Életbérletek

Pera76•  2011. december 10. 21:23

Bérleteket kapunk és veszünk magunknak. A legelsőt, a legfontosfontosabbat az életre adják. De csak úgy kölcsönbe azt is. Használjuk kicsit, egyesek a kicsinél többet, jobban, gyengén jobban, kinek hogy jut, vagy ki hogy érdemli.

Olyan szerelemnek nevezett tornádót is kapunk egyszer, szellőcskéket többször is. Ezen utóbbiakat azért, hogy gyakoroljunk valamin a nagyobb viharra, edzésben, formában maradjunk. Ha netán utolér minket. Esetleg. Ha nem, hát lemaradunk egy nem-ruhát-rongyosra szaggatóról.

Bezzeg a gyerekneveléshez nem mellékelnek használati útmutatót, sem szerződést, bérletet, ilyen-olyan cizellált okmányokat. Még egy cirkalmas iniciálét sem. (Kódexeket ne is említsek.) A fortélyokra, cselekre magunktól kell rájöjjünk, egy, esetleg több példányka felnevelése közben. Tapasztalatainkat meg fölösleges átadni majdan nekik, varjúhangott ér - tudniilik kár - mert ennek számít, amit drága jó nevelők pl anyós  is tanít ezen ügyes-bajos dolgokban. Azaz csak feltételes módban írnám. Tanítana. Hát mi is majdan, mint jó anyós jelöltek feltételes módokat kapnánk...

Sok szólást, közmondást teszünk közben magunkévá azért. De psszt... Ez olyan erőszakféle birtoklás, és ezért titok. De inkább akkor körbekerekezem - esetleg biciklivel - és  hirtelen kinyújtott kézművelettel valamelyik hátsó zsebembe teszem nemes egyszerűséggel. Ki merészeli állítani, hogy lopásról van itten szó? Na ugye hogy senki.

A biciklisáv nálunk nem divat, ezért járdáról úttestre fordulok, - de még nem fel - és elhúzok. Nem a Franc Iákhoz. Nem Szamáriába, nem. Csak haza. Hogy pénzt adjak át egy Köz Vetítőnek. Ki a köznek adást szór, de nem filmfélét, másfélét. És még némi adatokat is pötyögök egy papíRosszra, hogyha bűnjel kell majd, - mert sosem lehet tudni semmit előre, de utólag bebizonyosodhatik a nemtudomka - hát legyen jel.

Szóval érthetőbben az úgy volt, hogy hónap vége táján bérletet szoktunk venni. Mert:

-a nagyfiam ingázhatnék. (Nem annyira, bent is lakna, de mind bizonygatom, hogy már bentlakó. A házunkban. Minek kell neki még egy más házasság? Nem értem a mai fiatalokat.)

 - ellenőr bácsiknak hanem nem lenne mit mutogatnia. Azaz lenne, de a fügét errefelé nem szeretik. Lehet azért, mert savanyú? Lehet.

 - mert 40 kilométeres zónán túlér - biztos nyúlós - az az iskola, az a szak, hova bejutott, szeretetből. Nem beleszeretett, csak oda szeretett volna jutni. A fej, vagy fő dolog az, hogy a szeretet érvényesülő ereje hatott.

Hogy ne térjünk el a tárgyakra gyakorolt hatások jó szokásától, - csak kicsinykét - rákényszerítettük magunkat ezen tettre. (Megint az erőszakba botlottam.) Tudniillik: a vásárlásra.

A pénz felért a 8 kilométerre levő városba, ahol a küldönctől átvette egy másik célzott személy.  Nem fegyverrel, csak kényszeritő szavakkal céloztam rá.. Ez enyhítő körülmény. (Lenne.) Elment a bódéba, ahol az szokott kitéve lenni: bérletet lehet venni. De most eltért a szokás, eleje... stimmelt, a vége is, de közbeékeltek egy pontosabb iránymutatót... háznál lehet. Most áramhiány van feltűntetve okként. 

Na de ugorjunk, vagy szökdeljünk, mint a verebek a búzásban, mert hanem nem lesz vége ennek a szószaporításnak. Egyezzünk ki abban, hogy a bérlet megvéve vagyon, haza is küldték a fuvaros által. Egy bibi volt, az, hogy több pénzt küldtek vissza, mint amennyi vártam. Előbb lottónyereményre gondoltam, de hamar elvetettem. Nem a sulykot. Nem. Ezt a lehetőséget. Ki nem kelt azért, az elvetés után, a kánya enné meg, ha tudná! 

