk - azaz nem úgy, ahogy mi hisszük, gondoljuk, hogy a másiknak jó, hanem úgy, hogy neki legyen jó. De van olyan, hogy nyújtod a kezed és nem fogadja el, mert nem akarja, nem fogja fel, hogy bajban van, jó neki a saját sarában hemperegni vagy nem te vagy a segítője...
A visszaigazolás is fontos, főképpen gyerekkorban és fiatalkorban meg amikor semmi önismeretünk nincs. De nagyon felnőttként az már csak az egót simogatja. A bölcs embernek nincs szüksége a külvilág visszajelzéseire sem, ő tudja helyét, feladatát, a milyenségét.
Van még hova fejlődni. Néha még én is örülök, ha jó véleménnyel vannak felém bármiben is, meg hát a verseket is felrakjuk ide, s jó, ha véleményt mondanak, olvassák. Van még egóm. :)

Mikijozsa2023. január 27. 11:32

@Pera76: Nagyon bonyolultnak tűnik, főleg ha félelemben tartanak valakit, valakiket, akkor biztosan kialakul, bennük- bennünk, a bűntudat. de ez nem megoldás; visszaigazolásokra is szükség lenne, hogy jól csnálom-e? vagy nem

Pera762023. január 27. 11:26

@skary: S hátha a minden. :)

Pera762023. január 27. 11:25

@Mikijozsa: És mi van akkor, ha a táblákat mindenki maga rakja fel magának? Akár egóból, vakon, tudatlanul és sokszor megbotlik, de balgán nem veszi észre, hogy próbálhatná másképpen is. Itt kéne tükörbe nézni, és ha egy út nem jó, akkor keresni mást. De ahelyett könnyebb a komfortzónán belül vacsogni, s pláne úgy, hogy ujjal mutogatunk másokra, azzal védekezve, hogy én nem vagyok hibás. Hányszor hallottam azt egy betegség, párkapcsolati probléma, stb. esetén, hogy én márpedig mindent megpróbáltam! Hát nem. Csak annyit próbál meg mindenki, amennyire a tudása képessé tette - amennyit elhitt, hogy az a minden. És nem is próbálni kell. Tenni... (Itt megint a másra húzzuk a vizes lepedőt játszma zajlik, s a mosom kezeimet-féle.)
A szabad akaratot azért kaptuk, hogy használjuk - akár bármire is. Jöttünk ide egy genetikai készlettel, meghatároznak a körülményeink, és persze kisgyerekként nincs olyan sok választásunk... de a felnőttségünkért mi felelünk. Valahogy így gondolom.
A tudatot - lelket - lehet bármelyik irányba fejleszteni...
Olcsó szöveg, de mindenki az, amivé magát nevelte.
A táblák (törvények) persze fontosak, bóják, irányt mutatnak. Ha nem lennének korlátok, szabályok, az ember elképzelhetetlenül elgonoszodna. Adj hatalmat egy ember kezébe - s meglátod, mivé válik. Kevés az, ki jól gazdálkodna...
És persze: mindenkinek igaza van. :)

Mikijozsa2023. január 27. 11:00

a tudat amin keresztül látjuk magunkat egy sztatikus világban. Táblák jelzik 100 méterenként honnan - meddig szabad. Egy ilyen világban nehéz hibásnak éreznem magam, ha a táblák tilalmát át nem lépem, de akit még így is önvád kínoz, valamit nagyon nem ért, nem tudja hogy aki a táblákat felrakta, az, a felelős. Szerintem mi vagyunk az árvák, mert egymástól elválasztanak a táblák, stb

skary2023. január 27. 10:40

nízöm a sémmit..nagyon :)