Kendőzetlenül

Pera76•  2018. február 20. 18:48

  Megmondjuk a tutit, kendőzetlenül. Nyers struktúrákból idomtalan szobrokat faragunk, megfaragjuk a sorsot, mindenkit, csak magunkra nem szánunk időt, a szavainkra, tetteinkre, gondolatainkra. Merthogy ami kész, azon nem kell munkálkodni, az már tökéletes, ép, egész, teljes, önnön dicsfényében virágzik, és mi készek vagyunk. Készek vagyunk virágozunk, illatos mécsesei vagyunk a holdfénynek, csak éppen az nem nyomja ki a szemünk, hogy ennek a virágzásnak a gyümölcsi milyenek mások számára.
  Ez a virágzás golyó, a szó ismétlőfegyverében, mindenkit eltalál, pontosan célozunk vele, merő jóindulatból, úgy, hogy nem szólunk bele semmibe, csupán véleményünk fut ki a szájból, a nyelv segíti napvilágra, édes anyanyelvünk a szülő, és hálistennek nem néma. Ha néma lenne, akkor ujjal mutogatna ránk, megfogná a grabancunk, talán le is teperne, puszta elővigyázatosságból, ami nem erőszak, á, dehogy. Ez csak játék, játék a nagy cirkusz porondján, teljesen ingyen, erre be sem kell fizetni és kb mindennapos, ha úgy akarjuk. És úgy akarjuk, miért ne, akarni tudunk, az akaráson nincsen béklyó, a szavakon nincsen bilincs, szólásszabadság van, nehogy már béke poraira. Nehogy már nehogy már.

  Kifut a vélemény, mint a tej a lábosból, odakozmál a kecskelábú fűttő pléhlapjára, füst mereng a mivoltján, belepi a szív pitvarait, kamráit, és a tisztaszobát is. Terjed, sűrűsödik, szürkül, esteledik, itt nem leszentül a nap, hanem istentelenül mutogatja pucér hátsóját és beint, leszarja az egészet, ő van felül. Neki könnyű. Aki alul van, az meg tűrje és zűrje, vagy zűrjén, hülyén. Mert a türelem rózsát terem, sokadik türelem mondjuk már csak tüskét, aztán kórót, aztán a nagy büdös semmibe vész. De akkor már a mindegybe vegyül az égett tejszag, a kendőzetlen tuti, csak a golyó ütötte lyuk marad, egy lyuk, többtucat, lassan annyi, mint égen a csillag és még eggyel több. Állunk, átlátunk önmagunkon, önmagunk is átlát rajtunk, füstté nemesült a rajtunk csattanó igazság, s a megértés kerítésén innen, megjegyzéseink puskaporszagában nem fogjuk fel, hogy mitől vált véres törmelékké a szeretet.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

gosivali2018. március 9. 13:26

"Állunk, átlátunk önmagunkon, önmagunk is átlát rajtunk, füstté nemesült a rajtunk csattanó igazság, s a megértés kerítésén innen, megjegyzéseink puskaporszagában nem fogjuk fel, hogy mitől vált véres törmelékké a szeretet." Nagyszerű leütés, bölcs zárása a - nagyon fontos - gondolatoknak.

Pera762018. február 21. 19:56

@csillogo: Tesim, értelek. Pont. :)
@BakosErika: Ez van.

csillogo2018. február 21. 19:43

van, ami van, de ne engedd, hogy magával ragadjanak a sodró erők... ha nem állunk ellen, akkor ahogy jönnek el is mennek - - - oda! :D
Tesim, engem is hagyjanak békén pont! :)

BakosErika2018. február 21. 18:44

Igen sajnos, értelek Erika és egyetértek.

Pera762018. február 21. 18:38

@BakosErika: Sajnálom...

Embereket megváltoztatni nem lehet, mindenki maga kéne változzon, a viselkedésében, de erre sokan nem hajlandóak.
A dolgokhoz való hozzáállásunkon meg javíthatunk, bár van az az idióta mondás: Nem mindegy az, hogy egy kardfogú tigrissel össze vagy-e zárva egy ketrecbe, vagy havonta csak egyszer menekülsz előle."

Az anyósok amúgy tanítanak. Arra legalábbis, hogy milyenek ne legyünk...

Másképpen meg ez a probléma univerzálisan is érthető, akárkire. Sok a mindentudó, az egótól felfújt, a megmondó, a szemellenzős...
Ilyen a világ.
Csak engem hagyjanak békén. :)

BakosErika2018. február 21. 17:35

Hú, de ismerős ez Erikám, átéltem minden formáját és tudod mikor változott meg, amikor meghalt a fia...

Pera762018. február 21. 09:45

Tipikus anyósduma pl. Azt a virágot én nem tenném ki a napra, mert (és itt jönnek az érvek), de csináld ahogy akarod, nem azért mondom, nem szólok belé. (Nem szól belé, csak igen.)
Tipikus keresztényduma: Vétettél az x-edik törvény ellen, isten parancsai a mérvadók, a biblia is leírja, ilyent nem szabad csinálni. (És közben ő vét a 21-ik parancsolat ellen is, és képtelen megértéssel lenni.)
És lehetne sorolni.

