Szavak színpadán

Pera76•  2014. január 13. 13:51

A szavak, mielőtt már létrejönnek, közösségbe tömörülnek. Összeverődnek egymás mellé az elme gondolatútjain, álmok felzavart tócsáiból ködként csapódnak ki, ráépülnek az otthontalanul lézengő ötletdarabkákra, hogy hazafiasodjanak. Az alapkoncepció percről percre módosulhat, az egyén pillanatnyi hangulatától, a beérkezett információk milyenségétől, mennyiségétől függően.

Kevés részük társtalanodik el, s nagyon rövid időintervallumig, ami emberi léptékkel talán nem is mérhető és szükségtelen tevékenység lenne. Ha lenne.

A pucér szavak ösztönösen eredetibbek, kimosdatlanságuk elemi erővel bír, de mai világunkban vajmi kevés szükség van szűz menekültekre. Ami hibamentes, tiszta, ártatlan, nyers és spontán, azt köszöbökre kergetik. Kivérezni. A zömcélcsoport termékskáláján az elfogadhatóság egészen más kritériumoknak kell megfeleljen. A szavakat előbb szükséges megfelnőttesíteni, amivel nem is volna baj, s ami nem nehéz tevékenység, viszont úgy már nem maradnak meg eredeti funkciójuk szerint, átlényegül a tartalmiságuk, a szerepük megváltozik. Adoptálásra várva, küldő és fogadó között elakadnak, összegabalyodnak az elintéznivaló feladat előtt. A küzdelem folyamatos próbálkozásokba fulladhat, az érlelt zamat lepereg a szavakról, akár a meg nem értések festéke.

Ahhoz, hogy a szépséghibákat eltűntessük, kivasaljuk a szavak bőrét, egyenruhás szürkeségbe bújtatjuk, és bár jó alkalmazkodóképességgel látjuk el, ezen modern kozmopoliták minduntalan elbuknak saját lépéseiktől. Felékszerezzük cirádákkal, kacskaringós reményekkel, hosszantartó és meglehetősen unalmas prédikációra készítjük fel, amit elfelejtenek, amit átlényegítenek, elsorvasztanak, és alig érkeznek meg a helyszínre, nincs, ki várja őket: szinte kárba vész a megelőzött fáradtság. És fölöslegességét eredménytelenül vitathatnánk. Ha némelyik elér valahová, azt haszontalanul, értelmetlenül teszi, az eredeti tervvel teljesen ellentétben, tehát ismételt bukások sorozata vár ezen szavakra, vagy csak hiábavalóan szétszállnak a meddő űrben.

Hagyjuk a meztelen szavakat igazságu(n)k tudatában, nemes magányunk részeként megszületni, ösvényelni vagy béklyómentesen szárnyalni, ha arra ítéltettek, ha arra kárhozottak, ha arra dicsőülnek, ne öltöztessük idegen, hozzájuk nem illő, méltatlan másságba. A látszólagosságból való sosem lesz, és a szavak színpadán nehéz megkülönböztetni az abnormális viselkedést a hamisítatlantól. A meg nem értettség előtt kellene tudomásul venni: hasznosabb, ha engedjük maguktól letérdelni a szavakat.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Pera762014. január 17. 09:44

Köszönömök.

BakosErika2014. január 14. 05:48

Nagyon jó gondolatok, Erikám!

Mikijozsa2014. január 13. 22:12

Molnar-Jolan2014. január 13. 21:47

hát térgyeltessük, imára a szájak felvirágozott oltárán...
vagy másra... kinek-kinek kedvét tölteni vele :)

Mamamaci402014. január 13. 21:09

brummadzás!

Törölt tag2014. január 13. 20:03

Törölt hozzászólás.

Kicsikinga2014. január 13. 16:31

"A pucér szavak ösztönösen eredetibbek, kimosdatlanságuk elemi erővel bír, de mai világunkban vajmi kevés szükség van szűz menekültekre. Ami hibamentes, tiszta, ártatlan, nyers és spontán, azt köszöbökre kergetik. Kivérezni."

Nagyon fontos megállapítás!

csillogo2014. január 13. 14:51

A szavak összeverődnek... igen, akárcsak a jóemberek!:)
Egy pohárba is össze lehet sűríteni az érzelmeinket - szavakat tölthetünk belé - és mások egészségére kiüríthetjük a poharat, akár nemzetünk javára is koccinthatunk tiszta vízzel és szívvel!
Aki képes arra, hogy ne csak a maga hasznát élvezze, hanem embertársaiét is - annak ez könnyű!
Előbb utóbb belebuknak azok, akik elvérezve szeretnék látni a tisztaságra való törekvőket! A szappanoperák gyártóit és szavajárásukat is el lehet viselni, ha a hangerejüket levesszük a készüléken! Őket is és mindenkit Anya szülte! Mindenki szent - bár tagadják az igazi világképüket - közben mindenki mindenkivel, mint egy rossz kup..rájban eladja magát!
Le fognak térdelni szavaik előbb utóbb. Na ezt most ideírtam - lehet nem kellett volna - de olyan beszédes lettél, hát gondoltam mondom én is a magamét - ezt a pár szót!:)

Törölt tag2014. január 13. 14:31

Törölt hozzászólás.

Pera762014. január 13. 14:24

@Ernest: Felakadtak a szavak szemei? :)

Pera762014. január 13. 14:23

@Törölt tag: a szeretnekkel nincs is baj. Ha oda-vissza kapcsolatos és tisztaságra épül. Abba belefér sok minden, mi mindkettő közös megegyezésével bír. A térgyeplés is. :)
Viszont a mai világ nagy része más elvek szerint él, a mindennapi szükségleteikkel sokan megelégednek, de hát ezen a szinten élnek más állatfajok is...
És legutóbbi versed tartalma nekem nagyon tetszetős. Szokásosan tőledjó.

Ernest2014. január 13. 14:21

Szóhoz sem jutok... :)

Törölt tag2014. január 13. 14:17

Törölt hozzászólás.

Pera762014. január 13. 14:13

@Törölt tag: :)

Törölt tag2014. január 13. 14:11

Törölt hozzászólás.

Pera762014. január 13. 14:09

...előbb a taps jár. :)
De való igaz, a térdelés utániakat a pasik nem veszik rossz néven. S mi, nők sem ijedezünk. De ha okosak vagyunk, nincs is mitől. :)

Törölt tag2014. január 13. 14:07

Törölt hozzászólás.