Örvendeztem, hogy olcsóbb lett a bérlet, vagy mi. Olcsóbb hát. Még ilyent? Aztán kicsit kiakadtak a szemeim, mert eredetileg Lövéte-Csíkszereda közöttre kellett volna érvényes legyen, de nagybetűkkel és aláhúzva háromszor vastag fekete sávval, az állt a fecnin: Szentegyháza és Csíkszereda között érvényes. Ezzel magyarázható az az előbbi mesés árfolyamesés.

Jó, jó, de Lövétéről Szentegyházáig mivel érjen fel a gyerek? Repülővel? Az erre nem landol. És szárnya nincs szegény kölöknek, habár toll van a fején, de ezen kívül semmi sem utal arra, hogy madárféleként regisztráljuk. Lehet, hogy utal, de azt jótékony...ruhák fedik.

Még egy bérletet vehetnénk a hiányos részre, de ahhoz valamit el kéne adni. Az árfolyam túlságosan nagyra emelkedő volta miatt. Én is jöhetnék számításba, de három kalapácsütést esetleg a fejemre mérnének.

Míg morfondíroztam, éppen erre járt jó komám, ki elfecserészte, hogy Székelyudvarhely felé indult, rábíztam, hogy ott - gondolva arra, hogy inkább van áram, nyitva tartás meg ilyenek, hát valamit tegyen az érdekünkben.

Na kirakatba nem teszi ő sem azt, amit ott kapott. Hogy ilyen nem fordult még elő a környéket bitorló utazási irodákban! Hogy vegyük csak meg a bérlet másik felét, a hiányos távra! Ez bővebben azt jelenti, hogy 3 hétre 230 lej körül mozog Lövéte-Csíkszereda között a busz. Mi kaptunk egy bérletet kb 180 lejért, - az apró részleteltérések nem elmebeli hiányosságaim miatt, csak a feledékenység miatt kikorrigálva , már a kb után - és azt a fittyfenés tanácsot adták, vegyek még egyet mellé kb 100 lejért. Az összesen 280 lej, a különbözet persze a mi zsebünkre menne. De nem lábon.

Csak halkan megemlíteném, hogy míg a dolgozók táborában díszelegtem a havi fizetésem csekélyke 528 lej volt, ehhez lehet is arányítani az egy személyre ráeső bérlet árát.

Áldott szerencsére jó barátunk rendet csinált az iroda férfi alkalmazottja mellé. Nem kupacost. Másmilyent. A női alkalmazkodóképesebb milyen volt. 

A rendcsinálás fortélya abban merült ki, hogy a komámuram nagyobbra tátogatta a száját, erélyesebb hangokat préselt ki és lőn hatása. Némi telefonálás után Szentegyházán végül újranyomtatták az idő előtt megedzett hányavetett bérletet.

Itt senki nem hibáztatható végül. Annyi kézen átment, nem csoda hogy módosult a tudatállapota. Lemaradt belőle 8 km és egy falu. Mit számít az. Hiszen ez nem térkép. Nem gyújtemény. Csak egy jobb sorsra is érdemes-lehetne bérlet.

Ui: Ez az utazással foglalatoskodó cégszépség roppantul érdekes. Csíkban nem lehet bérletet venni. Szentegyházán nincs áram a bódékában most. Udvarhelyre meg csak úgy nem megyünk... Lövétén meg nincs hol vásárolni. nincs bódékácska erre a célra. A kiselejtezett, meleg buszokkal meg nem dicsekedünk. Lassan csak magunkkal. :) 

 


 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Pera762011. december 13. 11:53

Hát, magunkkal nincs mit.
:)
Marikám...

csillogo2011. december 11. 19:53

Magatokkal dicsekedjetek!:)
Szeretni való székely emberek Vagytok!

Pera762011. december 11. 15:20

Pá, pá.

skary2011. december 11. 15:19

s én készen a tv-zésre..csááóó :)

Pera762011. december 11. 15:15

Nem. Az csak vala.
:)
És lészen.

skary2011. december 11. 15:10

a tudás nem a szó által vala :)

Pera762011. december 11. 15:09

Te Karesz... Tényleg délelőtt aludtam. Te csaknem kukkolsz?
:)
Lassan mindent tudsz rólam, pedig nem is kérdezősködsz én meg hallgatok, mint a sír.

skary2011. december 11. 15:07

fölébredterdély? :)

Pera762011. december 11. 15:06

Karesz, Emi...
Van valamiféle, csak néha eldugom.
Aztán meg lefaragtam ebből az egészből, mert valahogy mikor nekikezdek beszélni szaporodnak a szavak és ugrándoznak, mint a falusi bolhák.
:)

Mamamaci402011. december 11. 05:34

jó időben, jó helyen, köszönöm Era...tudtam hogy humorod is van:))

skary2011. december 11. 04:41

:)