Kacsaminták

Pera76•  2018. június 8. 17:17

Vécépapírszag. Fehér alapon kacsamintás barackillat. Hogy amikor kinyomod a mai menüdet, a párás párosodás eredményével legyen megelégedve a klotyó is: a szagot fedezte az illat. Jelen esetben a kacsamintás illat.
Amúgy nem tudom teljesen összerakni, hogy mi köze lehet a mélynyomott kiskacsáknak a vécépapírhoz. Talán ott kéne kapirgálnom, ahol a legnagyobb a szemétdomb.
Tehát van kacsasült, gumikacsa, lúdtalp, lúdláb. Eszünk (vagy csak korog a belünk, és korog a bukszánk), a kádban pancsikálunk a gumikacsákkal gyerekként (és miszter bínként), majd - vagy közben - deformálódunk. Lúdtalp, pipemell, tyúkszem: ha szerencsések vagyunk, ezeket mind összeguberáljuk. És újra eszünk, lúdlábszeleteket. Hogy eszünkbe juthasson a kacsamintás illat. Ha egészen mélyen elmerülünk, akkor Dsuang Dszi beszáll a szívünkbe, mint egy lepkefing.
A lúdtalpról amúgy eszembe jutott B., aki a saját bevallása szerint viziszonyos. Ha mosdik, fürdik: akkor kicsattog a bőre. Felhólyagzik. Amikor B.-t meglátom az utcában, akkor a víziszonyát már két méterről megérzem.
A barackillatnak van édestestvére is, a pézsé. A pézsé is a másvilágra küldött fákból kelt életre, mint a vécépapír. Valaki mindig fel kell dobja a talpát ahhoz, hogy a lelke másba szálhasson át. De valaki mindig kell éljen feldobott talpú lélekkel is.
Olvastam, hogy egy hónap, és aztán köddé válik a zsepi. Nem kell ehhez mást tenni, csak lazán a földre dobni. Aztán egy hónap, és odalesz, mint a kámfor. A pelenka ezzel szemben képes 550 évig nem itthagyni ezt az árnyékvilágot. A műanyagszatyrok meg nem szégyellik maguk, és 2000 évig képesek a Csendes-óceánban szelfiket lőni. Kis butusok, pedig lőhetnék akár négyezerig is.
A pézsé amúgy orrfacsaró műveletre van kitalálva. Nagyanyáink virágokat hímeztek zsebkendőikre, talán iskolai feladatnak hasznos lenne erre gomblyukat varrni. Mármint a pézsére. Például a BBTE tiszta magyar nyelvű szakán a román tanórákon. A gyermekeknek nem lenne idejük azalatt azon vernyákolni, hogy minek mentek magyar szakra, ha a tantárgyak fele úgyis románul van. Örvendjen mindenki, hogy a másik fele fél. Milyen jó ez.
És milyen jó, hogy egy-egy fa beadja a kulcsot. Kulcs nélkül moshatnánk a taknyot a patakban a matyó hímzéseken.
De lassan nincs matyó hímzés. És patak sem. Csak árkok, amikben úsznak a kacsamintás illatok. A kacsamintákat ügyes tudósok megtisztítják, hogy megihassuk. Mégse olyan szar a világ. Egészségünkre.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Tschongor2018. június 14. 02:12

Ez az írás komoly társadalmi ügyet boncolgat és megkell hagyjam, hogy már agyalok is ezen egy ideje, s még fogok is. Mindenképpen örülök, hogy rajtamon kívül van még aki felhívja a társadalmat azokra a hibákra, amelyet mi emberek és társadalmi vezetők egymásba tukmáltunk. Jómagam elég szkeptikus vagyok a jövőt illetően, hogy valaha is változni fog jobb irányba az Élet! Remény? már az is haldoklik, s lassan nem lesz ki elsősegélyben részesítse. Mit mondhatnék? - köszönöm, hogy olvashattam és támogatom az írásod üzenetét és a hozzászólók javaslatait! Tisztelettel

Pera762018. június 10. 16:19

@Törölt tag: Azt mondod, megértünk egy újabb özönvízre? :) Én is azt.
Szép napot neked is!

Törölt tag2018. június 10. 08:58

Törölt hozzászólás.

Pera762018. június 10. 07:24

@csillogo: Ha igazándiból az illatnak halvány köze lenne a barackoz, akkor is volna min elmélkedni, hogy valóban arra kéne-e pazarolni a gyümölcsöket vagy inkább etetni a Böjte-gyerekeket pl. De most ez a divat. A vanilin-cukor, az almából készült feketeribizli szörp világa... Az illatos pézsé amúgy a szomszéd kopácsolása mellett hajnali fél hatkor allergiakeltésre kiváló. Mint az öblítő, a szoba-, autóillatosító, stb.
@Törölt tag: Köszönlek. Talán veresrolihatás, sokat olvastam mostanában. Ajánlom mindenkinek az egyperceseit. :)
@Mamamaci40: Igazad van, és sajnos...
@Rozella: Igen, a gyerekek nálunk esetenként okosabbak. :)
@Törölt tag: :) Csak az a kérdés, biztos, hogy lesznek akkor még humanoidok? Köszönlek!