Pera762018. február 21. 09:36

@Mikijozsa: Igen. Töviseset. :)
@csillogo: Tesim, én nem nagyon tévézek, de a netvilág is elég infót ad a világról. Viszont a környezet a való.
Én is azt gondolom, hogy fog változni a világ, mert mi is változunk. Az idősebb generáció viszont nem annyira hajlandó, be vannak tokosodva. És még ott vannak a megmondóguruk, a bipolárisak, skizofrének stb.
Előítéletek nélkül, nyitottan közeledni jó, viszont jó azt is tudni, hogy sok ember nemember. Így lehet talpon maradni.
Nehéz megfejteni sok emberi viselkedést, pedig mennyivel könnyebb lenne az élet, ha ezt betartanánk: "Élni és élni hagyni."
És nem az a baj, hogy én ezt és így gondolom, tudom. A baj ott kezdődik, amikor meg vagyok győződve arról, hogy az én véleményem, gondolkodásmódom az egy, szentigaz, más nincs, nem is lesz soha a nagy világvégén túlig, még azután sem. És ezt nyomom, erőltetem a másikra.
Az istenek meg legyenek. Csak itt is az van, hogy fogadjuk el azt, ha egyik krisnás, másik bolygóhitű, másik semmi és ne erőltessük a másikra rá a saját hitünk, vallásunk eszméit, s főleg dogmáit. Ő ilyen, így működik, én így, a másik másképp. Ez van és el lehetne férni egymástól, egymás mellett, ha kilátnánk a fejünkből kicsit. De ahhoz szem kell. És az agyban működőképes látóközpontok. És persze agy. :)

Pera762018. február 21. 09:25

@Bugatti350: Örülök, ha két gondolkodó ember hasonló véleményekre jut a távolidőben, :) azt jelenti bizonyára, hogy ez a téma fontos, a megoldáskeresés is az, látni, hallani, tenni, figyelemfelhívni kell, és hogy a szinkronicitás működik.
Viszont az a sajnos, hogy aki a szenvedő alany, az vagy tűr, vagy próbál menekülni, megoldásokat keres, okul, stb., de a terrorista agymosott/nem volt gyerekszobája/élvezi a bántalmazást/nem akar változni/nincs lelkiismerete stb. Tetszőleges a skála és sokszor többtényezős. Pedig lehetne változtatni szokásainkon...

csillogo2018. február 21. 08:12

/// Tipp /// nagyböjti naplóból ollóztam ezt a tippet

"Ne azt nézzem az emberekben, hogy milyennek kellene lenniük – szerintem. Illetve, miért nem olyanok, amilyennek szerintem lenniük kellene. Közeledjek hozzájuk inkább előítéletek nélkül, nagylelkű nyitottsággal!"

erre nem lehet "gombot" varrni, valami mindig hiányzik vagy a tű vagy a cérna... ( vagy ezt a gombot még nem gyártották le a mai modern világban, vagy kioltották azokat a gépeket, amik képesek lennének a sorozatgyártásra... )
pedig én nagyon szeretném, kevés egy élet ehhez, hogy megvalósuljon ez a fajta hozzáállás, csak tudnám miért van olyan mélyre elásva a kutya - lazák a törvényeink, nincs lelkiismeret, nem működik a szeretet, a megértés ??? ha nem várunk el semmit, akkor nem is fogunk csalódni, de tényleg miért kell, hogy törmeléket hagyjon csak az emberiség maga után? ---- isten tabu lett ---- a tanításai is -----

Mikijozsa2018. február 20. 21:32

a türelem rózsát terem, így van :)

csillogo2018. február 20. 20:22

...
https://www.youtube.com/watch?v=F8B490J_AwA
szép szomorú szobrot faragtál, jól nézünk ki, csak kapcsold be, inkább ki a tv-t, ott is a tutit mondják, azért kellettek a nagy háborúk, forradalmak, hogy utána egy ideig csend legyen, de aztán mikor kikupálja magát egy nemzet elkezd széthúzni...
azért ne adjuk fel, hogy lesz még jobb és igazabb, élhetőbb a világunk, mert egyszerűen ketté válik:
tisztára és puskaporszagúra és mindenki emitt és amott - azt szagolja amit lekozmált a "füttő pléhlapjára" !
Tesim - ezt jól odatetted! :)

Bugatti3502018. február 20. 18:58

Kedves Erika!
Pontosan ezt a címet adtam elsőként a versemre, amit a pályázatra írtam, de megváltoztattam ! Most már bánom is! .( Pontos az elemzésed! Teljesen tisztán látod az ott leírtakat! Nagy szeretettel gratulálok ehhez a gondolatodhoz, amiben talán, látatlanban is arról írtál, amit én is szerettem volna közölni ! Örülök ennek a gondolatodnak, ill, írásodnak ! Ölelésem ! :)
István