Törölt tag2018. június 10. 00:00

Törölt hozzászólás.

Törölt tag2018. június 9. 23:56

Törölt hozzászólás.

Rozella2018. június 9. 21:56

...amivel egyébként felőlem kitörölhetik...

Rozella2018. június 9. 21:29

De... nagyon car. Már ami a jövő kilátásainkat illeti. Okosat mondott a gyerkőc, talán már most az okos gyemekeknek kéne irányítani az országokat, hogy ne romoljon a helyzet tovább. Talán jobb, élhetőbb, tisztább és igazságosabb lenne, mint most ez a "fenntartaható fejlődés" nevű önámító, hazug, és kártékony bürokrata duma...

Mamamaci402018. június 9. 18:24

le a kalappal a stílus előtt, de nem gondolom tovább a gondolataidat, minek?

Törölt tag2018. június 9. 15:12

Törölt hozzászólás.

csillogo2018. június 9. 12:32

barack illatú... nem tudom miért, de tartózkodom, az illatostól :D
nem is veszem...

amúgy már a tekercseknek is fontos, hogy több tízféle illattal nyomják el a szagot, de nem sikerül....
a lepkeingekről már nem is teszek említést - kell, hogy elszálljanak ! :)

Pera762018. június 9. 10:31

@Bugatti350: És ennek mi vagyunk az okai, az okozói, a kárvallottjai, emberekül... Remélem, csak megmarad a föld azért...
Viszontölelések!

Bugatti3502018. június 8. 20:07

... igen, a kádon, a bokákon is van kosz, de a műanyagok túlélnek mindenkit! A méreg nem válogat, csak a szemetes! :( Elgondolkodtató a felvetésed, kedves Erika! Ölelésem ! :)
István

Pera762018. június 8. 20:01

@Törölt tag: Sajnos. Elképesztő az is, hogy a tengeri állatok döglenek meg a műanyagoktól. A radioaktív hulladékok eldugását ne is említsük.
Amióta itt élek, anyósék házán azóta a kinti villanykörte működik, nem volt kicserélve. Kérdés. A tartós termékek gyártása helyett miért fontosabb a meggazdagodás.
Az ember kezébe nem is kell hatalom. Az agyunk 15 százalékával is elég kárt okozunk minden téren, mi lenne, ha a többivel isten(telen)kedhetnénk.

Pera762018. június 8. 19:57

@BakosErika: Hát ha mind gumimaciskodnának, akkor gond egy szál se lenne. :) Én egyvalami miatt aggódom. Mi még élünk, de mi lesz az unokáinkkal. Jut-e nekik föld, víz, levegő?
Nálunk még kanalizálás sincs, Erikám, tiszta középkor. A WC, a ganyélé, mosogatóvíz, stb. az utcaszéli árkokban folyik, a Kis-Homoród rég jóllakhatott velünk. Emberekkel. Némileg átalakulva, de átható, hogy a szomszéd mit evett tegnap. A szemetelés dettó, tulajdonképpen azzal is csak a lelkiismeretünk takarjuk, hogy termelünk kéthetente két zsák mocskot, és azt nem hányjuk szét, ügyesek vagyunk, zsákba tömjük. Azt elviszik. De mi van tovább? Hány szeméthegyet töltünk még meg. Mikor lesz vége a műanyagoknak. Miért nem cserélik be, váltják vissza, hasznosítják újra fel a konzerves dobozokat, a kecsapos tégelyeket?
Azon fáradoznak az űrkutatók, hogy lakható bolygókat keressenek. A kisebb fiam azt mondta: Ahelyett erre kéne vigyázni.
"Az emberek fejében kéne takarítani, nagyon nagy a baj - sokban." Ott, ott. Mindenképpen.

Törölt tag2018. június 8. 19:41

Törölt hozzászólás.

BakosErika2018. június 8. 19:31

Nekünk ma macink volt Erikám. Itt sétált a falu szélén. :)

Sajnos a szemét megesz bennünket, Szeged alatt már hegy van, nincsenek már kötélen lógó pelenkák és hímzett keszkenők. Pár éve rendszeresen a földünk szélén lévő csatornába dobálták zsákszámra a használt pelenkát minden évben kitakarítottuk, majd meguntuk és eladtuk azt a földet. Hiába írtuk ki, hogy ez itt nem szemétlerakat, hiába takarítottuk mi ki... Az emberek fejében kéne takarítani, nagyon nagy a baj - sokban. Erikám, bocs a hosszúra nyúlást.